Μαμά μου, μην ξεχνάς


1. Μὴ μὲ παραχαϊδεύεις. Ξέρω πολὺ καλὰ πὼς δὲν πρέπει νὰ μοῦ δίνεις πάντα ὅ,τι σοῦ ζητῶ. Σὲ δοκιμάζω μονάχα γιὰ νὰ δῶ. 
2. Μὴ διστάζεις νὰ εἶσαι σταθερὴ μαζί μου. Τὸ προτιμῶ. Μὲ κάνεις νὰ νιώθω περισσότερη σιγουριά. 
3. Μὴ μὲ κάνεις νὰ νιώθω μικρότερος ἀπ’ ὅ,τι εἶμαι. Αὐτὸ μὲ σπρώχνει νὰ παριστάνω καμιὰ φορά τὸν σπουδαῖο. 
4. Μὴ μοῦ κάνεις παρατηρήσεις μπροστὰ στὸν κόσμο ἂν μπορεῖς. Θὰ προσέξω περισσότερο αὐτὰ ποὺ θὰ μοῦ πεῖς, ἄν μοῦ μιλήσεις ἤρεμα μιὰ στιγμὴ ποὺ θὰ εἴμαστε οἱ δύο μας 
5. Μὴ μοῦ δημιουργεῖς τὸ αἴσθημα πὼς τὰ λάθη μου εἶναι ἁμαρτήματα. Μπερδεύονται ἔτσι μέσα μου ὅλες οἱ ἀξίες ποὺ ἔχω μάθει ν’ ἀναγνωρίζω. 
6. Μὴν ἀναστατώνεσαι τόσο ὅταν σου λέω «δὲ σὲ χωνεύω». Δὲν ἀπευθύνομαι σὲ σένα ἀλλὰ στὴ δύναμη ποὺ ἔχεις νὰ μοῦ ἐναντιώνεσαι. 
7. Μὴ μὲ προστατεύεις πάντα ἀπ’ τὶς συνέπειες. Χρειάζεται καμιὰ φορὰ νὰ πάθω γιὰ νὰ μάθω. 
8. Μὴ δίνεις μεγάλη σημασία στὶς μικροαδιαθεσίες μου. Καμιὰ φορὰ δημιουργοῦνται ἴσα – ἴσα γιὰ νὰ κερδίσω τὴν προσοχὴ ποὺ ζητοῦσα. 
9. Μὴ μοῦ κάνεις συνεχῶς παρατηρήσεις. Γιατί τότε θὰ ...

“Γιατί θρηνεῖς ἔτσι…” ;


Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος σιλουανος αθωνιτης
Όσιος Σιλουανός ο Αθωνίτης: «Ἔχυσα πολλά δάκρυα μέ τή σκέψη ὅτι, ἄν ἐμεῖς οἱ μοναχοί πού ἀπαρνηθήκαμε τόν κόσμο δέν σωζόμαστε, τότε τί γίνεται γενικότερα στόν κόσμο;
Ἔτσι βαθμηδόν μεγάλωνε ἡ θλίψη μου καί ἄρχισα νά χύνω δάκρυα ἀπογνώσεως.
Καί νά, πέρυσι ἐνῶ βρισκόμουν στήν ἀπελπισία αὐτή, ἐξαντλημένος ἀπό τό κλάμα, ξαπλωμένος καταγῆς, ἐμφανίσθηκε ὁ Κύριος καί μέ ρώτησε:
“Γιατί θρηνεῖς ἔτσι…” ;
Ἐγώ σιώπησα μήν μπορώντας νά ...

Μακάριε, πρέπει να ξέρεις, πώς, παρά τις προσευχές και την άσκησή σου, δεν έφτασες ακόμη στα μέτρα της αρετής, πού έχουν ανέβει εκείνες οι δύο γυναίκες


«Κάποτε, στην ώρα της προσευχής στο κελί του, ο μέγας Μακάριος άκουσε μια φωνή άνωθεν, να του λέγει:
-Μακάριε, πρέπει να ξέρεις, πώς, παρά τις προσευχές και την άσκησή σου, δεν έφτασες ακόμη στα μέτρα της αρετής, πού έχουν ανέβει εκείνες οι δύο γυναίκες, στη τάδε πολιτεία. 
Το πρωί ο Γέροντας σηκώθηκε, άρπαξε το ξύλινο ραβδί του και πήρε το δρόμο για την πολιτεία εκείνη. Όταν έφτασε, ρώτησε κι έμαθε, που μένουν εκείνες οι γυναίκες και χτύπησε την πόρτα τους. Βγήκε λοιπόν ή μία γυναίκα και τον υποδέχτηκε στο σπίτι, με πολύ χαρούμενο πρόσωπο. Ώσπου να καθίσει ο Γέροντας να πάρει μια ανάσα, ήρθε και ή άλλη. Τότε τις κάλεσε και τις δυο κοντά του και μόλις κάθισαν τους λέει:
—Έκαμα όλο το δρόμο και υπέμεινα τόση κούραση, ώσπου από την έρημο να φτάσω ίσαμε εδώ. Σάς παρακαλώ, λοιπόν, να μου πείτε ποια είναι ή πνευματική σας εργασία και οί αρετές, πού αγωνίζεστε ν’ ασκείτε. 
Εκείνες απαντούν, με πολλή απλότητα:
-Πίστεψε μας, Άγιε Γέροντα, πώς δεν μένουμε έξω από τα κρεβάτια των συζύγων μας• ποια εργασία πνευματική λοιπόν, περιμένεις από μας; 
Όμως, ο Γέροντας τους έβαλε μετάνοια και...

Ξένες χώρες στις οποίες διδάκονται τα αρχαία Ελληνικά!


Ενώ η κυβέρνηση έκοψε ώρες απο την εκμάθηση των αρχαίων Ελληνικών στο λύκειο, ως περιττή γνώση, σε άλλες χώρες προωθείται η εκμάθηση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας ως εφαλτήριο καλύτερης κατανόησης ακόμη και των θετικών επιστημών!

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν αναδειχθεί τα θετικά της εκμάθησης αρχαίων ελληνικών, αφού μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση των θετικών επιστημών. Έτσι, υπάρχουν αρκετές χώρες που διδάσκεται η ελληνική γλώσσα στα σχολεία!
1. Κίνα
Στην Κίνα όσοι μαθητές είναι άνω των 14 ετών έχουν την δυνατότητα εκμάθησης ελληνικών, ως γλώσσα επιλογής. Μάλιστα, τα ποσοστά των Kινέζων που γνωρίζουν ελληνικά είναι περίπου στο 6%.
2. Ιταλία

Στην Ιταλία, σε όλα τα λύκεια κλασικής παιδείας διδάσκονται τα παιδιά Αρχαία Ελληνικά.
3. Γερμανία
Σε 16 Ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας διδάσκονται υποχρεωτικά τα Αρχαία Ελληνικά.
4. Γαλλία
Στη Γαλλία, τα ελληνικά διδάσκονται ως μάθημα επιλογής.
5. Χώρες των Βαλκανίων
Σε όλα τα εκκλησιαστικά λύκεια και τα πανεπιστήμια θεολογικής κατεύθυνσης οι μαθητές και φοιτητές αντίστοιχα διδάσκονται Αρχαία Ελληνικά.
6. Βέλγιο
Το Βέλγιο είναι άλλη μια χώρα, στην οποία οι μαθητές μπορούν να μάθουν ελληνικά απλώς επιλέγοντας το συγκεκριμένο μάθημα.
7. Ρωσία
Στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Μόσχας Λομονόσοφ, όπως και στα Κρατικό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών (RGGU), Πανεπιστήμιο Αγίας Πετρούπολης, Πανεπιστήμιο Πετροζαβόντσκ, Θεολογική Ακαδημία Μόσχας και ...

Συγκλονιστικός ο Γέροντας Νίκων για την Δευτέρα Παρουσία

 

 

 




Ελεύθεροι αφέθησαν οι 36 κάτοικοι που έστησαν το σταυρό στην Απελή Λέσβου - Θα ορισθεί τακτική δικάσιμος


Μετά την απολογία τους, στο πλαίσιο της προανακριτική διαδικασία στον εισαγγελέα, αφέθησαν ελεύθεροι οι 36 κάτοικοι του νησιού που νωρίς το πρωί σήμερα τα χαράματα τοποθέτησαν ένα μεγάλο μεταλλικό σταυρό στη ακτή Απελή, προς αντικατάσταση του προηγουμένου που είχε βανδαλιστεί.
Στο σύνολο τους κατηγορούνται για αυθαίρετη κατάληψη δημοσίου κτήματος, αυθαίρετες κατασκευές και απείθεια. Από μεριάς της Εισαγγελίας πλημμελειοδικών θα ορισθεί τακτική δικάσιμος.
Υπενθυμίζεται ότι οι 36 (35 Έλληνες και ένας Αλβανός) σήμερα Κυριακή τα χαράματα, τοποθέτησαν ένα μεγάλο μεταλλικό σταυρό που ...

Τι μας εμποδίζει να γνωρίσουμε το Θεό



Η απιστία προέρχεται από την υπερηφάνεια. Ο υπερήφανος ισχυρίζεται πως θα γνωρίσει τα πάντα με το νου του και την επιστήμη, αλλά η γνώση του Θεού παραμένει ανέφικτη γι' αυτόν, γιατί ο Θεός γνωρίζεται μόνο με αποκάλυψη του Αγίου Πνεύματος.
*
Ο Κύριος αποκαλύπτεται στις ταπεινές ψυχές. Σ' αυτές δείχνει τα έργα Του, που είναι ακατάληπτα για το νου μας. Με τον φυσικό μας νου μπορούμε να γνωρίσουμε μόνο τα γήινα πράγματα, κι αυτά μερικώς, ενώ ο Θεός και όλα τα ουράνια γνωρίζονται με το Άγιο Πνεύμα.

Μερικοί μοχθούν σ΄ όλη τους τη ζωή για να μάθουν τι υπάρχει στον ήλιο ή στη σελήνη ή κάτι παρόμοιο, αλλ' αυτά δεν ωφελούν την ψυχή. Αν όμως προσπαθούσαμε να γνωρίσουμε τι υπάρχει μέσα στον άνθρωπο, τότε θα βλέπαμε στην ψυχή του αγίου τη βασιλεία των ουρανών, ενώ στην ψυχή του αμαρτωλού σκοτάδι και κόλαση. Και είναι ωφέλιμο να το ξέρουμε, γιατί θα είμαστε αιώνια είτε στη βασιλεία είτε στην κόλαση.
*
Ο νωθρός στην προσευχή εξετάζει με περιέργεια τα πάντα, όσα βλέπει στη γη και στον ουρανό, αλλά δεν γνωρίζει ποιος είναι ο Κύριος ούτε προσπαθεί να το μάθει. Κι όταν ακούει διδασκαλία για το Θεό, λέει:
"Μα πώς είναι δυνατό να γνωρίσουμε το Θεό; Κι εσύ από που Τον γνωρίζεις;".
Θα σου πω: Μαρτυρεί το Άγιο Πνεύμα, Αυτό γνωρίζει και μας διδάσκει.
"Άλλα μήπως το Πνεύμα είναι ορατό;".
Οι απόστολοι Το είδαν να κατεβαίνει σε πύρινες γλώσσες, κι εμείς Το αισθανόμαστε μέσα μας. Είναι γλυκύτερο από καθετί γήινο. Αυτό γεύονταν οι προφήτες και μιλούσαν στο λαό, και ο λαός τους πρόσεχε. Οι άγιοι απόστολοι έλαβαν Άγιο Πνεύμα και κήρυξαν σωτηρία στον κόσμο χωρίς να φοβούνται τίποτα, γιατί τους ενίσχυε αυτό το Πνεύμα. Το ίδιο και οι μάρτυρες και οι ασκητές πήγαιναν χαρούμενοι στο μαρτύριο και την κακοπάθεια. Γιατί το Άγιο Πνεύμα, το αγαθό και γλυκύ, έλκει την ψυχή στην αγάπη του Κυρίου. Κι έτσι η ψυχή, χάρη στη γλυκύτητα του Αγίου Πνεύματος, δεν φοβάται τα βασανιστήρια.
*
Πολλοί άνθρωποι λένε σήμερα πως δεν υπάρχει Θεός. Μιλούν έτσι γιατί στην καρδιά τους ζει υπερήφανο πνεύμα, που τους υποβάλλει ψέματα εναντίον της Αλήθειας και της Εκκλησίας του Θεού. Νομίζουν πως είναι σοφοί, ενώ στην πραγματικότητα δεν...

ΥΓΕΙΑ Αρτηριακή πίεση: Φυσικοί τρόποι για να τη «ρίξετε»




Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για πολλές παθήσεις, ενώ σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ εμπλέκεται στο 15% των θανάτων στις ΗΠΑ.

Παρότι δεν προκαλεί συμπτώματα η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού, ανευρύσματος, γνωστικής εξασθένησης και νεφρικής ανεπάρκειας.
Τα φάρμακα μπορούν να ρυθμίσουν την αρτηριακή πίεση, συχνά όμως έχουν παρενέργειες, όπως κράμπες στα πόδια, ζάλη και αϋπνία.
Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση φυσικά.
Ο βασικός κανόνας είναι η διατήρηση υγιούς βάρους σε συνδυασμό με τις παρακάτω τακτικές:
Έντονο περπάτημα
Υπερτασικοί ασθενείς που κάνουν περιπάτους με γρήγορο ρυθμό καταφέρνουν να μειώσουν σημαντικά την αρτηριακή τους πίεση. Η άσκηση βοηθά την καλύτερη οξυγόνωση της καρδιάς, ώστε καταβάλλει λιγότερη προσπάθεια για την άντληση αίματος. Κάντε ζωηρό περπάτημα για τουλάχιστον 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
Βαθιές αναπνοές
Οι αργές και βαθιές αναπνοές που χρησιμοποιούνται στον διαλογισμό και άλλες πρακτικές όπως η γιόγκα και το τάι-τσι μειώνουν τις ορμόνες του στρες που είναι υπέυθυνες για την αύξηση ενζύμων στα νεφρά που ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση. Αφιερώστε 5 λεπτά κάθε πρωί και κάθε βράδυ σε αυτές τις πρακτικές. Εισπνεύστε βαθιά και απελευθερώστε όλη την ένταση.
Φάτε πατάτες
Τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε κάλιο, όπως οι πατάτες, αποτελούν σημαντικό μέρος της προσπάθειας για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ο στόχος πρέπει να είναι η πρόσληψη 4.700 mg καλίου την ημέρα. Καταναλώστε τροφές όπως οι γλυκοπατάτες, οι ντομάτες, ο χυμός πορτοκαλιού, οι πατάτες, οι μπανάνες, τα φασόλια, τα μπιζέλια, το πεπόνι και...
αποξηραμένα φρούτα, όπως δαμάσκηνα και σταφίδες.
Μαύρη σοκολάτα
Οι φλαβανόλες που περιέχει η μαύρη σοκολάτα κάνουν πιο ελαστικά τα αιμοφόρα αγγεία βοηθώντας τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε χαμηλά επίπεδα. Σχετική μελέτη έδειξε ότι το 18% των ασθενών που έτρωγαν μαύρη σοκολάτα κάθε μέρα, είδαν την αρτηριακή τους πίεση να μειώνεται. Προσπαθήστε να τρώτε καθημερινά ένα μικρό κομματάκι μαύρη σοκολάτα με 70% περιεκτικότητα σε κακάο.
Διατροφικά συμπληρώματα
Ανασκόπηση 12 μελετών έδειξε ότι το συνένζυμο Q10 μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση. Τα αντιοξειδωτικά που απαιτούνται για την παραγωγή ενέργειας, διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τη λήψη ενός τέτοιου συμπληρώματος.
Λίγο αλκοόλ
Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ μπορεί να χαμηλώσει την αρτηριακή πίεση, περισσότερο από το να απέχει κάποιος εντελώς από το αλκοόλ. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 1-2 ποτών την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Αποχή από την καφεΐνη
Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφεΐνης αυξάνει την αρτηριακή πίεση λόγω της συστολής που προκαλεί στα αιμοφόρα αγγεία. Είναι προτιμότερο να την αποφεύγετε.
Αφέψημα ιβίσκου
Μελέτη έδειξε ότι οι εθελοντές που έπιναν τρία φλιτζάνια αφεψήματος ιβίσκου καθημερινά, μείωσαν τη συστολική πίεση κατά 7 μονάδες σε 6 εβδομάδες. Τα φυτοχημικά που περιέχει το συγκεκριμένο φυτό, προκαλούν σύμφωνα με τους ειδικούς μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Διάλειμμα από την καθιστική εργασία
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, όσοι κάνουν καθιστική εργασία για πάνω από 41 ώρες την εβδομάδα, έχουν κατά 15% μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρτασης. Προσπαθήστε να...