Συγκλονιστικό Θαύμα πάνω στον τάφο του Γέροντα Παΐσιου!



“Από τα δώδεκα μου χρόνια υπέφερα από δαιμόνιο. Η ζωή μου είχε γίνει μαρτύριο. Μετά τους εξορκισμούς που μου διαβάζανε αισθανόμουν σαν να με είχαν δείρει.

Το Α’ Σάββατο των νηστειών, το έτος 1995, ο πνευματικός μου προγραμμάτισε να κάνουμε αγρυπνία στην Σουρωτή.

Πριν ξεκινήσουμε, αισθάνθηκα άγριο πόλεμο. Σε όλη την αγρυπνία δεν αισθάνθηκα καθόλου νύστα. Ήμουν στο κέντρο της Εκκλησίας κάτω και γύρω-γύρω μοναχές. Τελείωσε η αγρυπνία και άρχισαν να διαβάζουν αγιασμό. Αγρίεψα πολύ. Με πήγαν να φιλήσω τα λέιψανα του Αγίου Αρσενίου.

Ήταν η πρώτη φορά, το λέω και ανατριχιάζω, που...

Το Βυζαντινό Χριστουγεννιάτικο Δέντρο: Άλλο ένα έθιμο, που αντέγραψε η Βορειοδυτική Ευρώπη!

Με ρίζες αρχαιοελληνικές (Ειρεσιώνη) και με στοιχεία που το αποδεικνύουν, το Χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι 100% Ελληνικό και όχι ξενόφερτο.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο της αρχαιότητας

Η ιδέα για το στολισμό ενός δέντρου κατά τα Χριστούγεννα δεν είναι ξενόφερτη, όπως θεωρούν πολλοί. Στην αρχαία Ελλάδα παρόμοιο έθιμο υπήρχε, μόνο που το φυτό δεν ήταν έλατο, αλλά η Ειρεσιώνη.

Η Ειρεσιώνη (είρος = έριον, μαλλίον) ήταν κλάδος αγριελιάς (κότινος) στολισμένος με γιρλάντες από μαλλί λευκό και ...

Η θεάρεστη προσευχή

 

Ένα θέμα πάντα επίκαιρο και πάντα φλέγον για κάθε συνειδητό χριστιανό. Η σημασία του και η αξία του είναι πράγματι ανυπολόγιστη για καθένα, που έστω και στοιχειωδώς αγωνίζεται να ζει κατά το θέλημα του Θεού. Και όμως εμείς οι άνθρωποι οι αδύνατοι τι παθαίνουμε; Ένα τέτοιο καταπληκτικής δραστικότητος όπλο το αφήνουμε συχνά αναξιοποίητο ή το χρησιμοποιούμε λανθασμένα σε ώρες πολλές φορές κρίσιμες, που διακυβεύονται ύψιστα πνευματικά μας συμφέροντα. Πόσο αλήθεια, αδικούμε τον εαυτό μας, όταν...

ΠΡΕΠΕΙ να φυτέψεις ρίγανη στη γλάστρα. ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ!

Η ρίγανη είναι το μυρωδικό που θα έπρεπε να έχει σε γλάστρα κάθε ελληνικό σπίτι, για πολλούς λόγους:

Η μυρωδιά της φρεσκοκομμένης ρίγανης δεν συγκρίνεται με εκείνη της αποξηραμένης.
Σύμφωνα με τον Γαληνό, τον φημισμένο
Έλληνα γιατρό της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, η χλωρή (και όχι η ξερή) ρίγανη συγκαταλέγεται στα βότανα που...

Πως να εξασφαλίσεις τη ζωή του παιδιού σου. Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

agios-nikolaos-belimirobitsΣτις μέρες μας ακούμε συχνά από γονείς τα έξης λόγια: «Θέλουμε να εξασφαλίσουμε τη ζωή του παιδιού μας». Γι αυτό εργάζονται πολύ σκληρά, για να μαζέψουν -συχνά αδίκως- χρήματα ή να μορφώσουν τα παιδιά τους προς την κατεύθυνση που, όπως νομίζουν, φέρνει τη μεγαλύτερη δυνατή φυσική ασφάλεια και υλική ευμάρεια. Αυτό γίνεται από τους λεγόμενους χριστιανούς! Ενεργούν έτσι διότι η αντίληψη τους για την πραγματική ζωή και την πραγματική εξασφάλιση της ζωής είναι εσφαλμένη.
Ιδού με ποιόν τρόπο μια αληθινή χριστιανή μητέρα προετοίμαζε το γιό της, τον άγιο Κλήμεντα Αγκύρας: «Κάνε μου την τιμή γιέ μου να σταθείς ανδρείος για το Χριστό, να Τον ομολογήσεις άφοβα και χωρίς δισταγμό! Ελπίζω μέσα στην καρδιά μου ότι σύντομα θα ανθίσει επάνω σου το στεφάνι του μαρτυρίου· προς τιμή μου και προς σωτηρία πολλών. Μή φοβηθείς τις απειλές ή τα ξίφη ή τους πόνους ή τις πληγές ή την πυρά. Τίποτα να μη σε...

Δώσε στον άλλον πρώτα ένα χαμόγελο


newego LARGE t 821 106124037Μπορεί να γελώ
και να φωνάζω, να παίζω,
αλλά κατά βάθος πονώ,
και γελώ και φωνάζω,
για να σκεπάσω την λύπη μου

Γέρων Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης 
Εσύ που είσαι στο Μοναστήρι, όταν πλησιάσεις τον αδελφό σου,
εσύ που είσαι σύζυγος, όταν πλησιάσεις τον ή την σύζυγό σου,
εσύ που είσαι πατέρας, μητέρα, όταν πλησιάσεις το παιδί σου...
ό,τι θα του πεις, ό,τι σκέφτεσαι να του πεις,
πες το, αφού πρώτα του πεις δυο κουβέντες που...

Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης

Όσιος Πορφύριος  ο Καυσοκαλυβίτου
Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης
 Ο Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 1906 στο χωριό Άγιος Ιωάννης Καρυστίας Εύβοιας, κοντά στο Αλιβέρι. Άνηκε σε φτωχή οικογένεια ευσεβών χριστιανών και είχε άλλα τέσσερα αδέλφια.Στα παιδικά του έτη φοίτησε σε σχολείο μόλις δύο χρόνια, διότι ο πατέρας του λόγω της οικονομικής ανέχειας οδηγήθηκε στον Παναμά, για να εργαστεί στην διώρυγα, με αποτέλεσμα ο ίδιος να αναγκαστεί να εργαστεί για την οικογένειά του. Έτσι σε ηλικία μόλις 8 ετών εργαζόταν, άλλοτε στη φύλαξη ζώων, άλλοτε σε χωράφια. Αργότερα εργάστηκε σε ανθρακωρυχείο, αλλά και ...

Μία Μητέρα (Ορθόδοξη)


Γέροντος π. Πετρωνίου Τανάσε [†2011], Δικαίου Ρουμανικής Σκήτης, Τιμίου Προδρόμου Αγίου Όρους
Η μητέρα αυτή δεν είναι Ελληνίδα, αλλά Ρουμάνα. Όμως πόσο δική μας είναι! Πόσο πιο δική μας (συχωρέστε με, τον ανόητο, αδελφοί), από κάποιες σημερινές μανάδες, που δε σκέφτονται ούτε επιθυμούν να βάλουν το Χριστό στη ζωή τους και στη ζωή των παιδιών τους…
Δε φταίνε αυτές – είναι θύματα της προπαγάνδας πανίσχυρων εξουσιαστών, αλλά και θύματα της δικής μου αδιαφορίας & ολιγωρίας, που δεν ακτινοβολώ, ούτε μεταδίδω το ευαγγέλιο. Της αδιαφορίας και ολιγωρίας, που δεν αντιστέκεται στους ισχυρούς, αλλά αφήνει να διαβρώνεται η πίστη  η συνείδηση των αδελφών μου. Ντροπή μου! Αλλά κι αυτός ο πατέρας, που περιγράφεται στο κείμενο, πόσο διαφέρει από μας κι από άλλους πατεράδες που σίγουρα γνωρίζετε… Σ  όλη την ζωή της ζούσε μια βαθειά πνευματική ζωή. Στις εορτές συμμετείχε με πολλή ευλάβεια, ακόμη και στις μικρότερες. Βέβαια δεν γνώριζε από βιβλία, είχε διάκρισι και διαίσθησι, δεν εγνώριζε από εορταστικούς κύκλους και όμως συμμετείχε σ  όλες τις εορτές, στις νηστείες και στα ετήσια μνημόσυνα της Εκκλησίας μας αλανθάστως. …….Η ελεημοσύνη της ήτο η βασική της φροντίδα σχεδόν σε καθημερινή βάσι. Τους ξένους τους καλούσε από τον δρόμο, τους φιλοξενούσε σπίτι μας και τους ανέπαυε. Ποτέ δεν ανεχώρησε έστω και ένας πτωχός από το σπίτι μας με αδειανά τα χέρια.
…….Ο πατέρας μου την ωνείδιζε ενίοτε, διότι είχε σε μεγάλο βαθμό ανοικτά τα χέρια της. …….Στα μνημόσυνα των νεκρών συμμετείχε με πολλή ευλάβεια. Κάθε Σάββατον πρωΐ έδινε ξεχωριστή ελεημοσύνη για τους κοιμηθέντες:
Μία λεκάνη γάλα η φαγητό και ...

Ο Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης (2 Δεκεμβρίου)


Η εσωτερική μας διάθεση επηρεάζει τους άλλους


  normal_R001_017d.jpg
...
Ο άνθρωπος έχει τέτοιες δυνάμεις, ώστε να μπορεί να μεταδώσει το καλό η το κακό στο περιβάλλον του. Αυτά τα θέματα είναι πολύ λεπτά. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Πρέπει να βλέπομε το καθετί με αγαθό τρόπο. Τίποτα το κακό να μη σκεπτόμαστε για τους άλλους. Κι ένα βλέμμα κι ένας στεναγμός επιδρά στους συνανθρώπους μας. Και η ελάχιστη αγανάκτηση κάνει κακό. Να έχομε μέσα στην ψυχή μας αγαθότητα κι αγάπη. Αυτά να μεταδίδομε.

Να προσέχομε να μην αγανακτούμε για τους ανθρώπους που μας βλάπτουν, μόνο να προσευχόμαστε γι' αυτούς με αγάπη. Ο,τι κι αν κάνει ο συνάνθρωπός μας, ποτέ να μη σκεπτόμαστε κακό γι' αυτόν. Πάντοτε να ευχόμαστε αγαπητικά. Παντοντε να σκεπτόμαστε το καλό.
Όταν κακομελετάμε, κάποια κακή δύναμη βγαίνει από μέσα μας και μεταδίδεται στον άλλον, όπως μεταφέρεται η φωνή με τα ηχητικά κύματα, και όντως ο άλλος παθαίνει κακό. Γίνεται κάτι σαν βασκανία, όταν ο άνθρωπος έχει για τους άλλους κακούς λογισμούς ... Δεν προκαλεί ο Θεός το κακό αλλά η κακία των ανθρώπων. Δεν τιμωρεί ο Θεός, αλλά η δική μας κακή διάθεση μεταδίδεται στην...

Γίνε ιεραπόστολος για αγρίους στην Αθήνα. Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου (μνήμη 2 Δεκεμβρίου)


Πρέπει να χαίρεσαι που ο Θεός σ’ έριξε σε δύσκολο περιβάλλον. Γιατί εκεί έχεις την δυνατότητα ν’ αγωνισθείς και να κερδίσεις πολλά. Και να ξέρεις πως κανένα περιβάλλον δεν είναι τέλειο.
Πρέπει να αισθάνεσαι τους άλλους, οποιοιδήποτε κι αν είναι αυτοί, μέλη του σώματός σου. άμα σε πονάει το χέρι σου το κόβεις; Άμα σε πονάει το πόδι σου το κατηγορείς; Έτσι λοιπόν, αν σε ενοχλεί ο αδελφός σου ή η αδελφή σου, να λες με το μυαλό σου: Άχ, το πόδι μου είναι λίγο κουτσό και πρέπει να προσέχω. Άχ, με πονάει το χέρι μου (που είναι η άλλη αδελφή), και πρέπει να δείξω όλη μου την αγάπη και να την περιποιηθώ με αγάπη.

Τότε δεν θα έχεις καμία στενοχώρια και ...

13 χρόνια από την κοίμηση του Οσίου Πορφυρίου, το πνευματικοπαίδι του θυμάται…


γέροντας πορφύριος
Συνέντευξη στη Στέλλα Μεϊμάρη
Ο πατέρας Αρσένιος Κωτσόπουλος είχε τη μεγάλη τύχη να μαθητεύσει κοντά στον Όσιο Πορφύριο, όντας πνευματικοπαίδι του.
Απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη Ιστορία δογμάτων και Συμβολικής, πρώην συνεργάτης στο Γραφείο Νεότητας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και πλέον εφημέριος στον Ι. Ν. Προφήτη Ηλία Παγκρατίου, φημίζεται ιδίως για την πολυσχιδή κοινωνική δράση του.
Ο π. Αρσένιος Κωτσόπουλος, επί τη ευκαιρία της συμπληρώσεως 13 χρόνων από την κοίμηση του πνευματικού του γέροντα, μιλάει αποκλειστικά στο «pentapostagma.gr” για τον θεοφόρο Όσιο Πορφύριο και για την οικουμενικότητα του πνεύματος του.arsenios
Ακολουθούν αναλυτικά τα όσα πολύ ενδιαφέροντα μας είπε:
«Όταν είχε κατέβει ο Όσιος Πορφύριος στο Μήλεσι της Μαλακάσας το 1979, τον είχαμε επισκεφτεί οικογενειακώς. Εγώ τότε ήμουν πολύ μικρός, περίπου 10 χρονών. Και τότε γυρνάει ο Γέροντας και λέει στον πατέρα μου, «να τον ακούτε αυτόν τον παπά». Ο πατέρας μου τον ρώτησε απορημένος «ποιον παπά;» και τότε εκείνος έδειξε εμένα. Και πράγματι πριν από 9 χρόνια, σε ένα σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα που προέκυψε, δεν με άκουγε αρχικά η οικογένεια μου, παρότι, όπως αποδείχθηκε, εκ των υστέρων, έτσι έπρεπε να πράξει.
Ο π. Πορφύριος υπήρξε ο άνθρωπος του Θεού που...

π.Λεμεσού Αθανάσιος - Περιστατικά με Άγ.Πορφύριο


Πώς να αντιμετωπίσετε τα πεισματάρικα παιδιά


Πώς να αντιμετωπίσετε τα πεισματάρικα παιδιά
Ένα παιχνίδι εξουσίας για γερά νεύρα
Τα παιδιά δοκιμάζουν διαρκώς τα όρια των μεγαλύτερων και τη δυνατότητά τους να λένε «όχι». Σ’ αυτό το πλαίσιο, συχνά παίζεται ένα παιχνίδι εξουσίας μεταξύ γονιού και παιδιού. Το παιδί αρνείται να κάνει αυτό που του λέει η μαμά, η μαμά επιμένει, αυτό πεισμώνει και κερδίζει όποιος «λυγίσει» πρώτος. Αυτές οι καταστάσεις, σχεδόν πάντα καταλήγουν σε φωνές, απειλές και κλάματα – κατάσταση αφενός δυσάρεστη και...

5 τρόποι για οικονομία στα έξοδα του σπιτιού!

5 τρόποι για οικονομία στα έξοδα του σπιτιού!
Κάντε την οικονομία στα έξοδα της οικογένειας εύκολη υπόθεση ακολουθώντας 5 χρήσιμες συμβουλές!
Το ταπεράκι της μαμάς…
Tώρα θα γίνει και του μπαμπά και των παιδιών! Αποφύγετε τα έτοιμα φαγητά κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα οποία και κοστίζουν και δεν είναι πάντα ό,τι πιο υγιεινό μπορείτε να καταναλώσετε. Επιλέξτε το κατάλληλο μέγεθος τάπερ για να μπορείτε εύκολα να το αποθηκεύετε στη τσάντα σας ή σε κάποια σακούλα. Εάν τα παιδιά αντιδράσουν στην ιδέα του τάπερ στο σχολείο, ετοιμάστε τους από το σπίτι κάποιο υγιεινό σνακ ή σάντουιτς ώστε να...

Επιβίωση χωρίς ρεύμα-πόση αλήθεια αντέχεις;


Η Αληθινή Νηστεία


Ν η σ τ ε ύ ε ι ς; Απόδειξέ το μέσα από τα έργα σου…

Ε ά ν δεις φτωχό, να τον ελεήσεις.
Ε ά ν δεις εχθρό, να συμφιλιωθείς μαζί του.
Ε ά ν δεις μια όμορφη γυναίκα, να μην την κοιτάξεις.


Ας μη νηστεύει μόνον το στόμα… αλλά και το μάτι και η ακοή και τα χέρια και τα πόδια και όλα τα μέλη του σώματος.

Τα χέρια, από την αρπαγή και την πλεονεξία.
Τα πόδια, από τους δρόμους που...