Κύριε Ιησού Χριστέ, δώρησέ μας αληθινή, δακρύβρεκτη μετάνοια. Εσύ μάς έμεινες μοναδική Ελπίδα σωτηρίας. Είσαι η Αλήθεια μέσα σε τόσα ψέματα

 



Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης


Ο Θεός με το στόμα του Προφήτου Ησαΐα μάς παραγγέλλει λέγων: «Λούσασθε και καθαροί γίνεσθε, αφέλετε τας πονηρίας από των ψυχών υμών απέναντι των οφθαλμών μου, παύσασθε από των πονηριών υμών. Μάθετε καλόν ποιείν» (Ησ. α' 16).

Η μετάνοια προϋποθέτει αμαρτία. Όποιος δεν έχει αμαρτία, αυτός δεν έχει ανάγκη μετανοίας. Όλοι, και πρώτος εγώ, αισθανόμεθα αμαρτωλοί.

Η αμαρτία είναι τραύμα στην ψυχή, πληγή στην συνείδησι που μας πονάει, τραύμα στο σώμα του Χριστού, στην Εκκλησία, της οποίας είμαστε μέλη. Η αμαρτία είναι κάρφωμα και ξανακάρφωμα στο Χριστό. Ποιος δεν έχει τραυματισθεί από την αμαρτία; ποιος δεν έχει αμαρτήσει με τα λόγια, με τις πράξεις του, με τους λογισμούς; ποιος δεν κτυπήθηκε κατάστηθα από τις τύψεις της συνειδήσεως; Όποιος θα πη πως δεν έχει αμαρτήσει, αυτός θα έχει πει το μεγαλύτερο ψέμα....

Αλλ' εάν η αμαρτία είναι το τραύμα, η μετάνοια είναι το φάρμακο· είναι το ευλογημένο δώρο του Θεού στον άνθρωπο....

Μαρτυρία του Ευγένιου Μπαϊραμίδη, Στρατιωτικού γιατρού και χειρουργού σε συναδέλφους του (που σχετίζεται με τη Φλώρινα και τον μακαριστό πλέον Επίσκοπο και Μητροπολίτη Φλωρίνης πατέρα Αυγουστίνο Καντιώτη)




 Αγαπητοί συνάδελφοι. 

Μετά από την μεγάλη περιπέτεια της υγείας μου, έχω την μεγάλη χαρά να επικοινωνήσω πάλι μαζί σας, κάτι που μου έλειψε πολύ.
 
 Τα πράγματα, ενώ κατά την είσοδο μου στο νοσοκομείο, φαινόταν ότι θα εξελιχθούν ομαλά, μέσα σε δύο βράδια συγκεκριμένα από Τετάρτη βράδυ η δύσπνοια έγινε ανυπόφορη και το πρωί της Πέμπτης ο κορεσμός είχε κατακρημνιστεί. Έκανα CT θώρακος η οποία ανέδειξε κατάληψη και των δύο πνευμονικών πεδίων από διηθήματα δίκην θαμβής υάλου. 
Η κατάσταση πραγματικά ήταν κρίσιμη.
 Οι θεράποντες πρότειναν να τεθώ σε high flow συσκευή, σαν τελευταία λύση πριν την διασωλήνωση η οποία όπως καταλαβαίνετε με την εικόνα που είχα που θα είχε οδηγήσει. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε η διαδικασία εισαγωγής 60 lt O2 το λεπτό από την μύτη χωρίς πρακτικά δυνατότητα εισπνοής. Το δύσκολο στην φάση αυτή ήταν να καταφέρω ανεχθώ αυτή την απόλυτη και πολύ δύσκολη κατάσταση δύσπνοιας και υποξείας. 
 
Το Σάββατο ο στρατιωτικός Ιερέας πατήρ Ευάγγελος Λιάπης ήρθε να με κοινωνήσει. Από εδώ ξεκινάει το θαύμα το οποίο θέλω να το κρατήσω για πάντα μέσα μου. Ενώ δεν είχα όσφρηση ούτε γεύση, αισθάνθηκα τόσο γλυκιά και με άρρητη ευωδία την Θεία Κοινωνία. Σαν να είχε διοχετευτεί σε κάθε κύτταρο μου. Αφού προσκύνησα και τα λείψανα του Αγίου Παντελεήμονα, αισθάνθηκα ότι ...

Μέχρι το Σάββατο 20 Νοεμβρίου οι ομιλίες στον Άγιο Ελευθέριο Αχαρνών

 Οι επιτυχημένη σειρά ομιλιών με θέμα : 







" Σύγχρονες Μορφές Που Αγωνίστηκαν Δίπλα Μας και Ομόρφυναν Την Ζωή Μας ",

που ξεκίνησαν στις 11 Νοεμβρίου 2021, στα πλαίσια των εκδηλώσεων

" ΠΡΟΕΟΡΤΙΑ 2021 " στον...

«Η νηστεία κάνει τα σπίτια να προκόβουν».

 





«Η νηστεία γεννά τους προφήτες, δυναμώνει τους δυνατούς. Η νηστεία κάνει σοφούς τους νομοθέτες· είναι το καλό φυλαχτό της ψυχής, ο πιστός σύντροφος του σώματος, το όπλο γι᾿ αυτούς που αριστεύουν, το γυμναστήριο για τους αθλητές.


Αυτή αποκρούει πειρασμούς, αυτή προετοιμάζει για την απόκτηση ευσέβειας· είναι σύντροφος της νήψεως και δημιουργός της σωφροσύνης. Στους πολέμους φέρεται με γεναιότητα, εν καιρώ ειρήνης διδάσκει την ησυχία. Αγιάζει τον Ναζιραίο και τελειοποιεί τον ιερέα».

«Η νηστεία έσβυσε τη δύναμη της φωτιάς κι έφραξε τα στόματα των λιονταριών. Η νηστεία ανεβάζει την προσευχή στον ουρανό, με το να γίνεται τρόπον τινά η φτερούγα στην πορεία προς τα άνω. Η νηστεία κάνει τα σπίτια να προκόβουν, είναι η μητέρα της υγείας, η παιδαγωγός της νεότητας, το στολίδι των γερόντων, η καλή σύντροφος των οδοιπόρων, ο πιστός συγκάτοικος αυτών που συνοικούν».


Η νηστεία προστατεύει τα νήπια, σωφρονίζει το νέο, κάνει σεβαστό το γέροντα. Διότι τα γεράματα, στολισμένα με τη νηστεία, γίνονται πιο σεβαστά. Για τις γυναίκες είναι ο πιο κατάλληλος στολισμός, γι’ αυτούς που...

Όταν ο άγιος Γρηγόριος Παλαμάς σταμάτησε θανατηφόρα μεταδοτική αρρώστια!




 Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης, ο Θαυματουργός – Εορτάζει στις 14 Νοεμβρίου

Ο άγιος Γρηγόριος Παλαμάς μετά την εκλογή του ως Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης δεν τα κατάφερε να διαμείνει στην έδρα του, λόγω της δημιουργηθείσας εμφύλιας ταραχής και στάσης που προηγήθηκε γνωστής ως επανάσταση των Ζηλωτών.

Και όταν, βεβαίως, αυτό έγινε εφικτό και επέστρεψε στην Μητρόπολή του, αναγκάστηκε και πάλιν να την εγκαταλείψει εξαιτίας κάποιων νέων αφορμών ταραχής και διχόνοιας που δημιουργήθηκαν μεταξύ των Θεσσαλονικέων.

Για τον λόγο αυτό η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως τον απέστειλε στην νήσο Λήμνο του Βορείου Αιγαίου.

Εκεί ο άγιος ωφέλησε πάρα πολύ τους κατοίκους του νησιού, τόσο με την διδασκαλία του, όσο και με τα θαύματα που έκανε.

Αποκορύφωμα της παρουσίας του στην Λήμνο ήταν το θαύμα της κατάπαυσης της θανατηφόρας επιδημίας πανώλη (πανούκλας) που έπληξε μία περιοχή.

Ο άγιος Γρηγόριος πραγματοποίησε λιτανεία μαζί με...