Ανθελληνική Μ.Βρετανία: Μπλόκαρε διάβημα της ΕΕ προς ΟΗΕ για την Τουρκία με αστείες δικαιολογίες


Για άλλη μια φορά η Μεγάλη Βρετανία βγάζει το ανθελληνικό της μένος και μπλοκάρει διάβημα της ΕΕ προς τα Ηνωμένα Έθνη αναφορικά με την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία, όλα τα άλλα που ισχυρίζεται η Γηραιά Αλβιώνα είναι...άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.
Σε επιθυμία αποφυγής πρόκλησης εντάσεων και...

π. Σεραφείμ Bell: Η μεταστροφή μου στην Ορθοδοξία

Απομαγνητοφωνημένο κείμενο ομιλίας του π. Σεραφείμ Μπέλλ το 1997, σε σύναξη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου διηγείται την αιτία και τις συνθήκες της μεταστροφής του στην Ορθοδοξία
[Ομιλεί ο εισηγητής] ... αυτή η ομιλία, όμως, πιστεύω πως θ’ αποτελέσει μία ξεχωριστή εμπειρία για όλους μας. Ο πατήρ Σεραφείμ Μπελλ (Seraphim Bell) αποτελεί μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα περίπτωση για τους περισσότερους από εμάς, που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε μέσα στην Ορθοδοξία· πρώην προτεστάντης πάστορας και διδάκτωρ της Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Άμπερντιν (Aberdeen) της Σκωτίας, είναι σήμερα Ορθόδοξος ιερέας και εφημέριος της ενορίας του Αγίου Στεφάνου στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Τον ευχαριστούμε, για μία ακόμη φορά, που μας κάνει την τιμή να είναι απόψε κοντά μας. Τη μετάφραση θα κάνει ο κ. Παπαρνάκης Θανάσης, θεολόγος, τον οποίον επίσης ευχαριστούμε πολύ. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας μπορείτε να δίνετε τις ερωτήσεις σας στα παιδιά που θα υπάρχουνε στα πλαϊνά, κατά μήκος της αίθουσας. Ο λόγος στον πατέρα Σεραφείμ.


Καλησπέρα σας!

Αυτό που βλέπω ακριβώς δεν είναι αυτό που περίμενα. Όταν με καλέσατε να συναντηθούμε νόμιζα ότι θα ήμουνα με ορισμένους φοιτητές της Ιατρικής σ’ ένα μικρό δωμάτιο και όχι αυτό το μεγάλο, το οποίο βλέπω αυτή τη στιγμή. Αυτό που θέλω να μοιραστώ μαζί σας απόψε είναι και ο λόγος για τον οποίον έγινα Ορθόδοξος. Και για να το πετύχουμε αυτό επιτρέψτε μου στην αρχή να προσδιορίσουμε μία συνάφεια, μέσα στην οποία θα ...

Μητροπολίτης Σεραφείμ-H Μασονία-Τεκτονισμός


Eμπόδια για την επίσκεψη της Θείας Χάριτος στον άνθρωπο


Praying Hands bible
Κατά τον άγιο Συμεών τον Νέο Θεολόγο
Κάθε αμαρτία ως επανάσταση εναντίον του Θεού αντιστρατεύεται το έργο της Θείας Χάριτος. Ο άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος επισημαίνει πως υπάρχουν και μερικές αδυναμίες που αποτελούν φράγματα και παρεμποδίζουν την έλευση της Θ. Χάριτος.
Και αυτά είναι:
- Η ΑΜΕΛΕΙΑ για την μετάνοιά μας. Θα καταδικαστούμε όχι γιατί αμαρτήσαμε, αλλά γιατί...

Αυτά που μας χρωστούν οι Γερμανοί


Έφεδρος ανθυπολοχαγός


ΜΑΡΙΟΣ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗΣ: Παρέλαση, φασιστικές καταβολές… ΛΑΘΟΣ!

Ένα κείμενο, ένα άρθρο γνώμης το οποίο συνέγραψε το 2009 ο γνωστό καθηγητής διεθνών σχέσεων, Μάριος Ευρυβιάδης, εξ αυτών που διαβάζουμε με μεγάλη προσοχή τα γραπτά του και τιμούμε το διεθνοπολιτικό του ένστικτο και τις γνώσεις του, θεωρούμε ότι είναι κρίσιμο να υπενθυμίσουμε, καθώς τις εθνικές επετείους τις έχουν μετατρέψει σε μια ακόμη «αρένα» για το ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό…

Γράφει ο Δρ. Μάριος Ευρυβιάδης
Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
(το άρθρο το εντοπίσαμε στη διεύθυνση: http://www.okosmosgyromas.gr/node/260)

Πήγα στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Σ’ ένα δήμο της Αθήνας, όπου διαμένω. Πήγα σε μία γιορτή, εθνική αλλά ταυτόχρονα και κοινωνική. Ένα μάζωμα του κόσμου, ένα… πανηγύρι. Παιδιά όλων των ηλικιών, γιαγιάδες, παππούδες, γονείς, συγγενείς, φίλοι, γείτονες, αστυνομικοί, αιρετοί άρχοντες, πλανοδιοπώλες. Γέλια, χαρές, βηματισμοί, τύμπανα, φωτογραφίες, φωνές, κραυγές, αλλά πρωτίστως πρόσωπα χαμογελαστά και χαρούμενα. Πήγα εκεί με την οικογένειά μου. Πήγαμε στη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου – αυτή του ΟΧΙ κατά των ισχυρών του τότε κόσμου που ήθελαν να επιβάλουν διά της βίας τις ιδεοληψίες τους.
 Μέσα στο σαματά, μεγάλων και μικρών, αναστοχάστηκα. Θυμήθηκα τις συζητήσεις στην τηλεόραση τις προηγούμενες μέρες, όπου διάφοροι αντιπαρατίθεντο εάν θα πρέπει ή όχι να συνεχίζεται ο θεσμός των μαθητικών παρελάσεων. Και στο μυαλό μου γυρόφερνε συνεχώς η από τηλεοράσεως, εικόνα της ιστορικού κυρίας Χριστίνας Κουλούρη. Πρέπει να καταργηθούν οι σχολικές παρελάσεις, υποστήριξε, διότι έχουν φασιστικές καταβολές και διότι είναι γνώρισμα ολοκληρωτικών καθεστώτων. Κοντολογίς έλεγε η κ. Κουλούρη ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις και ειδικά στα σχολεία και με μικρά παιδιά, είναι πολιτικά επικίνδυνες για τις δημοκρατικές αρχές και τις ελευθερίες όλων μας…

Διαφωνώ κάθετα με τις θέσεις και αντιλήψεις μίας σχολής σκέψης που δημόσια εκφράζει εδώ και καιρό και η κ. Κουλούρη. Είναι η σχολή των «αποδομιστών» (deconstructionists). Η θεώρηση αυτή, όπως όλες ανεξαιρέτως οι σύγχρονες θεωρήσεις για τα ανθρώπινα πράγματα, έχει τις καταβολές της στην Εσπερία. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό και χαρακτηριστικό, ότι ενώ η «μόδα» της έχει προ πολλού «περάσει» και οι εκεί υποστηρικτές της έχουν εγκατασταθεί σε άλλα πράσινα λειβάδια, στο δικό μας ετερόφωτο και ετεροχρονισμένο κόσμο ζει και βασιλεύει.

Η σχολή αυτή είναι «σχετικιστική». Υποστηρίζει ότι όλοι έχουν δίκαιο, ότι δεν υπάρχει μια αλήθεια αλλά και μια άλλη που την ονομάζουν μάλιστα «η αλήθεια του Άλλου» (ένα παράδειγμα, ακραίο μεν αλλά παράδειγμα, είναι η αλήθεια του Χίτλερ και του σιναφιού του), ότι η ιστορία «κατασκευάστηκε» ή αλλιώς «δομήθηκε», με αποκορύφωμα τη «δόμηση» των εθνών τον 19ο αιώνα από επιτήδειους εξουσιαστές και μπαγαπόντες διανοούμενους. Και ότι πρέπει όλες αυτές οι «κατασκευές» να αποδομηθούν. Η αποδόμησή τους θεωρείται προϋπόθεση για να επανέλθει ισορροπία και ειρήνη ανάμεσά μας.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι αυτό το ζήτημα. Είναι κάτι πιο απλό και πεζό. Είναι αυτή καθ’ αυτή η θέση και τοποθέτηση της ιστορικού κ. Κουλούρη, ότι οι σύγχρονες παρελάσεις έχουν φασιστικές και ολοκληρωτικές καταβολές. Δεν έχουν. Είναι αμερικανικές.

Θυμάμαι πολύ καλά τον δάσκαλό μου, τον Ουγγρο-αμερικανό John Lukacs καταξιωμένο ιστορικό του 20ου αιώνα και κυρίως της Ευρώπης και του Β΄ ΠΠ, να μας λέει πόσο μεγάλος θαυμαστής της Αμερικής υπήρξε ο Χίτλερ. Και ότι σ’ ένα συγκεκριμένο ζήτημα, τις αμερικανικές παρελάσεις στα πανεπιστήμια, στα σχολεία, στις στρατιωτικές, πολιτειακές, τοπικές και άλλες πανηγυρικές εκδηλώσεις, όπου κυριαρχούν (μέχρι σήμερα) οι μουσικές μπάντες, οι επιδέξιοι βηματισμοί, τα πολύχρωμα μπαϊράκια κ.λπ., ο Χίτλερ εκστασιάζετο. Έδωσε λοιπόν εντολή να ενσωματωθούν στα τελετουργικά του αναδυόμενου τότε ναζιστικού κινήματος, τέτοιας μορφής αμερικανικές εκδηλώσεις.

 Αυτά που ακολούθησαν είναι ιστορία που δεν γνωρίζει η κ. Κουλούρη και οι «αποδομιστές» ομοϊδεάτες της. Εκτός βέβαια, εάν στα φασιστικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα η αποδομητική θεώρηση συμπεριλαμβάνει και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί που εκδηλώθηκε η πρώτη δημοκρατική επανάσταση του κόσμου (1776), εκεί που απονομιμοποιήθηκε στην πράξη το θεϊκό δικαίωμα του μονάρχη, εκεί όπου για πρώτη φορά ένα σύνταγμα έβαλε τέρμα στον ετσιθελισμό και άνοιξε το δρόμο για τον εκδημοκρατισμό του κόσμου.

Επανέρχομαι στην παρέλαση της 28ης. Έβλεπα τα παιδιά να παρελαύνουν και άλλα τόσα που τα παρακολουθούσαν και αναρωτιόμουνα εάν έβλεπα μπροστά μου μελλοντικούς μονοδιάστατους ανθρώπους, «εθνικοφασίστες» ή δεν ξέρω τι άλλο. Διερωτόμουνα, επίσης, αν οι γονείς γύρω μου ήταν στην πραγματικότητα κρυπτοφασίστες. Και συνειδητοποίησα πόσο εκτός πραγματικότητας, στο βαθμό του γελοίου, μπορούν να μας παρασύρουν οι ιδεοληψίες και ο ψευδο-προοδευτισμός. Και κυρίως ότι όταν αυτά που «γνωρίζουν» αυτοί που θέλουν να μας «αποδομήσουν» και βάσει των οποίων θεμελιώνουν θεωρήσεις πολιτικής και ορθής συμπεριφοράς, δεν έχουν έτσι.

Η παρέλαση που πήγα ήταν μία γιορτή. Ο κόσμος γιόρταζε ένα ιστορικό γεγονός, τιμούσε αυτούς που έχασαν – για κάποιο σκοπό – ό,τι πολυτιμότερο είχαν. Αλλά η παρέλαση, η σύναξη του κόσμου ήταν, επίσης, αφορμή και για πολλά άλλα… Είναι αυτά που δένουν τους ανθρώπους, τις γειτονιές, τις κοινωνίες, που χαρίζουν γέλια και χαρές. Πράγματα προφανώς ακατανόητα για κάποιους πνευματικούς και πολιτικούς μανδαρίνους.

ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ






Θέμα: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ-ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ
 
 
 
 
ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
Τον Οκτώβριο του 1940, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να μπει στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με την απρόκλητη εισβολή των στρατευμάτων του Μουσολίνι στην Ήπειρο. Ο Χίτλερ, για να σώσει τον Μουσολίνι από μία ταπεινωτική ήττα, εισέβαλε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941. Η Ελλάδα λεηλατήθηκε και ερειπώθηκε από τους Γερμανούς όσο καμία άλλη χώρα κάτω από την κατοχή τους. Σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, τουλάχιστον 300.000 Έλληνες πέθαναν από την πείνα-άμεσο αποτέλεσμα της Γερμανικής λεηλασίας. Ο Μουσολίνι παραπονέθηκε στον Υπουργό του των Εξωτερικών, Κόμη Τσιάνο, «Οι Γερμανοί έχουν αρπάξει από τους Έλληνες ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους». 

Η Γερμανία και η Ιταλία επέβαλαν στην Ελλάδα όχι μόνο υπέρογκες δαπάνες κατοχής, αλλά και ένα αναγκαστικό δάνειο (κατοχικό δάνειο) ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολλαρίων.
 

Ο ίδιος ο Χίτλερ είχε αναγνωρίσει την υποχρέωση της Γερμανίας να πληρώσει αυτό το χρέος και είχε δώσει οδηγίες να αρχίσει η διαδικασία πληρωμής του.
 Μετά το τέλος του πολέμου, η Συνδιάσκεψη των Παρισίων επιδίκασε στην Ελλάδα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια για πολεμικές επανορθώσεις έναντι της Ελληνικής απαίτησης 14,0 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 
Η Ιταλία πλήρωσε στην Ελλάδα το μερίδιο της από το κατοχικό δάνειο.Η Ιταλία και η Βουλγαρία πλήρωσαν πολεμικές επανορθώσεις στην Ελλάδα, και η Γερμανία πλήρωσε πολεμικές επανορθώσεις στην Πολωνία το 1956 και στην Γιουγκοσλαβία το 1971. Η Ελλάδα απαίτησε από την Γερμανία την πληρωμή του κατοχικού δανείου το 1945, 1946, 1947, 1964, 1965, 1966, 1974, 1987, και το 1995. 

Παρά ταύτα Γερμανία αρνείται συστηματικά να πληρώσει στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις.
 Το 1964, ο Γερμανός Καγκελάριος Erhard υποσχέθηκε την πληρωμή του δανείου μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, που πραγματοποιήθηκε το 1990. 

Ενδεικτικό της σημερινής αξίας των Γερμανικών υποχρεώσεων προς στην Ελλάδα είναι το ακόλουθο: εάν χρησιμοποιηθεί σαν τόκος ο μέσος τόκος των Κρατικών Ομολόγων των ΗΠΑ από το 1944 μέχρι το 2010, που είναι περίπου 6%, η σημερινή αξία του κατοχικού δανείου ανέρχεται στα 163,8 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτή των πολεμικών επανορθώσεων στα 332 δισεκατομμύρια δολάρια.
 
Στις 2 Ιουλίου 2011, ο Γάλλος οικονομολόγος και σύμβουλος της Γαλλικής κυβέρνησης Jacques Delpla δήλωσε ότι οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ανέρχονται σε 575 δισεκατομμύρια δολάρια (Les Echos, Saturday, July 2, 2011).
 

Ο Γερμανός ιστορικός οικονομολογίας Dr. Albrecht Ritschl συνέστησε στην Γερμανία να ακολουθήσει μία περισσότερο μετριοπαθή πολιτική στην ευρωκρίση του 2008-2011, διότι ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη δικαιολογημένων απαιτήσεων για πολεμικές επανορθώσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (Der Spiegel, June 21, 2011,
guardian.co.uk, June 21, 2011). 
Οι Γερμανοί δεν άρπαξαν από τούς Έλληνες μόνο «ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους».
 
Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα έχασε 13% του πληθυσμού της. Ένα μέρος αυτού του πληθυσμού χάθηκε στην μάχη, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό χάθηκε από την πείνα και τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών.
 

Οι Γερμανοί δολοφόνησαν τούς κατοίκους 89 Ελληνικών πόλεων και χωριών, έκαψαν περισσότερα από 1700 χωριά και εκτέλεσαν πολλούς από τους κατοίκους αυτών των χωριών. Μετέτρεψαν την χώρα σε ερείπια, και λεηλάτησαν τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς.
 
Ζητούμε από την Γερμανική Κυβέρνηση να...

Πορφύριος ο όσιος των μυστικών συχνοτήτων...

Του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου
Ὁ εἰκοστὸς αἰῶνας, αἰῶνας ἀποστασίας καὶ ἐφηρμοσμένης ἀθεΐας σ᾽ Ἀνατολὴ καὶ Δύση, αἰῶνας μηδενισμοῦ, σαρκολατρείας καὶ ἐκκοσμίκευσης, ἀποδεικνύεται καὶ αἰῶνας ἁγιότητας.
Ἡ θεόπνευστη ρήση τοῦ Παύλου, «οὗ ἐπλεόνασεν ἡ ἁμαρτία, ὑπερεπερίσσευσεν ἡ χάρις» (Ῥωμ. 5,20) ἐπαληθεύεται διαχρονικά. Αὐτὸ τὸ ζήσαμε ἔντονα μὲ τὴ διαπίστωση καὶ διακήρυξη τῆς ἁγιότητας τοῦ ἁγίου νέου ἱερομάρτυρος Φιλουμένου τοῦ Κυπρίου τὸ ἔτος 2009 καί, πρόσφατα, στὶς 27.11.2013, μὲ αὐτὴ τοῦ ὁσίου Πορφυρίου τοῦ Καυσοκαλυβίτου.
Ὁ χριστεπώνυμος βεβαίως Ὀρθόδοξος λαὸς ἀκροᾶται τὴν ἁγιότητα καὶ ἄλλων οὐρανοπολιτῶν ἀνθρώπων τοῦ εἰκοστοῦ αἰῶνος, ὅπως τῶν ὁσίας μνήμης πατέρων ἡμῶν Ἰακώβου Τσαλίκη τοῦ ἐν Εὐβοίᾳ, Παϊσίου τοῦ Ἁγιορείτου, Βησσαρίωνος τῆς Μονῆς Ἀγάθωνος, κ.ἄ.

Ἐδῶ πρέπει νὰ διασαφηνίσουμε, ὅτι εἶναι ὁ κλῆρος καὶ λαὸς τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, ὁ ὁποῖος βιώνει καὶ «ψηλαφεῖ» πρῶτος τὴν ἁγιότητα ἑνὸς δούλου τοῦ Θεοῦ καί, ἐν καιρῷ, ὅταν τὸ θέμα ὠριμάσει καὶ κριθεῖ κατάλληλη ἡ στιγμή, παραπέμπεται στὸ Οἰκουμενικὸ Πατριαρχεῖο, ἡ Σύνοδος τοῦ ὁποίου, ἀφοῦ ἐξετάσει ἐνδελεχῶς τὸν...

Το χριστιανικό τραπέζι.



Κάποτε, καθώς περνοῦσε ἔξω ἀπό ἕνα σπίτι, εἶδε ἀπό τ’ ἀνοιχτό παράθυρο τό νοικοκύρη νά κάθεται στό τραπέζι καί νά τρώει μέ τή γυναίκα του καί τά παιδιά του.
Φαίνονταν πολύ φτωχοί. Παρατήρησε ὅμως, ὅτι δίπλα σέ καθένα ἀπό τά μέλη τῆς οἰκογένειας παραστεκόταν κι ἀπό ἕνας ὡραῖος καί λαμπροφορεμένος νέος.

- Ἄλλο καί τοῦτο! μονολόγησε παραξενεμένος ὁ ὅσιος. Οἱ καθισμένοι εἶναι φτωχοί. Τί λέω φτωχοί; Πάμφτωχοι. Καί οἱ ὄρθιοι, οἱ διακονητές τους, εἶναι λαμρποφορεμένοι!

Τήν ἀπορία του ἔλυσε ὁ Κύριος, πού τοῦ ἐξήγησε τό παράδοξο θέαμα:
Οἱ νέοι ἐκεῖνοι ἦταν ἄγγελοι. Αὐτοί στέλνονται ἀπό τό Θεό γιά νά...

Τι να κάνετε για πιο εύκολο ύπνο

 
 
Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ύπνου τα βράδια.
 
Οι έντονοι ρυθμοί της ζωής, το στρες και η τεχνολογία (το φως από τις οθόνες τηλεοράσεων και ηλεκτρονικών συσκευών) επηρεάζουν το «βιολογικό ρολόι» του οργανισμού και αποσυντονίζουν τον κιρκαδικό σας ρυθμό με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να κοιμηθείτε.
 
Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να έχετε πιο εύκολο ύπνο τα βράδια:
 
Διατηρήστε ένα σταθερό ωράριο ύπνου: Προσπαθήστε να...

ΡΗΤΑ ΚΑΙ ΓΝΩΜΙΚΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ



Με στεναχωρούν οι παρατηρήσεις...

ΕΡΩΤΗΣΗ : Ὅταν μοῦ κάνουν παρατηρήσεις, στενοχωροῦμαι, καί κάποτε ἀντιδρῶ ἄσχημα στούς ἄλλους, ἀκόμη κι ἄν ἔχουν δίκιο. Ἔτσι δημιουργοῦνται προβλήματα στίς σχέσεις μας. Τί νά κάνω, γιά νά ξεπερνῶ μέ ψυχραιμία αὐτές τίς καταστάσεις;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Μία ἀκόμη συνέπεια τῆς προπατορικῆς ἁμαρτίας εἶναι νά μή δέχεται ὁ φυσικός ἄνθρωπος (δηλαδή ὁ μή ἀναγεννημένος ἀπό τό Ἅγιο Πνεῦμα) νά ἀναγνωρίσει τά λάθη του. Τό εἴδαμε αὐτό στόν Αδάμ. Στήν ἐρώτηση τοῦ Θεοῦ, γιατί παρέβης τήν ἐντολή μου, ἡ ἀπάντηση τοῦ Ἀδάμ στόν Θεό ἦταν: Δέν φταίω ἐγώ! Ἡ Εὔα, πού ἐσύ μοῦ ἔβαλες δίπλα μου, αὐτή μἐ παρακίνησε. (Ἄρα, ἐκτός ἀπό τήν Εὔα, φταῖς κι ἐσύ, μόνον ἐγώ δέν φταίω !). Ἀλλά καί ἡ Εὔα δικαιολογήθηκε ὅτι ἐκείνη δέν φταίει, τό φίδι τήν ἐξαπάτησε. (Γεν.3,9-13). Τό ἴδιο δέν βλέπουμε καί σήμερα σέ μικρούς καί μεγάλους; Ὅταν κάνουν μιά ζημιά ἤ κάτι ἄλλο ἄσχημο, ρίχνουν στούς ἄλλους τήν εὐθύνη. Ὁ ἐγωισμός μας δέν μᾶς ἀφήνει νά ἀναγνωρίσουμε τά σφάλματά μας. Καταντοῦμε σέ τέτοιο παραλογισμό, πού θεωροῦμε ὅτι μόνον οἱ ἄλλοι κάνουν λάθη, ἐμεῖς ...ποτέ! Αὐτή εἶναι καί ἡ αἰτία ποὐ ἀντιδροῦμε, ὄχι σπάνια καί μέ φωνές, γιά νά δικαιολογηθοῦμε, ὅταν κάποιος μᾶς κάνει κάποια παρατήρηση ἤ ὑπόδειξη.

Πῶς λοιπόν μποροῦμε νά ...

Τι είναι η Παναγιά για τον κόσμο(Αγιορείτικη Διήγηση)


  
 Ακούραστος ο γέρο - Πέτρος καθάριζε κρεμμύδια στην πάνυγυρη της Παναγίας για την εσπερινή τράπεζα. Θα έρχονταν πατέρες και ψαλτάδες απο την έρημο να στολίσουν την αγρυπνία.
Και πως έκανε ο γέρο -Πέτρος αμα ξεκινούσε τα μέγιστα ανοιξαντάρια του Κουκουζέλη και το Θεοτόκε Παρθένε του Μπερεκέτη! Και όλο σκούνταγε τον Δανιήλ τον Εκκλησιαστικό να κουνήσει ακόμα πιο δυνατά τον χορό και τον πολυέλαιο.
- Ω Θεε μου, και πως θα είναι στον παράδεισο, ακούγονταν η φωνή του γέρο-καλόγερου.

   Παρότι το στασίδι του ήταν...

Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΚΑΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ