Αποστολικό Ανάγνωσμα Κυριακής ΣΤ' Λουκά



Γαλάτας Α' 11-19


            Γεμάτος συγκίνηση, και με σταθερή ομολογία ο Απόστολος Παύλος, καταγράφει στους Γαλάτες ότι η διδασκαλία που τους εκήρυξε, δεν ήταν κάτι το ανθρώπινο. Το Ευαγγέλιο το παρέλαβε «δι' αποκαλύψεως Ιησού Χριστού». Και για να τονιστεί η αλήθεια αυτή, στη συνέχεια τους ιστορεί την δική του κατ' αρχήν αναστροφή στον Ιουδαϊσμό, και κατόπιν τι ακριβώς συνέβη ώστε να είναι τώρα Απόστολος Ιησού Χριστού.
            Είναι πολύ χαρακτηριστικό αδελφοί μου το γεγονός, ότι τονίζει ο Παύλος πως το Ευαγγέλιο που εκήρυξε δεν είναι επινόημα ανθρώπου.
            Φυσικά αυτό που υπογραμμίζει ο Παύλος, ισχύει και για όλους τους άλλους Αποστόλους που εκήρυξαν στη γνωστή τότε οικουμένη, και οπωσδήποτε ισχύει για τους θεοπνεύστους συγγραφείς του λόγου του Θεού, τόσο της Παλαιάς όσο και της Καινής Διαθήκης.
            Ο Μέγας Βασίλειος, η μεγάλη αυτή μορφή της Εκκλησίας μας, κηρύττει ότι ...

Όταν στήν μετάνοια ανακατεύεται ό εγωισμός






Γέροντα, μπορεί κάποιος νά έχη συναίσθηση της άμαρτωλότητός του καί νά μήν έχη  μετάνοια;
- Ναί, άν δέν έχη ταπείνωση. Όταν στήν μετάνοια ανακατεύεται ό εγωισμός, συνέχεια ό άνθρωπος σκέφτεται: πώς τό έκανα αυτό, πώς τό είδαν οί άλλοι, τί ιδέα θά σχηματίσουν καί βασανίζεται.

Τό πώς τό έκανα πάλι καί τό πώς κατήντησα έχει εγωισμό δέν...

ΠΡΟΣΟΧΗ....Νεαρός έπαθε ηλεκτροπληξία ενώ επισκεύαζε υπολογιστή


ΠΡΟΣΟΧΗ....Νεαρός έπαθε ηλεκτροπληξία ενώ επισκεύαζε υπολογιστή


Το μηχάνημα δεν ήταν συνδεδεμένο στην πρίζα Όσοι δεν ξέρουν πολλά από ηλεκτρονικές συσκευές συχνά υποθέτουν πως... .

Εννιάχρονος ζωγράφος – ιδιοφυϊα ταράζει τον κόσμο της τέχνης



Poppies at Hunworth 12

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο εννιάχρονος Βρετανός από το Norfolk, Kieron Williamson, συγκέντρωσε 100.000 λίρες Αγγλίας πουλώντας τους 33 πίνακές του μέσα σε λίγα λεπτά. Ο μικρός μετά δήλωσε ότι θέλει να γιορτάσει την επιτυχία κερνώντας την οικογένειά του κινέζικο (takeway)… Κανείς δεν ξέρει από που κληρονόμησε το ταλέντο του ο μικρός Kieron, τα έργα του όμως είναι έργα “ενηλίκων” και μάλιστα τόσο ιδιοφυή που παρομοιάζονται με έργα του Μονέτ και του Πικάσσο. Ξεκίνησε τη ζωγραφική σε ηλικία έξι ετών, ζητώντας κατά τη διάρκεια διακοπών με τους γονείς του, ένα μπλοκάκι για να ζωγραφίσει. Και τα αριστουργήματα, μερικά από τα οποία θα δείτε παρακάτω, ξεκίνησαν να γεννιούνται, έτσι απλά.
Δείτε τα απίστευτα έργα του εννιάχρονου ζωγράφου…

Γέροντας Πορφύριος: «Τι πρέπει να προσέχετε στους λογισμούς σας»



Ο άνθρωπος έχει τέτοιες δυνάμεις, ώστε να μπορεί να μεταδώσει το καλό ή το κακό στο περιβάλλον του. Αυτά τα θέματα είναι πολύ λεπτά. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή.
Πρέπει να βλέπομε το καθετί με αγαθό τρόπο. Τίποτα το κακό να μη σκεπτόμαστε για τους άλλους.Κι ένα βλέμμα κι ένας στεναγμός επιδρά στους συνανθρώπους μας. Και η ελάχιστη αγανάκτηση κάνει κακό. Να έχομε μέσα στην ψυχή μας αγαθότητα κι αγάπη? αυτά να μεταδίδομε.Να προσέχομε να μην αγανακτούμε για τους ανθρώπους που μας βλάπτουν? μόνο να προσευχόμαστε γι’ αυτούς με αγάπη. Ό,τι κι αν κάνει ο συνάνθρωπος μας, ποτέ να μη σκεπτόμαστε κακό γι’ αυτόν. Πάντοτε να ευχόμαστε αγαπητικά. Πάντοτε να σκεπτόμαστε τοκαλό.
Δεν πρέπει ποτέ να σκεπτόμαστε για τον άλλο ότι θα του δώσει ο Θεός κάποιο κακό ή ότι θα τον τιμωρήσει για το αμάρτημά του. Αυτός ο λογισμός φέρνει πολύ μεγάλο κακό, χωρίς εμείς να το αντιλαμβανόμαστε. Πολλές φορές αγανακτούμε και λέμε στον άλλο: «Δεν ...

Παιδεία είναι η μόρφωση του Έλληνος ανθρώπου…



H  Ορθοδοξία είναι 
«Τζιβαϊρικόν πολυτίμητον»
Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΕΜΟΣ
Την διαπίστωση αυτή κάνει ο μεγάλος Γερμανός φιλόλογος Βέρνερ Γαίγκερ στο τρίτομο σύγγραμμά του με τον ελληνικότατο τίτλο «Παιδεία». Όπως γράφει ο ίδιος δεν μπόρεσε να βρει άλλη λέξη που να αποδίδει ακριβώς το νόημα που απέδιδαν οι αρχαίοι Έλληνες στην Παιδεία.
Τα λεγόμενα των αρχαίων προγόνων μας είναι τόσο σοφά και δοκιμασμένα, ώστε παρουσιάζουν μια μοναδική διαχρονικότητα. Οι σοφοί αυτοί άνδρες είχαν προβλέψει τα αποτελέσματα της καλής ή της κακής παιδείας σε ένα λαό, σε τέτοιο σημείο, ώστε, διαβάζοντας σήμερα τα λόγια αυτά, να νομίζουμε ότι γράφτηκαν για μας, τους Έλληνες του 21ου αιώνα.
Το πνεύμα της παιδείας στην αρχαία ελληνική δημοκρατία εκφράζει άριστα ο Πλάτων. Συγκεκριμένα στους «Νόμους» (κεφ. 643e – 644α) διαβάζουμε (σε μετάφραση), «…παιδεία είναι η διαπαιδαγώγηση προς την αρετή, από την παιδική ηλικία, που κάνει τον πολίτη να επιθυμεί και να αρέσκεται στο να γίνει τέλειος, να γνωρίζει δε να άρχει και να άρχεται με δικαιοσύνη…

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ...οι Ευρωπαίοι!


ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ...οι Ευρωπαίοι!

 

2 Σχόλια



Σ' ένα βιβλίο με τίτλο «Σκυλάνθρωποι» (Δημ. Μοσχόπουλου) είναι καταγεγραμμένη η ενδιαφέρουσα αφήγηση μίας Ελβετίδας, η οποία επεξηγεί γιατί οι Ευρωπαίοι και γενικότερα οι ξένοι, συμπεριφέρονται με ελεεινό τρόπο κατά των Ελλήνων. 

Η κοπέλα αναφέρεται σε κάποιον πλούσιο θείο της ονόματι Αλμπέρ που ζούσε κοντά στη
 Λοζάννη υπεραγαπώντας τα ζώα καί προστατεύοντας στη βίλα του πολλά από αυτά. 

Ένας φίλος του γιατρός απ' τη Γενεύη του δώρισε ένα κουτάβι ράτσας «μποξέρ», που άκουγε στο όνομα «Τέλος», ενημερώνοντάς τον ότι άμα μεγαλώσει το καθαρόαιμο σκυλί χρειάζεται προσοχή διότι είναι επικίνδυνο! ...

ΛΕΩ ΣΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΠΟΥ ΠΑΝΤΡΕΥΩ: «ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ Ο ΕΓΩΙΣΜΟΣ ΣΑΣ..»


altTι σημαίνει ένα διαζύγιο; Την ανικανότητά μας να αγαπήσουμε. Αυτό βασικά σημαίνει. Όλα τα υπόλοιπα είναι οι δικαιολογίες μας. Την αποτυχία να αγαπηθούμε. Τη λαθεμένη αντίληψη που είχαμε για τον γάμο. Ο γάμος δεν είναι βίος ανθόσπαρτος. [...] 

Μελετήστε με προσοχή την ακολουθία του Μυστηρίου [ενν. του γάμου]. Υπάρχει και μεταφρασμένη. Εκεί μέσα λοιπόν υπάρχουν όλα τα στοιχεία και όλες οι προϋποθέσεις που αν τις ζήσεις φθάνεις στην πληρότητα της σχέσης σου. Η Εκκλησία από την αρχή μας δείχνει τον δρόμο:  «Ευλογημένη η Βασιλεία του Πατρός...». Κι εκείνη τη στιγμή με το Ευαγγέλιο κάνει ο ιερέας το σημείου του Σταυρού. Τι σημαίνει αυτό; Τρία πράγματα βασικά.
                       
Ξέρετε, παιδιά μου, για πού ξεκινάτε; Δεν ξεκινάτε για το άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Ξεκινάτε για τη Βασιλεία του Θεού. Αυτή είναι η πορεία του γάμου.
Ποιος θα είναι ο οδηγός σας σ' αυτήν την πορεία; Το Άγιο Ευαγγέλιο.
Ποια είναι η πορεία σας; Η Σταυρική!
Λέω στα ζευγάρια που παντρεύω: «Αν το καταλάβατε, παιδιά μου, σήμερα πρέπει...

Ο «ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΒΙΣΜΟΣ» ΚΑΙ Η «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ»



                        Του Κυριάκου Θεοδωρακάκου
Στις 14 Σεπτεμβρίου, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρυ Κλίντον, καταδίκασε την ταινία που θεωρήθηκε προσβλητική για το πρόσωπο του Μωάμεθ και προκάλεσε πολύνεκρες ταραχές σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο.
Η κ. Κλίντον, ζήτησε «συγνώμη» για την παραγωγή της ταινίας στο έδαφος των ΗΠΑ, ενώ χαρακτήρισε το βίντεο που ανέβηκε στο you tube,«αηδιαστικό και κατακριτέο».
«Φαίνεται να έχει ένα βαθιά κυνικό σκοπό», τόνισε.
«Να δυσφημίσει μία μεγάλη θρησκεία και να προκαλέσει οργή».

Ήταν η ίδια Κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία πριν μερικούς μήνες κατηγορούσε την Ρωσία και τον Βλαδιμίρ Πούτιν, ότι παραβιάζει το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, όταν τα ρωσικά δικαστήρια απήγγειλαν στα μέλη του ροκ φεμινιστικού συγκροτήματος, «Russy Riot», κατηγορίες, για «προσβολή της χριστιανικής πίστης» που στη Ρωσία επισύρουν βαριές ποινές,
Τα όσα έπραξαν -παράνομα- τα μέλη του συγκροτήματος, στις 12 Φεβρουαρίου του 2012, πάνω στην Αγία Τράπεζα του Καθεδρικού Ναού του «Σωτήρα Χριστού» στη Μόσχα, είχαν επίσης έναν...

Yποδοχή του «Άξιον εστί» στη Θεσσαλονίκη

Ένας ιερομόναχος για το Νόμπελ Ειρήνης...πατέρας Γερβάσιος Ραπτόπουλος


Ένας ιερομόναχος για το Νόμπελ Ειρήνης...πατέρας Γερβάσιος Ραπτόπουλος

 

Χωρίς Σχόλια



gerbasios

Υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης, ανάμεσα σε μεγάλες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, θα είναι ο «άγιος» των φυλακισμένων .
Ο πατέρας Γερβάσιος από τη Θεσσαλονίκη έχει αφιερώσει τη ζωή του στην προσφορά βοήθειας σε άπορους φυλακισμένους.
Τα τελευταία 35 χρόνια έχει συμβάλει στην αποφυλάκιση 15.200 απόρων φυλακισμένων, οι οποίοι προέρχονται από 90 χώρες του κόσμου, έχοντας καταβάλει περισσότερα από...

Όταν συγχωρείς άφησε όλη την οργή εξαφάνισε την πληγή


Όταν συγχωρείς άφησε όλη την οργή εξαφάνισε την πληγή. Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου




  Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου

« Όταν συγχωρείς, κερδίζεις περισσότερα από εκείνα που δίδεις», λέει χαρακτηριστικά ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Μιλάει απλά, εποικοδομητικά, θέλοντας να μας παιδαγωγήσει σε μία εποχή που το οφθαλμόν αντί οφθαλμού μοιάζει να ισχύει περισσότερο παρά ποτέ. Ας παρακολουθήσουμε όσα εκείνος διδάσκει. Μοιάζουν γνωστά κι απλά. Παραμένουν όμως στη πράξη δύσκολα και μακρινά...
Θέλεις να μάθεις τη σημασία της αρετής; Τα εξής παραγγέλλει ο Θεός στους ανθρώπους: «Κανείς από σας ας μη διατηρεί στην καρδιά του κακία για τον αδελφό του» και «κανείς ας μη συλλογίζεται την κακίαν του άλλου».
Βλέπεις; Δεν λέει μόνο, συγχώρεσε το κακό του άλλου, αλλά μην το έχεις ούτε στη σκέψη σου, μη το συλλογίζεσαι, άφησε όλη την οργή, εξαφάνισε την πληγή.
 Νομίζεις, βεβαίως, ότι με την εκδικητικότητα τιμωρείς εκείνον που...