ΙΕΡΑ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
                 ΔΡYΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ,  ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ  &  ΚΟΝΙΤΣΗΣ

Αριθ.  Πρωτ. 34                                                                    Εν Δελβινακίω τη 3η Αυγούστου 2015

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ  181η


ΘΕΜΑ:  «Μετέστης προς την ζωήν, μήτηρ υπάρχουσα της ζωής...».




Αγαπητοί μου Χριστιανοί, 

-Α-
  Οι καμπάνες των Ναών μας θα διαλαλήσουν και πάλι το μεγάλο γεγονός, που σημαδεύει τον Αύγουστο, την καρδιά, δηλαδή, του καλοκαιριού : την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Θα ακουστή, για μια ακόμη φορά, το κατανυκτικό απολυτίκιο της εορτής, όπου ο ιερός υμνογράφος σημειώνει απευθυνόμενος στην Παναγία : «μετέστης προς την ζωήν μήτηρ υπάρχουσα της ζωής». Ανεχώρησες για τον Παράδεισο, την αληθινή, δηλαδή, και πραγματική ζωή, εσύ που εκυοφόρησες την όντως ζωή, τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν, αφού Εκείνος έχει διακηρύξει ότι «εγώ ειμι ... η ζωή» (Ιωάν. ιδ  6).
-Β-
Απέθανε, λοιπόν, η Κυρία Θεοτόκος και μετέστη προς την ζωήν. Αλλά, όπως πάλι θα τονίση ο συνθέτης του απολυτικίου, «τον κόσμον ου κατέλιπες, Θεοτόκε». Δεν εγκατέλειψε απροστάτευτο τον κόσμο η Παναγία, αφού είναι γεγονός χιλιομαρτυρημένο, πως κανένας δεν φεύγει με «άδεια χέρια», όταν προσφεύγη με πίστη στην χάρη Της. Σε καιρούς αναστατώσεων, κοινωνικής αναταραχής, ανασφάλειας και αβεβαιότητας, όπως αυτούς που ζη η Πατρίδα μας χρόνια τώρα, ιδιαίτερα όμως την φετινή χρονιά, που αλλού να βρη ο χριστιανός τόνωση, παρηγοριά και ελπίδα, έξω από την Αγία Σκέπη και την προστασία της Θεομήτορος ; Σ’ αυτήν θα καταφύγη και σ’ αυτήν θα εναποθέση τις ελπίδες του. 
-Γ-
Είναι, πράγματι, τραγική η κατάσταση της εποχής μας. Σ’ όλο τον πλανήτη κυριαρχεί η βία και το έγκλημα, ο πόλεμος και...

Γέροντας Πορφυριοs: Συμπεριφορα των γονεων προs τα Παιδια






Γέροντας Πορφύριοs: Συμπεριφορα των γονέων προs τα Παιδιά
Πρέπει να προσευχόμαστε και όταν πρέπει με αγάπη να μιλάμε. Όχι να γινόμαστε ενοχλητικοί, αλλά, να προσευχόμαστε μυστικά και μετά να μιλάμε και ο Θεός να μας βεβαιώνει εάν η ομιλία μας είναι δεκτή στους άλλους. Εάν δεν είναι, πάλε, δεν θα μιλάμε, θα προσευχόμαστε μυστικά μόνο. Διότι και με το να ομιλούμε γινόμαστε ενοχλητικοί και κάνουμε τους άλλους να αντιδρούν και καμιά φορά αγανακτισμένοι. Γι’ αυτό πιο καλά είναι, να τα λέει κανείς μυστικά στους άλλους, στην καρδιά τους, παρά στ’ αυτί τους, μέσω της μυστικής προσευχής. Έτσι, έτσι, να κοιτάξει τα παιδιά σου, έτσι να τους μιλάς. «Άκου να σου πω θα γίνεις … (λείπει 1 λέξη) άμα μεγαλώσουν». Άμα διαρκώς τους λες θα θεωρηθεί ως ένα είδος καταπιέσεως στις ψυχές των παιδιών. Και να τους λες κιόλας αλλά να προτιμάεις την προσευχή. Να τα λες στο Θεό και ...

Φτου σου, παπά· προτιμώ χίλιες φορές τον θάνατο - 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


telonio xiouΛεβεντόπαιδο και ομορφόπαιδο ήταν ο Νικόλαος. Και τον ζήλεψαν οι τούρκοι της Χίου. Να τον κάμουν τούρκο. Να αυξηθεί το γένος τους!
Αλλά δεν τα κατάφεραν. Ούτε με προτάσεις. Ούτε με υποσχέσεις. Ούτε με απειλές. Και κατέληξαν στις «ριζικές λύσεις». Διέδωσαν, ότι κάποτε είχε ειπεί, ότι ήθελε να γίνει τούρκος. Και ότι έπρεπε, η να γίνει, η να σφαγή!
Και απείλησαν με σφαγή και εξόντωση κάθε χριστιανό, που θα ήθελε να τους πάρει «τον δικό τους»! 
* * *
Τρόμαξαν οι χριστιανοί. Και διαφοροποιήθηκαν από το νεαρό παιδί.
Και ο Νικόλαος, μη βρίσκοντας από κανέναν συμπαράσταση, την αναζητούσε στον Χριστό. Τρύπωνε στις εκκλησίες και προσευχόταν! Όμως οι τούρκοι τον έβλεπαν και σκλήραιναν την στάση τους.
Μια Κυριακή, βλέποντας τον Νικόλαο στην εκκλησία, οι Χριστιανοί του έβαλαν άγριες φωνές! Του είπαν να φύγει!
Διαμαρτυρήθηκε το παλληκάρι:
— Γιατί με διώχνετε, Χριστιανοί; Δεν είμαι και...

Την Αλβανία να προσέχετε.. άκου τον Γέροντα!


Υποστρατήγου ε.α, Θεολόγος, Κομοτηνή. «Το 1992 βρεθήκαμε περίπου 20 άνθρωποι στο υπαίθριο αρχονταρίκι του Γέροντα & τον ακούγαμε με...
PAISIOS1

Δημοσίευση  μμ

Υποστρατήγου ε.α,
Θεολόγος, Κομοτηνή.
«Το 1992 βρεθήκαμε περίπου 20 άνθρωποι στο υπαίθριο αρχονταρίκι του Γέροντα & τον ακούγαμε με προσοχή καθισμένοι στα κούτσουρα.
Κάποια στιγμή, σταμάτησε για λίγο, ήρθε προς το μέρος μου & μου είπε:
«Χρήστο, πάμε εμείς προς το δέντρο να τα πούμε οι 2 μας;»
Εκεί ειπώθηκαν, μεταξύ άλλων, & τα παρακάτω:
» Γέροντα», του είπα, «έχω την εξής απορία:
Οι μάρτυρες του Ελληνικού Γένους & της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας υπερβαίνουν τα 10.000.000.
Ο καλός Θεός δε θα λυπηθεί κάποτε τους Έλληνες κι όλο αυτό το αίμα των Μαρτύρων,
ώστε να μας δώσει την Κωνσταντινούπολη πάλι πίσω; Ως πότε θα την κρατούν οι Τούρκοι στα χέρια τους;»
«Παιδί μου, Χρήστο», μου απάντησε,
«Ο Θεός μας λυπήθηκε το 1920 και ήθελε να μας τη δώσει.
Τα θωρηκτά «Αβέρωφ» και «Κιλκίς»
είχαν ελλιμενιστεί στον Κεράτιο κόλπο της Πόλης, Αλλά εμείς, τότε, είχαμε 1 μεγάλη αμαρτία. Ήμασταν βλάσφημοι.
Βρίζαμε τα θεία και, δυστυχώς – ξέρω ότι θα σε στενοχωρήσω, αλλά πρέπει να σου πω – περισσότερο βλάσφημοι ήταν οι Έλληνες Αξιωματικοί. Η Τουρκία έχει τα...

Συγκλονίζει το θαύμα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου - Διαβάστε τι έγινε


Δύο ώρες περίπου προσευχόταν κλαίγοντας ο Κωνσταντίνος Πολυχρονίου, ανώτερος κρατικός υπάλληλος μπροστά στον Άγιο.
 
Μπήκε στην εκκλησία με πιτζάμες κάτι που έκανε εντύπωση σε όλους. Τον σταμάτησε ένας ιερέας και τον ρώτησε γιατί έκλαιγε τόση ώρα, και γιατί δεν ήταν ντυμένος κανονικά.«Όχι πάτερ», απάντησε και συνέχισε, με ξεκούρασε για πολλά χρόνια ο Άγιος, αυτός, ο μεγάλος και θαυματουργός γιατρός που υπηρετείτε. Το πρωί στον «Ευαγγελισμό» ήρθε η γυναίκα μου να με δει.
 
Έχει περάσει δεκαετία και πλέον να...

Το σημαντικότερο τμήμα της ομιλίας του γ. Ιωσήφ Βατοπεδινού, απομαγνητοφωνημένο. ΒΙΝΤΕΟ


" ...μην περιμένετε από τους ηγέτες να μας προστατεύσουν. Δεν μπορούν (με έμφαση) Αλλά ούτε και ξέρουν!Είναι δεμένοι τώρα πλέον και ότι τους πούνε οι σκοτεινές δυνάμεις που διατάζουν, έτσι διατάζουν και σ’ εμάς".



Από τη νέα ομιλία του Γέροντος Ιωσήφ
(γέροντας) Επομένως οι σκοτεινές δυνάμεις μπαίνουν μεσα στη Χώρα και αλωνίζουν. Επομένως τωρα πια δεν υπαρχει σωτηρία ομαδική ανθρώπινη μην περιμένετε. Ο καθένας σαν άτομο τι μπορούμε να κάνουμε μην περιμένετε από τους ηγέτες να μας προστατεύσουν. Δεν μπορούν (με έμφαση) Αλλά ούτε και ξέρουν!Είναι δεμένοι τώρα πλέον και ότι τους πούνε οι σκοτεινές δυνάμεις που διατάζουν, έτσι διατάζουν και σ’ εμάς.Είναι η περίοδος που μαρτύρησαν οι πρόγονοι μας. Τα μαρτύρια ξεχνάτε; Τους 3 πρώτους αιώνες που πολεμιόταν ο Χριστιανισμός.... 11 εκατομύρια μαρτύρησαν. Τα 10 ήταν Έλληνες. Στο άνθος της νεότητας και της ευπρεπείας.
 Στην Ισλαμική χολέρα; Πόσα εκατομύρια! Πόσα εκατομύρια Ίωνες οι πρόγονοί μας, τους σούβλιζαν, τα ψήναν στα κάρβουνα, τα γδέρναν τα σχίζαν, τα κρεμάζαν τα σκοτώναν...δεν αλλάζαν την πίστη τους. Ήξεραν τίνος είναι...

Ο άθεος και η γριούλα


Στις δώδεκα τα μεσάνυχτα, χτύπησαν την πόρτα στην Εκκλησία. Ήταν μια γριούλα. Και ζητούσε παπά, να πάει να κοινωνήσει έναν...
Ο-άθεος-και-η-γριούλα.

Στις δώδεκα τα μεσάνυχτα, χτύπησαν την πόρτα στην Εκκλησία. Ήταν μια γριούλα. Και ζητούσε παπά, να πάει να κοινωνήσει έναν άρρωστο.

Ο παπάς ετοιμάστηκε και βγήκε αμέσως μαζί της. Πλησιάζουν σε ένα φτωχό σπιτάκι, τύπου παράγκας. Η γριούλα ανοίγει την πόρτα και μπάζει τον ιερέα σε ένα δωμάτιο. Και να ξαφνικά ο παπάς ευρίσκεται εκεί μόνος με τον άρρωστο.
Ο άρρωστος του δείχνει με χειρονομίες την πόρτα και σκούζει.
– Φύγε από εδώ! Ποιος σε κάλεσε; Εγώ είμαι άθεος. Και άθεος θα πεθάνω.
Ο παπάς τα έχασε.
– Μα δεν ήλθα από μόνος μου! Με κάλεσε η γριά!
– Ποια γριά; Εγώ δεν ξέρω καμιά γριά!
Ο παπάς, καθώς στέκει απέναντί του, βλέπει επάνω από...