ΓΑΝΑΔΙΟ ΚΟΝΙΤΣΑΣ: Ενα χωριό-μνημείο αρχιτεκτονικής από πέτρα και ξύλo

Τα «μπουλούκια» των μαστόρων του Γαναδιού, γύριζαν τα Βαλκάνια και όλη την Ελλάδα
Πυργόσπιτο που στο κάτω μέρος διακρίνονται οι πολεμίστρες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ως μνημείο αρχιτεκτονικής, «ύμνος» των μαστόρων της πέτρας, των πελεκάνων και των κτιστάδων της Ηπείρου, στα 870 μ. υψόμετρο, στις παρυφές του Σμόλικα, στέκει ανέγγιχτο από τον χρόνο και τον άνθρωπο, το Γαναδιό, ένα χωριό από πέτρα και ξύλο.«Προσπαθούμε να σταματήσουμε τον χρόνο» είναι τα πρώτα λόγια του προέδρου της κοινότητας, Βασίλη Τζιμινάδη, που μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στο μοναδικό καφενείο του οικισμού. Νεαρός εργάστηκε στην Αθήνα κι επέστρεψε στο χωριό του αποφασισμένος να ξαναδώσει ζωή στα ...

Ὁ γέροντας Ἰάκωβος Τσαλίκης γιά τίς συμπροσευχές καί τό Βάπτισμα τῶν ἑτεροδόξων

 
Διηγείται ο Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης:

Κάποτε επισκέφθηκε το Μοναστήρι μας ένας Προτεστάντης πάστορας. 

Όταν με ενημέρωσαν ότι αυτός ο κύριος είναι ιερέας των Προτεσταντών, τον πλησιάσαμε και τον ξεναγήσαμε στο Μοναστήρι μας. Μετά, είπα να ετοιμάσουν για τον άνθρωπο φαγητό...

Εγώ δεν κάθησα μαζί του στο τραπέζι, αλλά ...

Το κουίζ της αγάπης

Ένας καλός δρόμος προς την αυτογνωσία είναι να υποβάλλουμε στον εαυτό μας ερωτήσεις και να τις απαντάμε με ειλικρίνεια.
Πάνω σε αυτήν την ιδέα, παραθέτω παρακάτω μερικές ερωτήσεις για το “τέλος της ημέρας” :
-Είναι κανείς λίγο πιο ευτυχισμένος επειδή ήρθε σε...

Πατήρ Λαυρέντιος: Η απάτη της θεωρίας εξέλιξης του Δαρβίνου




    
                                      ΙΕΡΑ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
                  ΔΡYΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ,  ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ  &  ΚΟΝΙΤΣΗΣ

Αριθ.  Πρωτ. 64                                                                       Εν Δελβινακίω τη 15η Σεπτεμβρίου 2014


ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ  175η

ΘΕΜΑ:  Διακόσια χρόνια από το μαρτύριο του Κονιτσιώτη Νεομάρτυρος Αγίου                 
              Ιωάννου (1814-2014)


            Αγαπητοί μου Χριστιανοί,
-Α-
            Συμπληρώνονται εφέτος διακόσια (200) χρόνια από τον μαρτυρικό θάνατο του Νεομάρτυρος Αγίου Ιωάννου του εκ Κονίτσης (1814-2014). Και μολονότι κύλησαν δύο αιώνες ολόκληροι από τις 23 Σεπτεμβρίου 1814, αυτό το Κονιτσιωτόπουλο δεν ξεχάστηκε, δεν χάθηκε στην χοάνη του χρόνου. Πόσοι μεγάλοι και σπουδαίοι κατά κόσμον ζούσαν τότε. Σουλτάνοι, πασάδες, αγάδες, στρατηγοί και ναύαρχοι και πλούσιοι και ισχυροί, κυριαρχούσαν, τότε, στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα, σπέρνοντας τον φόβο και τον τρόμο στους ραγιάδες, στους υποδούλους, που δεν τολμούσαν καλά - καλά ούτε το όνομά τους να πουν !  Κι’ όμως !  Ο νεαρός Ιωάννης, που ήταν πρωτύτερα Τούρκος και μουσουλμάνος, γνωστός με το όνομα Χασάν, ζη μέχρι σήμερα, λαμπρός και πάντοτε νέος, στις καρδιές των χριστιανών και, γενικά, στην ζωή της Εκκλησίας.
-Β-
            Το ποιός ήταν ο Ιωάννης το έχουμε πη πολλές φορές. Ας το ξαναπούμε, όμως, άλλη μια φορά για όσους ίσως δεν έχουν μέχρι τώρα ακούσει γι’ αυτόν. Χασάν ήταν το τούρκικο όνομά του. Πατέρας του ο Σέχης της Κονίτσης. Είχε, λοιπόν, οικογένεια καλοστεκούμενη, ενώ το μέλλον ανοιγόταν μπροστά του λαμπρό. Εικοσάχρονος ήταν τότε. Και θα έλεγε κανείς, ότι ο νεαρός Χασάν είχε εξασφαλισμένη την ζωή του. Όμως, την νεανική ψυχή του δεν...

* ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΣΤΑ ΝΕΑ ΣΠΙΤΙΑ

''ΜΠΑ, ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΑΛΙΟΜΟΔΙΤΙΚΑ ΣΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΣ ΣΠΙΤΙ''...

Και ομως υπαρχουν σπιτια σημερα χωρις εικονες,χωρις καντηλακι,χωρις θυμιατηρι.
Πολλα ζευγαρια που αγοραζουν νεο σπιτι κοιταζουν να διακοσμησουν το σπιτι τους με επωνυμα πλακακια,με ακριβα επιπλα κτλ κτλ
Εικονες ομως δεν εχουν πουθενα...

Πατήρ Λαυρέντιος: Χρήσιμες συμβουλές (Σεπτέμβριος 2012)

Σε 3 λεπτά ο πατέρας Λαυρέντιος μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την τήρηση των κανόνων της χριστιανικής ζωής: ανάγνωση ευαγγελίου και βίων αγίων, νηστεία, εκκλησιασμός, προσευχή - κομποσκοίνι και μετάνοιες. Και καταλήγει ότι η χάρις των μυστηρίων μαζί με την άσκηση είναι τα "δυο κουπιά της βάρκας" ή "τα δυο φτερά του πουλιού"!
Δείτε το βίντεο:
 




                                                    
ΙΕΡΑ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
                   ΔΡYΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ,  ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ  &  ΚΟΝΙΤΣΗΣ

 ριθ. Πρωτ.:  58                                                              ν Δελβινακί τ 16 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Με την χάρη του Θεού, πραγματοποιήθηκε και φέτος το Γενικό Ιερατικό Συνέδριο      (20ο στην σειρά) της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης. Οι ωραίες και άνετες εγκαταστάσεις της Ι. Μονής Ταξιαρχών («Γκούρας») κοντά στο Αηδονοχώρι, φιλοξένησαν τους Συνέδρους Ιερείς, οι οποίοι, μέσα στο όμορφο περιβάλλον μέσα κι’ έξω από το Μοναστήρι, είχαν την ευκαιρία για ένα διήμερο (15 και 16 Σεπτεμβρίου) να συμπνευματιστούν, να ακούσουν εμπεριστατωμένες Εισηγήσεις, να συντρώγουν «εν αφελότητι καρδίας» στην κοινή τράπεζα, να χαρούν την Θεία Λειτουργία και να συζητήσουν αδελφικά τα προβλήματα που απασχολούν την Εκκλησία και το Έθνος μας. Το Συνέδριο, υπό την προεδρία του Μητροπολίτου κ. ΑΝΔΡΕΟΥ, είχε σαν Γενικό Θέμα τους συγχρόνους αγίους  και εναρέτους Γέροντες. Στο τέλος, όλοι οι Σύνεδροι επήραν ως ευλογία την Καινή Διαθήκη με σύντομη ερμηνεία και ένα μικρό τεύχος με αποφθέγματα Γερόντων της εποχής μας, ενώ ενέκριναν και το ακόλουθο
Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
«1) Ζητούμε ευλαβώς από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας μας να ξεκαθαρίση το ζήτημα των διαλόγων με τους αιρετικούς παπικούς και προτεστάντες, καθώς και με τους λεγομένους αγγλικανούς. Η σιωπή η οι αοριστολογίες προκαλούν ερωτήματα και σκανδαλισμό και σε μας και στον λαό μας.
2) Ζητούμε να μεριμνήση η σεπτή Ιεραρχία, ώστε να σταματήση το φαινόμενο της ερημώσεως των ενοριών της υπαίθρου εξ αιτίας της αρνήσεως της Πολιτείας να διορίζωνται Εφημέριοι στα πολλά και μεγάλα κενά που παρατηρούνται. Να ληφθή υπ’ όψη ότι στην ύπαιθρο μόνο ο παπάς δίνει την παρουσία του, γιατί ούτε πρόεδροι των χωριών υπάρχουν πια, ούτε και δάσκαλοι, αφού πλείστα όσα Σχολεία έχουν κλείσει λόγω της ανυπαρξίας μαθητών.
3) Ζητούμε από την Πολιτεία να σέβεται την Ορθόδοξη Πίστη των Ελλήνων και να μη ψηφίζη αντιχριστιανικούς νόμους, κυρίως δε να μην ευνοή το βδελυρό αμάρτημα της ομοφυλοφιλίας. Είναι - το λιγώτερο- ντροπή να προβάλλεται από ωρισμένους κύκλους η ανωμαλία ως φυσιολογική πράξη. Κι’ ας μη ξεχνάμε την τιμωρία του Θεού στα Σόδομα και στα Γόμορρα ...
4) Ζητούμε, ακόμη, από την Πολιτεία να θωρακίση την ακριτική μας Επαρχία, την οποία, τον τελευταίο καιρό, λυμαίνονται αθεόφοβοι ιερόσυλοι και κλέφτες, προερχόμενοι κυρίως από την γειτονική Αλβανία.
5) Στην αρχή του νέου σχολικού έτους, που βρισκόμαστε, ζητούμε από τους εκπαιδευτικούς μας, παράλληλα προς τα μαθήματα που διδάσκουν, να καλλιεργούν στον μαθητόκοσμο και το ορθόδοξο χριστιανικό ήθος, ώστε, και με την αξιόλογη προσφορά των Κατηχητικών Σχολείων, να γίνη η νέα γενεά «γενεά ζητούντων τον Κύριον». Γι’ αυτό, και το μάθημα των θρησκευτικών φρονούμε, ότι με κανένα τρόπο δεν πρέπει να μεταβληθή σε θρησκειολογικό. Οι αρμόδιοι ας προσέξουν πολύ.
6) Αγωνιούμε για τους πολέμους που γίνονται σε πολλές περιοχές του πλανήτη μας καθώς και για την ανθρωποσφαγή, που σημειώνεται στην Μέση Ανατολή, στην Λιβύη, στην Ουκρανία, στην Κένυα και σε άλλες χώρες, όπου προ παντός η χριστιανική πίστη διώκεται αμείλικτα, λόγω του φανατισμού των διωκτών. Προσευχόμαστε θερμά στον Κύριο να ειρηνεύση τον κόσμο, να σταματήση το μίσος και να κυριαρχήση η χριστιανική αγάπη σε όλους τους λαούς.    Τέλος,
7) Στέλνουμε αδελφικό εν Χριστώ χαιρετισμό στους Βορειοηπειρώτες και στους Κυπρίους αδελφούς. Θερμή ευχή και προσευχή μας είναι να έλθη γρήγορα η εθνική τους αποκατάσταση».
                                                                       

  (Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως) 


ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ

*

ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΙ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ''ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ'' ΝΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗ ΚΑΙ ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ.

ΔΕΙΤΕ...

ΜΠΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΟΧΕΡΕΣ...

Οι λεπροί άκουγαν από τα κελιά τούς ψαλμωδίες.




Έγινε πολύς λόγος για το νησί της Σπιναλόγκα, με αφορμή το ομώνυμο βιβλίο με τίτλο «Το νησί», της Αγγλίδας Victoria Hislop.
Ένα από τα ιστορικά στοιχεία που πληροφορούμαστε είναι ότι οι χανσενικοί που κατοικούσαν στη Σπιναλόγκα ήταν οργισμένοι με τον Θεό, για το λόγο ότι η ασθένειά τους ήταν μια μεγάλη και αφόρητη δοκιμασία. Ένας Γεραπετρίτης παπάς τόλμησε να τους επισκεφθεί κάποτε και να λειτουργήσει στον Άγιο Παντελεήμονα, που υπήρχε και ρήμαζε στο νησί, συντροφιά με τους νέους του κατοίκους. Λένε πως στην πρώτη Λειτουργία δεν πάτησε ψυχή.
Οι λεπροί άκουγαν πεισμωμένοι από...

Το ΣτΕ κλείνει τα μαγαζιά τις Κυριακές!


στε
Δεκτή έκανε το ΣτΕ την αίτηση εμπόρων και υπαλλήλων, που ζητούσαν να ανασταλεί η από 7/7/2014 απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης για λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, κρίνοντας ότι έμποροι, καταστηματάρχες και υπάλληλοι «θα υποστούν ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη» και «αυτονοήτως δυσεπανόρθωτη ηθική βλάβη». Κατά συνέπεια τα καταστήματα δεν θα ανοίγουν τις Κυριακές, μέχρι να εκδοθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ οριστική απόφαση, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2015.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει επαγγελματικές Ομοσπονδίες εμπόρων, ιδιωτικών υπαλλήλων, καταστηματάρχες και ...

Οι πιο βιταμινούχες τροφές του φθινοπώρου


Το φθινόπωρο μόλις μπήκε και μαζί του φέρνει και 7 υπερτροφές που θα σας χαρίσουν βιταμίνες, ζωντάνια κι ευεξία. Αρκεί να τις καταναλώνετε καθημερινά.

Τώρα που χορτάσατε με το καρπούζι, το πεπόνι, το ροδάκινο, τα αγγούρια και τις μελιτζάνες, έφτασε η ώρα να φτιάξετε το φθινοπωρινό, διατροφικό σας πλάνο, το οποίο δεν μπορεί παρά να περιέχει τις παρακάτω υπερτροφές στα καλύτερά τους.
Μήλα: για να βλέπετε το γιατρό από... μακριά
Μπορεί να είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα φρούτα, αυτό όμως δεν...

ΜΥΡΙΖΕΙ....ΘΕΟ..!


13 Σεπτεμβρίου 1922: Αρχίζει η καταστροφή της Σμύρνης από τους Τούρκους

 
Στις 13 Σεπτεμβρίου ξεκινά η μεγάλη καταστροφή της Σμύρνης με την έναρξη της μεγάλης πυρκαγιάς η οποία κατέκαψε την πόλη. Ο αριθμός των θυμάτων από την μεγάλη πυρκαγιά και τις σφαγές που ακολούθησαν δεν διευκρινίστηκε ποτέ.
Εκτιμάται πάντως πως ήταν μεταξύ 10.000 με 100.000 πολιτών Ελλήνων και Αρμενίων. Αποτέλεσμα της αφόρητης κατάστασης ήταν...

ΖΩΝΤΑΝΟ ΘΑΥΜΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ _ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΞΙΖΕΙ !


* ΕΧΕΙΣ ΜΗΝΥΜΑ

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΦΟΡΑ...


''ΣΥΓΧΩΡΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΧΟΥΝ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΥΓΝΩΜΗ''
http://dieyxontonagion.blogspot.gr/2014/09/blog-post_10.html

Ἀδικίας ἀντιμέτώπιση



Ἁγίου Μάρκου τοῦ Ἀσκητοῦ
ΑΔΙΚΙΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ-ΠΕΡΙ  ΝΟΜΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ
1.                Ἀδικία καί ἁμαρτία.  Ξεφεύγει καί ἀπαλλάσσεται ἀπό ἁμαρτίες αὐτός πού ἀδικεῖται ἀπό ἀνθρώπους καί βρίσκει βοήθεια ἀπό τόν Θεό ἀνάλογη μέ τή θλῖψι.
μγ΄.  Ἐκφεύγει ἁμαρτίας, ὁ παρά ἀνθρώπων ἀδικούμενος, καί ὁμοίαν τῆς θλίψεως εὑρίσκει ἀντίληψιν.
2.                Ἀδικία καί Θεία βοήθεια.  Αὐτός πού ἀδικεῖται ἀπό τούς ἀνθρώπους βρίσκει βοήθεια ἀπό τόν Θεό ἀνάλογη μέ τή θλῖψι.
μγ΄.  Ἐκφεύγει ἁμαρτίας, ὁ παρά ἀνθρώπων ἀδικούμενος, καί ...