Τρόφιμα μακράς διάρκειας για μια διατροφική κρίση

Τρόφιμα μακράς διάρκειας για μια διατροφική κρίση
Παλαιότερα κάθε σπίτι φρόντιζε να έχει αρκετά τρόφιμα μακράς διάρκειας και να καλύπτουν τις ανάγκες τους για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, συνήθως ενός έτους. Η αποθήκευση τροφίμων ήταν μια πρακτική που ακολουθούσαν όλοι. Ήταν άλλωστε άνθρωποι που έζησαν κατοχή, στερήσεις, πείνα. Στα μετέπειτα χρόνια, που οι πόλεις μεγάλωσαν και η υπερβολική κατανάλωση έγινε το νέο status quo, αυτή η συνήθεια διατροφικής ασφάλειας ονομάστηκε σύνδρομο και έγινε συνώνυμο της μιζέριας.
Και ήρθαμε στο σήμερα. Χρόνια μετά την οικονομική κρίση φτάσαμε να επανεξετάζουμε το λεγόμενο κατοχικό σύνδρομο και να αναζητούμε τις παλιές πρακτικές σαν σημείο αναφοράς. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια σκέφτηκα κι εγώ να ενημερωθώ και να συγκεντρώσω αρχικά σε μια λίστα όλα τα τρόφιμα μακράς διάρκειας.
Ας έχουμε μια τέτοια λίστα κατά νου και αν ή όταν κρίνουμε αναγκαίο προχωράμε στην εφαρμογή της. Είναι σημαντικό να έχουμε διατροφική ανεξαρτησία και να γνωρίζουμε τον τρόπο. Η γνώση είναι δύναμη και η γνώση μπορεί να γίνει συνώνυμο της επιβίωσης.

Ποιά είναι τα τρόφιμα μακράς διάρκειας

Ελαιόλαδο

Το λάδι το συντηρούμε καλύτερα σε δίλιτρα ή το πολύ πεντόλιτρα τενεκεδένια δοχεία, μακρυά από το φως, τη ζέστη ή το κρύο και φυσικά την υγρασία. Γενικά το λάδι διατηρείται από ένα ή το πολύ δύο έτη.

Ξύδι

Για το ξύδι δεν υπάρχει καμία ανησυχία ότι θα χαλάσει. Μένει φρέσκο για πάντα. Στοκάρουμε ικανοποιητική ποσότητα για να χρησιμοποιούμε στη μαρινάδα, σε dressings στις σαλάτες ή ακόμη και για την καθαριότητα του σπιτιού.

Αλάτι

Το αλάτι είναι χρήσιμο όχι μόνο για τη γεύση των φαγητών αλλά και για τη συντήρηση των τροφίμων (πάστωμα). Θεωρείται γενικά υπεραιωνόβιο με μοναδικό εχθρό την υγρασία. Μπορεί να μείνει στο ντουλάπι για όσο καιρό θέλουμε.

Ζάχαρη

Η ζάχαρη είναι άλλο ένα διατροφικό βαμπίρ. Αν τη φυλάξετε μέσα σε αεροστεγή δοχεία, ώστε να κρατήσετε όσο το δυνατόν την υγρασία μακρυά, θα έχετε τη γλυκιά της γεύση για πάντα. Αν όμως στο μεταξύ έχει γίνει σκληρή σαν πέτρα υπάρχει ένα τρικ για να επανέλθει. Την απλώνουμε σε έναν δίσκο και την “σφυροκοπούμε” με ένα μαχαίρι (ή άλλο αμβλύ αντικείμενο). Έτσι απλά…

Ρύζι και ζυμαρικά

Όλοι οι τύποι άσπρου ρυζιού και τα ζυμαρικά διατηρούνται εξαιρετικά μέσα στα ντουλάπια μας μέχρι 1 ή 2 έτη. Για να μην χάσουν την ποιότητα και τη διατροφική τους αξία τα κρατάμε αποθηκευμένα στην αρχική τους συσκευασία. Το καστανό ρύζι όμως είναι σχετικά ευάλωτο.

Βρώμη

Οι νιφάδες βρώμης διατηρούνται για καιρό μέσα στα τενεκεδένια δοχεία τους, όπως ακριβώς κυκλοφορούν δηλαδή στο εμπόριο.

Όσπρια

Αν επιλέξουμε να αγοράσουμε χύμα όσπρια σε μεγάλη πσοότητα, τα αποθηκεύουμε σε μεγάλα αεροστεγή δοχεία. Οι φακές από την άλλη χρειάζονται να αναπνέουν. Αν τις κλείσουμε ερμητικά θα εμφανίσουν ζωύφια και θα αλλοιωθούν. Αποθηκεύουμε γι’ αυτό σε βαμβακερή ή λινή θήκη.

Γάλα εβαπορέ

Ιδιαίτερα χρήσιμο σε οικογένειες με παιδιά, το γάλα επομένως δεν μπορεί να λείπει από τη λίστα. Το συμπυκνωμένο γάλα αποστειρώνεται σε υψηλές θερμοκρασίες και έχει διάρκεια ζωής αρκετούς μήνες, μέχρι 1 χρόνο, χωρίς να χρειάζεται αποθήκευση σε ψυγείο.

Μαγιά

Η μαγιά είναι απαραίτητη, ωστόσο η νωπή μαγιά δεν κρατάει πολύ. Μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη από 3 έως 6 μήνες. Από την άλλη η ξερή μαγιά στα φακελάκια, η οποία ξηραίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και συσκευάζεται σε κενό αέρος έχει το πλεονέκτημα να διατηρείται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, έως 2 χρόνια.

Μπαχαρικά

Τα μπαχαρικά, αν και δεν χαλάνε γρήγορα, έχουν την ημερομηνία λήξης τους. Ωστόσο τα ολόκληρα μπαχαρικά θα διατηρηθούν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μέχρι 5 έτη περίπου. Τη φρεσκάδα των μπαχαρικών την καταλαβαίνει κανείς από το χρώμα και το άρωμα. Επιστρατεύουμε γι’ αυτό τις αισθήσεις μας. Αν το χρώμα δεν είναι ζωντανό και ομοιόμορφο ή αν το άρωμά τους δεν διακρίνεται εύκολα, τότε είναι ο καιρός να τα αντικαταστήσουμε.

Σάλτσες και πελτές ντομάτας

Η σάλτσα ντομάτας αποτελεί τη βάση σε πολλές συνταγές της ελληνικής κουζίνας. Υπάρχουν έτοιμες στο σούπερ μάρκετ αλλά μπορούμε το καλοκαίρι, που είναι η εποχή της ντομάτας, να φτιάξουμε τα δικά μας σπιτικά βαζάκια. Διατηρούνται για 1 χρόνο ή και λίγο παραπάνω μέσα σε αποστειρωμένα και αεροστεγώς κλεισμένα γυάλινα βάζα.

Σάλτσα σόγιας

Η σάλτσα σόγιας δεν υπήρχε φυσικά στο ντουλάπι της γιαγιάς μας. Εμείς όμως θα τη συμπεριλάβουμε. Γιατί αυτή η παραδοσιακή σάλτσα της ασιατικής κουζίνας, που αποτελείται κυρίως από σόγια και σιτάρι, είναι σχεδόν αθάνατη. Ακόμη και η ανοικτή συσκευασία μπορεί να κρατήσει έως 3 χρόνια μέσα στο ψυγείο και φυσικά η κλειστή συσκευασία της πολύ περισσότερο. Μπορεί να αντικαταστήσει το αλάτι, να καταναλωθεί ως ντιπ ή να δώσει χρώμα και spicy γεύση στις δημιουργίες μας. Είναι μάλιστα και πολύ θρεπτική. Εκτός από καλή πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου, η σόγια σος είναι εξίσου καλή πηγή μαγνησίου, ψευδαργύρου και σεληνίου.

Διάφορα λαχανικά σε μορφή τουρσί

Μπορούμε να συντηρήσουμε άγουρες ντομάτες, άσπρα λάχανα, κουνουπίδι, καρότα, αγγουράκια, πιπεριές με ξύδι και αλάτι σε βαζάκια αεροστεγώς κλεισμένα για πολύ καιρό. Υπάρχουν και έτοιμα βάζα στην αγορά.

Κονσέρβες φρούτων, λαχανικών και κρέατος

Σημαντικό είναι οι κονσέρβες να μην έχουν τσαλακώματα, χτυπήματα ή ανοίγματα και να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος, μακριά από το ηλιακό φως. Κάνουμε έναν έλεγχο στην ετικέτα της συσκευασίας και αγοράζουμε εκείνες με τα λιγότερα συντηρητικά αλλά και με την πιο μακρινή ημερομηνία λήξης. Γενικά έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής ακριβώς λόγω της κονσερβοποίησης. Φροντίζουμε όμως να ανανεώνουμε το απόθεμα συνεχώς.

Μέλι

Το μέλι διαρκεί επ’ αόριστον εφόσον είναι μέσα σε γυάλινα βάζα καλά σφραγισμένα. Μπορεί να κρυσταλλώσει αλλά παραμένει ασφαλές για κατανάλωση και είναι το ίδιο νόστιμο. Για το μέλι που έχει ζαχαρώσει θυμάμαι ότι η γιαγιά μου βύθιζε το γυάλινο δοχείο με ανοικτό το καπάκι μέσα σε ένα κατσαρολάκι με ζεστό νερό και ανακάτευε με το κουτάλι για να διαλυθούν οι κρύσταλλοι.

Μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού

Η γενναία ποσότητα ζάχαρης που περιέχουν όλα αυτά τα προϊόντα λειτουργεί ως συντηρητικό. Έτσι η διάρκεια ζωής τους φτάνει μέχρι τα 2 χρόνια, έχοντας φροντίσει όμως να αποθηκευτούν σε χώρο με τις κατάλληλες συνθήκες. Γενικά η σταθερή θερμοκρασία στο ντουλάπι θα τα διατηρήσει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Ποιά είναι τα σημάδια ότι το προϊόν έχει χαλάσει; Θα έχει πιο σκούρο χρώμα, στιφή γεύση και ένα υγρό θα φαίνεται πάνω στο βάζο. Μετά το άνοιγμα μπαίνουν στο ψυγείο.

Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό κι έτσι δεν αλλοιώνονται εύκολα. Σε κλειστή συσκευασία κρατάνε μέχρι 6 μήνες. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι ο καλύτερος τρόπος να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας φρούτα ακόμη και όταν δεν είναι η εποχή τους.

Παστέλι

Το παστέλι είναι ένα τονωτικό γλύκισμα από μέλι και σουσάμι με μεγάλη διάρκεια ζωής επίσης. Πολύτιμο διατροφικά καθώς περιέχει βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Αν ανήκει στις γευστικές προτιμήσεις μας το συμπεριλαμβάνουμε στη λίστα τροφίμων.

Αποθήκευση σπόρων για ντομάτες, πατάτες κ.α..

Το πιο σημαντικό είναι να μπορούμε να παράγουμε τρόφιμα στην αυλή, τον κήπο ή ακόμη και στο μπαλκόνι μας. Αγοράζουμε σπόρους λαχανικών, που φυσικά δεν πρόκειται να χαλάσουν, και τους φυλάμε για μια ώρα ανάγκης. Βέβαια στο μεταξύ ρίχνουμε κι ένα βλέφαρο στο διαδίκτυο για το πώς μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας σπορείο. Ας υπάρχει η γνώση και ας μην έρθει ποτέ η ώρα να μας χρειαστεί!
Τρόφιμα μακράς διάρκειας. Οργάνωση και αποθήκευση.

Πώς αποθηκεύουμε σωστά τα τρόφιμα

Προχωράμε στην εφαρμογή της λίστας έχοντας εξασφαλίσει τον κατάλληλο χώρο για να αποθηκεύσουμε τα καλούδια μας. Αποφεύγουμε να αποθηκεύουμε στον ίδιο χώρο απορρυπαντικά και τρόφιμα, καθώς οι έντονες μυρωδιές των καθαριστικών εισχωρούν παντού.
Επιλέγουμε χώρο σκιερό, ξηρό και δροσερό. Το φως, η υγρασία και το οξυγόνο γενικά προκαλούν φθορά. Επίσης αποφεύγουμε συρτάρια ή ντουλάπια κοντά στο φούρνο, το ψυγείο ή το πλυντήριο πιάτων που...

Σπάνια ομιλία του Γέροντα Εφραίμ Φιλοθεΐτη, από την Αριζόνα


Πώς ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος μας βοήθα να ζούμε καλύτερα κάθε στιγμή. Τρόποι απόκτησης.

Πώς ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος μας βοήθα να ζούμε καλύτερα κάθε στιγμή

Σε έναν κόσμο που κινείται και αλλάζει σε απίστευτα γρήγορους ρυθμούς, όλοι αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε την αξία και τη σημασία του ελεύθερου χρόνου. Το πρόβλημα είναι πως οι περισσότεροι, δεν αναλαμβάνουμε δράση ώστε να «ελαφρύνουμε» το καθημερινό μας πρόγραμμα και να απολαμβάνουμε περισσότερες στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Η αλήθεια είναι, ωστόσο, πως η σημασία του ελεύθερου χρόνου είναι κάτι περισσότερο από σημαντική για τη ζωή μας. Διότι φαίνεται πως ο ελεύθερος χρόνος μπορεί να μας βοηθήσει να περιορίσουμε το στρες και κυρίως, να γίνουμε περισσότερο ευτυχισμένοι και να απολαμβάνουμε περισσότερα, κάθε στιγμή.
Δεν το λέμε εμείς αλλά οι ειδικοί και για την ακρίβεια, οι επιστήμονες του Χάρβαρντ. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με έρευνα του Harvard Business Review που είδε το «φως» της δημοσιότητας πριν από μερικούς μήνες, οι άνθρωποι που είναι σήμερα πιο ευτυχισμένοι έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο και λιγότερα χρήματα. Συγκεκριμένα, αντί να δαπανούν χρόνο προσπαθώντας να κερδίσουν περισσότερα χρήματα, οι άνθρωποι που φέρονται να είναι πιο ευτυχισμένοι, ξοδεύουν χρήματα για να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο!
Όσον αφορά στο πόσο ελεύθερο χρόνο χρειάζεται κάποιος για να αισθάνεται περισσότερο ευτυχισμένος, η απάντηση μας έρχεται μέσα από μία άλλη αμερικανική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από καθηγητές των Πανεπιστημίων της Πενσυλβάνια και του Λος Άντζελες και δημοσιεύτηκε το 2018. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, λοιπόν, ένας εργαζόμενος χρειάζεται κατά μέσο όρο δυόμισι ώρες ελεύθερου χρόνου την ημέρα, ενώ για κάποιον που δεν εργάζεται, ο αριθμός αυτός «αγγίζει» τις τέσσερις ώρες και 45 λεπτά.

Πώς θα αποκτήσουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο

Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν πως όσο περισσότερο ελεύθερο χρόνο έχουμε, τόση περισσότερη ενέργεια και χαρά μπορούμε να απολαμβάνουμε στην καθημερινότητά μας. Πώς όμως, είναι εφικτό να έχουμε καθημερινά πιο πολύ ελεύθερο χρόνο; Ποιες είναι οι επιλογές που αξίζει να κάνουμε και οι οποίες μπορούν ενδεχομένως να μας λύσουν τα χέρια και να μας βοηθήσουν να κοιτάξουμε με περισσότερη αισιοδοξία το σήμερα και το αύριο; Παρακάτω θα ανακαλύψετε πέντε «έξυπνους» τρόπους που αξίζει να ακολουθήσετε, αν επιθυμείτε να κάνετε την καθημερινότητά σας λιγότερο περίπλοκη και παράλληλα, να αποκτήσετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο.
1. Κάντε online όλες τις αγορές σας: Δεν υπάρχει λόγος να σπαταλάτε τον ελεύθερό σας χρόνο στο σουπερμάρκετ και τα καταστήματα γενικότερα όταν μπορείτε να κάνετε όλες σας τις αγορές με ελάχιστες κινήσεις μέσα από τα smartphone, τα tablet και τους υπολογιστές σας. Θα γλιτώσετε χρόνο και θα έχετε όλα τα ψώνια στην πόρτα σας όταν το θελήσετε. Και όλα αυτά ενώ θα έχετε προλάβει να ολοκληρώσετε άλλες εργασίες που σας απασχολούν περισσότερο.
2. Αποσυνδεθείτε από τα social media: Αν υπολογίσετε πόσο χρόνο ξοδεύετε κάθε μέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πιθανότατα θα εκπλαγείτε. Διότι θα συνειδητοποιήσετε ότι τις ώρες που δαπανάτε, σκρολάροντας στα social media, θα μπορούσατε να ...

Ανάβοντας ένα κερί για τον εχθρό…


Όταν ξαναήλθε για την εξομολόγηση έλαμπε το πρόσωπό του.
«Πάτερ, αυτό που μου είπατε την τελευταία φορά το εφάρμοσα και είδα σχεδόν άμεσα το αποτέλεσμά του».«Ποιο;», απόρησε ο ιερέας.
«Δεν θυμάμαι για τι μου λέτε.
Και ο καιρός που πέρασε, και οι διάφορες εξομολογήσεις πολλών ανθρώπων που περνούν από το εξομολογητάρι, με κάνουν να μη
θυμάμαι τις συζητήσεις που γίνονται κάθε φορά με τον εξομολογούμενο, οπότε να με συμπαθάτε, μα δεν… θυμάμαι».
«Σας είχα εξομολογηθεί την προηγουμένη φορά», είπε ο μεσήλικας άνδρας, «ότι είχα κάποιο πρόβλημα μ’ έναν γείτονα που με ταλαιπωρούσε, και συνεχίζει βέβαια να με ταλαιπωρεί, με τα λόγια τα πειρακτικά που λέει συχνά, με ενέργειες προσβλητικές, και μάλιστα κάποιες που στρέφονται εναντίον και των ίδιων των παιδιών μου.
Ήταν και είναι ακατανόητη για μένα η στάση του, γιατί κοιτάω την όλη βιωτή μου απέναντί του, πώς του συμπεριφέρομαι, κι εγώ και όλη η οικογένειά μου, και δεν βρίσκω κάτι που να του έχουμε φταίξει.
Γι’ αυτό και μέσα μου υπάρχει κάτι σαν αγκάθι, που μερικές φορές με κάνει να δημιουργούνται λογισμοί εκδίκησης απέναντί του, να θέλω να του κάνω ίσως κάποιο κακό…
Συγκρατούμαι βέβαια πάντοτε, γιατί γνωρίζω τον λόγο του Θεού που μας καλεί να αγαπούμε και τους ίδιους τους εχθρούς μας, μα δεν έχω φτάσει σε αυτό το σημείο…».
«Λοιπόν, σε τι έγκειτο η βοήθειά μου την προηγουμένη φορά;», είπε ο ιερέας, ο οποίος σιγά σιγά έφερνε στη μνήμη του τη συνάντησή τους και τι μάλλον του είχε προτείνει να κάνει.
«Πάτερ, λειτούργησε σαν θεραπευτικό φάρμακο η πρότασή σας, τουλάχιστον σ’ εμένα, και θα σας την θυμίσω σύντομα.
Πέρα από το ότι μου θυμίσατε την εντολή βεβαίως του Κυρίου περί αγάπης για όλους και μάλιστα τους ενάντιους σε μας – είναι η εντολή, μου είπατε, που κατεξοχήν αυτή εφαρμοζόμενη μας φέρνει άμεσα μπροστά στον Θεό και μας γεμίζει από τη χάρη Του -, μου επισημάνατε ότι μπορεί να...

Οι 5 καλύτεροι ξηροί καρποί για την υγεία σας σύμφωνα με τους διατροφολόγους

Οι ξηροί καρποί είναι μια καλή πηγή καλών λιπαρών, ινών και άλλων ωφέλιμων θρεπτικών ουσιών. Κάθε είδος ξηρού καρπού προσφέρει διαφορετικά διατροφικά οφέλη.
Οι ξηροί καρποί είναι από τις καλύτερες πηγές φυτικών πρωτεϊνών. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2017, μια διατροφή πλούσια σε ξηρούς καρπούς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη παραγόντων κινδύνου υγείας, όπως η φλεγμονή, για ορισμένες χρόνιες παθήσεις.
Σε αυτό το άρθρο, συγκεντρώνονται οι καλύτεροι ξηροί καρποί για την υγεία σας με βάση το πρωτεϊνικό τους περιεχόμενο και τα άλλα διατροφικά οφέλη που προσφέρουν.
Οι πέντε πιο υγιεινοί ξηροί καρποί:
Οι μετρήσεις των θρεπτικών ουσιών που θα βλέπετε αφορά πάντα ποσότητα 100 γραμμαρίων ακατέργαστου ξηρού καρπού.
1. Φιστίκια
Η κατανάλωση φιστικιών είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αυξήσετε την ποσότητα πρωτεϊνών στην διατροφή σας. Τα φιστίκια είναι ευρέως διαθέσιμα και παρέχουν αρκετές απαραίτητες θρεπτικές ουσίες.
Αν και τα φιστίκια είναι επί της ουσίας όσπρια, που σημαίνει ότι ανήκουν σε μια ομάδα τροφίμων από μια συγκεκριμένη φυτική οικογένεια, έχει επικρατήσει να τα θεωρούμε ξηρούς καρπούς.
Τα φιστίκια περιέχουν μια σειρά από πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή και αμινοξέα. Έρευνες έχουν δείξει ότι όλα αυτά τα συστατικά είναι ωφέλιμα για την ανθρώπινη υγεία.
Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων για τα θρεπτικά συστατικά που δημιούργησε το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), τα 100 γραμμάρια από φιστίκια περιέχουν 567 θερμίδες και τις ακόλουθες ποσότητες άλλων θρεπτικών ουσιών:
  • πρωτεΐνες: 25.80 g
  • λιπαρά: 49,24 g
  • υδατάνθρακες: 16,13 g
  • ίνες: 8,50 g
  • ζάχαρη: 4,72 g
Τα λίπη στα φιστίκια είναι κυρίως υγιή μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs), αν και οι συγκεκριμένοι ξηροί καρποί περιέχουν μικρότερη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών σε σχέση με άλλους.
Υπάρχουν επίσης πολλά ανόργανα συστατικά στα 100 γραμμάρια φιστικιών, όπως:
  • ασβέστιο: 92 χιλιοστόγραμμα (mg)
  • σίδηρος: 4,58 mg
  • μαγνήσιο: 168 mg
  • φωσφόρος: 376 mg
  • κάλιο: 705 mg
Τα φιστίκια προσφέρουν επίσης το πλεονέκτημα ότι είναι πιο προσιτά από πολλές άλλες ποικιλίες ξηρών καρπών.
2. Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Μπορούν να αποτελέσουν το τέλειο σνακ για άτομα που αναζητούν μια υγιεινή, πλούσια σε πρωτεΐνες εναλλακτική λύση στα πατατάκια και τα μπισκότα.
Σύμφωνα με το USDA, κάθε 100 γραμμάρια αμυγδάλων περιέχουν 579 θερμίδες και έχουν το ακόλουθο θρεπτικό προφίλ:
  • πρωτεΐνες: 21,15 g
  • λιπαρά: 49,93 g
  • υδατάνθρακες: 21,55 g
  • ίνες: 12,50 g
  • ζάχαρη: 4,35 g
Τα περισσότερα από τα λιπαρά στα αμύγδαλα είναι μονοακόρεστα. Τα αμύγδαλα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως:
  • ασβέστιο: 269 mg
  • σίδηρος: 3,71 mg
  • μαγνήσιο: 270 mg
  • φωσφόρος: 481 mg
  • κάλιο: 733 mg
  • βιταμίνη Ε: 25,63 mg
3. Cashews (Κάσιους)
Τα κάσιους έχουν μια κρεμώδη υφή που τα καθιστά μια εξαιρετική προσθήκη σε πολλά πιάτα και σνακ. Σύμφωνα με το USDA, τα 100 γραμμάρια κάσιους περιέχουν 553 θερμίδες και τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:
  • πρωτεΐνες: 18,22 g
  • λιπαρά: 43,85 g
  • υδατάνθρακες: 30,19 g
  • ίνα: 3,30 g
  • ζάχαρη: 5,91 g
Τα περισσότερα από τα λιπαρά στα κάσιους είναι μονοακόρεστα. Οι σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα στα κάσιους περιλαμβάνουν:
  • ασβέστιο: 37 mg
  • σίδηρος: 6,68 mg
  • μαγνήσιο: 292 mg
  • φωσφόρος: 593 mg
  • κάλιο: 660 mg
4. Καρύδια
Τα καρύδια είναι από τους υψηλότερους σε θερμίδες ξηρούς καρπούς, παρά το γεγονός ότι ταυτόχρονα είναι από τους χαμηλότερους σε υδατάνθρακες. Οι πολλές θερμίδες οφείλονται στην πολύ υψηλή περιεκτικότητα που ...

Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Γέροντος Εφραίμ της Αριζόνας 11-12-2019


ΣΤΑΧΤΗ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΕΥΕΙ ΠΑΝΤΟΥ


Στάχτη (Αλισίβα):Το Θαύμα που χρησιμεύει… παντού!

Τελικά συμπεράσματα από τα μακροχρόνια «πειράματα» στο εργαστήριο της Μάνας Φύσης.
Για να φτιάξετε αλισίβα:
Βράζετε 2 με 3 κουταλάκια στάχτη σε 1 μπρίκι με νερό και μετά την σουρώνετε με ένα φίλτρο του καφέ.
Λοιπόν, έχουμε και λέμε:alisiba-staxtes-xreiseis
Η αλισίβα είναι η γνωστή μας στάχτη ή το σταχτόνερο.
Το καλύτερο απορρυπαντικό που επινόησε ποτέ ο άνθρωπος.
Καθαρίζει, λευκαίνει και απολυμαίνει σε βάθος.
Κάνει τα πιάτα μας να τρίζουν από καθαριότητα, και όχι μόνο τα πιάτα. Καθαρίζει τα πάντα. Ακόμα και τους πιο δύσκολους λεκέδες. Βράστε τη στάχτη με νερό και τρίψτε με αυτό οτιδήποτε θέλετε να καθαρίσετε. Θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα. Καθαρίζει ακόμα και τις σκουριές, που έχουν ποτίσει στα μάρμαρα. Απίστευτη καθαριότητα και υγιεινή!…
Τη χρησιμοποιούμε στην παρασκευή μουσταλευριάς, αλλά και στη ζαχαροπλαστική γενικότερα. Η νοστιμότερη και πιο υγιεινή μουσταλευριά, εμπεριέχει στη συνταγή της ικανή ποσότητα στάχτης. Εκτός από την υπέροχη γεύση και τη βελούδινη υφή που της δίνει, καθαρίζει και το έντερο από τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Στάχτη επίσης χρησιμοποιούμε στην παρασκευή ψωμιού. Κάνει τη διαφορά…
Ρίξτε την στον κήπο σας. Αφρατεύει το χώμα, ταΐζει τα φυτά, και περιορίζει αισθητά την ύπαρξη και αναπαραγωγή όλων των βλαπτικών εντόμων και ζιζανίων.
Επίσης δεσμεύεται διοξείδιο του άνθρακα από τους μικροοργανισμούς μέσα στο χώμα,
η ανάπτυξη των οποίων ενισχύεται από τη στάχτη, και η γη γίνεται πιο εύφορη.
Διώχνει τις ενοχλητικές μυρμηγκοφωλιές χωρίς να σκοτώνει τα μυρμήγκια. Ρίξτε στην είσοδο της μυρμηγκοφωλιάς που εμφανίστηκε σε λάθος σημείο, μερικές χούφτες στάχτη.
Τα μυρμήγκια δεν μπορούν, ούτε να ...

«Θαυματουργή» η ρίγανη για την υγεία: Δείτε από τι μας προστατεύει

«Θαυματουργή» η ρίγανη για την υγεία: Δείτε από τι μας προστατεύει

Είναι νόστιμη, δημοφιλής και συνοδεύει όλα μας τα φαγητά από τα ψητά μέχρι τις σαλάτες. Ανακαλύψτε τα πολύτιμα οφέλη της στο λιπιδαιμικό μας προφίλ
Η ρίγανη είναι τρόφιμο ή συστατικό που μπορεί να προστεθεί και να καταναλωθεί μαζί με άλλα τρόφιμα. Είναι πλούσια σε μια σειρά στοιχείων με ευεργετική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό.
Φυτικές ίνες: Η ρίγανη είναι καλή πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες, ερχόμενες σε επαφή με τα χολικά άλατα και τις καρκινογόνες τοξίνες στο παχύ έντερο, τα απομακρύνουν από τον οργανισμό μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διάσπαση της χοληστερόλης για τη δημιουργία και άλλων χολικών αλάτων. Οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία: Η ρίγανη είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, 20γρ. αποξηραμένης ρίγανης παρέχουν 333,8 mg καλίου, 0,88 mg ψευδαργύρου, 8,8 mg σιδήρου, 2,2 γρ. πρωτεΐνης, 315,2 mg ασβεστίου και 0,92 μαγνησίου, όλες δηλαδή τις ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα, για να παραμείνει υγιές και να εργαστεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Η ρίγανη είναι πλούσια σε βιταμίνες Β3 και Β6.
Αντιοξειδωτικά: Παράλληλα, η ρίγανη εμφανίζει και...

Νιώθω ένα χαστούκι στο μάγουλο, σηκώνω τα μάτια και βλέπω τον Άγιο Σπυρίδωνα

Από διήγηση του π. Γεράσιμου Φωκά


Ξέρετε, μου είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι άγαμοι βρίσκονται υψηλότερα στην κλίμακα της αγάπης του Θεού.Δίπλα μου ήταν ένα βιβλίο για τη ζωή του Αγίου Σπυρίδωνα, και σκεπτόμενος τον Άγιο έγγαμο, πάλι αυτός ο λογισμός πήρε θέση στη σκέψη μου, οπότε νιώθω ένα χαστούκι στο μάγουλο. Σηκώνω τα μάτια και τότε βλέπω τον Άγιο Σπυρίδωνα ζωντανό και θυμωμένο μπροστά μου, αυστηρά να με ρωτάει πώς και το πιστεύω αυτό; Ο ίδιος δεν ήταν έγγαμος, ο Απόστολος Ανδρέας δεν ήταν έγγαμος; Ο Απόστολος Πέτρος δεν ήταν έγγαμος;

Όταν συνήλθα από αυτή την ψυχρολουσία, άνοιξα το βιβλίο και άρχισα να διαβάζω για τη ζωή του Αγίου Σπυρίδωνα. Έφτασα στο σημείο που έλεγε ότι ο Άγιος πάντα είχε μεγάλη αγάπη και...

Το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος στο Μεσολόγγι

Στις 12 Δεκεμβρίου 2018 ημέρα Τετάρτη η Αγία μας Εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος Επισκόπου Τριμυθούντος του Θαυματουργού. Ο Άγιος Σπυρίδων είναι πολιούχος της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, της Κέρκυρας, όπου στον ομώνυμο Ιερό Ναό βρίσκεται αδιάφθορο το λείψανό Του, της Βόνιτσας, του Πειραιά, της Κισάμου Χανίων Κρήτης και της Ελαφονήσου Πελοποννήσου. Ανά την Ελλάδα βρίσκονται Ιεροί Ναοί και παρεκκλήσια όπου και εκεί με κάθε λαμπρότητα γιορτάζεται την ημέρα εκείνη, ο Άγιος Σπυρίδωνας.
Ο Άγιος Σπυρίδων γεννήθηκε το 270 μ. Χ. στο χωριό Άσκια. Σύμφωνα με τον μαθητή του και πρώτο Επίσκοπο Λευκωσίας Άγιο Τριφύλλιο. Το χωριό Άσκια ήταν το κατεχόμενο σήμερα χωριό της Επαρχίας Άσσια Αμμοχώστου της Κύπρου, κοντά στη Τριμυθούντα. Οι γονείς του Αγίου, βοσκοί το επάγγελμα, ως οικογένεια ήταν αρκετά εύποροι, πολύ ενάρετοι και πιστοί, μεγάλωσαν τον Σπυρίδωνα κοντά στη Εκκλησία. Ο Σπυρίδων αν και δεν έλαβε μεγάλη μόρφωση συνέχισε και αυτός να είναι βοσκός.
Αχώριστος σύντροφό του ήταν η Αγία Γραφή και πολλές ήταν η στιγμές που καλούσε και άλλους βοσκούς για να διαβάζουν μαζί του την Αγία Γραφή. Στην εποχή του υπήρξαν πολλοί διωγμοί κατά των χριστιανών. Με την βοήθεια και προτροπή των γονιών του παντρεύεται μια χωριανή του όπου απέκτησε μία κόρη που την ονόμασε Ειρήνη. Μετά από λίγο χρονικό διάστημα έχασε την αγαπημένη του σύντροφο και έμεινε μόνος με τη χαριτωμένη κόρη του. Παρηγοριά είχε πάντα τα λόγια του Κυρίου Του, γιατί τα λόγια του Κυρίου τέτοιες στιγμές ξεκουράζουν την ψυχή του ανθρώπου.
Όταν πέθανε ο ιερέας του χωριού του όλοι οι συγχωριανοί του τον κάλεσαν και τον παρακάλεσαν να χειροτονηθεί αυτός ιερέας και να γίνει αυτός ποιμένας των ψυχών των. Μετά από αυτό το γεγονός κλήρος και λαός ανέδειξαν πρώτο Επίσκοπο Τριμυθούντος τον πράο και ταπεινό Σπυρίδωνα που σε όλη του τη ζωή ήταν η προσωποποίηση της καλοσύνης και της αγάπης. Η Αγιότητά του ήταν θαυμαστή και είναι πάρα πολλά τα θαύματα που έκανε με τη βοήθεια του Χριστού μας και δίκαια η Εκκλησία μας του έδωκε την προσωνυμία του θαυματουργού Αγίου.
Κάποτε στην Κύπρο υπήρξε μεγάλη ανομβρία μετά από πολλές κατανυκτικές προσευχές προς τον Άγιο Σπυρίδωνα η ανομβρία σταμάτησε και ...

Ένα Ιδιοφυές Κόλπο για να Μαζεύετε τη Σκόνη σε Δευτερόλεπτα!

Ένα Ιδιοφυές Κόλπο για να Μαζεύετε τη Σκόνη σε Δευτερόλεπτα!

Είναι απίστευτο το τι μπορείτε να κάνετε για να διευκολύνετε ακόμα περισσότερο τη ζωή σας μέσα στο σπίτι. Σήμερα σας έχουμε ένα εκπληκτικό κόλπο με το οποίο θα μπορείτε να “μαγνητίζετε» τη σκόνη από τα έπιπλά σας χωρίς ουσιαστικά να κάνετε τίποτα.
Το μόνο υλικό που θα ...

Ποιοι ήταν οι Άγιοι Μηνάς ο Καλλικέλαδος, Ερμογένης και Εύγραφος που τιμά σήμερα η Εκκλησία

Ο Άγιος Μηνάς, τη μνήμη του οποίου τιμά σήμερα 10 Δεκεμβρίου η Εκκλησία, ήταν Αθηναίος και από την οικογένεια του ειδωλολάτρης. Όταν όμως εκπαιδεύτηκε και μορφώθηκε αρκετά, διαπίστωσε ότι η πολυθεΐα ήταν μάλλον ψέμα και πλάνη.

Στη μελέτη των φιλοσόφων επίσης, δεν μπόρεσε να βρει κάτι το αληθινό. Τότε προχώρησε στη μελέτη χριστιανικών συγγραμμάτων. Έπειτα του Ευαγγελίου, όπου και βρήκε αυτό πού τον γέμιζε ψυχικά, δηλαδή το φως και την αλήθεια. Έτσι, ο Μήνας έγινε χριστιανός.
Αργότερα, ο βασιλιάς Μαξιμίνος (311 – 313 μ.Χ.) (κατ’ άλλους ο Μαξιμιανός [286 – 305 μ.Χ]) , μη γνωρίζοντας ότι ο Άγιος Μηνάς είναι χριστιανός, τον έκανε έπαρχο Αλεξανδρείας. Αλλά όταν ο βασιλιάς αυτός διέταξε διωγμούς στην πόλη αυτή, ο Μηνάς όχι μόνο δεν εξετέλεσε τη διαταγή, αλλά και συνετέλεσε να πληθυνθούν οι χριστιανικές τάξεις.
Τότε ο Μαξιμίνος έστειλε νέο έπαρχο, τον Αθηναίο λόγιο Ερμογένη. Αυτός, τηρώντας το γράμμα του νόμου, βασάνισε σκληρά το Μηνά και...

Παιδαγωγικές συμβουλές από τον Άγιο Πορφύριο



Άγιος Πορφύριος. Παιδαγωγικές συμβουλές (Από το βιβλίο: Εγνώρισα άνθρωπον εν Χριστώ) 


1. Θα πρέπει να δημιουργούμε, γονείς και δάσκαλοι, στα παιδιά τις προϋποθέσεις αφύπνισης της συνείδησής τους. Μόνον η συνείδηση είναι εκείνη που μπορεί να διορθώσει τον άνθρωπο. Κανείς δεν μπορεί να διορθωθεί ούτε κανένας μπορεί να τον διορθώσει, εαν ο ίδιος δεν το θελήσει. Απαιτείται να επιστρατεύσουμε όλη μας την προσπάθεια να κατανοήσει το παιδί ότι αυτό που κάνει είναι λάθος και να θελήσει εκείνο μόνο του να αλλάξει.
2. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να πεισθεί το παιδί από το να το αγαπάμε και να το προσεγγίζουμε με αγάπη και προσοχή. Καμία παρατήρηση, καμία συμβουλή, καμία επίπληξη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τα παιδιά, εάν δεν υπάρχει πραγματική αγάπη. Δεν έχει κανείς ποτέ το δικαίωμα να παρατηρήσει ή να μαλώσει ή να δείρει ένα παιδί, εάν δεν το αγαπάει. Τη στιγμή εκείνη, που θα κάνει αυτή την ενέργεια, πρέπει να έχει συνείδηση ότι το κάνει από πολλή αγάπη και όχι από νεύρα, από κούραση ή από αντίδραση. Το παιδί το διαισθάνεται και αντιδρά ανάλογα.
3. Η τιμωρία χρειάζεται, όταν το παιδί μετά από πολλή κατανόηση και πολλή επεξήγηση παραδεχθεί το λάθος του και επιμένει να το διαπράττει με θράσος και...

Τι να κάνετε μια μέρα το μήνα για πιο γερή καρδιά και περισσότερα χρόνια ζωής


Η συστηματική νηστεία με την έννοια την αποχής από το φαγητό, συσχετίζεται με περισσότερα χρόνια ζωής και λιγότερα καρδιακά προβλήματα σύμφωνα με δυο νέες μελέτες.

Η τακτική νηστεία (με την έννοια της αποχής από το φαγητό) σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά καρδιακής ανεπάρκειας και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, υποστηρίζουν δύο νέες μελέτες τα προκαταρκτικά ευρήματα των οποίων παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να ρίξουν φως στον μακρόχρονο διάλογο σχετικά με τις επιδράσεις της νηστείας στην υγεία. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι συμβάλλει στη μείωση της...

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ ΑΡΙΖΟΝΑΣ : ΤΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ


ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ ΑΡΙΖΟΝΑΣ : Κάποιος Αμερικανός, είχε πάει στο μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου στην Αριζόνα με την παρέα του. Σε κάποια στιγμή εμφανίζεται ο γέροντα Εφραίμ να βγαίνει από το κελί όπου εξομολογεί τον κόσμο και να ρωτάει τον νεαρό Αμερικανό: - Έχεις παιδί μου καλό κινητό, μοντέρνο, σύγχρονο; - Γιατί ρωτάτε γέροντα, είπε με απορία ο νεαρός.
Γέροντας Εφραίμ Αριζόνας : Να θέλω να πάρεις τηλέφωνο στο Άγιο Όρος σε μια μονή, για να μιλήσω εκεί με ένα μοναστήρι, του απάντησε ο γέροντας.
Ο γέροντας έδωσε τον αριθμό της μονής και είπε στον νεαρό:
– Παιδί μου, πάρε τηλέφωνο σε μία ώρα περίπου και μόλις βγάλεις γραμμή, να μου δώσεις το τηλέφωνο, για να μιλήσω.
Πράγματι ο νεαρός μετά από μία ώρα πήρε τηλέφωνο στην μονή του Αγίου Όρους και στα Αμερικάνικα είπε στον μοναχό που σήκωσε το τηλέφωνο, ότι ο γέροντας Εφραίμ από την Αριζόνα ήθελε να τους μιλήσει.
Καθώς τα έλεγε αυτά ο νεαρός Αμερικανός κατευθυνόταν στο κελλί του γέροντα Εφραίμ, που εξομολογούσε, για να του δώσει το τηλέφωνο.
Ο μοναχός από το Άγιο Όρος παραξενεύτηκε από το τηλέφωνο και είπε στον νεαρό, ότι ο γέροντας Εφραίμ βρίσκεται στην μονή τους και...

Η πρώτη σκέψη σου όταν ξυπνήσεις να είναι αυτή…


Εύχομαι ο Θεός να είναι πάντα μαζί σου και να ευλογεί τη ζωή σου. Εύχομαι να ζεις την αγάπη του Χριστού στην καρδιά σου και κάθε ημέρα σου να κυλάει ευλογημένη, μέσα στην αίσθηση της παρουσίας κι αγάπης του Θεού.
Τι ώρα είναι τώρα; Το ρωτώ, διότι δεν ακούμε όλοι την ίδια ώρα. Η εκπομπή αυτή ακούγεται σ’ όλο τον κόσμο σε διαφορετικές ώρες.
Και αν εδώ, στην Ελλάδα, τώρα είναι μεσημέρι, στην Αμερική είναι ακόμα χαράματα. Αλλού είναι πιο προχωρημένη η ώρα.
Αλλού ακούγεται σε αναμετάδοση και αλλού ακούγεται σε επανάληψη. Μα όπου κι αν είμαστε, όποια ώρα κι αν είναι, ένα είναι το βέβαιο: ο Θεός είναι παρών! Εκεί όπου είσαι αυτή τη στιγμή.
Παρών είναι ο Θεός στη ζωή σου. Δεν ξέρω αν το αισθάνεσαι κι αν το νιώθεις.
Δεν ξέρω αν αυτή η αίσθηση σου δίνει χαρά ή φόβο, αν σου δημιουργεί ψυχοπλάκωμα ή απέραντη ελπίδα, αισιοδοξία και δύναμη. Πιστεύω όμως ότι, αν είσαι άνθρωπος του Θεού, σίγουρα νιώθεις τον Θεό.
Αν αγαπάς τον Χριστό και προσεύχεσαι, αν κοινωνάς με επίγνωση, αγώνα και προσπάθεια, αν εξομολογείσαι, αν μελετάς πνευματικά βιβλία και καλλιεργείς την ψυχή σου, τότε σίγουρα νιώθεις τον Θεό.
Και καταλαβαίνεις ότι είναι πολύ βασικό αυτό που συζητάμε τώρα.
Το πιο σημαντικό στη ζωή είναι αυτό: να έχεις μια επαφή με τον Θεό.
Γι’ αυτό, όταν ξυπνάς το πρωί, μην ξεκινάς την ημέρα σου χωρίς να κάνεις λίγη προσευχή.
Και πρόσεξε τι εννοώ: δεν εννοώ να κάνεις μια τυπική προσευχή και να πεις κάποια μηχανικά λόγια.
Το ζητούμενο είναι η ψυχή σου να αποκτήσει την κατάλληλη διάθεση και στάση απέναντι στον Θεό. Να βάλεις τον Θεό μέσα στην ημέρα που έρχεται. Να ντύσεις στο θείο φως τους ανθρώπους που σε περιβάλλουν.
Να δεις μέσα στη χάρη Του τον ίδιο σου τον εαυτό, την ψυχή σου, το σώμα σου, τα έργα σου. Και να ξεκινήσεις την ημέρα σου με μια τέτοια αίσθηση. Αρκεί να μη γίνουν όλα αυτά τυπικά και βιαστικά.
Για μερικούς τα πράγματα πάνε κάπως έτσι: ξυπνάω, τρέχω γρήγορα να πλυθώ, ντύνομαι, τρώω το πρωινό μου, φεύγω.
Και έπειτα από λίγη ώρα καταλαβαίνω ότι...

Περί Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστή - Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας


Εκοιμήθη ο Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας: Τι είχε πει γι' αυτά που έρχονται ο μέγιστος άνδρας της Ορθοδοξίας


Εκοιμήθη ο Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας: Τι είχε πει γι' αυτά που έρχονται ο μέγιστος άνδρας της Ορθοδοξίας
Mια από τις μεγαλύτερες μορφές της σύγχρονης Ορθοδοξίας, ο Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας, εκοιμήθη και έφυγε πλήρης ημερών μετά από αγώνα που έδινε με την ασθένεια τα τελευταία χρόνια όπως δημοσίευσε πριν από λίγο το Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Orthodoxia News Agency/
Mαζί με τον Άγιο Παΐσιο και τον Γέροντα Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό αποτελούσε την ιερή τριάδα της μοναστικής Ορθοδοξίας, ήταν, με κάθε σεβασμό, οι «Βig Τhree». Ήδη έχει αγιοποιηθεί ο Παΐσιος και το ίδιο αναμένεται να γίνει με τον Ιωσήφ και εν ευθέτω χρόνο και με τον Εφραίμ.
Ο Γέροντας Εφραίμ θεωρείται και αυτός ότι διαθέτει το χάρισμα των προρρήσεων και...

Ο δρόμος των δακρύων.



Ήταν κάποτε ένας άντρας που έπαθε τη μεγαλύτερη συμφορά που μπορεί να συμβεί σε άνθρωπο.
Πέθανε ο μικρός του γιος.
Από τον θάνατο του γιου του και για χρόνια ολόκληρα, ξάπλωνε την νύχτα και δεν μππρούσε να κοιμηθεί.
Το μόνο που έκανε ήταν να κλαίει... και να κλαίει... ως τα ξημερώματα.
Κάποια μέρα, εμφανίζεται στον ύπνο του ένας άγγελος και του λέει:
«Φτάνει πια… Πρέπει να συνεχίζεις τη ζωή σου χωρίς αυτόν»

«Κλαίω γιατί έχω την ιδέα πως δεν θα τον ξαναδώ» λέει ο άντρας.  Ο άγγελος τον λυπάται και του προτείνει:
 «Θέλεις να τον δεις;» 
Και αμέσως, χωρίς να περιμένει απάντηση, τον αρπάζει από το χέρι και τον ανεβάζει στον ουρανό. 
«Τώρα θα τον δούμε! Κοίτα...» του λέει ο άγγελος, ενώ με το δάχτυλο κάνει νόημα στη λευκή γωνία στο...