Κυριακή ΙΓ’ Λουκά: Ο πλούσιος νεανίας († Μητροπολίτης Σουρόζ Αντώνιος Bloom)

 



(Λουκ.18,18-27)

Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος.

Δὲν εἶναι μόνο φοβερό, κάποιες φορὲς μοιάζει τρομακτικὸ νὰ κηρύττεις τὸν Λόγο τοῦ Θεοῦ, γιατὶ ὁ Κύριος εἶπε: «Ἀπό τὰ λόγια σας θὰ κριθεῖτε».

Θὰ κριθεῖτε, γιατὶ κηρύττετε τὴν ἀλήθεια τοῦ Θεοῦ καὶ μένετε ἀργοὶ κι ὄχι δραστήριοι, σ’ αὐτὸ ποὺ ὁ Θεὸς ἔχει προστάξει καὶ σ’ ὅ,τι ξέρετε ἀρκετὰ καλὰ γιὰ νὰ κηρύξετε σὲ ἄλλους, τότε – πῶς, θὰ σταθεῖτε ἐνώπιον τῆς κρίσης τοῦ Θεοῦ; Κι αὐτὸ ταιριάζει ὄχι μόνο σὲ ἱερεῖς, ἀλλὰ σὲ κάθε χριστιανό, ποὺ κλήθηκε νὰ γίνει μάρτυρας, ἀπόστολος, κάποιος ποὺ φέρει τὸν λόγο τοῦ Θεοῦ στὸν κόσμο ποὺ βρίσκεται στὸ σκοτάδι ἤ στὸ ἡμίφως, ποὺ χρειάζεται τὸ θεῖο φῶς, τὴν ἀλήθεια καὶ τὴν ζωή.

Ἡ σημερινὴ εὐαγγελικὴ περικοπὴ μᾶς προκαλεῖ τόσο ἔντονα.

Ξεκινάει μὲ λέξεις ποὺ μποροῦν νὰ μεταφραστοῦν μὲ περισσότερους ἀπὸ ἕναν τρόπους: «Ἀγαθὲ Κύριε – τί πρέπει νὰ κάνω γιὰ νὰ ἔχω τὴν αἰώνια ζωή;». Καὶ ὁ Θεὸς ἀπαντᾶ: «Τί μὲ λέγεις “ἀγαθό”; Κανένας δὲν ...

Οι καταβασίες του Κανόνα των Χριστουγέννων. Ποίημα του Αγίου Κοσμά. Ψάλλει η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία.

"Σας λέω λοιπόν, να φροντίσετε να πάρετε μια σύζυγο με την οποία να ταιριάζετε και να είναι γεμάτη από κάθε αρετή. Αν όμως αποτύχετε και παντρευτείτε μία που δεν είναι...



 "Λέγεται ότι κάποιος 

από τους ειδωλολάτρες φιλοσόφους

(ο Σωκράτης...), 

που είχε μια γυναίκα μέθυσο, 

φλύαρη και κακή, 

όταν ρωτήθηκε, 

γιατί ενώ έχει τέτοια γυναίκα την ανέχεται,

 απάντησε σ' αυτούς, 

ότι το κάνει αυτό 

για να έχει παλαίστρα 

και άσκηση φιλοσοφίας στο σπίτι του. 

Και έτσι θα ...

Τι είναι το δαχτυλίδι της Αγίας Αικατερίνης που δωρίζουν οι Σιναΐτες Πατέρες;




Η Αγία Αικατερίνη, ως μας διασώζει το συναξάρι της, είχε πλούσια πνευματικά χαρίσματα και ανείπωτο σωματικό κάλλος. Έτσι, οι νυμφίοι που την πολιορκούσαν ήταν πολλοί, με αποτέλεσμα η ίδια να μην μπορεί να επιλέξει με βέβαιο και ασφαλή τρόπο τον πλέον κατάλληλο.
Η μητέρα της, τότε, που ανήκε στη χορεία των κατηχουμένων, συνέστησε στην κόρη της να επισκεφθεί έναν πνευματικό και αγιασμένο γέροντα μοναχό, την πείρα και εμπειρία του οποίου γνώριζε και η ίδια καλώς.
Έτσι, η Αικατερίνη επισκέφθηκε τον ενάρετο Μοναχό. Εκείνος την είδε, την καθησύχασε και της έκαμνε δώρο μια εικόνα της Κυρίας Θεοτόκου της Βρεφοκρατούσας, παρακινώντας της να κάνει προσευχή και η Παναγία θα της φανερώσει τον πλέον ενάρετο άνδρα. Παράλληλα, ο μοναχός της πρότεινε ότι γνώριζε έναν ενάρετο, άγιο, ανείπωτα όμορφο και αγιασμένο, καλοκάγαθο νέο κ.ά., χωρίς να της αποκαλύψει την ταυτότητα του προσώπου αυτού, ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον Κύριο Ιησού Χριστό.
Η Αικατερίνη έτσι και έκανε. Κλείστηκε στο δωμάτιό της και έκανε προσευχή ώρες πολλές. Αποκοιμήθηκε αποκαμωμένη και τότε, κατά παραχὠρηση Θεού, βλέπει σε όνειρο την Κυρία Θεοτόκο μαζί με τον Κύριο Ιησού Χριστό. Η Παναγία έλεγε στον Κ. Ιησού Χριστό να γυρίσει το πανάγιο Πρόσωπό Του και να δει την υπερβολική και χαρισματική ομορφιά της Αικατερίνης, αλλ᾿ Εκείνος την αποστρεφόταν, λέγοντας πως είναι «μελαμψή» και «μαύρη». Τότε, η Παναγία ρώτησε τον Υιό Της:
«Και τι πρέπει να κάνει η κόρη αυτή για να Σου αρέσει;».
Και ο Κύριος απάντησε:
«Να πάει στον μοναχό που της δώρισε την εικόνα. Εκείνος θα την καθοδηγήσει». Η Αικατερίνη έως τότε ήταν αβάπτιστη και λάτρευε τα είδωλα!
Μετά από αυτό το συγκλονιστικό θαύμα και όνειρο, η Αικατερίνη πήγε και ...

Μονή Σινά: Το καστρομονάστηρο της Αγίας Αικατερίνης..ΕΙΚΟΝΕΣ


Η Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Ορος Σινά ή Ιερά Μονή του Θεοβαδίστου Ορους Σινά όπως αποκαλείται επίσημα, είναι κτισμένη στις παρυφές του όρους Σινά, στην ομώνυμη χερσόνησο. 
Η Μονή αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς  της UNESCO. 
Σύμφωνα με μαρτυρίες, θεωρείται η παλαιότερη χριστιανική μονή στον κόσμο, παρόλο που και η Ιερά Μονή του Αγίου Αντωνίου κοντά στο Κάιρο, θεωρείται ότι κατέχει ανάλογη διάκριση.
Η επίθεση του Ισλαμικού Κράτους έγινε σε σημείο ελέγχου αρκετές εκατοντάδες μέτρα από την είσοδο του μοναστηριού, που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς χριστιανικούς τόπους λατρείας παγκοσμίως.
Η ένδοξη Αγία Αικατερίνη
Η Αγία Αικατερίνη μαρτύρησε για τον Χριστό στις αρχές του 4ου αιώνα, στην Αλεξάνδρεια. Συνδέθηκε όμως άρρηκτα με το Όρος Σινά μετά την θαυμαστή εναπόθεση τού ιερού λειψάνου της στην ψηλότερη κορυφή τής Σιναϊτικής Χερσονήσου και την μεταφορά του αργότερα στην Μονή του Σινά.
Για την ένδοξη Αγία διεσώθησαν «μαρτύρια», εγκωμιαστικοί λόγοι, συναξαριακές  διηγήσεις, ασματικοί κανόνες και ποιητικές συνθέσεις, που εξιστορούν τον βίο και το μαρτύριο της και έχουν αποτελέσει το αντικείμενο συστηματικής μελέτης των επιστημόνων από τον 18ο αιώνα εως σήμερα.
Ιστορικά, η παλαιότερη μαρτυρία για ύπαρξη μοναστικής ζωής στη περιοχή είναι του 381-384 μ.Χ. 
Επί βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού, ανάμεσα στο 527 και 565, ανεγέρθηκε η μονή στο σημείο που βρίσκονταν η «φλεγόμενη βάτος» του Μωυσή. Το μέρος θεωρείται ιερό για χριστιανούς, μουσουλμάνους και Εβραίους.
Ως απάντηση σε αίτημα μοναχών της μονής για προστασία, η μονή έλαβε από τον Μωάμεθ «ιδιόγραφη υποχρέωση» ή Διαθήκη (Αχτναμέ), επικυρωμένη με το αποτύπωμα της ίδιας της παλάμης του, που περιγράφει τα δικαιώματα των χριστιανών που ζουν με τους Μωαμεθανούς.
Η Μονή με τη σπουδαία βιβλιοθήκη 
Η βιβλιοθήκη της μονής διατηρεί την δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή χειρογράφων και Κωδίκων της πρωτοχριστιανικής περιόδου, μετά από αυτή του Βατικανού. 
Ο «Σιναϊτικός κώδικας», που βρίσκονταν αρχικά στη μονή ως τον 19ο αιώνα, τώρα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.
Μεταξύ των κειμηλίων τής Μονής, ξεχωρίζει η συλλογή των φορητών εικόνων, η πλουσιότερη αριθμητικά και σημαντικότερη παγκοσμίως. Το Σινά είναι από τούς ελάχιστους τόπους όπου σώζονται εικόνες τού 6ου και 7ου αιώνα, απαράμιλλης ομορφιάς και τεχνικής. Εδώ βρίσκονται και οι παλαιότερες εικόνες του Χριστού και της Παναγίας. 
Μεγάλης αξίας τείναι και η συλλογή των 80 Σλαβικών χειρογράφων. 
Σώζεται μέρος από την πρώιμη Σλαβική Γραμματεία του 10ου-11ου αιώνα και φθάνουν έως την υστεροβυζαντινή περίοδο. Αρκετά έχουν γραφεί στην «γκλαγκολιτική» γραφή, που επινόησαν οι αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος για να...

"Είμαστε τρομοκράτες... |+ π. Δανιήλ Συσόεφ



  Εμείς οι χριστιανοί είμαστε τρομοκράτες,

είμαστε μέλη μιας επαναστατικής ομάδας
που μάχεται τον άρχοντα του αιώνος τούτου, τον διάβολο.

Οι εκκλησίες είναι οι ενδιάμεσοι σταθμοί.
Εκεί δεχόμαστε πληροφορίες από την κυβέρνηση μας
(το Χριστό): 

κωδικούς (Καινή Διαθήκη), 

ενισχύσεις (Θ. Ευχαριστία) 

και στήριξη από την κοινότητα. 

Κατέχουμε πολλές τεχνικές
για να κάνουμε τρομοκρατικές επιθέσεις
ενάντια στον άρχοντα του αιώνα τούτου 

π. Δανιήλ Συσόεφ

 

Στις 19 Νοεμβρίου 2009 δολοφονήθηκε μέσα στην Εκκλησία ο ιεραπόστολος π. Δανιήλ Συσόεφ σε ηλικία 34 ετών. Τον πυροβόλησαν εξ επαφής στο ...

23 Νοεμβρίου - Ο Άγιος Αμφιλόχιος Επίσκοπος Ικονίου


24 Νοεμβρίου - O Άγιος Κλήμης Ιερομάρτυρας, επίσκοπος Ρώμης


Το θαύμα της θείας κοινωνίας!

 


Ιεροκήρυκας Δημήτριος Παναγόπουλος

~ Κάποια κυρία πήγε προσφορά στην Εκκλησία και όταν ήρθε στη σειρά να Κοινωνήσει γέλασε, διότι άκουσε τον ιερέα να λέει:

– Μεταλαμβάνει ο δούλος του Θεού, το Σώμα και το Αίμα του Χριστού…

Και είπε μέσα της: «Τί είναι αυτό που...

" Μην σας ελκύουν τα καλά ρούχα, αλλού είναι η χαρά"




 Εγώ το κάθε τι λυπηρό που έρχεται, το δέχομαι με ευχαριστία και προθυμία, κάνω τον σταυρό μου, και λέω: «Είη το όνομα Κυρίου ευλογημένον εις τους αιώνας. Αμήν».

 

Χρειάζεται πίστις στον Θεό και η Χάρις του Θεού δεν θα μας εγκαταλείψη, θα μας βοηθήση.

 

Πόση μεγάλη δύναμη έχει η προσευχή και πόση μεγάλη αξία η πίστη! Να έχωμε πίστιν Θεού ως κόκκον σινάπεως και ο Θεός εάν είναι για το καλό μας, ό,τι κι αν ζητήσωμε θα μας το δώση.

 

Έχω στο μπαούλο ένα κατακαίνουργο ράσο. Ε! σας λέγω, δεν άνοιξα ούτε να το δω, δεν με γεμίζουν αυτά. Έχω την προσευχή, το Ψαλτήρι. Έχω την καρδιά μου στον Χριστό· δεν...

Ο όσιος Ιάκωβος Τσαλίκης εμφανίζεται στο κέντρο της Αθήνας!




 Ήταν Μάρτιος του 2016 και περιμένω να ανάψει το πράσινο στο φανάρι πίσω από το ξενοδοχείο HILTON στην Αθήνα. Η σχέση μου με την Εκκλησία ανύπαρκτη. Με πλησιάζει κάποιος με μεγάλη γενειάδα. Τον εξέλαβα για ζητιάνο.

Από το ανοιχτό παράθυρο μου λέει:
– Είσαι καλό παιδί. Το εστιατόριο που έχεις, θα πάει καλά και η κοπέλα που γνώρισες είναι καλή. Να είσαι μαζί της.
Και εξαφανίστηκε.
Αυτομάτως αισθάνθηκα εσωτερική αλλοίωση.
– Είμαι βέβαιος πως κάποιον Άγιο είδα, είπα στην Μαρίτα την κοπέλα που είχα γνωρίσει.
Εκείνη μου δείχνει την εικόνα του Αγίου Δαυίδ, αλλά δεν ήταν αυτός.
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο αναγνώρισα τον...

Πως να αντιδρώ όταν με αδικούν




 Πώς να αντιδρώ όταν με αδικούν;

 
-Εἶναι ἀδικία! Δέν μπορῶ νά τό δεχθῶ! Πολλές φορές ἔχουμε ἀκούσει παρόμοια λόγια. Λόγια ἀνθρώπων πού τούς πνίγει τό δίκιο.

Ἴσως κι ἐμεῖς οἱ ἴδιοι νά ἔχουμε γευθεῖ τό πικρό ποτήρι αὐτῆς τῆς δοκιμασίας. Ἡ ἀδικία εἴτε γίνεται σέ μικρά καί ἀσήμαντα πράγματα εἴτε σέ σπουδαῖα καί καθοριστικά γιά τήν πορεία τῆς ζωῆς μας, δημιουργεῖ στήν ψυχή πόνο καί θλίψη, ὀργή καί ἀγανάκτηση.

Πῶς ὅμως πρέπει νά ἀντιμετωπίζουμε αὐτή τή δύσκολη ὥρα; Τήν ἀπάντηση θά μᾶς τή δώσει ἕνας ἀπό τούς πιό ἀγαπητούς ἁγίους, ὁ ἅγιος Νεκτάριος.

Από τότε πού ἔγινε Μητροπολίτης αντιμετώπισε μια πολύ μεγάλη δοκιμασία: τόν ἄδικο διωγμό του ἀπό...

Ο Όσιος Ιάκωβος ( Τσαλίκης ) και το διορατικό χάρισμα









 Ο Όσιος Ιάκωβος ( Τσαλίκης ) ο Θεοφόρος, γεννήθηκε στο Λιβίσι  Μάκρης της Μικράς Ασίας 


το έτος 1920, περιοχή στην οποία οι ρίζες των Ελλήνων ήταν βαθιές!

Ήταν Kαθηγούμενος  από το 1975 στην Μονή της μετανοίας του, 

την Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ  Γέροντος Λίμνης Ευβοίαςμέχρι την Οσιακή  κοίμησή του

21 Νοεμβρίου 1991.

Υπήρξε ακούραστος Πνευματικός πατέρας και καθοδηγητής αναρίθμητων ψυχών.

Ο Πανάγαθος Τριαδικός Θεός τον είχε προικίσει με πολλά πνευματικά χαρίσματα, 

μεταξύ αυτών ήταν το διορατικό χάρισμα.

Μου διηγήθηκε κάποτε ένας ευσεβής και...

π.Αρσένιος Βλιαγκόφτης- Απάτη εις βάρος μου με χρήση τεχνητής νοημοσύνης

 

"Εσύ είσαι ο Κώστας από το Μεγάλο Πεύκο; 4 χρόνια, κάθε μέρα, μας έχει βάλει κανόνα ο Γέροντας να σε έχουμε στην προσευχή μας ..."

 ~ Τέσσερα χρόνια μετά την μεταστροφή μου,

όταν ξαναπήγα, μου είπε...

"Παιδί μου Κώστα, 

                  όταν είχες έρθει ήσουν κατάμαυρος...

                            Τώρα σε βλέπω φωτεινό 

                                       και αγάλλεται η ψυχή μου..." 

         

Όταν ο Γέροντας κοινωνούσε τους πιστούς 
και έβλεπε τα πρόσωπά τους, 
άλλα πρόσωπα τα έβλεπε με μορφές ζώων 
και άλλα να λάμπουν σαν τον ήλιο. 

Ενώ όταν προσκόμιζε, 
έβλεπε τις ψυχές που περνούσαν από μπροστά του 
και τον παρακαλούσαν να τις μνημονεύσει...

~ η "αφορμή" γι΄αυτήν την ανάρτηση από την "συν αυτώ"Georgina Georgina.



* Στο συγκλονιστικό σχόλιο-μαρτυρία ένας ακόμα "συν αυτώ", ο Κωνσταντίνος Σύμπουρας:

Την ημέρα που γνώρισα τον Άγιο Ιάκωβο...
(της Μεταμορφώσεως ήταν) μπόρεσα να κοιμηθώ...
Είχα 3 μερόνυχτα να κλείσω μάτι.
Εκεί ειρήνευσα...
Την άλλη μέρα με κατήχησε και με έστειλε στον γέροντα Δαμασκηνό, καθοδηγητή στα μέρη μου.
Εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε καλή οικονομική δυνατότητα.
Ούτε αυτοκίνητο είχα.
Δεν μου ήταν εύκολο να τον επισκέπτομαι.
Πέρασαν 4 χρόνια...
Και από τότε με άλλη οικονομική δυνατότητα άρχισα να τον επισκέπτομαι πάλι.

Όταν λοιπόν ξαναπήγα δεύτερη φορά μετά ...

Χαίροις Άνασσα | Δημήτρης Μπάσης | Official Music Video

 

Η πιο τρομερή φωτογραφία στον κόσμο: Στη μήτρα, τα άγια μωρά προσεύχονται με σταυρωμένα χέρια να μην σκοτωθούν.

 

 



Τα μωρά στη μήτρα προσεύχονται να μην αποβληθούν

 Μου γράφει μια μάνα, με καλεί στο τηλέφωνο.  Έχει καρκίνο του μαστού (καρκίνωμα) και είμαι επίσης έγκυος σε δίδυμα.
 Ένας πατέρας στην Ιταλία τους συμβούλεψε να κρατήσουν τα παιδιά πάση θυσία, και να τα ονομάσουν Κόσμα και Δαμιανό, από τους θεράποντες αγίους.
 Οι γιατροί της λένε να αποβάλει τα παιδιά και να ξεκινήσει χημειοθεραπεία.  «Αν κάνεις έκτρωση και ξεκινήσεις χημειοθεραπεία, ζεις 4 χρόνια, αν δεν κάνεις, δεν ζεις για περισσότερο από ένα χρόνο».
 Η γυναίκα καταλήγει να κλαίει.  Τη συμβουλεύω να κρατήσει τα παιδιά γιατί θα καθαρίσουν τον καρκίνο.  Τη συμβουλεύω να προσεύχεται στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο, τους αγίους Αναργύρους γιατρούς Κοσμά και Δαμιανό και την Παναγία της Παντάνασσας, σωτήρα του καρκίνου.

 Οι γιατροί είναι έξαλλοι.  Αλλά η γυναίκα  είπε: ας πεθάνω , τουλάχιστον...

ΤΑ ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ(Αγ.Λουκά Κριμαίας)


...Αν όλοι εμείς οι μεγάλοι πρέπει όλη τη ζωή μας να είμαστε στενά ενωμένοι με το Αληθινό Κλήμα, τον Κύριο μας Ιησού Χριστό και να τρεφόμαστε με το ζωοποιό χυμό από τη Θεία Ρίζα, το ίδιο αυτό ισχύει καί για τα μικρότερα κλήματα του Αμπελιού, τα πιο μικρά πράσινα φύλλα καί τα μικρά τρυφερά άνθη, πού ανθίζουν στο άγιο Κλήμα. Αυτά τα άνθη, τα φύλλα καί τα μικρά κλήματα είναι τα παιδιά μας, τα όποια φροντίζουμε με τρυφερότητα, τα όποια αγαπάμε σαν την καρδιά μας.

Έχουν μεγάλο χρέος και...

Εισόδια της Θεοτόκου




Ἔνδον τρέφει σε Γαβριὴλ ναοῦ, Κόρη,
Ἥξει δὲ μικρὸν καὶ τὸ Χαῖρέ σοι λέξων.
Βῆ ἱερὸν Μαρίη τέμενος παρὰ εἰκάδι πρώτῃ.
Βιογραφία
Η ευσεβής Άννα σύζυγος του Ιωακείμ, πέρασε τη ζωή της χωρίς να μπορέσει να τεκνοποιήσει, καθώς ήταν στείρα. Μαζί με τον Ιωακείμ προσευχόταν θερμά στον Θεό να την αξιώσει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, με την υπόσχεση ότι θα αφιέρωνε το τέκνο της σε Αυτόν. Πράγματι, ο Πανάγαθος Θεός όχι μόνο της χάρισε ένα παιδί, αλλά την αξίωσε να φέρει στον κόσμο τη γυναίκα που θα γεννούσε το Μεσσία, το Σωτήρα μας Ιησού Χριστό. Όταν η Παναγία έγινε τριών χρόνων, σύμφωνα με την παράδοση, η Άννα και ο Ιωακείμ, κρατώντας την υπόσχεσή τους, την οδήγησαν στο Ναό και την παρέδωσαν στον αρχιερέα Ζαχαρία. Ο αρχιερέας παρέλαβε την Παρθένο Μαρία και την οδήγησε στα Άγια των Αγίων, όπου δεν έμπαινε κανείς εκτός από τον ίδιο, επειδή γνώριζε έπειτα από αποκάλυψη του Θεού το μελλοντικό ρόλο της Αγίας κόρης στην ...

Αυτή η φράση είναι θανατηφόρο πλήγμα για τον διάβολο!

 



 «Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν!»


Είναι πολύ μεγάλη γι’ αυτόν που τη λέει σε κάθε κίνδυνο, προϋπόθεση ασφάλειας κι ευχαρίστησης.


Γιατί μόλις την απαγγείλει κανείς, αμέσως ...

19 Νοεμβρίου - Προφήτης Oβδιού


Πορτοκαλόπιτα αρωματική και νηστίσιμη



 Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας
3/4 φλιτζ ηλιέλαιο
3 φλιτζ φρέσκο χυμό πορτοκάλι
ξύσμα απο 1/2 πορτοκάλι
1 φλιτζ σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζ ζάχαρη
1 φακελάκι μπεικιν

Σιρόπι
2 φλιτζ ζάχαρη
2 φλιτζ νερό
Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε τον ...

* Όχι φαγητό, αλλά δηλητήριο να τού δώσεις!


Κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου συνέλαβαν από τα βουνά κάποιον αντάρτη — τον ξέρουν οι παλαιοί Κοζανίτες — και δεμένο τον έσερναν μέσα στην πόλη. Κάποιοι άνανδροι Κοζανίτες, που όταν εκείνος ήταν στα πράγματα κάθονταν κλαρίνο μπροστά του, τώρα βλέποντάς τον σαν χτυπημένο σκυλί να τον μεταφέρουν στην πόλη, τον έφτυναν. 

Τον πιάσανε λοιπόν και σε άθλια κατάσταση τον έριξαν στη φυλακή.
 
Όταν το έμαθα στενοχωρήθηκα. Πήγα στις φυλακές για να τον δω. Οι υπεύθυνοι των φυλακών δεν με επέτρεπαν να μπω.
 
"Σε αυτόν έρχεσαι και του φέρνεις φαγητό; Όχι φαγητό, αλλά δηλητήριο να τού δώσεις"  μου είπαν.
 
"Όπως ερχόμουν σε εσάς και έφερνα φαγητό στη φυλακή και όχι δηλητήριο, το ίδιο θα κάνω και ...