Ο λίγος ύπνος βλάπτει σοβαρά την υγεία



Reuters
ΛΟΝΔΙΝΟ. Σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να έχει μια περίοδος κακού ύπνου, που είναι ικανή να πλήξει την ίδια τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη, οι λειτουργίες εκατοντάδων γονιδίων αλλοιώθηκαν όταν οι ώρες ύπνου μειώθηκαν σε λιγότερες από έξι για μία μόλις εβδομάδα. Σε δημοσίευσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι το αποτέλεσμα της έρευνάς τους εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο ο κακός ύπνος βλάπτει την υγεία. Η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η ελλιπής λειτουργία του εγκεφάλου έχουν όλες συνδεθεί με το μειωμένο ύπνο.
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ στη Βρετανία ανέλυσε δείγμα αίματος 26 ανθρώπων, αφού αυτοί είχαν κοιμηθεί περίπου δέκα ώρες κάθε βράδυ για μία εβδομάδα. Τα 26 άτομα αυτά υποχρεώθηκαν την επόμενη εβδομάδα να κοιμηθούν λιγότερες από...
έξι ώρες κάθε βράδυ, προτού οι επιστήμονες συγκρίνουν δείγματα του αίματός τους με τα πρώτα.
Περισσότερα από 700 γονίδια είχαν υποστεί μεταβολές από τη διαφορά ωρών ύπνου. Το κάθε ένα από τα γονίδια αυτά περιέχει οδηγίες κατασκευής συγκεκριμένης πρωτεΐνης. Οσα γονίδια ενίσχυσαν τη δραστηριότητά τους από την αϋπνία παρήγαγαν περισσότερες πρωτεΐνες, μεταβάλλοντας την ίδια τη χημική σύσταση του σώματος.
«Η μεταβολή της δραστηριότητας πολλών ειδών γονιδίων ήταν εντυπωσιακή. Είναι ξεκάθαρο ότι ο ύπνος παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανοικοδόμηση του σώματος και τη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης. Αν δεν μπορούμε να επιτύχουμε κυτταρική αναζωογόνηση, είμαστε ανοιxτοί σε εκφυλιστικές ασθένειες», λέει ο δρ Κόλιν Σμιθ, του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ.
Ο ειδικός των καρδιακών ρυθμών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, δρ Ακίλες Ρέντι, που δεν συμμετείχε στην έρευνα, λέει: «Το πόρισμα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς απέδειξε τη σχέση μεταξύ ύπνου και φλεγμονών».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100028_27/02/2013_512556