Η αιτία κάθε ταραχής είναι το ότι δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τις αμαρτίες μας και να κλαίμε γι’ αυτές



           αββας δωροθεος
         Αββά Δωροθέου
           Ας ερευνήσουμε, αδελφοί μου, να βρούμε ποιός είναι ο λόγος που μερικές φορές ακούει κανείς έναν προσβλητικό λόγο και τον ξεπερνάει χωρίς να ταραχθεί, σαν να μην άκουσε σχεδόν τίποτα, ενώ άλλοτε με τον ίδιο λόγο αμέσως ταράζεται. Ποιά είναι η αιτία μιας τέτοιας διαφοράς; Άραγε, έχει μια μόνο αιτία αυτό το πράγμα ή πολλές;
            Εγώ βλέπω ότι έχει μεν πολλές αιτίες, μία όμως είναι η μητέρα, θα λέγαμε, που γεννά όλες τις άλλες. Και εξηγώ πως ακριβώς.
            Πρώτα – πρώτα συμβαίνει πολλές φορές να προσεύχεται κανείς λέγοντας την ευχή ή να κάνει νοερά πνευματική μελέτη και βρίσκεται, θα λέγαμε, σε ειρηνική ψυχική κατάσταση. Έτσι σηκώνει τον αδελφό του και...

ΜΙΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΡΥΠΤΟΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Του Β. Χαραλάμπους

Σ’ ένα ταξί, πριν λίγα χρόνια, σε μια όχι και τόσο κοντινή διαδρομή (Λευκωσία - Λάρνακα), έγινε τούτη η απλή συνομιλία. Στην αρχή η διαδρομή ήταν σιωπηλή ώσπου μια απλή ερώτηση έσπασε τούτη τη σιωπή. «Από που είσαι;» «Από το Ριζοκάρπασο» κι αυθόρμητα η ερώτηση μου, «Πήγες καθόλου στο χωριό σου;» «Μια φορά είχα πάει, αλλά όχι με το δικό μου ταξί. Πήγα με άλλον ταξί, με ...

Δύο νέοι μοναχοί προσπαθούν να ξαναδώσουν ζωή στο εγκαταλελειμμένο ιστορικό κελί «Άξιον Εστί» του Αγίου Όρους! (φωτο)


keli12
Συνέντευξη στη Στέλλα Μεϊμάρη
Δυο νέοι μοναχοί, ο πατέρας Φιλούμενος και ο πατέρας Λουκιανός, προσπαθούν να ξαναδώσουν ζωή στο εγκαταλελειμμένο ιστορικό κελί «Άξιον Εστί» του Αγίου Όρους.
keli11
Ο πατέρας Λουκιανός μιλάει αποκλειστικά στο «pentapostagma.gr» για το...

Δὲν μποροῦμε νὰ εἴμαστε ἐπιπόλαιοι





Ἡ θέση μας εἶναι προνομιακὴ καὶ ἐπικίνδυνη. Ἔχει καθοριστεῖ ἀπ᾿ αὐτοὺς ποὺ
μᾶς γέννησαν, καὶ δὲν μποροῦμε νὰ κάνωμε ὅτι μᾶς κατέβει.
Δὲν μποροῦμε ἀτιμωρητὶ οἱ Ὀρθόδοξοι Ἕλληνες νὰ παιδιαρίζωμε, στηριζόμενοι
σ᾿ ὁποιαδήποτε δικαιολογία ἤ, περισσότερο, νὰ αὐθαδιάζωμε.
Ἂν αὐτοὶ ποὺ προηγήθηκαν ἡμῶν καὶ ἔζησαν καὶ τάφηκαν σὲ τοῦτα τὰ χώματα,
αὐτοσχεδίαζαν κάνοντας τὸ κέφι τους, τότε θὰ μπορούσαμε καὶ ἐμεῖς νὰ
συνεχίσωμε αὐτοσχεδιάζοντας.
Ἂν ὅμως ἔζησαν διαφορετικά· ἂν ἀποφάσισαν νὰ πεθάνουν, καὶ ἔτσι ἔζησαν· ἂν
ὁ τρόπος τῆς ζωῆς τους ἦταν ἀπόφαση θανάτου· ἂν ὅλη τους ἡ δημιουργία, τὸ
ἦθος, ὁ λόγος, τὰ ἔργα, ἡ μορφή, ἡ χειρονομία, τὸ ὁρατὸ καὶ ἀόρατο ἐξ
αὐτῶν εἶναι γεννημένο ἐκ τοῦ θανάτου, ἀπὸ τὴ θυσία ὅλων, γιὰ νὰ γεννηθεῖ
κάτι καλύτερο, ἄλλης φύσεως, ἄλλης ὑφῆς, γιὰ τοὺς ἄλλους, γιὰ μᾶς ὅλους·
τότε δὲν μποροῦμε ἀτιμωρητὶ νὰ αὐτοσχεδιάζωμε, νὰ κάνωμε πρόβες, νὰ
παίζωμεν ἐν οὔ παικτοῖς.
Ἂν δὲν ἔχτιζαν τὴν Ἁγιὰ-Σοφιὰ ὅπως...

Ψυχανάλυση ή Εξομολόγηση;

Η ψυχανάλυση σήμερα, γιά αὐτούς πού πιστεύουν ὅτι ὁ ἄνθρωπος εἶναι ἕνα ἐξελιγμένο ὄν (ζῶο), χωρίς προσωπική εὐθύνη γιά τίς πράξεις του καί φυσικά χωρίς ἐνοχές, ἀποτελεῖ ὑποκατάστατο τῆς ἐξομολόγησης.
Ὅταν ἕνας ἄνθρωπος ἔχει πλήρη ἐπίγνωση ὅτι αὐτό πού ἔκανε εἶναι λάθος, θέλει κάπου νά τό εἰπεῖ γιά νά ξελαφρώσει! Καί φυσικά, δέν θά τό πεῖ στόν τυχόντα. 
Ψάχνει κάποιον πού νά ἀντιπροσωπεύει τόν ἠθικό νόμο.
Προφανῶς, αὐτό πού ψάχνει δέν εἶναι ἕνας«καλός» ἀκροατής,
ἀλλά ἡ συγχώρηση!
Ὁ ἄνθρωπος γιά νά ...

Ο φθονερός και ο φιλάργυρος



Ένας βασιλιάς θέλησε να δοκιμάσει τη φύση του Φθονερού και του Φιλάργυρου, και διέταξε να φέρουν μπροστά του δυο ανθρώπους από τους οποίους ο ένας ήταν πολύ φθονερός και ο άλλος φιλάργυρος, και τους είπε. Ο πρώτος από εσάς που θα μου ζητήσει κάποιο χάρισμα , εγώ θα του το δώσω μετά χαράς. Ο άλλος όμως μετά, θα λάβει το διπλάσιο από αυτό που μου ζήτησε ο πρώτος. Και μάλωναν οι δύο τους πολλή ώρα μη θέλοντας να ζητήσει ο ένας για να μη λάβει ο άλλος το διπλάσιο.

Τότε προστάζει ο Βασιλιάς τον φθονερό , να...

Η αδιαφορία για τον Θεό φέρνει την αδιαφορία και για όλα τα άλλα, φέρνει την αποσύνθεση.


Mount Athos - Karyes, Athonias.jpg

Η αδιαφορία για τον Θεό φέρνει την αδιαφορία και για όλα τα άλλα, φέρνει την αποσύνθεση. Η πίστη στον Θεό είναι μεγάλη υπόθεση. Λατρεύει ο άνθρωπος τον Θεό και ύστερα αγαπάει τους γονείς του, το σπίτι του, τους συγγενείς του, την δουλειά του, το χωριό του, τον νόμο του, το κράτος του, την πατρίδα του.
Αγνοια δεν δικαιολογείται σήμερα στον κόσμο. Λείπει η καλή διάθεση, το φιλότιμο. Εκείνος που έχει καλή διάθεση για να γνωρίσει τον Χριστό, θα Τον γνωρίσει. Θα πάρει στροφή. Και αν δεν βρεθεί ούτε θεολόγος, ούτε ένας καλόγερος, και δεν...

Προσευχή (Αγ. Δημήτριος του Ροστώφ)



alopsis
ΘΕΟΛΟΓΙΑ
Ψ
υχή χωρίς προσευχή είναι καταδικασμένη να πεθάνη από πνευματική ασφυξία, όπως το σώμα όταν στερηθή το οξυγόνο.
Δυο ειδών προσευχές έχουμε: την κοινή, τη φανερή· και την ατομική, τη μυστική. Η κοινή προσευχή πρέπει να γίνεται πάντοτε σύμφωνα με την τάξι και το τυπικό που ορίζει η Εκκλησία μας. Στην κοινή προσευχή δεν έχουμε δικαίωμα ν' αυτοσχεδιάζουμε, όπως κάνουν οι αιρετικοί. Έχει τον καθωρισμένο χρόνο και το καθωρισμένο από την Εκκλησία περιεχόμενό της: μεσονυκτικό, όρθρος, ώρες, λειτουργία, εσπερινός, απόδειπνο. Το ίδιο το Πανάγιο Πνεύμα, που συγκροτεί ολόκληρη την Εκκλησία, ώρισε αυτές τις προσευχές, για να λατρεύεται και να δοξάζεται αδιάκοπα ο αληθινός Θεός στη γη από τους ανθρώπους, όπως δοξάζεται στον ουρανό από τους αγγέλους.

Η ατομική προσευχή δεν είναι προκαθωρισμένη. Είναι η προσωπική συνομιλία και επικοινωνία του ανθρώπου με τον ουράνιο Πατέρα του, του πλάσματος με τον πλάστη του. Αυτή η προσευχή, διδάσκει ο άγιος Ιωάννης της Κλίμακος, ως προς την ποιότητά της είναι συνουσία και ένωσις ανθρώπου και Θεού· και ως προς την ενέργειά της, έχει τέτοια και ...

Είμαι Άθεος πειράζει;

Αν πειράζει; Ναι, πειράζει. Όχι εμάς, βέβαια, ούτε φυσικά το Θεό, με την έννοια ότι όταν κάποιος δεν πιστεύει στο Θεό, αυτός που βλάπτεται δεν είναι ο Θεός, αλλά ο ίδιος ο άθεος. Ο καθένας είναι ελεύθερος να ρυθμίσει τη ζωή του, όπως θέλει. Οι άθεοι θέλουν, ωστόσο, πρωτίστως, να ρυθμίσουν τη ζωή των άλλων. Κι αυτό, επειδή ο αθεϊσμός δεν μπορεί να υπάρξει, παρά μόνο ως το όραμα ενός κόσμου χωρίς πίστη. Αυτό σημαίνει ότι, αν ο αθεϊσμός μπορούσε να καταστρέψει την πίστη στο Θεό, ταυτόχρονα θα έπαυε να υπάρχει και ο ίδιος, ως κενός περιεχομένου. Γι’ αυτό, λέμε ότι, ο αθεϊσμός από μόνος του δεν έχει τίποτα να προσφέρει στην ανθρωπότητα.
 Στην ουσία του θέματος, δε χρειάζονται πολλές θεωρητικές συζητήσεις. Ο αθεϊσμός δε στηρίζεται ούτε σε τεκμήρια, ούτε καν στην...

Top Τροφές για την Νηστεία!



νηστεια
Αν νηστεύεις ή είσαι χορτοφάγος μπορείς να βασίσεις την διατροφή σου σε κάποιες τροφές που εκτός από γευστική ποικιλία θα σε βοηθήσουν να καλύψεις και όλες σου τις διατροφικές ανάγκες. Πάμε να δούμε τις πιο ενδιαφέρουσες και κορυφαίες νηστίσιμες τροφές.
Ταχίνι: Το ταχίνι είναι μια μοναδική τροφή, που όπως γνωρίζεις παράγεται από το σουσάμι. Περιέχει βιταμίνες και πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για την διατροφή μας. Περιέχει ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά και ίναι πλούσιο σε μαγγάνιο, σελήνιο , ασβέστιο , σίδηρο, κάλιο, ψευδάργυρο και πολλά ακόμη ευεργετικά στοιχεία. Το ταχίνι είναι μια εξαιρετική επιλογή όχι μόνο κατά τη διάρκεια της νηστείας αλλά καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Μπορείς με αυτό να...

Πολυαρχιερατικὸ Μνημόσυνο Μητροπολίτου Κονίτσης Σεβαστιανοῦ, γιὰ τὴν συμπλήρωση 20 χρόνων ἀπὸ τὴν κοίμησή του στὴν Κόνιτσα

Πολυαρχιερατικὸ Μνημόσυνο Μητροπολίτου Κονίτσης Σεβαστιανοῦ, γιὰ τὴν συμπλήρωση 20 χρόνων ἀπὸ τὴν κοίμησή του στὴν Κόνιτσα

Τελέστηκε σήμερα 14 Δεκεμβρίου 2014, πολυαρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία καὶ Μνημόσυνο στὸν ἱερὸ ναὸ τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ στὴν Κόνιτσα, γιὰ τὰ εἴκοσι (20) χρόνια ἀπὸ τὴν μακαρία κοίμηση τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καὶ Κονίτσης κυροῦ Σεβαστιανοῦ (1994-2014).
Οἱ ἀρχιερεῖς ποὺ ἔλαβαν μέρος ἦταν: ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καὶ Κονίτσης κ. Ἀνδρέας, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικὴς κ. Νικόλαος, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αἰτωλίας καὶ Ἀκαρνανίας κ. Κοσμᾶς καὶ ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ἰωαννίνων κ. Μάξιμος.
Μετὰ τὸ πέρας τῆς Θείας Λειτουργίας καὶ ...

Σε ποιον πρέπει να δίνουμε ελεημοσύνη και με ποιο τρόπο;

 

Ο Ιησούς Χριστός λέει: «Παντί τω αιτούντί σοι δίδου».
Αυτό σημαίνει πως πρέπει να ευεργετούμε και να ελεούμε όλους, χωρίς να διακρίνουμε τους ανθρώπους από την κατάστασή τους, το κοινωνικό παρελθόν τους ή τη θρησκεία τους.

Πρέπει να δίνουμε την ελεημοσύνη μας στον καθένα που την έχει πραγματικά ανάγκη.

Ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος λέει πως πρέπει να...

Πούτιν εναντίον ΗΠΑ: Η χώρα μας δεν είναι ομοφοβική, αλλά προτιμά την «υγιή οικογένεια»


Πούτιν  εναντίον ΗΠΑ: Η χώρα μας δεν είναι ομοφοβική, αλλά προτιμά την «υγιή οικογένεια»

H Ρωσία δεν είναι μια ομοφοβική χώρα, σε αντίθεση με ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπενθυμίζοντας παράλληλα τη βασική αρχή που υποστηρίζει: «μία παραδοσιακή οικογένεια είναι μια υγιής οικογένεια».

«Εκείνοι που μας προσάπτουν τον χαρακτηρισμό (της ομοφοβικής χώρας) είναι εκείνοι ακριβώς που θεωρούν ότι ο μη παραδοσιακός σεξουαλικός προσανατολισμός συνιστά ένα ποινικό αδίκημα» επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.
Σύμφωνα με το πρακτορείο αυτό, ο Πούτιν αναφέρθηκε στο...

ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ-ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΑΣ


Παπαδιαμάντης: O άγιος των γραμμάτων





Έναν σχεδόν αιώνα μετά τον θάνατό του, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης αναγνωρίζεται ως ο κορυφαίος Έλληνας λογοτέχνης και το έργο του εξακολουθεί να φωτίζεται από αναρίθμητες μελέτες. Η μαρτυρική του ζωή, όμως, πέρασε μέσα στα σκοτάδια της φτώχειας, της στέρησης και του αλκοολισμού.

Παπαδιαμάντης: O άγιος των γραμμάτων
Eγεννήθην εν Σκιάθω την 4ην Μαρτίου του1851. Εβγήκα από το ελληνικόν σχολείον εις τα 1863 αλλά μόνον το 1867 εστάλην εις το Γυμνάσιον Χαλκίδος όπου ήκουσα την α΄ και την β΄ τάξιν. Την γ΄ τάξιν εμαθήτευσα εις Πειραιά. Είτα διέκοψα τας σπουδάς μου και έμεινα εις την πατρίδα. Κατά Ιούλιον του 1872 επήγα εις το Αγιον όρος όπου έμεινα ολίγους μήνας. Το 1873 ήλθα εις Αθήνας και φοίτησα εις την δ΄ του Βαρβακείου. Το 1874 ενεγράφην εις την φιλοσοφικήν σχολήν όπου ήκουα κατ’ εκλογήν ολίγα μαθήματα φιλολογικά, κατ’ ιδίαν δε ησχολούμην εις τας ξένας γλώσσας.
Μικρός εζωγράφιζα Αγίους, είτα έγραφα στίχους και εδοκίμαζα να συντάξω κωμωδίας. Το 1868 επεχείρησα να γράψω μυθιστόρημα. Το 1879 εδημοσιεύθη η «Μετανάστις» έργον μου εις τον Νεολόγον Κωνσταντινουπόλεως. Το 1881 εν θρησκευτικόν ποιημάτιον εις το περιοδικόν «Σωτήρα». Το 1882 εδημοσιεύθη «οι Εμποροι των Εθνών» εις το Μη Χάνεσαι, αργότερα έγραψα περί τα εκατόν διηγήματα, δημοσιευθέντα εις διάφορα περιοδικά και εφημερίδας».
Αυτό είναι ένα αυτοβιογραφικό σημείωμα, ιδιαίτερα φτωχό σχετικά με το έργο του. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι ο Παπαδιαμάντης δεν είδε ποτέ όσο ζούσε ένα βιβλίο τυπωμένο με το όνομά του. Ακόμη και...