Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς ήταν δεινός θεολόγος και διαπρεπέστατος ρήτορας και φιλόσοφος. Δεν γνωρίζουμε το χρόνο και τον τόπο της γέννησής του. . Ξέρουμε όμως, ότι κατά το πρώτο μισό του 14ου αιώνα μ.Χ. ήταν στην αυτοκρατορική αυλή της Κωνσταντινούπολης, απ' οπού και αποσύρθηκε στο Άγιο Όρος χάρη ησυχότερης ζωής, και αφιερώθηκε στην ηθική του τελειοποίηση και σε διάφορες μελέτες. Το 1335 μ.Χ. με τους δύο αποδεικτικούς λόγους του «Περί εκπορεύσεως του Αγίου Πνεύματος», ήλθε σε σύγκρουση με τον Βαρλαάμ τον Καλαβρό, ο οποίος δίδασκε πως...
Ο Σταυρός σου
Το cartoon δημιουργήθηκε,από την Εταιρεία Κινηματογράφου "ΡΑΣΣΒΕΤ"με την ευλογία της Αυτού Αγιότητας του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ.κ. Αλέξιο ΙΙ, που περιγράφει το πόσο δύσκολο είναι να κουβαλάς τον σταυρό σου. Περιγράφεται η παραβολή "Η επιλογή του Σταυρού".
Η θέση του Άθω μετά από την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους καθορίστηκε στη διάσκεψη του Λονδίνου του 1912: το Άγιο Όρος δηλώνεται ως ανεξάρτητη πολιτεία, η οποία βρίσκεται κάτω από την προστασία της Ρωσίας.
Με τη συνθήκη της Λοζάνης το 1923 αποφασίστηκε η ένωση του Άθω στο Eλληνικό κράτος. Από το 1926 το ιερό βουνό έγινε συστατικό μέρος της Ελλάδας. Κατά τη Χιτλερική περίοδο τα μοναστήρια του Άθω διατήρησαν την αυτονομία τους και δεν υπέφεραν από την έλλειψη υλικών. Σοβαρή ζημιά προκλήθηκε αργότερα, κατά...
Οι συνεργάτες του 24grammata.com, με την καθοδήγηση του Σωτ. Αθηναίου, εργάστηκαν μήνες για να σας παρουσιάσουν μια μοναδική συλλογή λεξικών της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Νέα ελληνική
Μοναχοί και επισκέπτες, κάθε πίστης, προσεύχονται σε τέτοιους μαγικούς ναούς σε όλο τον κόσμο. Η Huffington Post έψαξε τα πιο «μαγικά» μοναστήρια του πλανήτη και ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται σε περίοπτη θέση και...
Υπερψηφίστηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η τροπολογία που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης.
Με αυτήν, το Ανώτατο Δικαστήριο Yargitay της Τουρκίας καλείται να ανακαλέσει απόφασή του για λειτουργία του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα, ως τζαμί.
Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να...
Εντυπωσιακές εικόνες εκτυλίχθηκαν στην Γεωργία κατά την εκταφή του σώματος ενός νεοανακηρυχθέντος Αγίου, του 20ου αιώνα και ομολογητή της πίστεως στην εποχή του κομμουνισμού, του γέροντα Γαβριήλ του δια Χριστόν σαλού.
Χιλιάδες πιστοί κατέκλεισαν τη μονή όπου τελέσθηκε η τελετή για να παρακολουθήσουν από κοντά την διαδικασία στην οποία συμμετείχαν τιμητικά δυνάμεις του στρατού.
Μετά την εκταφή, το σώμα μεταφέρθηκε στο καθολικό της μονής σε μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή λιτανευτική πομπή στο Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη γυναικεία Μονή του Σαμτάβρο.
Ο Άγιος Γαβριήλ ο δια Χριστόν σαλός - 1929-1995, είχε ήδη αποκτήσει τη φήμη αγίου στη Γεωργία όσο ζούσε - θεωρήθηκε ως ένας εκ των μεγαλύτερων ομολογητών της πίστεως κατά την εποχή του κομμουνιστικού καθεστώτος.
Σύμφωνα με την βιογραφία του, την πρωτομαγιά του 1965 έκαψε ένα 12μετρο πορτραίτο του Λένιν πού κρεμόταν στο κτίριο του ανωτάτου Σοβιέτ στην Τιφλίδα, πρωτεύουσα της Γεωργίας.
Συνελήφθη από την KGB. Στην ερώτηση του ανακριτού γιατί το έκανε απάντησε:
«Το έκανα γιατί δεν είναι δυνατόν να λατρεύουμε ένα άνθρωπο. Εκεί, στην θέση του πορτραίτου του Λένιν, πρέπει να κρεμάσετε την εικόνα της Σταυρώσεως του Χριστού. Γιατί γράφετε "Δόξα στον Λένιν"; Πρέπει να γράψετε: Δόξα στον Κύριο Ιησού Χριστό».
Μετά από αυτό τον έκλεισαν σε ψυχιατρική κλινική, όπου «διέγνωσαν» «σχιζοφρένεια».
Όταν οι Έλληνες της Αμερικής ανοίγουν σουβλατζίδικα, ο Νιγηριανός οδοντίατρος Sam Chekwas, λάτρης της ελληνικής γλώσσας, άνοιξε ελληνικό βιβλιοπωλείο, με στόχο να διαφυλάξει την ελληνική γλώσσα και να μυήσει σ΄αυτή και τη λογοτεχνία της ακόμα και τους Αμερικανούς!
Είναι το μοναδικό Ελληνικό βιβλιοπωλείο στη Νέα Υόρκη!
Εύγε του... και ντροπή μας!
Μια φίλη, που έστειλε ευχαριστήριο μήνυμα στον ....
Οι ανασκαφές στη θέση Αμέιντα, στη δυτική έρημο της Αιγύπτου, έφεραν στο φως μια ελληνική πόλη της ρωμαϊκής περιόδου, γνωστή με το όνομα Τρίμιθις. Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ελληνικές γραφές σε οίκημα που χρονολογείται περίπου 1.700 ετών στην Αίγυπτο.
Στην βορινή πλευρά της κατοικίας βρέθηκαν αίθουσες, οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως χώροι εκμάθησης.
Στους τοίχους βρέθηκαν επιγραφές αλλά και ένας μακρύς πάγκος, που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους χρησίμευε για να κάθονται οι μαθητές ή για να πατούν επάνω για να γράφουν στον τοίχο-πίνακα.
Στον τοίχο είναι γραμμένα ποιήματα που απευθύνονται από τον δάσκαλο προς τους μαθητές του, τους οποίους και παρότρυνε να πιουν από την πηγή των Μουσών, να μιμηθούν τους άθλους του Ηρακλή και να ακολουθήσουν τον Ερμή, τον θεό της ρητορικής.
Άλλες επιγραφές που βρέθηκαν στους τοίχους του σχολείου, παραπέμπουν στην Οδύσσεια του Ομήρου και σε κείμενα του Πλουτάρχου.
Η ανακάλυψη ότι σε αυτή την απομακρυσμένη πόλη, στη μέση της ερήμου, διδασκόταν η έμμετρη ρητορική σύνθεση, αποτελεί γεγονός εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για την ιστορία της αρχαίας ελληνικής παιδείας.
Στους τοίχους της κατοικίας βρέθηκαν ακόμη πολύχρωμα έργα τέχνης με εικόνες των θεών του Ολύμπου.
Ήταν απόγευμα, ένα από τα συνηθισμένα πολυτάραχα απογεύματα στο κέντρο της Αθήνας. Ο κόσμος ουρά στην στάση της Ομονοίας των ΤΑΞΙ. - Κουκάκι, παρακαλώ!… – Ευχαρίστως, του απαντώ• και αυτός ήταν όλος ο διάλογος μέχρι τέλους της διαδρομής, διότι το ύφος και ο τρόπος δεν άφηνε κανένα περιθώριο συζητήσεως. Στο ύψος του Αγίου Ιωάννου (Γαργαρέτας) και επί της οδού Βεΐκου κατέβηκε, και λίγα μέτρα πιο κάτω ένα άλλο χέρι με το χαρακτηριστικό νεύμα με σταματάει. Ήταν νεαρός ο καινούργιος μου επιβάτης 25-27 ετών περίπου, μετρίου αναστήματος και κρατούσε μια βαλίτσα. Τοποθετώντας εγώ τα πράγματά του στο «πόρτ-μπαγκάζ», ο νεαρός κάθισε στην θέση του συνοδηγού. Και με μια ποιητική έκφραση, που σπάνια χρησιμοποιούσα κατά το παρελθόν: «Σαν Βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, ναύχεσαι ναναι μακρύς ο δρόμος σου, μεγάλο το ταξίδι», υπονοούσα: «για που πάμε;» - Ναι, φίλε μου, για την Ιθάκη, όμως όχι για το νησί, όπως θα φαντάστηκες, άλλα για...
«Πιστεύω στην Ορθοδοξία γιατί είναι η απόλυτα αναρχική θρησκεία». Ποιος το είπε;
Είναι από τους αγαπημένους ηθοποιούς του κοινού, και σε όποια σειρά κι αν έχει συμμετάσχει, έχει κάνει επιτυχία.
Ο λόγος για τον Άρη Σερβετάλη ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα Lifo: «Πιστεύω στον Θεό. Ο άνθρωπος είναι κατασκευασμένος ως λατρευτικό ον κι έχει το χάρισμα να αναρωτιέται για τα έξω από αυτόν. Πιστεύω στην Ορθοδοξία γιατί είναι η απόλυτα αναρχική θρησκεία. Γιατί σου λέει πως ...