Μια παραβολή που αφορά όλους μας· διότι όλοι μας έχουμε μέσα μας τον πλούσιο και τον Λάζαρο (Κυριακή Ε’ Λουκά)

Αποτέλεσμα εικόνας για Κυριακή Ε’ Λουκά"

Κυριακή Ε’ Λουκά: Του πλουσίου και του Λαζάρου († Μητροπολίτης Σουρόζ Αντώνιος Bloom)

~ Ὅπως κάθε παραβολὴ τοῦ Κυρίου ποὺ μιλάει γιὰ τὴν κρίση, ἡ σημερινὴ παραβολὴ εἶναι πολὺ ἁπλὴ ὡς πρὸς τὸ νόημά της καὶ ταυτόχρονα θὰ πρέπει νὰ τὴν ἐξετάσουμε βαθύτερα.
Τὸ ἁπλὸ νόημά της εἶναι τοῦτο: Εἴχατε στὴν γῆ ὅ,τι ἦταν καλό, ὁ Λάζαρος δὲν εἶχε τίποτα· ἑπομένως ἀποκτᾶ στὴν αἰώνια ζωὴ ὅλα τ’ ἀγαθὰ ποὺ τοῦ εἶχαν λείψει στὴ γῆ καὶ ἐσεῖς τὰ στερῆστε. Ἀλλὰ αὐτὸ δὲν συνιστᾶ τὸ ἀληθινὸ καὶ βαθύτερο νόημα τῆς παραβολῆς.
Ποιὸς εἶναι ὁ πλούσιος; Εἶναι ὁ ἄνθρωπος ποὺ δὲν κατεῖχε μόνο ὅλα τὰ ἀγαθὰ ποὺ ἡ γῆ μποροῦσε νὰ τοῦ προσφέρει: πλοῦτο, καλὸ ὄνομα, κοινωνικὴ θέση ἀνάμεσα στοὺς συμπολίτες του· ἦταν ἕνας ἄνθρωπος ποὺ δὲν λαχταροῦσε κάτι ἄλλο. Ὅ,τι ἤθελε, ὅ,τι χρειαζόταν ἦταν ὁ ὑλικὸς πλοῦτος, μιὰ καλὴ θέση ἀνάμεσα στοὺς ἀνθρώπους, τὸν θαυμασμό, μιὰ δουλικὴ ὑπακοὴ ἀπὸ ἐκείνους ποὺ ἦταν κατώτεροί του.
Ὁ Λάζαρος δὲν κατεῖχε τίποτα· ἀλλὰ ἀπὸ τὴν παραβολὴ μαθαίνουμε ὅτι δὲν παραπονιόταν, δεχόταν ὅ,τι δὲν ἤθελε ὁ πλούσιος· ἔτρωγε τὰ ψίχουλα ἀπὸ τὸ τραπέζι του. Ἀλλὰ εἶχε μία ζωντανὴ ψυχή· ἴσως νὰ λαχταροῦσε κάτι περισσότερο: ποιὸς ἄνθρωπος δὲν θέλει νὰ ἔχει μία στέγη, νὰ ἔχει ἐξασφαλισμένη τροφή; Ἀλλὰ ἐκεῖνος δεχόταν ὅ,τι τοῦ ἔδιναν μὲ εὐγνωμοσύνη.
Καὶ ὅταν πέθαναν, τί πῆραν μαζί τους; Ὁ πλούσιος δὲν εἶχε τίποτα νὰ πάρει, ἐπειδὴ ποτὲ δὲν νοιαζόταν γιὰ ὁ,τιδήποτε δὲν μποροῦσε νὰ τοῦ προσφέρει ὁ κόσμος. Ὁ Λάζαρος πάντα ποθοῦσε περισσότερα ἀγαθὰ ἀπ’ αὐτὰ ποὺ ἡ γῆ μποροῦσε νὰ τοῦ προσφέρει: ἐπιθυμοῦσε δικαιοσύνη, εἰρήνη, ἀγάπη, συμπόνια, ἀλληλεγγύη- ὅλα ἐκεῖνα τὰ πράγματα ποὺ κάνουν τὸν ἄνθρωπο νὰ εἶναι ἄνθρωπος. Ὁ πλούσιος ζοῦσε μιὰ ζωὴ παρόμοια μ’ αὐτὴν ποὺ περιγράφεται σὲ μιὰ ἀπὸ τὶς προφητεῖες: Ὁ λαὸς τοῦ Ἰσραὴλ ἐπαχύνθη ἀπὸ τὸν πλοῦτο καὶ λησμόνησε τὸν Θεό… Ὁ φτωχὸς δὲν μποροῦσε νὰ κάνει κάτι τέτοιο· ἦταν τόσο φτωχὸς γιὰ νὰ ριζώσει στὴν γῆ- ἦταν ἐλεύθερος.
Αὐτὴ ἡ παραβολὴ λοιπὸν ἀφορᾶ ὅλους μας· διότι ὅλοι μας ἔχουμε μέσα μας τὸν πλούσιο καὶ τὸν Λάζαρο. Ἀπὸ τὴ μία πλευρὰ πόσο πλούσιοι, πόσο ἀσφαλεῖς εἴμαστε. Ἀπὸ τὴν ἄλλη, ἐὰν βρισκόμαστε τώρα ἐδῶ, πάει νὰ πεῖ ὅτι στὴν ψυχή μας, ὑπάρχει μία ἄλλη διάσταση ποὺ λαχταρᾶ κάτι ἄλλο. Ἀλλὰ μένει νὰ κάνουμε μία ἐρώτηση: Ἐὰν ἔπρεπε νὰ διαλέξουμε, τί θὰ διαλέγαμε; Τί εἶναι αὐτὸ ποὺ πραγματικὰ θεωροῦμε πολύτιμο; Εἶναι ἡ ἀσφάλεια ποὺ μέχρι τώρα ἡ γῆ μᾶς ἔχει προσφέρει- ἢ εἶναι ἡ ἀπεραντοσύνη, τὸ βάθος στὸ ὁποῖο κατανοοῦμε τὸν Θεό, ἡ κοινωνία μας μαζί Του, ἡ ἀγάπη γιὰ τὸν πλησίον, ἡ συμπόνια – τόσα ἄλλα πράγματα ποὺ μᾶς ἔχει διδάξει τὸ Εὐαγγέλιο;
Καὶ αὐτὸ εἶναι τὸ σημεῖο ὅπου ἀναφέρεται ἡ παραβολή, δὲν...

Θέλεις να βρεις την αιώνια ζωή; Κράτησε αυτά τα δύο…


Άγιος Ισαάκ ο Σύρος
 
Θέλεις να βρεις την αιώνια ζωή; Κράτησε αυτά τα δύο, την πίστη και την ταπεινοφροσύνη.
 
Αποτέλεσμα εικόνας για ισαακ συρου ασκητικαΌπως η χάρη του Θεού πλησιάζει τον ταπεινόφρονα, έτσι στον υπερήφανο έρχονται οδυνηρές περιστάσεις. Οι οφθαλμοί του Κυρίου είναι στους ταπεινόφρονες, για να τους κάνει να ευφραίνονται στους υπερήφανους όμως εναντιώνεται, για να τους ταπεινώσει. Ο ταπεινός δέχεται συνεχώς το έλεος του Θεού, ενώ ο σκληρόκαρδος και ολιγόπιστος βρίσκει στο δρόμο του συναπαντήματα φοβερά.
 
Ταπείνωσε τον εαυτό σου για όλες τίς δωρεές που δέχθηκες από το Θεό, μπροστά σε όλους τους ανθρώπους, και θα δοξαστείς πιο πολύ παρά οι άρχοντες αυτού του κόσμου. Να προλαβαίνεις και να χαιρετάς όλους τους ανθρώπους, και να υποκλίνεσαι μπροστά τους, και έτσι θα τιμηθείς πιο πολύ παρά αυτοί που προσφέρουν ως δώρο χρυσάφι καθαρό.
 
Εξευτέλισε τον αμαρτωλό εαυτό σου, και θα δεις μέσα σου τη δόξα του Θεού. Γιατί όπου βλαστάνει η ταπείνωση, εκεί αφθονεί η δόξα του Θεού. Εάν αγωνισθείς να εξευτελιστείς φανερά από τους ανθρώπους, για να εξαλείψεις την υπερηφάνεια σου και τον εγωισμό σου, ο Θεός θα σε κάνει να δοξαστείς. Εάν όμως ταπεινώνεσαι μέσα στην καρδιά σου, χωρίς να σε βλέπουν οι άλλοι, τότε ο Θεός φανερώνει τη δόξα του στην καρδιά σου.
 
Όταν έχεις μεγάλα αξιώματα ή χαρίσματα, να γίνεις ευκαταφρόνητος, για να ...

Κρυολόγημα: Έτσι θα το σταματήσετε μέσα σε λίγες ώρες


Κρυολογήσατε; Υπάρχει τρόπος να αναχαιτίσετε την εξέλιξη του κρυολογήματος μέσα σε λίγες ώρες και να επιστρέψετε γρηγορότερα στη δουλειά; Τίποτα δεν αποκλείεται, αρκεί να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές
Τη μία μέρα αισθάνεστε καλά και την επόμενη η μύτη αρχίζει να τρέχει, το φτάρνισμα δίνει και παίρνει και νιώθετε το λαιμό σας άγριο, να πονάει κάθε φορά που καταπίνετε.

Το πιθανότερο είναι ότι κάποιος από τους εκατοντάδες ιούς του κοινού κρυολογήματος αποφάσισε να εγκατασταθεί στο αναπνευστικό σας σύστημα μαζί με τα συνοδά συμπτώματα: καταρροή, δακρύρροια, δέκατα, κόπωση….. Εάν φοβάστε πως αυτή η ίωση θα σας κρατήσει στο κρεβάτι για μέρες, δεν έχετε παρά να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα και η πραγματικότητα μπορεί να είναι διαφορετική.
Καλό είναι να ξέρετε ότι ο ιός του κοινού κρυολογήματος θα χρειαστεί 3-4 μέρες για να κάνει τον κύκλο του. Ωστόσο, το διάστημα αυτό εξαρτάται τόσο από την κατάσταση του ανοσοποιητικού σας συστήματος όσο και από το αν είστε καπνιστής. Ειδικά στη δεύτερη περίπτωση, η ταλαιπωρία σας μπορεί να κρατήσει ακόμη και το διπλάσιο χρόνο.
Υπάρχουν πάνω από 200 ιοί του κοινού κρυολογήματος που προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό, με την πλειοψηφία τους να επικεντρώνεται στο αναπνευστικό σύστημα. Αν, λοιπόν, τις πρώτες 24 ώρες από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων κινηθείτε σωστά, θα απαλλαχτείτε και θα επιστρέψετε σύντομα στην καθημερινότητά σας.
Η αλήθεια είναι ότι κολλήσατε συνάχι όχι μόνο επειδή ήρθατε σε επαφή με τον ιό, για παράδειγμα από ένα φτάρνισμα, μια αγκαλιά ή μια χειραψία, αλλά και επειδή η άμυνα του οργανισμού σας δεν ήταν ισχυρή. Όταν, είμαστε υπερβολικά κουρασμένοι, στρεσαρισμένοι ή το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι εξασθενημένο, οι ιοί του κρυολογήματος βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να πολλαπλασιαστούν καθώς τα αμυντικά συστήματα του οργανισμού λειτουργούν βραδύτερα. Τι μπορείτε να κάνετε: Αν νιώθετε ότι κάτι σας περιτριγυρίζει πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αποφεύγετε την επαφή των χεριών με τα μάτια, καθώς υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς της μόλυνσης.

Οι κρίσιμες ώρες
Στις πρώτες δύο ώρες από την έκθεση στον ιό αρχίζουν τα πρώτα συμπτώματα στη μύτη και το λαιμό, με τη ρινική ξηρότητα και ενόχληση να αναπτύσσονται καθώς το επιθηλιακό στρώμα των κυττάρων που συνιστά την άμυνα του οργανισμού, αρχίζει να κατακερματίζεται. Οι ιοί που καταφέρνουν να διαπεράσουν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού αρχίζουν να διαπερνούν τα επιθηλιακά κύτταρα και να αναπαράγονται με ταχύτατους ρυθμούς μέσα σε διάστημα μόλις 10 ωρών, προκαλώντας σε πολλές περιπτώσεις το αίσθημα της κούρασης, καθώς το σώμα προσπαθεί να καταπολεμήσει τη λοίμωξη. Τι μπορείτε να κάνετε: Ξεκουραστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να ανταπεξέλθει στη μάχη κατά του ιού. Αποφύγετε να πάτε στο γραφείο επειδή κινδυνεύετε να κολλήσετε τους συναδέλφους σας, αλλά και επειδή χρειάζεστε ανάπαυση σε ζεστό περιβάλλον. Για να ξεπεράσετε γρήγορα το κρυολόγημα είναι σημαντικό να ακολουθήσετε την κυριότερη συμβουλή των ειδικών που είναι η ανάπαυση στο σπίτι έστω και για δύο μέρες, σε ζεστή ατμόσφαιρα (24-25 C).
Στις δέκα πρώτες ώρες, που ο ιός μολύνει όλο και περισσότερα κύτταρα, τα συμπτώματα γίνονται πλέον έντονα. Τα προσβεβλημένα ρινικά κύτταρα παράγουν χημικές ουσίες ως μέρος της φυσιολογικής ανοσοαπόκρισης, γι’ αυτό και η μύτη σας «τρέχει» και φτερνίζεστε διαρκώς σε μια προσπάθεια του οργανισμού να εκδιώξει τον ιό. Τι μπορείτε να κάνετε: Πίνετε πολλά υγρά που συμβάλλουν στην ρευστοποίηση και την αποβολή των εκκρίσεων από το λαιμό και τη μύτη. Επιπλέον η ενυδάτωση του οργανισμού συμβάλλει στην απομάκρυνση των τοξινών, που παράγονται από τα νεκρά κύτταρα, τα οποία αυξάνονται καθώς ο οργανισμός μάχεται τους ιούς. Εκτός από νερό μπορείτε να πίνετε και ροφήματα (χαμομήλι, τίλιο) που μαλακώνουν τον βλεννογόνο του λαιμού και της μύτης, διευκολύνοντας την αποβολή των εκκρίσεων.
Μετά τις 11 ώρες ο ιός του κρυολογήματος έχει «εγκατασταθεί» για τα καλά στα ενδότερα επίπεδα των επιθηλιακών κυττάρων και μετακινείται στο σώμα μέσω της ροής του αίματος παρεμβαίνοντας στον τρόπο που λειτουργούν τα κύτταρα και προκαλώντας συμπτώματα όπως ο μυικός πόνος. Συγκεκριμένα, επηρεάζει τα γονίδια που ...

H μετάνοια όπως την έμαθα από τον όσιο Παΐσιο


Σχετική εικόνα
…Πολλές φορές τον έχω δει, από το 1979 μέχρι το 1994 που κοιμήθηκε, μα εκτός από μία ερώτηση, που εγώ έκαμα, ουδέποτε τον ερώτησα κάτι, πάντα αυτός μου μίλαγε και με δίδασκε.
Ήταν το 1990, όταν πρωί πρωί φτάσαμε στην Παναγούδα με τον Γιώργο. Μας άνοιξε φιλόξενα και με πήρε αγκαλιά τραβώντας με απαλά κάπου να μείνουμε μόνοι μακρυά από τον φίλο μου.
Με κοιτά στα μάτια και μου λέει:
-«Άκουσε με, Ανδρέα. Πρώτα η σχέση σου με τον Θεό τον οποίο να Αγαπάς με όλη σου την καρδιά που σημαίνει να φυλάσσεις μέσα σου τις Εντολές Του.
Ύστερα, να αγαπάς τη γυναίκα σου, όπως ο Χριστός αγάπησε την Εκκλησία!
Να αγαπάς, σημαίνει να Μετανοείς και να συγχωρείς!
Να έχεις πάντα σαν έγγαμος στο νου τη διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου που ...

Τρεις συνήθειες για να εξοικονομείτε περισσότερα χρήματα το μήνα


Αν θέλετε να βάλετε κάποια χρήματα στην άκρη ή θέλετε να τα συγκεντρώσετε για κάποιο σκοπό και σας φαίνεται ακατόρθωτο τότε μάλλον πρέπει να ξεκινήσετε από μικρές καθημερινές συνήθειες. Μπορεί το ποσό καθημερινά να σας φαίνεται μικρό αλλά στο τέλος του μήνα είναι σημαντικό.

Δείτε ποιες μικρές αλλαγές μπορείτε να κάνετε στην καθημερινότητά σας και θα διαπιστώσετε πως είναι εφικτό να βάλετε επιτέλους χρήματα στην άκρη.
Βάζετε κάθε μέρα σε έναν κουμπαρά ένα ευρώ
Αν σας φαίνεται μικρό ποσό, σκεφτείτε ότι στο τέλος του μήνα θα έχετε βάλει στην άκρη 30 ολόκληρα ευρώ και στο τέλος του χρόνου 365 ευρώ. Είναι ένα σημαντικό ποσό το οποίο μπορείτε, για παράδειγμα, να ...

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΡΩΜΗΟΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΣΙΑ



π. Γεωργίου Δ. Μεταλληνού
Για το όνομα Ρωμηός (=Ρωμαίος) υπάρχει μεγάλη σύγχυση, σ’ εκείνους φυσικά που ερασιτεχνικά ασχολούνται με την ιστορία, ενώ όσοι έχουν τις επιστημονικές προϋποθέσεις μπορούν να κατανοήσουν την έννοια και ιστορική σημασία των εθνικών μας ονομάτων.

Το όνομα «Έλλην» είναι το κυριότερο όνομα του έθνους των Ελλήνων. Η έννοιά του όμως ποικίλλει
κατά περιόδους και άλλοτε είναι φυλετική και άλλοτε εθνική ή πολιτιστική ή θρησκευτική,
στους τελευταίους δε αιώνες καθαρά εθνική.

Είναι όμως γεγονός, ότι (κατά τον Αριστοτέλη) αρχαιότερο είναι το όνομα Γραικός για το έθνος μας
και με αυτό μας ονόμαζαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι. Από τον 8ο αιώνα (Καρλομάγνος και το περιβάλλον του)
 το ανατολικό μέρος της αυτοκρατορίας («Βυζάντιο») ονομαζόταν Γραικία και οι κάτοικοί της Γραικοί,
αλλά με μειωτική έννοια (αιρετικοί και κίβδηλοι). Το υβριστικό αυτό υπόβαθρο διατήρησε το όνομα
 αυτό στα χείλη των δυτικών ως τον αιώνα μας. Ενώ, λοιπόν, καυχόμεθα και για το όνομά μας αυτό
(Γραικοί), όταν χρησιμοποιείται σε δυτικά κείμενα (παλαιότερα), πρέπει να γνωρίζουμε την αληθινή
του σημασία.

Το όνομα Γραικός στη Δύση, από τον 8ο αιώνα, δηλώνει τον μη γνήσιο Ρωμαίο, διότι το όνομα Ρωμαίος

 διεκδικούσε ο Φραγκολατινικός κόσμος. Το 962 ιδρύθηκε από τους απογόνους του Καρλομάγνου, του
 μεγαλυτέρου εχθρού του Ελληνισμού, η «Αγία Ρωμαϊκή αυτοκρατορία του γερμανικού έθνους»,
υποκαθιστώντας (θεωρητικά) την Αυτοκρατορία της Νέας Ρώμης-Κωνσταντινουπόλεως.

Η Ενωμένη Ευρώπη, υπό την (πραγματική) ηγεσία της Γαλλίας (Φραγκίας) και της Γερμανίας (Τευτονίας),
δηλαδή των Φραγκολατινικών εθνοτήτων (οι σημερινοί Άγγλοι είναι οι Νορμανδοφράγκοι και οι λαοί της
 Κεντρικής Ευρώπης οι Λομβαρδοφράγκοι), δεν μπορούσε να...

Ποτέ σου...


«Ποτέ σου μη ζήτησης αξιώματα. Ποτέ σου μη ζήτησης τιμές από τον κόσμο. 
Ποτέ σου μη ζήτησης να ακουστή το όνομά σου.
Να ‘σαι πάντα αφανής, άγνωστος στους πολλούς τόσο, ώστε, ει δυνατόν, να μη σε ξέρη κανένας. 
Και τότε θα σε ξέρη ο Θεός. 
Εάν ο Θεός θέλη να σε φανερώση, δεν ευθύνεσαι εσύ. 
Μόνο εσύ να μη φροντίζης να φανής ότι είσαι έτσι και έτσι, ότι τάχα δηλαδή έχεις αρετή, είσαι άξιος κ.λπ.
Να ζεις με αφάνεια, σαν...

28 Οκτωβρίου 1940: Το “ΟΧΙ” του Μεταξά και ο αγώνας για την Ελευθερία και την Τιμή της Ελλάδας- Δείτε το βίντεο- ντοκουμέντο


28 Οκτωβρίου 1940: Το “ΟΧΙ” του Μεταξά και ο αγώνας για την Ελευθερία και την Τιμή της Ελλάδας- Δείτε το βίντεο- ντοκουμέντο
Η Επέτειος του ΟΧΙ μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίουτου 1940 στον Έλληνα δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.
Δείτε απόσπασμα από τις ιστορικές στιγμές της εποχής:
Έρευνα, Επιμέλεια Νάνσυ Νάσκου
Μοντάζ Μαριάνθη Ματζίρη
Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της 28 Οκτωβρίουτου 1940 η τότε Ιταλική Κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, δια του Ιταλού Πρέσβη στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι, ο οποίος και το επέδωσε ιδιόχειρα στον Ιωάννη Μεταξά, με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος, (λιμένες, αεροδρόμια .), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.
Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Μεταξάς έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά την ιστορική φράση: «Alors, c’est la guerre», αλόg, σε λα γκεg, δηλαδή, Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο), εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση επί των ιταμών ιταλικών αιτημάτων.
O ίδιος ο Γκράτσι στα απομνημονεύματά του, που εξέδωσε το 1945, περιγράφει τη σκηνή:
“Έχω εντολή κ. πρωθυπουργέ να σας κάνω μία ανακοίνωση και του έδωσα το έγγραφο. Παρακολούθησα την συγκίνηση εις τα χέρια και εις τα μάτια του. Με σταθερή φωνή και βλέποντάς με κατάματα ο Μεταξάς μου είπε: «Αυτό σημαίνει πόλεμο». Του απήντησα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μου απήντησε ΟΧΙ. Του πρόσθεσα ότι αν ο στρατηγός Παπάγος…, ο Μεταξάς με διέκοψε και μου είπε: ΟΧΙ! Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως”
Ο Μεταξάς εκείνη τη στιγμή είχε εκφράσει το...

Ο δοξασμένος αγώνας του ναυτικού μας το Έπος του 1940-41

Τὸ ναυτικό μας στὸ Ἔπος τοῦ 1940-41


   ΙΕΡΑ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ

ΔΡYΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ,  ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ  &  ΚΟΝΙΤΣΗΣ
ριθ.  Πρωτ.:  768
Ἐν Δελβινακίῳ τῇ 14ῃ Ὀκτωβρίου  2019
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ  223η

ΘΕΜΑ: «Ὁ δοξασμένος ἀγώνας τοῦ Ναυτικοῦ μας στὸ ἔπος τοῦ 1940-41”.
Ἀγαπητοί μου Χριστιανοί,
-Α-
Ὅταν στὶς 15 Αὐγούστου 1940, ὑποβρύχιο “ἀγνώστου ἐθνικότητος” βύθιζε τὴν “ΕΛΛΗ” στὸ λιμάνι τῆς Τήνου, ἡ Κυβέρνηση τὸ γνώριζε καὶ ὁ Λαὸς τὸ διαισθανότανε : Ἡ γειτονικὴ Ἰταλία ἑτοιμαζόταν γιὰ πόλεμο ἐναντίον τῆς Ἑλλάδος. Ἕναν πόλεμο, ποὺ δὲν θὰ διεξαγόταν μόνο στὰ βουνὰ τῆς Πίνδου καὶ τῆς Βορείου Ἠπείρου ἀπὸ τὸν Στρατὸ Ξηρᾶς καὶ τὴν Ἀεροπορία, μὰ καὶ στὶς θάλασσες καὶ στὰ πέλαγα, ἀπὸ τὰ πολεμικὰ πλοῖα καὶ τὰ ὑποβρύχια, ποὺ ἔγραψαν σελίδες δόξας καὶ μεγαλείου.
Ἔτσι, ὅταν ἡ Ἑλλάδα, μὲ τὸ στόμα τοῦ πρωθυπουργοῦ Ἰωάννου Μεταξᾶ, ἀπέρριψε τὸ ἰταμὸ ἰταλικὸ τελεσίγραφο, καὶ σὰν ἀστραπὴ πέρασε στ’ ἀραγμένα καράβια ἡ εἴδηση, σήκωσε κῦμα πελώριο τὴν ὀργὴ γιὰ τὸ ἄθλιο τόλμημα τῆς γείτονος. Τὰ πληρώματα ἐνθουσιάστηκαν, ἀξιωματικοὶ καὶ ναῦτες δὲν βλέπανε τὴν ὥρα νὰ σαλπάρουν. Καὶ ποτέ, μηχανικοὶ καὶ θερμαστές, δὲν δούλεψαν τόσο σβέλτα γιὰ νὰ βάλουν μπροστά. Ὅλοι καίγονταν ἀπὸ μιὰ φλόγα νὰ βγοῦν στ’ ἀνοιχτά, νὰ πολεμήσουν τὸν ...

Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2019 BINTEO- "28 Οκτωβρίου 1940. Το πεδίο της μάχης και το μνημείο με τους "ξεχασμένους" αθάνατους ήρωες!"



28 Οκτωβρίου 1940. Το πεδίο της μάχης και το μνημείο με τους "ξεχασμένους" αθάνατους ήρωες!Ένα επετειακό βίντεο από...

Ξυλούρης - ὁ μικρὸς στρατιώτης


Τί λες, ωρέ πάτερ, θα σωθούμε;

Αποτέλεσμα εικόνας για chipuri athonite pictate

Μοναχός Βικέντιος Αγιαννανίτης (1872 - 12 Οκτωβρίου 1961)
Κατά κόσμον ονομαζόταν Γεώργιος Δράκος του Δημητρίου και της Βασιλικής. Ο μακάριος αυτός Γέροντας γεννήθηκε στο χωριό Στανός Βάλτου Μεσολογγίου το 1872. Προσήλθε το 1915 στην Καλύβη Αγίου Δημητρίου στη σκήτη της Αγίας Άννης. Εκάρη μοναχός το 1916. Ο Γέροντας Χερουβείμ γράφει πολύ ωραία γι’ αυτόν τον αγωνιστή: 
 «Ο γερο-Βικέντιος ήταν γεμάτος φυσική απλότητα. Όπου κι αν βρισκόταν, προσευχόταν με δυνατή φωνή στα μονοπάτια, στο Κυριακό, στις συναντήσεις του με τους άλλους. “Σώσε με, Παναγία μου. Σώσε με. Ελέησέ με”, τον ακούγαμε συχνά να φωνάζη. Η φωνή του έβγαινε με πόνο, με αγωνία, σαν από πληγωμένα στήθη.
 Η πονεμένη κραυγή του θύμιζε τα σοφά λόγια του αγίου Μακαρίου:
 “Εάν στενάξη η ψυχή και βοήση προς τον Θεόν, εξαποστέλλει αυτή τον πνευματικόν Μωϋσέα, τον λυτρούμενον αυτήν εκ της δουλείας των Αιγυπτίων. Αλλά πρώτον βοά και στενάζει και τότε της απολυτρώσεως την αρχήν λαμβάνει”.
Τον απασχολούσε ακατάπαυστα η υπόθεσις της σωτηρίας. Του δημιουργούσε ψυχική οδύνη. Όταν συναντούσε κάποιον στον δρόμο, μετά το “ευλογείτε”, συνήθιζε να ερωτά με την βαρειά ρουμελιώτικη προφορά του, γιατί καταγόταν από τα μέρη του Καρπενησιού:
– Τί λες, ωρέ πάτερ, θα σωθούμε;
Τίποτε άλλο δεν έλεγε. Τίποτε άλλο δεν τον απασχολούσε. Ήταν ένας άλλος Εφραίμ Σύρος στην κατάνυξη.
“Σώσε με, Παναγία μου”, παρακαλούσε, κι έτρεχαν ποτάμι τα δάκρυα. 
“Μη μ’ αφήσεις να χαθώ. Εγώ για την αγάπη του Υιού σου ήλθα εδώ από...

Η χώρα όπου οι κάτοικοι της μιλάνε ελληνικά & γιορτάζουν την 25η Μαρτίου & την 28η Οκτωβρίου!

Και όμως υπάρχει μια μικρή χώρα της Λατινικής Αμερικής όπου πάνω από 6000 κάτοικοι της μιλούν Ελληνικά.Ο λόγος για την Ουρουγουάη όπου σύμφωνα με έρευνα της «Eurostat», το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων απάντησε ότι ταυτίζεται πολιτιστικά με την Ευρώπη, με την πρώτη χώρα που να τους έρχεται στο μυαλό να είναι η Ελλάδα.

Μάλιστα η «λατρεία» για την Ελλάδα δεν σταματάει εκεί αφού στο σχολείο μαθαίνουν την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό και γιορτάζουν τόσο την 25η Μαρτίου όσο και την 28η Οκτωβρίου. Επιπλέον με μια επίσκεψη στην πρωτεύουσα του Μοντεβίδεο αλλά και σε άλλες πόλης της Ουρουγουάης των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων κάποιος θα καταλάβει ότι αυτό δεν...