Η ώρα του φαγητού. Η εξουδετέρωση της υπερηφάνειας


Κάποτε, καθώς περνοῦσε ἔξω ἀπό ἕνα σπίτι, εἶδε ἀπό τ’ ἀνοιχτό παράθυρο τό νοικοκύρη νά κάθεται στό τραπέζι καί νά τρώει μέ τή γυναίκα του καί τά παιδιά του.  Φαίνονταν πολύ φτωχοί.  Παρατήρησε ὅμως, ὅτι δίπλα σέ καθένα ἀπό τά μέλη τῆς οἰκογένειας παραστεκόταν κι ἀπό ἕνας ὡραῖος καί λαμπροφορεμένος νέος.

-Ἄλλο καί τοῦτο! μονολόγησε παραξενεμένος ὁ ὅσιος. Οἱ καθισμένοι εἶναι φτωχοί. Τί λέω φτωχοί; Πάμφτωχοι.  Καί οἱ ὄρθιοι, οἱ διακονητές τους, εἶναι λαμρποφορεμένοι!

Τήν ἀπορία του ἔλυσε ὁ Κύριος, πού τοῦ ἐξήγησε τό παράδοξο θέαμα: Οἱ νέοι ἐκεῖνοι ἦταν ἄγγελοι. Αὐτοί στέλνονται ἀπό τό Θεό γιά νά παραστέκουν τούς χριστιανούς τήν ὥρα τοῦ φαγητοῦ. Ἄν, τρώγοντας λένε λόγια ὠφέλιμα καί κατανυκτικά, οἱ ἄγγελοι χαίρονται καί εὐφραίνονται μαζί τους.

 Ἄν ὅμως ἀκουστεῖ στό τραπέζι αἰσχρολογία ἤ κατάκριση, παρευθύς, ὅπως ὁ καπνός διώχνει τίς μέλισσες, ἔτσι καί ...

Σε λίγο θα απαγορεύσουν τις εφημερίδες - Η Εκκλησία ξεκίνησε την Αντίσταση ! ! !


Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Ο Γλέζος αδειάζει κυβέρνηση και Φίλη



 Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών αλλά και τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη για την Εκκλησία, υπήρξε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανώλης Γλέζος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989.

«Δεν με ενδιαφέρει ποιανού χαλάω το κέφι. Την αλήθεια υπερασπίζομαι. 
Σε λίγο θα πουν απαγορεύουμε την έκδοση εφημερίδων γιατί έτσι το κράτος αποφασίζει» σχολίασε με νόημα ο Γλέζος και συμπλήρωσε:

«Ποιος είναι αυτός που δίνει άδειες; 
Το Σύνταγμα άρθρο 1 παράγραφος 2 μιλάει για λαϊκή κυριαρχία. Άρα δε δίνει κανείς άδεια. 
Είναι αυτόνομο το δικαίωμα να εκφράζω τη γνώμη μου είτε...

Ο Ένας και ο Άλλος (Σχόλιο πάνω στην ευθανασία)

Βασιλική Νευροκοπλή
Αποτέλεσμα εικόνας για the last leaf
Τα φώτα στο θαλάμο της εντατικής χαμήλωσαν. Η ανακοίνωση από τα μεγάφωνα παρακαλούσε τους επισκέπτες να φύγουν. Οι συγγενείς των ασθενών σηκώθηκαν.
- Πώς πάει ο δικός σας; ρώτησαν οι συγγενείς του Ενός τούς συγγενείς του Άλλου.
-Τα ίδια, απάντησαν οι συγγενείς του Άλλου. Ο δικός σας;
-Ίδια κι απαράλλαχτα. Καιρός να το αποφασίσουμε. Δεν πάει άλλο. Τι τον κρατάμε; Ο άνθρωπος τζάμπα βασανίζεται. Ευθανασία αύριο κιόλας.
-Καληνύχτα, είπαν οι μεν κουνώντας συγκαταβατικά το κεφάλι.
-Καληνύχτα, τους απάντησαν οι δε βγαίνοντας στο δρόμο.

Και Ένας και ο Άλλος είχαν μείνει "φυτά". Φυτά σωματικώς. Οι ψυχές τους ολοζώντανες. Ίσως πιο ζωντανές από ποτέ, περίμεναν πώς και πώς να αναχωρήσουν οι συγγενείς τους. Πολλές συζητήσεις, ομιλίες ατέλειωτες, αβάσταχτη θλίψη. Οι δυο ψυχές είχαν πολύ κουραστεί.
-Όσο ήμουν ακόμα υγιής, είπε ο Ένας, είχα πει στους δικούς μου, αν ποτέ καταντήσω έτσι, να μου κάνουν ευθανασία. 
-Κι εγώ, είπε ο Άλλος.
-Έλα όμως που εγώ το μετάνιωσα, αλλά δεν έχω τρόπο να τους το πω.
-Εγώ δεν το μετάνιωσα καθόλου, είπε ο Άλλος. Ζωή είναι αυτή;
Και όμως είναι. Κι αυτό είναι ζωή, είπε ο Ένας. Προφανώς, μια διαφορετική ζωή απ' αυτή που ζούσαμε πριν, αλλά αφού συνομιλούμε, μπορείς να ισχυριστείς πως αυτό δεν είναι ζωή; 
-Ναι μπορώ. Δεν είναι. Οι δικοί μου κουράστηκαν να με φροντίζουν κι εγώ δεν...
Χώρα μεσήλικων και γερόντων θα είναι σε μερικά χρόνια από τώρα η Ελλάδα. Για πρώτη φορά μετά από το 1951 οι κάτοικοι της χώρας μειώνονται και αυτό είναι ενδεικτικό της μελλοντικής τάσης, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε για τις δημογραφικές προοπτικές της χώρας και που διεξήγαγε ο ερευνητικός οργανισμός διαΝΕΟσις.
Τα στοιχεία συγκλονίζουν καθώς προβλέπουν μια χώρα έρημη, χωρίς σχολεία και χώρους εργασίας. Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας υπολογίζεται πως θα είναι από 8,3 ως 10 εκατομμύρια, δηλαδή μειωμένος κατά 800.000 έως 2,5 εκατομμύρια σε σχέση με σήμερα.
Οι άνω των 65 ετών κάτοικοι της χώρας μας θα είναι σχεδόν ο ένας στους τρεις (30-33% από 21% που είναι σήμερα και 7% το 1951). Οι κάτω των 14 ετών θα είναι μόλις 12-14,8% από 15% που είναι εφέτος και 28% το 1951.
Η έρευνα επεξεργάστηκε οκτώ διαφορετικά σενάρια, τα οποία όλα υπολογίζουν μεγάλη μείωση του πληθυσμού. Το πιο αισιόδοξο μιλά για συρρίκνωση κατά 800.000 άτομα, με αυξανόμενη γήρανση της ελληνικής κοινωνίας. Η διάμεσος ηλικία (δηλαδή η ηλικία όπου οι μεγαλύτεροι αυτής είναι ίσοι σε αριθμό με τους μικρότερους), θα φτάσει το 2050 τα 49-50 έτη, από 44 που είναι σήμερα και 26 το 1951. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας (από 3 μέχρι 17 ετών) θα μειωθούν από 1,6 εκατομμύρια σήμερα σε 1,4 εκατ. (αισιόδοξο σενάριο) έως 1 εκατ. (απαισιόδοξο σενάριο) το 2050.
Ο πραγματικός οικονομικά πληθυσμός θα σημειώσει καθίζηση και...

''Ο ταπεινός άνθρωπος και θαύματα να κάνει, πάλι δεν πιστεύει στον λογισμό του...''




(Διήγηση Γέροντος Παϊσίου) 
Ήταν στην Ιορδανία ένας πολύ απλός παπάς που έκανε θαύματα. Διάβαζε ανθρώπους και ζώα που είχαν κάποια αρρώστια και γίνονταν καλά. Πήγαιναν και μουσουλμάνοι σ' αυτόν, όταν έπασχαν από κάτι, και τους θεράπευε. Αυτός, πριν λειτουργήσει, έπαιρνε ένα ρόφημα με λίγο παξιμάδι και μετά όλη την ημέρα δεν έτρωγε τίποτε.

Κάποτε έμαθε ο Πατριάρχης ότι τρώει πριν από την Θεία Λειτουργία και τον κάλεσε στο Πατριαρχείο. Πήγε εκείνος, χωρίς να ξέρει γιατί τον ζητάνε.

Ώσπου να τον φωνάξει ο Πατριάρχης, περίμενε μαζί με άλλους σε μια αίθουσα. Έξω έκανε πολλή ζέστη· είχαν κλειστά τα παντζούρια και από μια τρυπούλα περνούσε μια ακτίνα. 

Αυτός νόμισε ότι είναι σχοινί.

Επειδή είχε ιδρώσει, βγάζει το ράσο του και το κρεμάει πάνω στην ακτίνα.

Όταν το είδαν οι άλλοι που κάθονταν εκεί στην αίθουσα, τα έχασαν. Πάνε και λένε στον Πατριάρχη: 

«Ο παπάς που κολατσίζει πριν από την Θεία Λειτουργία κρέμασε το ράσο του πάνω σε μια ακτίνα!».
Τον κάλεσε μέσα ο Πατριάρχης και ...

ΚΟΝΙΤΣΑ-Μια συνάντηση με τα απειλούμενα με εξαφάνιση αγριόγιδα της Πίνδου



Φωτογραφίες-Γιώργος Στουρνάρας
Μοναδικές φωτογραφίες με τα απειλούμενα με εξαφάνιση αγριόγιδα της Πίνδου,μας έστειλε ο αναγνώστης μας Γιώργος Στουρνάρας.Ο πληθυσμός του αγριόγιδου σε όλη την Ελλάδα αριθμεί λιγότερα από 800 άτομα, όταν πριν από μία δεκαετία υπήρχαν κάποιες χιλιάδες. Σήμερα, σε αρκετούς συνοριακούς με την Αλβανία πληθυσμούς υπάρχουν κοπάδια με λιγότερα από 20 ζώα. Επιστήμονες υποστηρίζουν πως αυτοί οι πληθυσμοί είναι....

ΚΟΝΙΤΣΑ-Αώος, ο ποταμός του καγιάκ

Ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τη φύση σε τέτοιο βαθμό που οι αναμνήσεις του μένουν αναλλοίωτες...

Πηγάζοντας από τη βόρεια Πίνδο, διαρρέει μια μεγάλη περιοχή έχοντας συνολικό μήκος 260 χιλιόμετρα, με τα λιγότερα ωστόσο χιλιόμετρα να είναι στην Ελλάδα.Είναι το μοναδικό ποτάμι της Ελλάδας που χύνεται σε ξένη θάλασσα, δηλαδή στην Αδριατική. Περνά ανάμεσα στα όρη Τύμφη και Σμόλικα μέσα από τοπία απαράμιλλης ομορφιάς και νοτιοδυτικά της Κόνιτσας εισέρχεται στην Αλβανία, αφού έχει συναντήσει τα νερά των ποταμών Βοϊδομάτη και Σαραντάπορου.Περνώντας μεγάλο μέρος του εθνικού δρυμού Βίκου-Αώου σχηματίζει σχηματίζει χαράδρα ανάμεσα στις βόρειες πλαγιές της Τύμφης και των...

Η καλύτερη ανάλυση για την κρίση από μια αναλφάβητη γιαγιά σε 1.21”! Βίντεο


Η καλύτερη ανάλυση για την κρίση από μια αναλφάβητη γιαγιά σε 1.21”! Βίντεο

Από αναλύσεις περί κρίσης άλλο τίποτα! Από το 2010 όταν την καταλάβαμε μέχρι και σήμερα από το πρωί μέχρι το βράδυ δεν ακούμε και δεν διαβάζουμε τίποτα άλλο παρά απόψεις κι αναλύσεις για το τι μας οδήγησε ως εδώ…Εκεί που πάσχουμε είναι στο πως θα βγούμε από την παγίδα στην οποία μόνοι μας πέσαμε.
Συνήθως οι απλοί άνθρωποι που ζουν μέσα στην κοινωνία,βιώνουν την καθημερινότητα και πολύ περισσότερο όσοι έχουν ζήσει άλλες πολύ πιο δύσκολες εποχές κάνουν πολύ καλύτερες και ουσιαστικές αναλύσεις από τους “αποστειρωμένους” ειδικούς.
Η γιαγιά στο βίντεο κατά δήλωσή της είναι αναλφάβητη. Ακούστε τι λέει σε 1.21΄΄! Τα πάντα…

Ορθόδοξος μέσω… facebook!


14141562_10208947206570313_1796344617282941307_n
Πολλά έχουν γραφεί για μεταστροφές ανθρώπων από την πλάνη στο φως της αγάπης 
του Χριστού. Αρκετά περιστατικά έχουν καταγραφεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, 
τα blogs και τα διάφορα sites. Οι περισσότερες είναι αληθινές ιστορίες αλλά δεν λείπουν
 και οι ψεύτικες, που στηρίχθηκαν στην “πλάνη” των επισκέψεων και των like.
Αυτές τις μέρες σάστισα όταν φίλος μου κληρικός ανάρτησε φωτογραφίες ενός άνδρα 
μεσήλικα που βαπτίστηκε και κοινώνησε για πρώτη φορά το σώμα και το αίμα του Κυρίου.
 Είπαμε πως είναι μια απλή μεταστροφή που δημοσιεύεται στο προσωπικό προφίλ του
 κληρικού για να τονωθεί η πίστη μας.
Έλα όμως που τα πράγματα δεν είναι έτσι! Ρώτησα τον κληρικό – φίλο μου και μου
είπε πως η “κλήση” του συγκεκριμένου ενήλικα έγινε παρακαλώ μέσω … facebook! 
Ομολογώ πως έχασα τη διαδικτυακή γη κάτω από τα πόδια μου!!!
14188682_10208947224210754_1842736607968406639_o
Όλα ξεκίνησαν από ένα αίτημα φιλίας! Ένας διάλογος αναπτύχθηκε για έναν περίπου
 χρόνο μεταξύ ενός Γερμανού και του Κληρικού-φίλου μας που είχε για μεταφραστές 
του δύο Εκπαιδευτικούς Γερμανικής Φιλολογίας.
Ο “φίλος” Γερμανός ήρθε στην Ελλάδα και...

Από την...ταβέρνα στο Μοναστήρι - Αληθινή Ιστορία





«...Ουκ επ' άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος» (κατά Ματθαίον δ')
Έριξε μια γρήγορη, τελευταία ματιά στο χάρτη πριν ξεκινήσει. Ασυναίσθητα κοίταξε το αγιορείτικο κομποσχοίνι που κρεμόταν στον καθρέφτη του παρμπρίζ κι έκανε τον σταυρό του.

Μόλις είχε ξεκινήσει για μία ακόμα εξόρμηση, από αυτές που ονόμαζε «χαρούμενη εργασία». Ήταν φωτογράφος και, μετά από αρκετές αναβολές, αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα από τα μεγάλα του όνειρα: Να εκδώσει ένα βιβλίο με φωτογραφίες από τα σπουδαιότερα Μοναστήρια του ιδιαίτερου τόπου καταγωγής του, την Πελοπόννησο.

Έτσι λοιπόν, εδώ και λίγες εβδομάδες είχε δώσει σάρκα και οστά στο μεγαλεπήβολο αυτό σχέδιο. Οι δυσκολίες μεγάλες: Πολλά έξοδα, δύσκολη αναζήτηση πληροφοριών για ξεχασμένες Ιερές Μονές, ακόμα δυσκολότερη επικοινωνία με τους μοναχούς και πρόσβαση σε αυτά τα Προσκυνήματα που, παρότι ξεχασμένα από τους ανθρώπους, έστεκαν ακλόνητα εκεί, για να δοξολογούν τον Θεό.

Ήταν, με λίγα λόγια, μια «τρέλα» το όλο εγχείρημα. «Ποιος θ' ασχοληθεί με Μοναστήρια στην εποχή μας;», του έλεγαν διάφοροι «λογικοί». «Άλλη δουλειά δεν έχεις να κάνεις μ' αυτή την κρίση, παρά να τρέχεις να βρεις τους καλόγερους;», συμπλήρωναν άλλοι. Όμως αυτός, εκεί. Είχε μια παλαβή επιμονή πως τελικά θα τα καταφέρει, παρά τις αντιξοότητες.

Έτσι σκεφτόταν και τώρα, ενώ διέσχιζε την Εθνική στο ύψος των Μεγάρων, με κατεύθυνση την Ορεινή Κορινθία. Όλες τις δυσκολίες που αναφέρθηκαν, τις είχε υπόψη του. Έλα όμως που παρουσιάστηκε και μία ακόμα, που δεν είχε υπολογίσει! Η Νηστεία της Σαρακοστής, που αποφάσισε να τηρήσει φέτος για πρώτη φορά μετά από...

Αισθάνεστε διαρκώς κουρασμένοι; Δείτε 10 πιθανές παθήσεις που θέλουν προσοχή

14094kourasi-666x399
Ολοένα και περισσότεροι παραπονιούνται ότι αισθάνονται αυξημένη κούραση, εξάντληση, ατονία και αδυναμία να φέρουν εις πέρας τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας.
Υπάρχει μια σειρά από παθήσεις, ή ασθένειες που μπορεί να σας προκαλούν κούραση, την οποία δεν ξέρετε πώς να εξηγήσετε. Παρακάτω μπορείτε να δείτε 10 πιθανές παθήσεις, που είναι γνωστό ότι προκαλούν κόπωση.
Άγχος: Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεστε ανήσυχοι κατά καιρούς, αλλά υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που βιώνουν σταθερά, ακατανίκητα συναισθήματα άγχους, τόσο έντονα που επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή. Οι γιατροί ονομάζουν αυτή την κατάσταση γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (ΓΑΔ). Σύμφωνα με τους ειδικούς η ΓΑΔ είναι παρούσα στο 3-8% του γενικού πληθυσμού. Εκτός από το αίσθημα ανησυχίας και εκνευρισμού, τα άτομα με ΓΑΔ συχνά αισθάνονται και ακραία εξάντληση. Άλλες συνήθεις διαταραχές άγχους περιλαμβάνουν που συνδέονται με την αυξημένη κόπωση είναι η διαταραχή κοινωνικού άγχους, η αγοραφοβία, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και η κρίση πανικού.
Αδενικός πυρετός (αδενοπάθεια): Είναι μια ιογενής λοίμωξη που προσβάλλει κυρίως νεαρούς ενήλικες. Τα συμπτώματα είναι πρησμένοι αδένες στον λαιμό, πυρετός, οξύς πονόλαιμος και υπερβολική κούραση. Και ενώ τα συμπτώματα της αδενοπάθειας μπορεί να υποχωρήσουν μέσα σε 2-3 εβδομάδες, η κούραση μπορεί να διαρκέσει για πολύ περισσότερο. Το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) συμβουλεύει τους ασθενείς να κάνουν ελαφριά άσκηση όταν υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Αυτό βοηθά την μυϊκή δύναμη να επιστρέψει.
Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών (ΣΑΠ): Ο δρ Michael J. Breus, κλινικός ψυχολόγος και ειδικός ύπνου υποστηρίζει ότι για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που πάσχουν από ΣΑΠ, ο ύπνος μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολος και να γίνεται με συνεχείς διακοπές. Το ΣΑΠ είναι όταν έχετε δυσάρεστη αίσθηση διαρκώς στα πόδια σας (μερικές φορές ακόμη και στα χέρια σας) σαν να νιώθετε μούδιασμα, “καρφίτσες” και ακόμη και ο πόνο. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν ξαπλώνετε, ή κάθεστε. Ως εκ τούτου, επηρεάζεται ο ύπνο σας δραματικά, προκαλώντας σας να αισθάνεστε εξαιρετικά κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της επόμενης ημέρας.
Υπολειτουργία του θυρεοειδούς: Είναι μια πάθηση γνωστή και ως υποθυρεοειδισμός και σημαίνει ότι το σώμα παράγει πολύ λίγη θυροξίνη. Όταν υπολειτουργεί ο θυρεοειδής αδένας είναι πιθανό να αισθάνεστε κουρασμένοι, να παίρνετε κιλά χωρίς να το καταλαβαίνετε και να έχετε πόνους στους μυς. Για τη διάγνωση αυτής της κατάστασης, οι γιατροί συνήθως κάνουν μια πλήρη εξέταση αιμοσφαιρίων. Ο υποθυρεοειδισμός είναι πιο συχνός σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και ειδικά στις γυναίκες. Μερικές φορές επηρεάζονται επίσης τα παιδιά και τα βρέφη.
Υπνική άπνοια: Αυτή είναι μια κατάσταση όπου η αναπνευστική σας δίοδος στον λαιμό κλείνει, ή στενεύει επηρεάζοντας την αναπνοή σας, ενώ κοιμάστε. Αυτές οι παύσεις στην κανονική αναπνοή μπορεί να διαρκέσουν για μερικά δευτερόλεπτα και ...