Δυό μεγάλοι άγιοι του 20ου αιώνα:Πορφύριος και Παϊσιος

Γράφει ο Γέρων Γεώργιος Καυσοκαλυβίτης 
Εγώ παιδιά μου είμαι ασπρόμαυρη τηλεόραση. Ο Γέρων Πορφύριος είναι έγχρωμη δορυφορική”. Αυτά ήταν τα λόγια που ο Άγιος Παΐσιος συνήθιζε να λέγει σε πολύ κόσμο που τον επισκέπτοταν στο Άγιον Όρος, στο ταπεινό του κελάκι στην Παναγούδα. 
“Είναι Μέγας, γιατί από μικρό παιδάκι καταπιάστηκε με μεγάλους ασκητικούς αγώνες, όπως οι Μεγάλοι Άγιοι προηγούμενων αιώνων”.
Αυτή ήταν η άποψη του Αγίου Πορφυρίου για τον Άγιο Παΐσιο και την οποία συνήθιζε και αυτός να λέγει στον κόσμο που επίσης τον επισκέπτονταν.
Στις 27 Νοεμβρίου 2013 η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενέταξε στο επίσημο Αγιολόγιο της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, τον Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη.
Από τις 13 Ιανουαρίου 2015 το Αγιολόγιο της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, κοσμείται πλέον και με το όνομα του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου.
Είναι γεγονός ότι οι δύο αυτοί μεγάλοι Άγιοι της Ορθοδοξίας, είχαν κατά την διάρκεια της επίγειας ζωής τους ισχυρούς πνευματικούς δεσμούς.
Είναι επίσης γνωστό ότι και οι δύο ασκήτεψαν και ασκήθηκαν στο περιβόλι της Παναγίας, το Άγιον Όρος.
gerontas-4
Το αξιοσημείωτο και ίσως λιγότερο γνωστό στοιχείο από την εν Χριστώ ζωή τους, είναι ότι οι ασκητικοί τους αγώνες ξεκίνησαν από το ίδιο ακριβώς σημείο του Αγίου Όρους, τα Καυσοκαλύβια.
Ο μεν Άγιος Πορφύριος ξεκίνησε δωδεκαετής το φθινόπωρο του 1918 απ' το κελί του Αγίου Γεωργίου, όπου...

Ἡ παιδεία τῶν τριῶν Ἱεραρχῶν τῆς ἑλληνικῆς καὶ τῆς ὀρθόδοξης κληρονομιᾶς, εἶναι ἡ παιδεία ποὺ χρειάζεται ἡ Εὐρώπη σήμερα, γιὰ νὰ ξαναβρεῖ τὰ ὑπαρκτικὰ καὶ πνευματικὰ θεμέλιά της


Τοῦ Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Δ. Μεταλληνοῦ,
Ὁμοτίμου καθηγητοῦ Θεολογικῆς Σχολῆς Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν
1. Ἡ ἀποκτηθεῖσα ἐμπειρία ἀπὸ τὴν προενταξιακὴ διαδικασία (ἀπὸ τὸ 1958) καὶ τὴν μετέπειτα ἔνταξή μας στὴν Ἑνωμένη Εὐρώπη, ὁδήγησε σὲ κάποιες ἀξιωματικὲς ἀρχές, ὡς σταθερές τῆς πορείας μας μέσα σ” αὐτήν.
Ἡ πρώτη ἀρχὴ εἶναι, ὅτι τὸ πρόβλημα δὲν εἶναι ἡ Εὐρώπη, ὅπως δὲν ὑπῆρξε ποτὲ πρόβλημα κάθε ἀναγκαστικὸς ἀναπροσανατολισμὸς τῆς ἐθνικῆς μας πολιτικῆς σ” ὅλη τὴν ἱστορική μας διάρκεια. Τὸ πρόβλημα εἴμαστε ἐμεῖς, ἡ δική μας.
..

δηλαδὴ παρουσία μέσα στὴν Εὐρώπη. Ἡ δεύτερη ἀρχὴ εἶναι, ὅτι τὸ πρόβλημα τῆς Εὐρώπης δὲν εἶναι πρώτιστα πολιτικὸ ἢ οἰκονομικό, ἀλλὰ πνευματικὸ καὶ πολιτιστικό. Διότι τὸ ἀμείλικτο ἐρώτημα εἶναι, ποιὸν ἄνθρωπο καὶ ποιὰ κοινωνία μπορεῖ νὰ παραγάγει ἡ Ἑνωμένη Εὐρώπη, καὶ τελικὰ ποιὸν πολιτισμό.
Εἶναι πράγματι γεγονός, ὅτι μέσα στὴν νέα μεγάλη μας Πατρίδα κρίνεται ἡ ταυτότητά μας, ἀλλὰ καὶ ἡ ἱστορική μας συνέχεια καὶ συνεπῶς ἡ ἱστορικὴ (μὲ ὅ,τι σημαίνει αὐτὸ) ἐπιβίωσή μας. Ἡ ἀποτίμηση ὅμως τῆς Εὐρώπης, ὡς μητέρας τοῦ Δυτικοῦ Κόσμου, εἶναι θέμα προοπτικῆς. Ὑπάρχουν δύο προοπτικές: ἡ ἑλληνορθόδοξη καὶ ἡ...

ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ


«Δεν θα πάρουμε μόνο την Πόλη, Γιώργο, αλλά και…» – ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ του Αγίου Γέροντος Παϊσίου!


 



 
Παναγούδα, Ιούνιος 1990
Καθώς ο π. Παΐσιος μιλούσε απευθυνόμενος προς όλους τους παρευρισκόμενους, προσφώνησε κάποιον με τ” όνομά του, λέγοντας:
«Γιώργο, παιδί μου, έλα “δώ!»
Ο περί ου ο λόγος Γιώργος, επίσης λοχαγός και...

Ομιλία Αγίου Πορφυρίου για την Ορθοδοξη Πίστη


Γιατί δεν ανοίγει ο τάφος του Μωάμεθ του Πορθητή;




<https://blogger.googleusercontent.com/img/proxy/AVvXsEj49JpIhCEZEjzWNEgS9E2UVvHBub9fzOz4AX-FUhD-jSgbr8CcCeAA17fAmAeAxvaqFwhVdtpYQtAklJkAV1ojSERvI63c7QbrCU9lPgraA4sYanxtsovwfaAI6CvecFMkrbTZCQAwWE3dPRuXlUxfiSFXzNsx2-M0fDvGB1i8uzmw=s0-d-e1-ft>

Τι φοβούνται οι Tούρκοι…

<https://blogger.googleusercontent.com/img/proxy/AVvXsEjqteYNsQNwKXTaTYn98y4sv19jup92FqOO8Ziqxo1pr9kPLkwcxmdlbL_jACzTIdXwWCRXkobaPaW66vEjPq1eOo6-XMew4JCm2iHsEHakKEIetZmSRckkDywORwx_JmSpt1M4kJRUfXw101Fmn9qKAZpNbng7cdx7Fdq6fYiirbO1lRvj2hiae8xDRU5NykI=s0-d-e1-ft&h=83>ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Ενώ στην Τουρκία σπάει όλα τα ρεκόρ εισιτηρίων η κινηματογραφική επιτυχία, «Φατίχ 1453», η οποία όμως έχει κατηγορηθεί ακόμα και από Τούρκους ιστορικούς γιαμεγάλες ιστορικές ανακρίβειες,  άνοιξε για άλλη μια φορά σε δημόσια συζήτηση το ζήτημα του τάφου του Μωάμεθ του Πορθητή και όλων των πιθανών μυστηρίων που κρύβονται εκεί και τα οποία… για πολλούς αποτελούν μεγάλο ταμπού για την ίδια την ύπαρξη της Τουρκίας.

<https://blogger.googleusercontent.com/img/proxy/AVvXsEh-XwJBcF1Q68a-BJyi9pWQdfAsxE6DmEJVvrUAIeW35bSCpQ1JuWmxe9cv3_dZXF215bPGYzE30Rvx3AsBfTkDAhnQMPwmtw5loAduV-B6qmNQsOrcUtn86ejxjgQRVtM9kJzDlMW73li6MGVW9dR9bZh9GR22lWoQihTyHFmXQ83zXw=s0-d-e1-ft>
Σε μια σημαντική ….συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, στις 15 Απριλίου 2012, ο Τούρκος συγγραφέας, Ahmet Ümit, παρουσιάζοντας το νέο του βιβλίο με τον τίτλο, «Να σκοτώσεις τον Σουλτάνο», ένα ιστορικό μυθιστόρημα που αναφέρεται στην ζωή του Μωάμεθ του Πορθητή, δηλώνει ότι υπάρχει ανάγκη να ανοιχτεί επιτέλους ο τάφος του για να ερευνηθεί τι ακριβώς έγινε με τον θάνατό του.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του έργου, «Σκοτώνοντας τον Σουλτάνο», ο Μωάμεθ ο Πορθητής κατά πάσα πιθανότητα δεν πέθανε με φυσιολογικό τρόπο, αλλά δηλητηριάστηκε.

Το γεγονός αυτό για τον Ahmet Ümit έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί αν αποδειχτεί ότι έγινε έτσι, τότε, όπως υποστήριξε ο Τούρκος συγγραφέας, θα καταρρεύσει ένα μεγάλο ταμπού για την ίδια την ύπαρξη της Τουρκίας.

Μάλιστα ο Ahmet Ümit χαρακτήρισε «ιστορικό λεκέ» τον δηλητηριασμό του Φατίχ και δεν δίστασε να ζητήσει ακόμα και ιστολογική εξέταση για να εξακριβωθεί η πραγματική αιτία θανάτου του.

<https://blogger.googleusercontent.com/img/proxy/AVvXsEhHykIssjh3oRAJAxUr7N0drcehi7LjdHX_0pdFuZ4a6EFWeMyVyDzKY1ZkFIKFxyXPIRW8fJxq-aWdycjFaXaWsd-oXqY0BBc7xqda4CHUCDFpGMx-HmVybkfObjkiuFu_8DvvMBIaZ0lM-l62yumo_24WrUrW7Riz_fmyxMuktCF1S59YJl85ABzGJtR2HoOQWxvaiI7V1Rk=s0-d-e1-ft&h=338>

Να σημειωθεί ότι ο τάφος του Μωάμεθ του Πορθητή κρατείται ερμητικά κλειστός καθώς στο παρελθόν είχαν κυκλοφορήσει έντονες φήμες ότι αν ανοιχτεί θα αποκαλυφτεί ότι ο Φατίχ, τουλάχιστον στο τέλος της ζωής του, είχε ασπαστεί την Ορθοδοξία και ίσως γι’ αυτόν τον λόγο τον είχαν δηλητηριάσει.

Ο πρώτος που μίλησε αποκαλυπτικά για το θέμα αυτό ήταν ένας μεγάλος Τούρκος πολιτικός και ποιητής, ο Γιαχία Κεμάλ Μπεγιατλί και το γεγονός αυτό αναφέρει ο Τούρκος συγγραφέας, Ρεσάτ Εκρέμ Κοτσού στο βιβλίο του, «Οθωμανοί ηγεμόνες».

<https://blogger.googleusercontent.com/img/proxy/AVvXsEhMiH3oeow7IT-IxB1qm1dOL56qsX4sgXv0jZZsw_f64Ud7gcBg7pVsjGO1Y7A6L3DxLbN4WFk9zg7UxLFvvjbPj3zD3I5ErusKOtf9YoCQum49czIomuJJIRmuDVK26QTgD-L6ZzPCRpuCstt6qpE8oH3eiEHPRsLadzvdgocwFe3b3CLIopklI7WLT9OoU1SFeCmWctk=s0-d-e1-ft>

Η απαγορευμένη αυτή μαρτυρία είναι άκρως αποκαλυπτική για την πραγματική θρησκευτική ταυτότητα του μεγάλου Φατίχ των Οθωμανών, του Μωάμεθ του Πορθητή.

Γράφει λοιπόν το βιβλίο: «Την εποχή του Αμπντούλ Χαμίτ του Β΄, στις αρχές του εικοστού αιώνα, είχε σπάσει ένας μεγάλος αγωγός νερού στη συνοικία του μεγάλου τεμένους του Πορθητού, το Φατίχ.

Το Φατίχ είχε οικοδομηθεί μεταξύ των ετών 1463 και 1470, πάνω στα ερείπια της κατεδαφισμένης από τους Οθωμανούς εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων, κάτω από την οποία βρίσκονται θαμμένοι πολλοί βυζαντινοί βασιλείς.

Στην εκκλησία αυτή ο Γεννάδιος είχε εγκαταστήσει το Πατριαρχείο κατόπιν άδειας του Μωάμεθ μετά την άλωση.

<https://blogger.googleusercontent.com/img/proxy/AVvXsEhpEbwakEPVy_1OHdw7iUXhr5hKzgWRSa0s4vAedfKOX3mJHIjvcMp2rnWre5ZnjsyhCG-ynzyPVnwMYrv-T2AFOLNEH-raPMq3oeV6mDxZ9Gwcc1YWuDfm1Bz13yOH8bEzKCc21xPOpqIQkQLDkHeVbkuxXVMJO8D0COPygmxbNA8wQxAs=s0-d-e1-ft>

Το 1454 ο Πατριάρχης εγκατέλειψε οικειοθελώς την εκκλησία, επειδή μέσα σε αυτή είχε βρεθεί το πτώμα ενός Τούρκου και φοβήθηκε μήπως κατηγορηθούν οι Έλληνες για το έγκλημα.

Την κατασκευή του τζαμιού είχε αναλάβει ο Έλληνας αρχιτέκτονας, Χριστόδουλος, που φρόντισε όμως να διατηρήσει τα θεμέλια της κατεδαφισμένης εκκλησίας.

Κατά την επισκευή όμως του χαλασμένου αγωγού, ο Αμπντούλ Χαμίτ έδωσε εντολή να ανοιχτεί ο τάφος του Μωάμεθ που βρίσκονταν δίπλα στο τζαμί, για να διαπιστωθούν τυχόν ζημιές και να επισκευαστούν.

Ο τάφος λοιπόν ανοίχτηκε και σε βάθος τριών μέτρων βρέθηκε μια σιδερένια καταπακτή από όπου μια πέτρινη σκάλα οδηγούσε στην υπόγεια αίθουσα της βυζαντινής εκκλησίας.

Εκεί βρέθηκε ο μαρμάρινος τάφος που βρίσκονταν το ταριχευμένο πτώμα του Μωάμεθ, ολόιδιο με το πορτρέτο που είχε φιλοτεχνήσει ο Ιταλός ζωγράφος Μπελίνι, πέντε μήνες πριν από τον θάνατο του Πορθητή.

<https://blogger.googleusercontent.com/img/proxy/AVvXsEje1Hsf3ee0LBWzgI2sGOIWQJ-E1UKfplzU2T3eTXP9164W-6vi7paGv90dLdIJVJKN7qmQP1msOWqtXbuMK7g89agAByIAHRc9ukBeIgN1scERZ6UC7KBIjLostBrANa49okMmFGM5NdncO-kQ0ZmbX_VGyn0emKMz7nKD0buj3p_kWKvTZpCM=s0-d-e1-ft&h=401>

Το γεγονός αυτό και μόνο για πολλούς αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι ο Μωάμεθ θέλησε να ταφεί σαν χριστιανός και βυζαντινός βασιλιάς, εν μέσω των άλλων βυζαντινών αυτοκρατόρων».

Ο σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ, που για λόγους πολιτικούς την εποχή εκείνη είχε εγκαταλείψει το μπεκτασισμό, (δηλαδή το αιρετικό Ισλάμ), τον οποίο ακολουθούσε και ασπάστηκε τον σουνιτισμό, δηλαδή το ορθόδοξο Ισλάμ, κυριεύτηκε από πανικό και έδωσε εντολή να σφραγιστεί αμέσως ο τάφος του Μωάμεθ.

Τα παραπάνω συνέβησαν πριν από το 1908 και έκτοτε ο τάφος του Μωάμεθ δεν ξανάνοιξε. Γι’ αυτό και σήμερα είναι αδύνατο να αποδειχτεί αυτή η μαρτυρία του Μπεγιατλί. Αποτελεί όμως μαρτυρία επιφανούς Τούρκου, η οποία δεν εξυπηρετεί κάποιες σκοπιμότητες και δεν είχε λόγους να παρουσιάζει τον Μωάμεθ Χριστιανό.

Σήμερα το μέρος εκείνο είναι απαγορευμένο και δεν επιτρέπεται σε κανένα, είτε αρχαιολόγο είτε θρησκευτικό αρχηγό να το πλησιάσει, επιτείνοντας έτσι το μυστήριο για τους βυζαντινούς βασιλικούς τάφους αλλά και για τους τάφους των σουλτάνων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Είναι γεγονός ότι παρόμοιες με αυτήν μαρτυρίες έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς στην Τουρκία, αλλά χωρίς να δοθούν για ευνόητους λόγους μεγάλη έκταση.

Χαρακτηριστικό όμως είναι ότι στις 19 Δεκεμβρίου 1996, το εβδομαδιαίο περιοδικό, μεγάλης κυκλοφορίας, στην Τουρκία, «Ακτουέλ», του συγκροτήματος της γνωστής εφημερίδας, «Σαμπάχ», είχε κυκλοφορήσει με τον εξής εντυπωσιακό τίτλο: «Ο Πορθητής ήταν Χριστιανός;» και από κάτω είχε τον υπότιτλο: «Οι ιστορικοί δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να λύσουν αυτό το μυστήριο, 540 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Φατίχ».

Πως αντέδρασαν οι Ρώσοι για την αγιοκατάταξη του Γέροντα Παϊσιου

 
Η αγιοκατάταξη του αγιορείτου Γέροντος Παΐσιου αποτελεί ένα αξιοσημείωτο γεγονός όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο, και η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξετάζει επίσης την...

Ο Άγιος Παΐσιος στο ψηφοδέλτιο του Θεού!


 Ποιες ειδήσεις, ποιοι υποψήφιοι, ποιες δημοσκοπήσεις, ποιες συμμαχίες, ποιες εκλογές…..
Θεωρώ πως δεν είναι τυχαίο.
Νομίζω πως είναι μία από τις απαντήσεις του Θεού στην έπαρση των ανθρώπων που παλεύουν να μας πείσουν πως αυτοί θα το κάνουν καλύτερα, αυτοί θα μας σώσουν στα σίγουρα, ενώ όλες τους οι κινήσεις δείχνουν πως μία καρέκλα είναι το κοινό τους ιδανικό!


Ακριβώς την ώρα που χρειαζόμαστε τα θαύματα, αυτός ο -κατά κόσμον- φτωχός Γέροντας (που και οι πιο άσχετοι με τα θρησκευτικά πράγματα τον γνωρίζουν από τις συνεχείς θαυματουργικές του παρεμβάσεις, που διαρκώς γίνονται γνωστές) ανακηρύχθηκε χθες από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, Άγιος.
Κοντά στους άλλους, έχουμε πλέον και τον Άγιο Παΐσιο.
Φίλος μας από παλιά….
Αξιωθήκαμε να έχουμε εμπειρία της αγιοσύνης του από τον...

4

Η ωραιότερη Προσευχή της μάνας για το παιδί της

Κάνε μου την τιμή γιε μου να σταθείς ανδρείος για το Χριστό.
Να Τον ομολογήσεις άφοβα και χωρίς δισταγμό!
Ελπίζω μέσα στην καρδιά μου ότι σύντομα θα ανθίσει επάνω σου το στεφάνι του μαρτυρίου...


Προς τιμή μου και προς σωτηρία πολλών μη φοβηθείς τις απειλές ή τα ξίφη ή τους πόνους ή τις πληγές ή την πυρά.
Τίποτα να μη σε χωρίσει από το Χριστό, αλλά να ...

Ένας "ασήμαντος" μοναχός μέσα στην νύχτα.





77330
Ένιωθα να πνίγομαι. Χανόμουν. Κανένα έλεος. Καμία βοήθεια. Απώλεια. Σκότος. Πήρα ανάσα. Ξύπνησα… μέσα στο ιλαρό φως του καντηλιού μου. Η καρδιά μου κτυπούσε σε ρυθμούς φόβου.
«Κύριε, ελέησόν με…» ψιθύριζα δειλά, λες και απέφευγα να με ακούσει κάποιος κρυμμένος εχθρός.

Με την ευχή, σίγα σιγά, γαλήνευσα. Ήρθα στα συγκαλά μου.

«Γιατί φοβήθηκα; Γιατί τόση αγωνία; Όλα αυτά από ένα όνειρο; Όλα αυτά από κάτι το ψεύτικο και φτιαχτό;» αναλογίστηκα. "Χρόνια μοναχός και όμως τίποτα δεν κατάφερα, ακόμα φοβάμαι από ψεύτικους εφιάλτες..." συνέχισα.

Η ώρα ήταν τρεις τα ξημερώματα.  Πήγα να γυρίσω πλευρό, μα κάτι μου έλεγε να μην το κάνω. Κάτι με παρακινούσε να σηκωθώ από το κρεβάτι μου και να πάω προς το παράθυρο. Κρύο. Ένα τρέμουλο διαπέρασε το σώμα μου καθώς έκανα στην άκρη την κουβέρτα. Σηκώθηκα. Το καντηλάκι στο εικονοστάσι έδινε μία εικόνα θαλπωρής ετούτη την ώρα. Έκανα δύο βήματα και στάθηκα μπροστά στις κλειστές κουρτίνες. Δεν ήθελα να τις ανοίξω, μα κάτι μου έλεγε να το κάνω.

Ησυχία. Είναι αρχές του χειμώνα, ούτε πουλιά, ούτε τζιτζίκια. Σιγή. Κάνω να αγγίξω την κουρτίνα και ξάφνου αισθάνομαι μία παρουσία έξω από το δωμάτιό μου. Κάνω τον σταυρό μου. Σιγά σιγά ανοίγω την κουρτίνα και δειλά κοιτώ. Σκοτάδι. Το φεγγάρι φωτίζει ελάχιστα τα ανεμοδαρμένα κυπαρίσσια.

Φυσά, όμως δεν ακούω τον άνεμο.

«Θα ανοίξω το παράθυρο» σκέφτομαι, και το κάνω. Ο άνεμος δυνατός, τον ακούω…αλλά δεν ακούω μόνο αυτόν. Σαν να ακούω ανθρώπινη λαλιά. Σαν να...

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ,
Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΜΗΤΡ. ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ, ΗΤΑΝ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ!

ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΣΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ
ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ!
ΤΑ ΕΒΑΛΛΕ ΜΕ ΒΑΣΙΛΕΙΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ "και πάει λέγοντας", με στοιχειοθετημένα πάντα επιχειρήματα και σπάνια ρητορική δεινότητα. Δημιούργησε άπειρες συγκρούσεις, αλλά πάντοτε για το καλό της πατρίδος και της Πίστεως!
 Οι συμβουλές του, πιθανότατα δυναμικοτέρου Ιεράρχου, που ανέδειξε ποτέ η Ελλαδική Εκκλησία, έχουν ιδιαιτέρα βαρύτητα, πόσω μάλλον όταν αφορούν, τί στάση πρέπει να κρατήσουμε οι Χριστιανοί ψηφοφόροι, στην κάλπη.
Να τις προσέξουμε όσο περισσότερο γίνεται.

«…Ἡ ἀδράνεια τῶν χριστιανῶν εἰς τὴν πολιτικήν», ἔγραφε μεταξὺ ἄλλων ὁ μακαριστὸς μητροπολίτης Φλωρίνης π. Αὐγουστῖνος, «δημιουργεῖ κενὸν καὶ εἰς τὸ κενὸν αὐτὸ εἰσβάλλουν ἄλλοι, οἱ ὁποῖοι δὲν πιστεύουν εἰς τὸν Κύριον, ἔχουν ἄλλας ἀντιλήψεις περὶ Θεοῦ, κόσμου καὶ ζωῆς, καὶ δαιμονιώδη δραστηριότητα ἀναπτύσσοντες, παρασύρουν πρὸς τὸ μέρος των τὰ πλήθη καὶ καταλαμβάνουν τὴν ἐξουσίαν καὶ ψηφίζουν καὶ ἐφαρμόζουν ἀντιχριστιανικοὺς νόμους, καὶ δροῦν καταλυτικῶς διὰ τὴν κοινωνίαν καὶ ὁ πιστὸς λαὸς παραπονεῖται καὶ ἀγανακτεῖ διὰ τὴν ἐπικράτησιν τοῦ κακοῦ, ἐνῷ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΟΥΚ ΟΛΙΓΗΝ ΕΥΘΥΝΗΝ ΕΧΕΙ…

Καὶ ἡ ψῆφος εἶνε ὅπλον. Δυνάμει τῆς ψήφου ἀνέρχονται εἰς τὴν ἐξουσίαν, ἢ ἄνθρωποι χρηστοὶ καὶ ἐνάρετοι, ἢ ἄνθρωποι φαῦλοι καὶ...

Γι’ αυτό η ελληνική γλώσσα είναι μοναδική - Δείτε κάτι που δεν γνωρίζατε για την γλώσσα μας!

 
Η ελληνική γλώσσα δεν είναι τυχαία, Χτίστηκε πάνω στα μαθηματικά, και αυτό που ελάχιστοι ακόμα ξέρουν είναι ότι κάθε λέξη στην ελληνική έχει μαθηματικό υπόβαθρο.
 
Τα γράμματα στην Ελληνική γλώσσα δεν είναι στείρα σύμβολα. Όρθια, ανάποδα με ειδικό τονισμό, αποτελούσαν το σύνολο των 1620 συμβόλων που χρησιμοποιούνταν στην Αρμονία (Μουσική στα νεοΕλληνικά).
 
Η πιο σημαντική τους ιδιότητα είναι ότι το κάθε γράμμα έχει μια ...