Όσιος Πορφύριος: Να ξέρεις ότι οι Άγιοι του Θεού είναι ικανοί για τα πάντα



Θα σού δώσω ένα παράδειγμα, για να καταλάβεις.

Φαντάσου μια πόλη με πεντακόσιες χιλιάδες κατοίκους, οι οποίοι αμαρτάνουν.

Σ’ ένα Μοναστήρι εκεί ζεί ένας μοναχός ασκητής, ο οποίος σηκώνει τα καθαρά χέρια του στον Θεό και τον παρακαλεί να μην τιμωρήσει όλες αυτές τις χιλιάδες που αμαρτάνουν.

Σε διαβεβαιώνω, λοιπόν, ότι για το χατίρι αυτού του ασκητή ο Θεός δεν...

Γρήγορη Νηστίσιμη Μηλόπιτα | Kitchen Lab by Akis Petretzikis




Συστατικά

Για τη ζύμη
  • 200 γρ. σπορέλαιο
  • ξύσμα, από 2 πορτοκάλια
  • 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.σ. γεμάτη μπέικιν πάουντερ
Για τη γέμιση
  • 5 μήλα
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 50 γρ. αμύγδαλα, με φλούδα, χοντροκομμένα
  • 50 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

  • Μέθοδος Εκτέλεσης


    Νηστίσιμη, εύκολη και απολαυστική μηλόπιτα!
    Για τη ζύμη
    • Σε ένα μπολ, βάζουμε το σπορέλαιο, τον χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
    • Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν και ανακατεύουμε ελαφρά όλα τα υλικά με τη βοήθεια μιας σπάτουλας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
    Για τη γέμιση
    • Αφαιρούμε τη φλούδα από τα μήλα μας.
    • Τρίβουμε τα μήλα στο χοντρό του τρίφτη πάνω σε μια πετσέτα.
    • Στύβουμε ελαφρά να φύγουν αρκετά από τα ζουμιά τους.
    • Βάζουμε τα μήλα σε ένα μπολ και προσθέτουμε 1 κ.σ. χυμό λεμόνι. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μαυρίσουν τα μήλα μας.
    • Έπειτα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τους ξηρούς καρπούς, το τζίντζερ, το εκχύλισμα βανίλιας και την κανέλα. Αναμειγνύουμε με ένα κουτάλι το μείγμα των μήλων μας.
    • Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
      Για τη μηλόπιτα
      • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα.
      • Βουτυρώνουμε μια φόρμα 25 εκ. με αποσπώμενη βάση και με τη βοήθεια ενός κουταλιού. Τοποθετούμε κουταλιές κουταλιές τη μισή ζύμη μας στον πάτο από το ταψάκι μας, δημιουργώντας το πρώτο στρώμα της πίτας μας.
      • Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μείγμα των μήλων μας να πάει παντού και από πάνω τοποθετούμε την υπόλοιπη ζύμη σε κομμάτια.
      • Ψήνουμε στον φούρνο για 40-50 λεπτά.
      • Αφαιρούμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά.
      • Αφαιρούμε από τη φόρμα, αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
      • https://akispetretzikis.com/el/categories/glyka/grhgorh-mhlopita

    Μετάνοια και Σαρακοστή, οι πέντε δρόμοι..

    Πρώτη ὁδός μετανοίας εἶναι ἡ καταδίκη τῶν ἁμαρτιῶν μας “λέγει ἐσύ πρῶτος τίς ἁμαρτίες σου, γιά νά δικαιωθεῖς” (Ἡσ. 43,26).
    Γι’ αὐτό εἶπε καί ὁ προφήτης “Εἶπα, θά καταδικάσω τόν ἑαυτό μου γιά
    τήν ἀνομία μου πρός τόν Κύριο, καί σύ συγχώρεσες τήν ἀσέβεια τῆς
    καρδίας μου” (ψαλμ. 31,5).
    Καταδίκασε λοιπόν καί σύ τά ἁμαρτήματά σου αὐτό εἶναι ἀρκετό στόν Κύριο ὡς ἀπολογία διότι αὐτός πού καταδίκασε τά ἁμαρτήματά του εἶναι δυσκολώτερο νά πέσει πάλι στά ἴδια ἁμαρτήματα.
    Κίνησε τήν συνείδηση πού ἔχεις μέσα σου γιά κατήγορο, γιά νά μήν ἔχεις ἐκεῖ ἄλλον κατήγορο στό βῆμα τοῦ Κυρίου. Αὐτή εἶναι μία ὁδός ἄριστη μετανοίας.
    Ὑπάρχει και άλλη πού δέν εἶναι κατώτερη ἀπό αὐτήν τό νά μή μνησικακεῖς ἐναντίον τῶν ἐχθρῶν σου, τό νά συγκρατεῖς τήν ὀργή σου, νά συγχωρεῖς τά ἁμαρτήματα τῶν συναθρώπων σου γιατί ἔτσι θά συγχωρεθοῦν καί τά δικά μας ἁμαρτήματα πού διαπράξαμε πρόν τόν Κύριο.
    Νά λοιπόν καί δεύτερος τρόπος καθαρισμοῦ τῶν ἁμαρτημάτων μας.
    Διότι λέγει, ” ἄν συγχωρέσετε τούς ὀφειλέτες σας, καί ὁ οὐράνιος Πατήρ σας θά σᾶς συγχωρέσει” (Ματθ. 6,14).
    Θέλεις νά μάθεις καί την τρίτη ὁδό μετανοίας;
    Νά κάνεις προσευχή θερμή καί εἰλικρινῆ, πού ...

    Κορονοϊός: Ρώσοι μοναχοί προσεύχονται για να νικηθεί η πανδημία – Νυχτερινές πομπές στη Μόσχα


    Κι ενώ οι συνηθισμένοι άνθρωποι πλένουν τα χέρια τους, μπαίνουν σε εθελούσια απομόνωση και αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές για να γλιτώσουν από τη μόλυνση από τον κορονοϊό COVID-19, τα μέλη μιας θρησκευτικής ομάδας στη Μόσχα κάνουν νυχτερινές πομπές στους δρόμους.
    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, μοναχοί από το μοναστήρι Vysoko-Petrovsky επέλεξαν να βγουν από στους δρόμους για να πολεμήσουν τον κορονοϊό.
    Η πρώτη πομπή, που έλαβε χώρα εχθές το βράδυ μετά...

    Για την απελπισία π. Κωνσταντίνος Κόμαν


    Έλεγε ο άγιος Ρουμάνος Γέροντας Παΐσιος Ολάρου:
    Τι είναι η απελπισία; Η απελπισία είναι η μεγαλύτερη αμαρτία. Σου λέει ότι «εγώ δεν μπορώ να σωθώ και μάταια προσεύχομαι». Όχι. Εσύ να λες τα εξής: «Από πού προήλθε αυτός ο λογισμός; Όχι, δεν είναι σωστός. Εγώ, με τη βοήθεια της Μητερούλας του Κυρίου μου, ελπίζω να σωθώ».
    Η θύρα του παραδείσου είναι ανοικτή, παιδιά μου, για όλους μας. Μόνο εμείς αρκεί να θέλουμε να μπούμε μέσα. Ο Θεός δεν υποχρεώνει κανέναν. Ενίοτε σπρώχνει κάποιον με τη βία, στέλνοντάς του μια αρρώστια, μια συμφορά, αλλά τον ενάρετο άνθρωπο τον αγαπά ο Θεός.
    Κάπου είναι γραμμένο: «Κάθε αμαρτία συγχωρείται, αλλά η αμαρτία κατά του αγίου Πνεύματος δεν συγχωρείται στον αιώνα». Μετά απ’ αυτό τι σου λέει ο λογισμός σου; Όχι! Είναι βλασφημία του νοητού εχθρού. Ο διάβολος τα κάνει αυτά. Σου φέρνει λογισμούς βλασφημίας, για να σε οδηγήσει στην απελπισία και κατόπιν να σου υπενθυμίσει ότι η βλασφημία είναι εναντίον του Αγίου Πνεύματος και ότι ουδέποτε συγχωρείται.
    Όχι, παιδιά μου, αυτή η σκέψη είναι του διαβόλου. Εσείς όμως ελάτε στον Πνευματικό και πέστε του τι λογισμός ήρθε στον νου σας: «Πάτερ, έχω λογισμούς βλασφημίας, έχω ανήθικους λογισμούς για την Κυρία Θεοτόκο, για τον Δεσπότη μας Χριστό, για τις Εικόνες, για τους μοναχούς, για τους ιερείς…». Οι λογισμοί πρέπει να αποκαλύπτονται στον Πνευματικό νωρίς.
    Η εξομολόγηση είναι το δεύτερο βάπτισμα. Με το Μυστήριο της Εξομολογήσεως σηκώνεσαι ψηλότερα απ’ αυτούς τους λογισμούς. Και πάντοτε να κάνεις το ίδιο πράγμα: Όταν πέφτεις να σηκώνεσαι… Μην αφήνεις την ψυχή σου να προσβάλλεται από τους λογισμούς της απελπισίας.
    Πώς λες ότι δεν αγαπάς τον Θεό; Αυτοί είναι λογισμοί του διαβόλου. Κλείσε το στόμα σου. Πώς δεν πιστεύεις; Ποιος σε έφερε εδώ στο μοναστήρι; Γιατί υπακούς σ’ αυτά που...

    Ὅταν ὁ ἄθεος δικτάτορας τῆς Ἀλβανίας Ἐνβέρ Χότζα διέταξε νὰ κοινωνήσουν τὰ παιδιά!


    Γράφει ὁ Λεωνίδας Παππάς, Πρώην πρόεδρος «Ὁμόνοιας»
    Μὲ ἀφορμὴ τὴν ἀπόφαση τῆς Δ.Ι.Σ. γιὰ τὴν μὴ τέλεση τῶν ἀκολουθιῶν, θυμήθηκα ἕνα περιστατικὸ πού μου εἶπε ἡ 86χρονη σήμερα Ἑλένη Κυριαζάτη (κόρη τοῦ Χρήστου Πυλιου). Μὲ τὴν ἐπικράτηση τοῦ Κομμουνιστικοῦ Κόμματος Ἀλβανίας ἐξορίστηκαν πολλὲς οἰκογένειες ἀντιφρονούντων στὴν Κρούγια (λίγα χλμ βόρεια τῶν Τιράνων). Τὸ 1946 στὸ στρατόπεδο έπιασε ἐπιδημία καὶ πέθαναν πάνω ἀπὸ 100 παιδιά, στὴν πλειοψηφία τοὺς ἑλληνόπουλα, μεταξὺ αὐτῶν καὶ ὁ πρῶτος ξάδερφος τοῦ πατέρα μου Λευτέρης Παππάς μόλις 2 χρονῶν. 

    Ὁ δικτάτορας ἀνησύχησε μήπως αὐτὸ ἀποτελέσει ἀφορμὴ ξεσηκωμοῦ, ἐνδεχόμενος νὰ τοῦ εἶχε ἀπομείνει λίγη ἀνθρωπιὰ πρὶν ἡ ἐξουσία τὸν μετατρέψει σὲ τέρας καὶ ὄχι μόνο ἐπέτρεψε νὰ γίνει λειτουργία ἀλλὰ πῆγε στὸ στρατόπεδο συγκέντρωσης μαζὶ μὲ τὸν τότε ἀρχιεπίσκοπο Ἀλβανίας Παΐσιο. Νὰ θυμίσω ὅτι τότε ἡ θρησκεία διώκονταν ἀλλὰ δὲν...

    Στέργιος Μπούγιας, Ο Χριστός στο «Πραιτώριο»

    Στις ημέρες του κορονοϊού

    Ο Χριστός στο «Πραιτώριο»
    Στέργιος Μπούγιας, Θεολόγος
    «...Ἐάν τοῦτον ἀπολύσης, οὐκ εἶ φίλος τοῦ Καίσαρος» (Ιω. ιθ΄, 12). Εάν δεν κλείσετε τους ναούς, δεν σέβεστε, δεν αγαπάτε τον συνάνθρωπο, δεν υπολογίζετε την υγεία του, τη ζωή του.
    Μέσα στο ναό είναι ο Χριστός στο Άγιο Ποτήριο, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της επιδημίας. Ο Χριστός και πάλι δικάζεται και διχάζει, «σημεῖον ἀντιλεγόμενον».
    Αυτό που ζούμε αυτές τις μέρες είναι πρωτόγνωρο. Η επιδημία, ο ιός της γρίππης που ενέσκυψε εξαπλώνεται και απειλεί τις ζωές των ανθρώπων, έχει σπείρει τον πανικό, τον φόβο. Σε ένα βαθμό δικαιολογημένα. Ακριβώς από που προήλθε ο ιός δεν γνωρίζουμε. Πολλά και διάφορα λέγονται και γράφονται. Ξέφυγε από εργαστήρια, παίζονται παιχνίδια... Ποιός ξέρει;
    Ανεξάρτητα από το τί συμβαίνει ανθρωπίνως, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί πιστεύουμε ότι είναι παραχώρηση Θεού για τις αμαρτίες μας.  Όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο γίνονται γιατί τα θέλει ή τα επιτρέπει ή τα παραχωρεί ο Θεός. Ο Θεός κυβερνάει τον κόσμο και όσο ο άνθρωπος ανταποκρίνεται και συνεργάζεται ελεύθερα μαζί Του έχει ευλογίες και αγαθά, όσο απομακρύνεται πληθύνεται το κακό και η αδικία: «ἐάν θέλητε, και εἰσακούσητέ  μου, τά ἀγαθά τῆς γῆς φάγεσθε. Ἐάν δέ μή θέλητε, μηδέ εἰσακούσητέ μου, μάχαιρα ὑμᾶς κατέδεται.» (Ησαΐας, α΄, 20).
    Ασφαλώς και θα συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις της επιστήμης και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, αλλά πρώτα και κύρια πρέπει να πούμε τελωνικά «ἡμάρτομεν, ἠνομήσαμεν, ἠδικήσαμεν, ἐνώπιόν Σου, Κύριε». Να παρακαλέσουμε τον Θεό να μάς συγχωρήσει και να σταματήσει τη θανατηφόρα αυτή επιδημία. Οι Νινευίτες στην Παλαιά Διαθήκη σώθηκαν γιατί κήρυξαν νηστεία και μετάνοια. Τα αμαρτήματά μας είναι πολλά και μεγάλα με κορυφαίο τις εκτρώσεις, με τις οποίες σκοτώνονται χιλιάδες αθώες ψυχές.
    Δυστυχώς, όμως, εμείς προσπαθούμε μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε την επιδημία, δεν πιστεύουμε στη βοήθεια και τη δύναμη του Θεού. Αμφισβητούμε τη χάρη και τη δύναμη του σταυρού, της Παναγίας και των Αγίων μας. Ακόμα και για το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, κυρίως για αυτό, εκφράστηκαν απόψεις που φανερώνουν άγνοια, ολιγοπιστία, ειρωνεία και υποτίμηση. Στο Άγιο Ποτήριο είναι ο ίδιος ο Χριστός. Κοινωνούμε Σώμα και Αίμα Χριστού. Αυτό το μυστήριο το παρέδωσε ο Χριστός στο Μυστικό Δείπνο για να...

    Όταν οι Χριστιανοί κάνανε ικετευτικά γονατίσματα στον Θεό και λιτανείες και δεν κλείναν τις Εκκλησιές τους


    Οργή Θεού οι επιδημίες στα 1642 στην περιοχή. Ναι, οργή Θεού. Οι θάνατοι ο ένας πίσω από τον άλλον.
    Πέρασε φθινόπωρο, χειμώνας, καλοκαίρι… κι η φοβερή επιδημία δεν άφησε σπίτι χωρίς τη θανατερή παρουσία της. Κανένας Σερραίος από τους πιο γέρους δεν θυμάται τέτοια καταστροφή. Τούρκοι, Χριστιανοί, Εβραίοι, Γύφτοι, πέθαιναν χιλιάδες από τη φοβερή επιδημία, την πανούκλα!
    Μα δεν ήτανε μονάχα αυτή. Σύμμαχοί της ήρθαν στις Σέρρες η ευλογιά, η ψώρα και ο πονόματος. Στέναζε η «ωραία νύμφη του Στρυμόνος» από το φοβερό κακό.
    Όμως από την ώρα που οι Χριστιανοί αρχίσανε τα ικετευτικά γονατίσματα στον Θεό και στις λιτανείες… από την ώρα που τα δακρυσμένα μάτια τους υψώθηκαν στον ουρανό και με συντριβή ομολόγησαν τις αμαρτίες τους… από την ώρα εκείνη το κακό κόπασε. Το μέγα θαύμα έγινε! Οι θάνατοι στους Σερραίους, τους Χριστιανούς, λιγόστεψαν, ενώ οι άλλοι πέθαιναν χιλιάδες.
    • Οι Χριστιανοί μας κάνανε μάγια! Γι’ αυτό πεθαίνουμε εμείς! λέγαν οι Τούρκοι.
    Κι έφθασε κι η ευλογιά! Αχ, τι κακό που ήτανε τούτο! Να βλέπεις πρόσωπα φθαρμένα… Σπίτια κλεισμένα… Κι οι πλατείες κι οι δρόμοι γεμάτοι με πτώματα. Με νεκρούς άταφους… Θεέ μου! Τι κόλαση που ήτανε στις Σέρρες!… Κι ακολουθούσαν και τα άλλα κακά… Ούτε έπαυαν κάθε τόσο οι φοβερές επιδημίες… χρόνια και χρόνια.
    Και θα πει ο καθένας: – Το κράτος της Τουρκίας δεν...

    Συμβουλευτικοί λόγοι από την πείρα του Οσίου Εφραίμ Κατουνακιώτη


    ~ Από την υπομονή στις θλίψεις διακρίνονται όσοι αγαπούν τον Θεό.
    Όταν ο Θεός θελήση να βοηθήση μία ψυχή βασανισμένη, δεν την απαλλάσσει από τις θλίψεις, αλλά της χαρίζει υπομονή.
    Όλοι οι Άγιοι στην θλίψη εδοκιμάσθηκαν και όχι στην χαρά. Και ο Χριστός στους μακαρισμούς την θλίψη εμακάρισε και όχι την χαρά.
    Από το 1933 που ήρθα για καλόγερος μόνο τρία χρόνια είδα ευτυχία στον εαυτό μου. Και τόση ευτυχία που είπα ότι άλλος άνθρωπος σαν κι εμένα ευτυχής σ’ αυτήν την ζωή δεν υπάρχει. «Ο ευτυχέστερος άνθρωπος του κόσμου είμαι εγώ», έλεγα. Τα δε υπόλοιπα χρόνια είμαι πνιγμένος στις θλίψεις. Έφθασα στο σημείο να πω ότι ο δυστυχέστερος άνθρωπος του κόσμου είμαι εγώ. Πολλές φορές είπα: «Ο Θεός με εγκατέλειψε». Η δε πείρα, η φαρμακερή πείρα, με έμαθε ούτε στο ένα να χαίρωμαι υπερβολικά και να το ρίχνω έξω, ούτε πάλι στο άλλο να απελπίζωμαι και να απογοητεύωμαι. Γνωρίζει ο Θεός τι κάνει· θέλει να με σώση.
    Να ευχώμεθα ο Θεός να μας δίδη υπομονή και όχι να μας πάρη τα βάσανα, γιατί αυτά μας πηγαίνουν στον Παράδεισο.
    Ο άνθρωπος δοκιμάζεται με τα βάσανα, με την θλίψη, με την ασθένεια, με τις κακουχίες. Εκεί θα πάρεις τον μισθό σου. Ξάπλα, κοιμώμενος δεν...

    Ἐντονότατη διαμαρτυρία πρός τήν κυβέρνηση γιά τό κλείσιμο τῶν Ἐκκλησιῶν,18-3-2020, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου


     Ἐντονότατη διαμαρτυρία πρός τήν κυβέρνηση γιά τό κλείσιμο τῶν Ἐκκλησιῶν,18-3-2020, Ἀρχιμ. Σάββα Ἁγιορείτου Ἱ.Μ. Ἁγίας Τριάδος Ἐδέσσης, http://hristospanagia3.blogspot.com, http://hristospanagia.gr καί τό νέο ἱστολόγιο http://agiapsychanalysi.blogspot.com

    "Αδυνατώ να λείψω δύο συνεχόμενες Κυριακές από την εκκλησία , ας με σκοτώσουν...

    Αποτέλεσμα εικόνας για καποδιστριας δολοφονια

    Ειδοποιήθηκε πως θα τον σκοτώσουν όταν θα πάει στην εκκλησία, κάθε Κυριακή καθώς πήγαινε ... 
    'Ελειψε μια Κυριακή...
    Πριν την επόμενη ξαναπληροφορείται πάλι πως...

    Όταν ζητάμε από τον Θεό ταπείνωση, ας είμαστε τουλάχιστον προϊδεασμένοι για το πώς μπορεί να μας την στείλει...


    Εγώ, Γέροντα, έχω ανάγκη από πολλή ταπείνωση…
    – Να πας να αγοράσεις.
    Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πουλούν την ταπείνωση, και μάλιστα δωρεάν, αρκεί να την θέλεις…
    Ποιοι είναι αυτοί, Γέροντα;
    – Είναι οι άνθρωποι που, όταν δεν έχουν καλή πνευματική κατάσταση, φέρονται αδιάκριτα και με την συμπεριφορά τους μάς ταπεινώνουν…
    Η ταπείνωση δεν αγοράζεται από τον μπακάλη όπως τα ψώνια.
    Όταν λέμε: «δώσ᾿ μου, Θεέ μου, ταπείνωση», ο Θεός δεν θα πάρει την σέσουλα και ...

    Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος: Συμβουλές για τη νηστεία



    Αν σου είναι εύκολο, δίνε στην κοιλιά σου τροφή χορταστική και ευκολοχώνευτη, ώστε με τον χορτασμό να ικανοποιήσουμε την αχόρταστη όρεξή της,
    ενώ με την σύντομη χώνευση να σωθούμε από τη σαρκική πύρωση σαν από μάστιγα. Ας εξετάσουμε και θα βρούμε πως τα περισσότερα από τα φαγητά που «φουσκώνουν» ερεθίζουν τη σάρκα.


    • Κυριάρχησε στην κοιλιά σου, πριν κυριαρχήσει αυτή πάνω σου, και τότε θα αναγκαστείς να νηστεύεις γεμάτος ντροπή.


    • Ας περικόψουμε τις απαιτήσεις της κοιλιάς με τη σκέψη του αιωνίου πυρός. Μερικοί που υποτάγηκαν σ’ αυτή, έφθασαν στην ανάγκη στο τέλος, να αποκόψουν από τις ασθένειες τα μέλη του σώματός τους και πέθαναν έτσι σωματικά και ψυχικά. Ας ερευνήσουμε και οπωσδήποτε θα διαπιστώσουμε πως τα ηθικά μας ναυάγια προέρχονται μόνο από τη γαστριμαργία.


    • Ο νους του νηστευτή προσεύχεται καθαρά και ...

    ΟΤΑΝ Ο ΟΣΙΟΣ : ΓΙΑΤΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ…


    Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
    Στο βιβλίο του Σέρβου αρχιμανδρίτη, Οσίου Ιουστίνου Πόποβιτς, (1894-1979), «Η ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ», σελ. 250-252), υπάρχει ένας συγκινητικός αλλά και συνάμα προφητικός οραματικός διάλογος για την σημερινή Ευρώπη και την Ελλάδα που αιωρείται ανάμεσα στην ταυτότητα της και στην κρίση της.
    Τον διάλογο αυτό μπορεί κάποιοι να τον ειρωνευτούν, ή να τον κρίνουν συναισθηματικό και άσχετο, αλλά ο διάλογος αυτός γράφτηκε πολλά χρόνια πριν έρθουμε σε αυτή την σημερινή κατάσταση, στο σημερινό μας χάλι, γιατί πιστέψαμε στην Ευρώπη των ψευδαισθήσεων μας και απαρνηθήκαμε την ίδια μας την ταυτότητα. Ο φανταστικός αυτός διάλογος περιγράφει με λίγα λόγια το πώς έφτασε η Ευρώπη στην σημερινή της μορφή που μαστίζεται από την θανατηφόρο επιδημία και ποια είναι η βαθύτερη αιτία της όλης κρίσης και είναι ένα απλό, αλλά θεόπνευστο μάθημα για όλους εμάς τους Νεοέλληνες.
    «Ο Χριστός ρωτά με λύπη:
    Πώς μπορείτε εσείς οι άνθρωποι να ζείτε μόνο με τα ιμπεριαλιστικά, υλικά συμφέροντα, δηλαδή με την ζωώδη μονό επιθυμία για την σωματική τροφή;
    Εγώ ήθελα να σας κάμω Θεούς και υιούς Θεού και σεις φεύγετε και επιδιώκετε να εξισωθείτε με τα υποζύγια.
    Σ” αυτό απαντά ή Ευρώπη:
    Εσύ είσαι καθυστερημένος.
    Στην θέση του Ευαγγελίου σου βρήκαμε την βιολογία και την ζωολογία.
    Τώρα γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε δικοί σου απόγονοι και του ουρανίου πατέρα σου, αλλά απόγονοι των ουραγκοτάγκων και των γοριλών, δηλαδή του πιθήκου.
    Εμείς τώρα τελειοποιούμαστε για...

    Εμφανίστηκε ο Άγιος Νικηφόρος ο λεπρός και είπε για τον κοροναϊό ότι...


    "Ίσως είναι μια ευκαιρία..." Σταμάτης Σπανουδάκης



    Ακούω επιστήμονες, πολιτικούς και δημοσιογράφους να μας ζητάνε, κλείσιμο στο σπίτι, όχι επαφές με άλλους ανθρώπους, καθαριότητα και ησυχία.
    Πόσο σπουδαία και πόσο αλλοιώτικα, μου φαίνονται όλα αυτά εμένα.
    Τι μεγάλη επιτέλους ευκαιρία, να μείνουμε λίγες μέρες μόνοι, να γνωρίσουμε και να ξανασυστηθούμε, στον ξεχασμένο εαυτό μας και κυρίως να πλησιάσουμε Τον Έναν.
    Τον Χριστό.
    Από λογική και ιατρική πλευρά λοιπόν, όλοι μας προτρέπουν τελικά, συνειδητά η όχι, να προσευχηθούμε.
    Ω της χαράς!
    Καιρός λοιπόν, αγκαλιά με την βούλα της επιστήμης και ...

    Όταν ένας άνθρωπος λέει: «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον ημάς»… παράγει ενέργεια! Παράγει Χάρη Αγίου Πνεύματος και την θέτει σε δράση!

    Αποτέλεσμα εικόνας για Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον ημάς
    Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα
    Όταν ένας άνθρωπος λέει: »Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον ημάς», ξέρετε τί κάνει;
    Παράγει ενέργεια! Παράγει Χάρη Αγίου Πνεύματος και την θέτει σε δράση.
    Διατάσσει αυτή τη φωτιά της Θείας Χάριτος, της απανταχού της γης, να ενεργήσει.
    Και πώς ενεργεί;
    Τους μεν αγγέλους χαροποιεί, τους δε δαίμονες λυπεί και φλογίζει.
    Είναι για τα δαιμόνια μια επιπλέον κόλαση.
    Σε κάθε »Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον ημάς», είναι σαν να ...

    Πώς θα νικήσετε τον κορονοϊό με δέκα πρακτικά πνευματικά μέτρα

    ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ – Ασκητής από τα Ιεροσόλυμα στέλνει το παρακάτω δεκάλογο μέσα από το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ :
    1. Πηγαίνω σε κάποιο πνευματικό για εξομολόγηση, διότι, όπως λέει ο άγιος Ιωάννης της Κλίμακας, όποιος φοβάται τον θάνατο έχει ανεξομολόγητες αμαρτίες.
    2. Σταματώ να αμαρτάνω, διότι η αμαρτία είναι πηγή ασθενειών, ψυχικών και σωματικών, η αμαρτία είναι θάνατος.
    3. Πηγαίνω στην Εκκλησία, γιατί εκεί βρίσκω τον Χριστό, ο Οποίος μας ειπε: «ποιος από σας, εάν του ζητήσει ο γιος του ψωμί, θα του δώσει πέτρα; Εάν εσείς οι πονηροί, γνωρίζετε να δίνετα καλά πράγματα στα παιδιά σας, πολύ περισσότερο ο ουράνιος Πατέρας σας θα δώσει καλά σε όσους του ζητούν».
    4. Συνεχίζω να κοινωνώ αξίως, δηλαδή με μετάνοια, εξομολόγηση, νηστεία, προετοιμασία, φόβο Θεού. Η θεία Κοινωνία, όταν λαμβάνεται αξίως, είναι φάρμακο όχι μόνο από τις ασθένειες, αλλά «φάρμακο αθανασίας». Εάν έχω μεγάλες ανεξομολόγητες αμαρτίες, δεν...

    Μάθε να γίνεσαι αόρατος… ώστε να σε βλέπει και να σε ευλογεί ο Θεός

    Θα στο ξαναπώ άλλη μια φορά.
    Μάθε να σιωπάς.
    Μην αφήνεις να βλέπουν οι άλλοι τι κρατάς στα χέρια σου.
    Δουλεύεις για τον Αόρατο.
    Ας είναι και το έργο σου αόρατο.
    Όταν σκορπίζει κανείς γύρω του ψίχουλα, μαζεύονται τα πουλιά που στέλνει ο διάβολος, λένε οι άγιοι.
    Πρόσεξε την αυτοϊκανοποίηση.
    Γι’αυτό οι άγιοι δίνουν την συμβουλή:
    Να ενεργείς με διάκριση.
    Βρίσκεσαι κάπου και σου προσφέρουν κάτι.
    Διάλεξε το μικρότερο κομμάτι.
    Αν, όμως, κάποιος ή κάποιοι βλέπουν τι θα κάνεις, τότε ...