Ὁ Γέροντας Παΐσιος ὁ Ἁγιορείτης. Παρουσίαση ἀπὸ τὸν Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ἱερόθεο


Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΟΝ ΟΡΚΟ, ποιον όρκο όμως;


orkos
π. Βασίλειος Ε. Βολουδάκης
Επειδή κάποιοι Ιεράρχες της Εκκλησίας μας δεν έχουν επαρκή Θεολογική ενημέρωση ως προς το θέμα του Όρκου ενώπιον των Δημοσίων Αρχών παραθέτουμε το άρθρο, που δημοσιεύσαμε στο Ενορικαό μας Περιοδικό τον Νοέμβριο του 2009.

Η πρόσφατη ορκωμοσία της νέας Κυβερνήσεως έφερε πάλι στην επικαιρότητα το θέμα τού όρκου. Σε μια ενορχηστρωμένη από αντιχριστιανικούς κονδυλοφόρους προσπάθεια έγινε ευθεία επίθεση κατά τού ιερού έθους της ορκωμοσίας των μελών τού Ελληνικού Κοινοβουλίου και αναζωπυρώθηκε η συζήτηση ενός θέματος που η Ορθοδοξία έχει επιλύσει τελεσίδικα, με αποτέλεσμα ο πολύς κόσμος, που έχει χάσει την σχέση του με την Ορθόδοξη πνευματικότητα, να επηρεασθή, να συγκατανεύση και εν τέλει να επιζητήση την κατάργηση τού όρκου.
 
Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη περίπτωση μιάς...

Πώς μετριέται ο Θεός;

Άλλοι μετράνε χρήματα στα πορτοφόλια και στους λογαριασμούς τους
Άλλοι μετράνε ρούχα, παπούτσια και κοσμήματα στις ντουλάπες και στα συρτάρια τους
Άλλοι μετράνε πτυχία
Άλλοι μετράνε τρόπους και χρόνο διασκέδασης
Άλλοι μετράνε ακίνητα, κότερα, αμάξια
Άλλοι μετράνε χιλιόμετρα και τόπους σε ταξίδια
Άλλοι μετράνε φίλους,
Άλλοι μετράνε σχέσεις
Μετράνε, μετράνε, μετράνε, κάθε λογής κοσμικές "επιτυχίες" και...

Σχόλιο - ἀπάντηση σὲ μαρξιστικὸ παραλήρημα τῆς «ἐφημερίδας τῶν συντακτῶν» γιὰ τὴν ἁγιοκατάταξη τοῦ Ἁγίου Παϊσίου

Οἱ παταγώδεις καταρρεύσεις τῶν κυρίαρχων ἰδεολογιῶν τοῦ 20ου αἰῶνος, ὅπως το μαρξισμοῦ, το μηδενισμοῦ, καὶ το θέου ὑπαρξισμοῦ, δὲν μπόρεσαν νὰ συνετίσουν καὶ νὰ προσγειώσουν στὴν πραγματικότητα τοὺς συγχρόνους ἀθέους, οἱ ὁποῖοι ἐπιμένουν στὰ ἀναχρονιστικά τους «τροπάρια» ἐναντίον τῆς Ἐκκλησίας μας.
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Ἡ πρόσφατη ἁγιοκατάταξη το γίου Παϊσίου δέν προκάλεσε μόνο αἰσθήματα χαρᾶς καὶ πνευματικῆς ἀναπτέρωσης στοὺς πιστούς, ἀλλὰ «ξύπνησε» καὶ στοὺς ἀθέους τὰ πραγματικὰ ἀντιχριστιανικά τους ἐσώψυχα, τὰ ὁποῖα ἐξέφρασαν κατὰ τρόπο ὄχι ἁπλὰ ἄκομψο, ἀλλὰ καὶ ὑβριστικό. Εἶναι ἄλλωστε παρατηρημένο πώς, ὅταν συμβαίνει ἡ Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ νὰ χαίρεται, λυπᾶται καὶ ἀπειλεῖ ὁ διάβολος. Κι αὐτὸ διότι βλέπει νὰ μὴν τελεσφορεῖ ὁ τιτάνιος ἀγώνας του καὶ νὰ μὴν γκρεμίζεται τὸ σωτηριῶδες ἔργο τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ μέσω...
τς  ἁγίας Του Ἐκκλησίας.

Ἀφορμὴ γιὰ τὴν παροῦσα ἀνακοίνωσή μας πήραμε ἀπὸ...

Μεγάλο κακό το να κρίνουμε μόνο από αυτά που βλέπουμε (Αληθινό Περιστατικό)


αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος
Ο ιερέας μόλις είχε τελειώσει το συμβούλιο με την εκκλησιαστική επιτροπή. Είχε βραδιάσει πια. Η βροχή έκανε τους δρόμους να γυαλίζουν στο φως του φεγγαριού.
Μπήκε στο αμάξι του και πήρε τον δρόμο για το σπιτικό του. Ήταν πολύ κουρασμένος. Σωματικά αλλά και ψυχικά.
Όλη την ημέρα άκουγε τα προβλήματα του κόσμου προσπαθώντας να καθοδηγήσει, προσπαθώντας να μην αποκάμει ο ίδιος με αυτά που άκουγε δίνοντας συγχρόνως συγχώρεση και ελπίδα.
Καθώς είχε διασχίσει σχεδόν όλη την διαδρομή για το σπίτι του ξαφνικά πάτησε φρένο μπροστά σε ένα μαγαζί που πουλούσε σάντουιτς.
Κατέβηκε και με δυο τρία γρήγορα βήματα μπήκε μέσα στο κατάστημα. Η βροχή είχε δυναμώσει. Τα γυαλιά μυωπίας του θόλωσαν. Τα έβγαλε και τα σκούπισε με το εσώρασό του.
Στο κατάστημα δεν υπήρχε άλλος πελάτης. Δύο κοπέλες πίσω από τον κισέ και ένας νεαρός ο οποίος μάλλον πήγαινε τις παραγγελίες στα σπίτια.
«Θα ήθελα παρακαλώ, δύο σάντουιτς με ...

ΕΛΘΩΝ ΕΙΣ ΕΑΥΤΟΝ!(Αγ.Παϊσίου του Αγιορείτου)


Ο Θεός  είναι  πολύ  κοντά  μας,  άλλα  και  πολύ  ψηλά.  Για  να  κάμψη  κανείς  τον  Θεό,ώστε  νά  κατεβή  να  μείνη  μαζί  του,  πρέπει  νά  ταπεινωθή  και  νά  μετανοήση.  Τότε  ό πολυεύσπλαχνος Θεός, βλέποντας  την ταπείνωση του,  τον υψώνει ώς  τούς Ουρανούς  και τόν  αγαπάει  πολύ.  ­Χαρά  εσται  εν  τω  ούρανω επί  ένί  άμαρτωλω  μετανοουντι,  λέει  τό Ευαγγέλιο. Ό  Θεός  έδωσε  στον  άνθρωπο  τόν  νου,  γιά  νά  ...

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τα γεφύρια της Ηπείρου που αντιστέκονται στη μανία της φύσης...!


 
 
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τα γεφυρια της Ηπειρου που αντιστεκονται στη μανια της φυσης...!
Τα γεφύρια της Ηπείρου: Τα γοητευτικά «κομμάτια» της ιστορίας που στέκουν αγέρωχα στο χρόνο. Τα πέτρινα γεφύρια είναι μοναδικά έργα τέχνης που γεννήθηκαν μέσα από την ανάγκη των ανθρώπων να επικοινωνήσουν. Τότε που δεν υπήρχαν δρόμοι και έπρεπε να διασχίζουν τους υδάτινους δρόμους της Ηπείρου, δηλαδή τα ποτάμια που χώριζαν και ταυτόχρονα ένωναν τα χωριά και τις πόλεις.
Εργα ανθρώπων τόσο εναρμονισμένα με το ηπειρώτικο τοπίο, σαν να τα γέννησε η φύση.
Με αφορμή την κατάρρευση του γεφυριού της Πλάκας από την κακοκαιρία το  περασμένο Σαββατοκύριακο, συγκεντρώσαμε σε έναφωτογραφικό ρεπορτάζ μερικά από τα πιο όμορφα γεφύρια της Ηπείρου. Το οδοιπορικό έκανε ο σπουδαίος φωτογράφος Σπύρος Βαγγελάκης κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών. Ο ίδιος τα περιγράφει ως «μνημεία μιας άλλης εποχής που χτίστηκαν από φιλέλληνες ευεργέτες και άξιους μαστορους, με αίμα και πόνο σε αρμονία με το περιβάλλον σχέδιασμένα να αντέξουν την μανία της φύσης». Για πόσο ακόμα;
Τα τελευταία χρόνια, ο Σπύρος Βαγγελάκης ζει στη Σουηδία. Έφυγε για να κάνει αυτό που αγαπάει ζώντας αξιοπρεπώς, όπως μας είχε πει σε συνέντευξή του στο TheTOC.
Από τις ωραιότερες αναμνήσεις που πήρε στις αποσκευές του φεύγοντας από την Ελλάδα, είναι οι καταπληκτικές φωτογραφίες από τις περιπλανήσεις του στα ηπειρώτικα γεφύρια. Και λυπήθηκε πολύ που το γεφύρι της Πλάκας δεν υπάρχει πια.
Το γεφύρι της Πλάκας (δεν στέκεται πια)
Το γεφύρι της Πλάκας
Το μονότοξο Γεφύρι της Πλάκας χτίστηκε τον 19ο αιώνα (καικατέρρευσε την Κυριακή), ήταν το μεγαλύτερο των Βαλκανίων, με άνοιγμα τόξου 40,20 μέτρα και ύψος, στο κέντρο, 21 μέτρα. Γεφύρι με ιστορικό φορτίο, καθώς εκεί λειτούργησε το τελωνείο από την ελεύθερη Ελλάδα στην σκλαβωμένη Ήπειρο. Σύμβολο ενότητας και ομοψυχίας των αντιστασιακών δυνάμεων, καθώς εκεί, στις 29 Φεβρουαρίου του 1944, υπογράφηκε η συμφωνία της Πλάκας-Μυρόφιλλου για την κοινή δράση κατά των Γερμανών κατακτητών της χώρας.
Το γεφύρι της Πλάκας
Η θέση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για το χτίσιμο γεφυριού και αυτό φαίνεται από τις δύο αποτυχημένες προσπάθειες που προηγήθηκαν για κτίσιμό του το 1860 και το 1863.
Μετά την κατάρρευσή του το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο επιχειρηματίας Νίκος Λούλης (γιος του Κώστα Λούλη), που αποτελεί την 7η γενιά «μυλωνάδων» καταγόμενος από την Αετορράχη Κατσανοχωρίων, ανέλαβε με δικά του έξοδα την αναστήλωση του.
Το γεφύρι της Κόνιτσας
Το γεφύρι της Κόνιτσας
Στη νοτιοδυτική άκρη της πόλης, ακριβώς στην είσοδο της χαράδρας του Αώου, βρίσκεται το μεγάλο μονότοξο γεφύρι της Κόνιτσας, το οποίο κτίστηκε το 1870- 71 από συνεργείο 50 μαστόρων με επικεφαλής τον πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο από την Πυρσόγιαννη.
Το γεφύρι χτίστηκε με δωρεές των κατοίκων της πόλης και κυρίως του Γιαννιώτη Ιωάννη Λούλη, ο οποίες...

Γιατί οφείλουμε να διδάσκουμε τα Αρχαία Ελληνικά στα παιδιά μας

Γιατί αλήθεια διδάσκουμε τα αρχαία ελληνικά στα παιδιά που θέλουμε να μορφώσουμε, σε τόσο πολλές ώρες μάλιστα; Τρεις είναι οι κύριοι λόγοι που μας υποχρεώνουν να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να επικοινωνήσουν όσο γίνεται περισσότερο με τον αρχαίο κόσμο.

Πρώτα απ’ όλα, γιατί είμαστε κι εμείς Έλληνες. Από τον καιρό του Ομήρου ως σήμερα έχουν περάσει κάπου δυο χιλιάδες εφτακόσια χρόνια. Στους αιώνες που κύλησαν οι Έλληνες βρεθήκαμε συχνά στο απόγειο της δόξας, άλλοτε πάλι στα χείλια μιας καταστροφής ανεπανόρθωτης∙ νικήσαμε και νικηθήκαμε αμέτρητες φορές∙ δοκιμάσαμε επιδρομές και σκλαβιές∙ αλλάξαμε θρησκεία∙ στους τελευταίους αιώνες η τεχνική επιστήμη μετασχημάτισε βασικά τη μορφή της ζωής μας∙ και όμως κρατηθήκαμε Έλληνες, με την ίδια γλώσσα‐φυσικά εξελιγμένη‐, με τα ίδια ιδανικά, και με ένα πλήθος στοιχεία του πολιτισμού κληρονομημένα από τα προχριστιανικά χρόνια.Στον πνευματικό τομέα κανένας λαός δεν μπορεί να προκόψει, αν αγνοεί την ιστορία του, γιατί άγνοια της ιστορίας θα πει άγνοια του ίδιου του ίδιου του εαυτού του. Είμαι Έλληνας, συνειδητός Έλληνας, αυτό θα πει, έχω αφομοιώσει μέσα μου την πνευματική ιστορία των Ελλήνων από...

Οι Γερμανοί χρωστούν στην Ελλάδα τα διπλάσια από όσα χρωστά η χώρα σε όλους

El Publico «Η Ελλάδα έχει όλους τους λόγους να αξιώσει επίλυση του χρέους…α λα γερμανικά»

Το ποσό που χρωστά η Γερμανία στην Ελλάδα είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό που χρωστά η
Ελλάδα στους εταίρους, γράφει επικαλούμενη υπολογισμούς Ισπανών ιστορικών και οικονομολόγων η ισπανική ηλεκτρονική εφημερίδα El Publico.



Η ισπανική εφημερίδα που είναι αριστερών αποκλίσεων υπενθυμίζει επίσης τη συνδιάσκεψη του 1953 για τη διαγραφή του 63% του συνολικού εξωτερικού χρέους της Γερμανίας αλλά και τη συμφωνία των «Δύο συν Τέσσερις» του 1990 για τη μη πληρωμή των...

Ένας κλέφτης και δραπέτης δούλος έγινε δεσπότης!

gortynos
Στη λεγόμενη «Κυριακή των Απόκρεω» αναφέρθηκε στο κυριακάτικο κήρυγμα του ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας.
Ακολουθεί ολόκληρη η εγκύκλιος του σεβασμιωτάτου…
1. Η σημερινή Κυριακή, αδελφοί χριστιανοί, λέγεται «Κυριακή των Απόκρεω».
Λέγεται έτσι επειδή την Κυριακή αυτή αποκόπτουμε το κρέας από τα φαγητά μας. Καί την άλλη Κυριακή, που την λέμε «Κυριακή της Τυρινής», αποκόπτουμε και τα γαλακτερά. Καί έπειτα εισερχόμαστε στην νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Ας ετοιμαστούμε να νηστεύσουμε την Μεγάλη Τεσσαρακοστή, αδελφοί μου χριστιανοί, όσο μπορεί ο καθένας. Ας κάνουμε την προσευχή μας για να καταφέρουμε κάπως καλύτερα φέτος την νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και με την ευχή της Παναγιάς μας θα τα καταφέρουμε. – Αλλά στο σημερινό μου κήρυγμα θα ήθελα, χριστιανοί μου, να σας μιλήσω για τον απόστολο Ονήσιμο, που εορτάζουμε σήμερα 15 Φεβρουαρίου. Έχει πολλά διδάγματα ο άγιος αυτός να μας δώσει και γι᾽ αυτό προτίμησα να μιλήσω γι᾽ αυτόν.
2. Ο απόστολος Ονήσιμος ήταν ένας δούλος στο αφεντικό του τον Φιλήμονα, στις Κολοσσές της Φρυγίας. Το αφεντικό του τον αγόρασε και...

Τί κακό παθαίνουν οι Χριστιανοί στις απόκριες;

 
 Ποιός μπορεί να διηγηθή τις αταξίες, που κάνουν οι Χριστιανοί κατά την περίοδο των Αποκρέων, και μάλιστα στα νησιά; Στ' αλήθεια, θα μπορούσε να πη κανείς, ότι τότε οι Χριστιανοί δαιμονίζονται όλοι, διότι χορεύουν, παίζουν, τραγουδούν ασυνείδητα, μέχρι και αυτοί οι πλέον γέροντες. Και, όποιος δεν χορέψει ή δεν τραγουδήσει, θεωρείται τρελλός, διότι οι άνδρες φορούν γυναικεία φορέματα και οι γυναίκες ανδρικά· διότι ντύνεται ο καθένας με διαφορετικά ρούχα και μάσκες, τις κοινώς αποκαλούμενες μουτσούνες· τότε δεν έχει διαφορά η ημέρα από ...

Φορτίζεις όλο το βράδυ το κινητό σου; Δες τι μπορεί να πάθει…


mpataria-iphone
Τα σύγχρονα smartphones χρειάζονται φόρτιση μετά από μια μόλις μέρα εντατικής εργασίας…
Το βάζεις να φορτίσει και πέφτεις να κοιμηθείς. Πόσο κακό κάνει στο κινητό η ολονύχτια φόρτιση του; Ένα ερώτημα που δεν είχε απαντηθεί πότε ξεκάθαρα – μέχρι τώρα.
Πόση και τι είδους ζημιά κάνει στο κινητό να μένει στη πρίζα αφού φορτίσει; Χαλάει τη μπαταρία ή μικραίνει το μήκος ζωής του; “Το να αφήσει κάποιος το κινητό του συνδεδεμένο όλη τη νύχτα δεν είναι κακό. Δεν θα κάνει ζημιά στο κινητό σου”, λέει ο Sane Broesky, συνιδρυτής της Farbe Technik, εταιρείας με φορτιστές κινητών. “Τα τηλέφωνα πλέον είναι πραγματικά smart, και όταν φορτίσουν πλήρως σταματάνε τη παροχή του ρεύματος ώστε να μην υπερφορτίζονται.”
Αλλά η ζημιά που γίνεται στη μπαταρία;
“Η μπαταρίες λιθίου έχουν πρόβλημα όταν...

Όλο το μυστικό είναι η αγάπη ο έρωτας για το Χριστό...

Οσίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου
Ἡ θρησκεία μας εἶναι ἀγάπη, εἶναι έρωτας, εἶναι ενθουσιασμός, εἶναι τρέλα, εἶναι λαχτάρα του θείου. Εἶναι μέσα μας ὅλ’ αὐτά. Εἶναι ἀπαίτηση τῆς ψυχῆς μας ἡ ἀπόκτησή τους. Γιά πολλούς ὅμως ἡ θρησκεία εἶναι ένας ἀγώνας, μία ἀγωνία κι ἕνα ἄγχος. Γι’ αὐτό πολλούς ἀπ’ τούς «θρήσκους» τοὺς θεωροῦνε δυστυχισμένους, γιατί βλέπουνε σέ τί χάλια βρίσκονται. Κι ἔτσι εἶναι πράγματι.

 Γιατί ἄν δέν καταλάβει κανείς τό βάθος τῆς θρησκείας καί δέν τή ζήσει, ἡ θρησκεία καταντάει ἀρρώστια καί μάλιστα φοβερή. Τόσο φοβερή πού ὁ ἄνθρωπος χάνει τόν ἔλεγχο τῶν πράξεών του, γίνεται ἄβουλος κι...

ΔΙΑΦΘΟΡΑ-ΤΕΡΑΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΖΥΓΙΑ ΤΟΥ


https://www.youtube.com/watch?v=HWd4MOkyanY#t=73