Γέροντας Πορφύριος: Πως φεύγει η ανασφάλεια, η απελπισία και η απογοήτευση

Όλα τά κακά αισθήματα, η ανασφάλεια, η απελπισία, η απογοήτευση, πού πάνε νά κυριεύσουν τήν ψυχή, φεύγουν μέ τήν ταπείνωση. Αυτός πού δέν έχει ταπείνωση, ο εγωιστής, δέν θέλει νά τού κόψεις τό θέλημα, νά τόν θίξεις, νά τού κάνεις υποδείξεις. Στενοχωρείται, νευριάζει, επαναστατεί, αντιδρά, τόν κυριεύει η κατάθλιψη.

Η κατάσταση αυτή θεραπεύεται μέ τή χάρη. Πρέπει η ψυχή νά στραφεί στήν αγάπη τού Θεού. Η θεραπεία θά γίνει μέ τό ν’ αγαπήσει τόν Θεό μέ λαχτάρα. Πολλοί άγιοί μας μετέτρεψαν τήν κατάθλιψη σέ χαρά μέ τήν αγάπη πρός τόν Χριστό.

Παίρνανε δηλαδή τήν ψυχική δύναμη, πού...

Πως διδάσκουμε τα παιδιά να έχουν υπομονή


Η υπομονή είναι μια άγνωστη λέξη για τα παιδιά που έχουν μάθει να τα θέλουν όλα « εδώ και τώρα». Από τη φύση τους είναι ανυπόμονα, εξ ου και όταν μας ζητάνε κάτι και τους απαντάμε « σε μισό λεπτό», « περίμενε λίγο δεν μπορώ τώρα», θεωρούν ότι το ...δευτερόλεπτο είναι επαρκής χρόνος για να πραγματοποιήσεις τις επιθυμίες τους.
 
Το ερώτημα που θέτουν πολλοί γονείς είναι αν μπορούν να μάθουν στα παιδιά τους να είναι υπομονετικά. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι οι γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο στη διδασκαλία της.
 
Προτείνουν,αρχικά,για να βοηθήσουν τα παιδιά να...

Κ.Ζουράρις για τα σχολικά βιβλία: "Κατιναριά και βλακόμετρα τα γράφουν"


Με ένα βιβλίο στο χέρι ανέβηκε ο Κώστας Ζουράρις στο βήμα της βουλής, από όπου εξαπέλυσε μύδρους εναντίον του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
«Δεν γίνεται να διδάσκεται η προστακτική με το παράδειγμα των οδηγιών χρήσεως μίας καφετιέρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ σημείωσε ότι έχουν αφαιρεθεί από τα σχολικά βιβλία τα δημοτικά τραγούδια και πως στη θέση τους μπήκαν συνταγές μαγειρικής.
Κάποια στιγμή, στην ομιλία του, ο κ. Ζουράρις διάβασε απόσπασμα από...

Εκπληκτική Ανακάλυψη! Αποδεικνύεται η αξιοπιστία της Βίβλου από αρχαιολόγους [φωτό, βίντεο]


Σε όλη την ιστορία, πολλοί αρχαιολόγοι υποστήριξαν πως είχαν ανακαλύψει την αρχαία πόλη των Σοδόμων και Γομόρρων, ωστόσο πολλά από αυτά τα συμπεράσματα τους περιείχαν ανεπαρκή ποσότητα αποδεικτικών στοιχείων.
Τώρα, ένας αρχαιολόγος ο Steven Collins του Trinity Southwest University στο Νέο Μεξικό, πιστεύει ότι η ομάδα του έχει ανακαλύψει την αρχαία πόλη και έχει πάρα πολλά στοιχεία για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του.
Τα ευρήματά του περιλαμβάνουν ένα χρυσωρυχείο των μνημειακών κατασκευών, έργα τέχνης, κρύσταλλα γύψου, έναν τεράστιο χαλκό της Εποχής της πόλης-κράτους, θείο, και ουσία που μοιάζει με στάχτη, στοιχεία που καλύπτουν την βιβλική αξίωση που βρέθηκε στη Γένεση 19: 24-25:
«Τότε ο Κύριος έβρεξε πάνω από τα Σόδομα και Γόμορρα θειάφι και...

Πως γεννιέται μέσα στην ψυχή του ανθρώπου η αγάπη;


Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Η αγάπη είναι καρπός της αρετής. Αλλά και η αγάπη ,με τη σειρά της, γεννάει την αρετή...
hliovasilema

 

Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου
Η αγάπη είναι καρπός της αρετής. Αλλά και η αγάπη ,με τη σειρά της, γεννάει την αρετή.
Και να πως γίνεται αυτό: Ο ενάρετος δεν προτιμάει τα χρήματα από την αγάπη στο συνάνθρωπό του. Δεν είναι μνησίκακος. Δεν είναι άδικος. Δεν είναι κακολόγος. Όλα τα υπομένει με ψυχική γενναιότητα . Από αυτά προέρχεται η αγάπη.
Το ότι από την αρετή γεννιέται η αγάπη ,το φανερώνουν τα λόγια του Κυρίου: «όταν θα πληθύνει η κακία, θα ψυχρανθεί η αγάπη» (Ματθ. 24: 12 ) . Και το ότι από την αγάπη πάλι γεννιέται η αρετή, το φανερώνουν τα λόγια του Παύλου: «Όποιος αγαπάει τον άλλο ,έχει τηρήσει το σύνολο των εντολών του Θεού» ( Ρωμ. 13: 8 ) . Ένα από τα δύο, λοιπόν, απαιτείται ,η αγάπη ή αρετή. Όποιος έχει το ένα, οπωσδήποτε θα έχει και το άλλο. Και αντίθετα: Όποιος δεν αγαπάει ,θα κάνει και το κακό. Και όποιος κάνει το κακό, δεν αγαπάει. Την αγάπη, επομένως, ας προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε ,γιατί είναι ένα φρούριο, που μας προφυλάσσει από κάθε κακό…
Ο απόστολος δεν είπε απλά «αγαπάτε» ,αλλά «επιδιώκετε την αγάπη» ( Α΄ Κορ. 14 :1 ) ,καθώς απαιτείται μεγάλος αγώνας για να ...

Η σωστή στάση του σώματος στην καθημερινότητά μας


Σωστή στάση σημαίνει οι αρθρώσεις και οι υπόλοιπες δομές που σχετίζονται με αυτές, να συγκρατούνται σε τέτοια θέση ώστε η επιβάρυνση που δέχονται να είναι όσο το δυνατό μικρότερη.
κατηγορίαΕυζωία
ΕΠΟΜΕΝΟ
Usekeys to navigate
Η στάση του σώματος επηρεάζεται από τη δύναμη της βαρύτητας. Η ένταση της καθημερινότητας προκαλεί σημαντική φόρτιση, η οποία επιδεινώνεται από την λανθασμένη θέση και στάση του σώματος, όπως επίσης και από την αδυναμία του μυϊκόυ σύστηματος. Αποτέλεσμα είναι η φθορά στις δομές που συγκρατούν τον σκελετό (μύες ,σύνδεσμοι). Τα κύρια συμπτώματα τότε είναι πόνος, περιορισμός της κίνησης και μυϊκή αδυναμία. Εάν συνεχιστεί η επιβάρυνση, επηρεάζονται με την σειρά τους τα νεύρα της περιοχής, με αποτέλεσμα την πρόκληση φλεγμονής όπως ισχιαλγία, οσφυαλγία, ωμαλγίες, αυχενικό σύνδρομο, ημικρανίες, πόνος στην πλάτη κ.ά. Το σώμα αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο, στο οποίο οι μορφολογικές επιπτώσεις που έχει η κακή στάση (McKenzie 1981-1990) όπως γυρτοί ώμοι, απώλεια οσφυικής λόρδωσης και ...

Όταν ο κήπος της ψυχής σου είναι γεμάτος αγκάθια(Οσίου Πορφυρίου)


Όταν ο κήπος της ψυχής σου είναι γεμάτος αγκάθια (πάθη),μην προσπαθείς να τα ξεριζώσεις και βρίσκεσαι διαρκώς τραυματισμένος και μολυσμένος από την ασχολία σου μαζί τους.

Δώσε όλη τη δύναμη σου στα  λουλούδια της ψυχής σου, πότισέ τα, και...

Γιατί έχουμε στενοχώρια;


Του Αγ. Νικολάου Βελιμίροβιτς Χωρίς Χριστό αχριστεύεσαι και αχρηστεύεσαι! Όσο λιγότερη πίστη έχουμε, τόσο περισσότερη είναι η στεναχώρια μας. Μια...
dakrya

 Του Αγ. Νικολάου Βελιμίροβιτς

Χωρίς Χριστό αχριστεύεσαι και αχρηστεύεσαι! Όσο λιγότερη πίστη έχουμε, τόσο περισσότερη είναι η στεναχώρια μας.
Μια από τις σπουδαιότερες ωφέλειες της πίστης είναι ή απελευθέρωση του άνθρωπου από τις πολλές στεναχώριες. Όσο το παιδί γνωρίζει πώς υπάρχει ό πατέρας, πού φροντίζει για το σπίτι και για oλες τις δουλειές του σπιτιού, κάθε στεναχώρια του τελειώνει γρήγορα με τραγούδι. Μόλις όμως χαθεί αυτή ή αίσθηση, σωπαίνει το τραγούδι! Τότε το παιδί αισθάνεται ορφανό και μόνο, περιτριγυρισμένο από στεναχώριες, αισθάνεται περιτριγυρισμένο από ένα σμήνος σφίγγες.
Όσο περισσότερο ό άνθρωπος προσπαθεί μόνος του, με τις δικές του δυνάμεις να «ξεφορτώσει» τις στεναχώριες του, τόσο περισσότερο μπερδεύεται στα δίχτυα τους.
Ή χαρά σβήνει, τα μαλλιά ασπρίζουν, το σώμα «εξατμίζεται», ό θυμός μαζεύεται, μέχρι πού...

Ας ευχαριστούμε το Θεό όχι μόνο όταν μας δίνει, αλλά και όταν δεν μας δίνει


 Η προσευχή είναι μεγάλο αγαθό, αν γίνε­ται και με λογισμό αγαθό· αν ευχαριστούμε το Θεό όχι μόνο όταν μας δίνει, αλλά και όταν δεν μας δίνει ό,τι Του ζητάμε, αφού και τα δύο τα κάνει για την ωφέλειά μας. Έτσι, και όταν δεν παίρνουμε, ουσιαστικά παίρνουμε με το να μην πά­ρουμε ό,τι δεν μας συμφέρει. Υπάρχουν, βλέπετε, πε­ριπτώσεις που η μη ικανοποίηση του αιτήματός μας είναι πιο ωφέλιμη. Και τότε ό,τι θεωρούμε σαν απο­τυχία είναι επιτυχία.

 Ας μη στεναχωριόμαστε, λοιπόν, όταν ο Θεός αργεί να ...