«Ταπείνωσε τον εαυτό σου και θα δεις τη δόξα του Θεού μέσα σου».

Για τις καταστάσεις της ψυχής
Για να φυλαχθεί η ηρεμία της ψυχής, πρέπει να απομακρύνουμε την οκνηρία, πρέπει να φροντίζουμε να έχουμε χαρούμενο πνεύμα και όχι θλιμμένο, πρέπει να μην κατακρίνουμε και με σιωπή να φυλάσσουμε την ηρεμία της ψυχής. Όταν ο άνθρωπος βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση, τότε λαμβάνει τη Θεία αποκάλυψη.
Ο θλιμμένος μοναχός δεν σηκώνει τον νου προς τη θε-ωρία και ποτέ δεν μπορεί να κάνει καθαρή προσευχή.
Όποιος νίκησε τα πάθη, νίκησε και τη θλίψη, ενώ όποιος έχει νικηθεί από τα πάθη, δεν μπορεί να αποφύγει τα δεσμά της θλίψης. Όποιος αγαπά τον κόσμο, του είναι αδύνατο να μη θλίβεται, ενώ όποιος περιφρονεί τον κόσμο, είναι πάντα χαρούμενος.
Όποιος είναι απασχολημένος με το να γνωρίσει τον εαυτό του, δεν έχει χρόνο να κοιτά τους άλλους. Να κατακρίνεις τον εαυτό σου και...

Αυτός είναι ο 11χρονος ομογενής που θέλει να τα βάλει με τις θεωρίες του Χόκινγκ - Είναι ήδη απόφοιτος κολλεγίου


Αυτός είναι ο 11χρονος ομογενής που θέλει να τα βάλει με τις θεωρίες του Χόκινγκ - Είναι ήδη απόφοιτος κολλεγίου
Ο Ουίλιαμ-Βασίλης γεννήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2006. Στα 9 του χρόνια έγινε δεκτός από το κολλέγιο Saint Petersburg στη Φλόριντα και το περασμένο Σάββατο στα 11 του ο ομογενής-παιδί θαύμα αποφοίτησε θα συνεχίσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα. Ο πατέρας του, η μητέρα του Νίκη-Νάνσυ και τα μεγαλύτερα αδέλφια του Μαριάννα (30 ετών) και Ηλίας (27 ετών) είναι πολύ υπερήφανοι για τον Ουιλιαμ-Βασίλη. Στα αμφιθέατρα του Κολεγίου συμπεριφερόταν όπως όλοι οι άλλοι φοιτητές, ενώ στο σπίτι και στην εκκλησία όπως όλα τα άλλα παιδιά της ηλικίας του.
Παίζει βιντεοπαιγνίδια, παρακολουθεί τηλεόραση, διαβάζει βιβλία, παρακολουθεί ταινίες και κάθε Κυριακή υπηρετεί στο ιερό της κοινότητας.
«Το ΙQ του Ουίλιαμ, βάσει της εκτίμησης του κοσμήτορα της Σχολής του είναι 200 και έχει φωτογραφική μνήμη, ό,τι διαβάζει, ό,τι δει και ακούσει το απομνημονεύει και είναι σε θέση να το αναλύσει και να το αναπαραγάγει», επεσήμανε ο π. Παντελεήμων Μαϊλης.
Ο ιδιοφυής 11χρονός μίλησε μετά από την αποφοίτησή του σε τοπική εφημερίδα, ενώ φωτογραφήθηκε στον ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, την ενορία του ιερέα πατέρα του, π. Πέτρου Μαϊλλη, στην περιοχή Τάμπα Μπέι.
Μάλιστα μίλησε και στο τοπικό κανάλι 10 News WTSP για την αποφοίτησή του:
Όταν ήταν επτά μηνών , έμαθε πρόσθεση και ...

Μόλις μίλησα με έναν άγιο!

Σχετική εικόνα
~ Ένα πνευματικό παιδί του Γέροντα [του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη], ο Π.Ν., ζούσε και εργαζόταν στο Γιοχάνεσμπουργκ στην Αφρική. Ένα βράδυ το αφεντικό του τον κάλεσε στο σπίτι του για φαγητό.
Εκεί που συζητούσαν είπε ο Π.Ν. στον άλλο πως ο πνευματικός του που βρίσκεται στην Αθήνα έχει αυτά κι αυτά τα χαρίσματα. Και περιέγραψε τον Γέροντα Πορφύριο.
Ο άλλος γέλασε και του είπε ότι αυτά είναι παραμύθια της Χαλιμάς και πως σαν επιστήμονας που ήταν δεν μπορούσε να τα πιστέψει.
Ο Π.Ν. χαμογέλασε και του είπε:
– Πάρε το τηλέφωνο να ιδείς και να τον ακούσεις. Θα στον συστήσω εγώ, για να σου δώσει ευλογία.
Πράγματι τηλεφώνησαν στον Γέρονται και τα πρώτα λόγια του στο αφεντικό του Π.Ν. ήταν:
– Γιατί, κύριε τάδε, η μεγάλη σας κόρη θέλησε να...

Ποτὲ μὴ λὲς ἔλα αὔριο γιὰ ἐξομολόγηση

Ὁ ἡγούμενος Φίλιππος Λαυριώτης εἶπε στὸν παπα-Βασίλη τὸν Πνευματικό: «Ποτέ σου νὰ μὴν πῆς σὲ κάποιον ποὺ θέλει νὰ ἐξομολογηθῆ, ἔλα αὔριο. Ὅταν ἤμουν στὴν Ἁγία Τριάδα Πειραιῶς, τὸ βράδυ, μόλις πῆγα νὰ κλείσω τὴν Ἐκκλησία, ἦρθε μία γυναῖκα, ζήτησε νὰ ἐξομολογηθῆ καὶ τὴν ἐξωμολόγησα. Στὸ τέλος μοῦ εἶπε:

-Πάτερ, κάνετε καλὰ ἔργα;
-Προσπαθῶ, ἀπάντησα.
-Καί τίποτε ἄλλο νὰ...

Νικητής Survivor: «Θα ανέβω γονυπετής στην Παναγία της Τήνου – Προστάτης μου ο Προφήτης Ηλίας»

Ο Ηλίας Γκότσης, μετά τη μεγάλη του νίκη στο Survivor, έδωσε συνέντευξη στο Down Town και τον Τάσο Μπιμπισίδη, όπου αποκάλυψε το τάμα που είχε κάνει, πριν πετάξει για τον Άγιο Δομίνικο.
Αναφερόμενος στην πίστη του στο Θεό, είπε:
«Τον φετινό Αύγουστο θα πάω διακοπές σίγουρα στην Τήνο γιατί έχω κάνει τάμα. Θα ανέβω γονυπετής μέχρι την εκκλησία της Τήνου, γιατί αυτό είναι ουσιαστικά το τάμα μου. Πριν μπω στο παιχνίδι είχα πει “αν τελειώσει και γυρίσω υγιής από όλο αυτό, θα επισκεφθώ στα γόνατα την Παναγία της Τήνου” και ευτυχώς όλα πήγαν καλά και ήρθε η ώρα τώρα να εκπληρώσω το τάμα μου. Δεν σκέφτομαι αν θα με κοιτάνε περίεργα ή θα με τραβήξουν φωτογραφία εκείνη την ώρα, δεν νομίζω ότι είναι ντροπή αυτό που θέλω να κάνω.
Την προσευχή μου θα πάω να εκπληρώσω. Είναι κάτι που θέλω πολύ να κάνω, το βρίσκω όμορφο και ιερό. Πιστεύω πολύ στον Θεό. Ο Προφήτης Ηλίας είναι ο προστάτης μου. Φοράω σταυρό και ...

Παχεῖα γαστήρ λεπτόν οὐ τίκτει νόον

νηστεία Όσιος Πορφύριος
Δὲν γίνεστε ἅγιοι κυνηγώντας τὸ κακό. Ἄστε τὸ κακό. Νὰ κοιτάζετε πρὸς τὸν Χριστὸ κι αὐτὸ θὰ σᾶς σώσει. Ἐκεῖνο ποὺ κάνει ἅγιο τὸν ἄνθρωπο εἶναι ἡ ἀγάπη, ἡ λατρεία πρὸς τὸν Χριστό, ἡ ὁποία δὲν μπορεῖ νὰ ἐκφραστεῖ, δὲν μπορεῖ, δὲν μπορεῖ… Καὶ προσπαθεῖ ὁ ἄνθρωπος νὰ κάνει ἀσκήσεις, νὰ κάνει τέτοια πράγματα καὶ νὰ καταπονεῖ τὸν ἑαυτό του γιὰ τὴν ἀγάπη τοῦ Θεοῦ.
Κανεὶς ἀσκητὴς δὲν ἅγιασε χωρὶς ἀσκήσεις. Κανεὶς δὲν μπόρεσε ν’ ἀνέλθει στὴν πνευματικότητα χωρὶς ν’ ἀσκηθεῖ. Πρέπει νὰ γίνονται ἀσκήσεις. Ἄσκηση εἶναι οἱ μετάνοιες, οἱ ἀγρυπνίες κ.λπ., ἀλλὰ ὄχι μὲ βία. Ὅλα νὰ γίνονται μὲ χαρά. Δὲν εἶναι οἱ μετάνοιες ποὺ θὰ κάνουμε, δὲν εἶναι οἱ προσευχές, εἶναι τὸ δόσιμο, ὁ ἔρωτας γιὰ τὸν Χριστό, γιὰ τὰ πνευματικά. Ὑπάρχουν πολλοὶ ποὺ τὰ κάνουνε αὐτὰ ὄχι γιὰ τὸν Θεὸ ἀλλὰ γιὰ ἄσκηση, γιὰ ὠφέλεια σωματική. Ὅμως οἱ πνευματικοὶ ἄνθρωποι τὸ κάνουνε γιὰ ψυχικὴ ὠφέλεια, γιὰ τὸν Θεό. Ἀλλὰ καὶ τὸ σῶμα ὠφελεῖται πολύ, δὲν ἀρρωσταίνει. Πολλὰ καλὰ ἔρχονται.
Μέσα στὴν ἄσκηση, τὶς μετάνοιες, τὶς ἀγρυπνίες καὶ τὶς ἄλλες κακουχίες εἶναι καὶ...

Αγνή Παρθένε Δέσποινα - Αγγελικές φωνές παιδιών ψάλλουν την Παναγία μας


ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΡΙΣΗ (ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΓΚΟΛΟΒΑΝΣΚΙ)

Ποτέ μην ακούσεις και ποτέ μη σεβαστείς εκείνον που κατακρίνει τον πλησίον. «Πάψε, αδερφέ!», να του πεις. «Εγώ καθημερινά κάνω μεγαλύτερα σφάλματα. Πώς μπορώ, λοιπόν, να κατακρίνω τον άλλον;». Έτσι, με το ίδιο φάρμακο, και τον εαυτό σου θα προστατεύσεις και τον πλησίον σου θα θεραπεύσεις.
Γιατί κατακρίνουμε τόσο εύκολα τον πλησίον;
Επειδή δεν γνωρίζουμε καλά τον εαυτό μας. Όποιος αποκτάει πλήρη αυτογνωσία, ποτέ δεν κοιτάζει τα παραπτώματα του αδερφού του.
Πώς μπορούμε ν’ απαλλαγούμε από την κακή συνήθεια της κατακρίσεως του πλησίον;

«Πριν κρίνεις, εξέταζε τον εαυτό σου», λέει ο σοφός Σειράχ (18:20). Να μια βασική αρχή ζωής κι ένα καλό όπλο ενάντια στην κατάκριση: «Εξέταζε τον εαυτό σου». Να βάζεις, δηλαδή, τον εαυτό σου στη θέση του πλησίον και να σκέφτεσαι: Μήπως κι εσύ κάνεις ό,τι κι εκείνος; Μήπως, αν βρισκόσουνα κάτω από τις ίδιες συνθήκες, θα φερόσουνα χειρότερα;
Άκου τι γράφει ο απόστολος Παύλος στους χριστιανούς της Ρώμης: «Ένοχος είσαι, άνθρωπέ μου, εσύ που γίνεσαι κριτής των άλλων. Γιατί, κρίνοντας τον άλλο, καταδικάζεις τον ίδιο σου τον εαυτό, αφού κάνεις τα ίδια κι εσύ, ο κριτής» (Ρωμ. 2:1). Αλλά και ο Κύριος τι μας λέει; «Μην κρίνετε τους συνανθρώπους σας, για να μη σας κρίνει κι εσάς ο Θεός. Με το κριτήριο που κρίνετε θα κριθείτε, και με το μέτρο που μετράτε θα μετρηθείτε. Πώς μπορείς και βλέπεις το σκουπιδάκι στο μάτι του αδερφού σου και δεν νιώθεις ολόκληρο δοκάρι στο δικό σου μάτι;… Υποκριτή! Βγάλε πρώτα από το μάτι σου το δοκάρι, και τότε θα μπορέσεις να δεις και να βγάλεις το σκουπιδάκι από το μάτι του αδερφού σου» (Ματθ. 7:1-3,5).
Ας θυμόμαστε πάντα ότι στο φοβερό κριτήριο του Θεού θα μας ζητηθούν καρποί αγάπης. Κι εκείνος που αγαπάει, δεν κατακρίνει. «Εκείνος που αγαπάει, έχει μακροθυμία και ...