Η γεύση της πατάτας είναι τέτοια, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει καρυκεύματα, αλμυρά τυριά, μπέικον και πικάντικες σάλτσες, μετατρέποντας όλα αυτά τα συνοδευτικά, από απλούς «ενισχυτές γεύσης» σε εύγευστους πρωταγωνιστές. Οι τρόποι λοιπόν, να μαγειρέψει κάποιος μια πατάτα είναι τόσοι όσοι και τα άστρα του ουρανού…
Δεν είναι βέβαια, όλοι οι τρόποι επιτυχημένοι και δεν είναι όλοι οι
τρόποι άξιοι επαναλήψεως. Όλοι όμως, έχουμε ένα αγαπημένο πιάτο με πατάτα. Ακόμα και αν είναι απλά η δικαιολογία για να φάμε περισσότερο… μπέικον.
1. Ο πιο άχαρος ομολογουμένως τρόπος να μαγειρέψει κανείς μια πατάτα είναι να τη βράσει. Οι βραστές πατάτες, είτε στον ατμό, είτε στο νερό, μάλλον ανακαλύφθηκαν ως το ενδιάμεσο στάδιο για τον πουρέ. «Στολίστε» τη με λίγο χοντρό αλάτι, φρέσκο πιπέρι, φρέσκο κρεμμυδάκι και δεντρολίβανο ή άνηθο και σίγουρα, θα τη λατρέψετε.
2. Οι περισσότερες σούπες είναι αναμφίβολα, ένα νόστιμο και σχετικά εύκολο και γρήγορο γεύμα, ιδανικό για τον χειμώνα. Η πατατόσουπα βέβαια, δεν είναι η πιο νόστιμη σούπα από όλες, μιας και η γεύση της είναι κάπως επίπεδη και άτονη. Αν προσθέσετε όμως, λίγο μπέικον, τριμμένο τυρί και μερικά μπαχαρικά θα την κάνετε αγνώριστη.
3. Η πατατοσαλάτα ήρθε στο φως, πιθανότατα όταν κάποιος βαρέθηκε να τρώει βραστές πατάτες και πριν αυτές εξελιχθούν σε πουρέ, διανθίστηκαν με μαγιονέζα, άνηθο και κάππαρη. Και ευτυχώς για τους ουρανίσκους μας, αποδείχθηκε πολύ σοφή κίνηση…
4. Επίσης και εκτός από την κατσαρόλα ή τον ατμομάγειρα, υπάρχει και ο φούρνος, που καταφέρνει θαύματα στην περίπτωση της πατάτας. Οι ψητές πατάτες τυλιγμένες στο αλουμινόχαρτο, ψημένες με τη φλούδα τους, περιχυμένες με μια γεμάτη κουταλιά βούτυρο, λίγο χοντρό αλάτι και ίσως, μερικά κομματάκια μπέικον και γραβιέρα, θα σας κάνουν να τις αγαπήσετε παράφορα.
5. Αν είστε από τους λάτρεις της ελληνικής κουζίνας, τότε σίγουρα θα αγαπάτε τις...