Πώς να αντιμετωπίσετε μια κρίση πανικού – Ρούλας Τσουλέα.


Έχετε νιώσει ποτέ το σώμα σας να τρέμει ανεξέλεγκτα, την καρδιά σας να κτυπάει σαν τρελή, το στόμα σας να ξεραίνεται και τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια σας επειδή κάτι σας τρομάζει ή σας προκαλεί ακραίο άγχος;
Αν ναι, είναι πιθανό να πάθατε κρίση πανικού, μία βραχείας διάρκειας, αιφνίδια κρίση άγχους που συνοδεύεται από κινητοποίηση του αυτόνομου νευρικού συστήματος και προκαλεί σωματικά συμπτώματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται επίσης εφίδρωση, γρήγορη αναπνοή (ταχύπνοια), ναυτία, απώλεια προσανατολισμού, αίσθημα λιποθυμίας, ζάλη, μούδιασμα κ.λπ.
Αν και τα συμπτώματα δεν είναι στην πραγματικότητα επικίνδυνα, μπορεί να τρομάξουν πάρα πολύ τον πάσχοντα, κάνοντάς τον να νομίζει ότι έπαθε έμφραγμα ή ότι θα καταρρεύσει, θα τρελαθεί ή και θα πεθάνει ακόμα.
Η αιτία της κρίσης πανικού συνήθως είναι ανεξέλεγκτα ή/και απρόβλεπτα γεγονότα της ζωής, με πιο χαρακτηριστικό (και επίκαιρο) την οικονομική κρίση που μαστίζει τα τελευταία χρόνια τη χώρα. Αυτού του είδους τα γεγονότα «μεταφράζονται» εσωτερικά ως απειλές, ταράζοντας έντονα τον ψυχισμό μας και μπορεί να οδηγήσουν στη σωματοποίηση του άγχους, ιδιαίτερα όταν το άτομα αδυνατεί να ...

Τί κάνουμε ὅταν μᾶς εἰρωνεύονται γιά τήν πίστη μας;


Ὅταν μᾶς εἰρωνεύονται οἱ ἄλλοι, ὄχι γιὰ λάθη ποὺ κάναμε, ἀλλὰ γιατὶ ἐκκλησιαζόμαστε ἀνελλιπῶς, γιατὶ ἔχουμε πολλὰ παιδιά, γιατὶ «πηγαίνουμε μὲ τὸ σταυρὸ στὸ χέρι», γιατὶ νηστεύουμε καὶ τὰ ὅμοια, δὲν ὑπάρχει λόγος νὰ λυπούμαστε.

Συνήθως παίρνουμε στάση ἄμυνας. Δὲν τοὺς ἀνεχόμαστε νὰ λένε σὲ βάρος μας πικρόλογα.Ἡ ὑποτιμητική τους συμπεριφορὰ πρὸς ἐμᾶς πάρα πολὺ μᾶς στοιχίζει. Ἄλλα παθήματα τὰ ὑπομένουμε εὐκολότερα, ἀλλὰ τὶς εἰρωνεῖες τοῦ κόσμου δὲν μποροῦμε νὰ τὶς ἀντέξουμε. Ἀλλὰ γιατί δυσκολευόμαστε νὰ ὑπομείνουμε τὶς εἰρωνεῖες τοῦ κόσμου;

Διότι ἐρεθίζουν τὸ πάθος τῆς φιλοδοξίας, τὸ πιὸ βαθύρριζο πάθος ποὺ...

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


Αποτέλεσμα εικόνας για πορφυριος»Ὅταν παραδοθοῦμε στὸν Χριστό, εἰρηνεύει ὁ πνευματικός μας ὀργανισμός, μὲ ἀποτέλεσμα τὴ φυσιολογικὴ λειτουργία ὅλων τῶν ὀργάνων καὶ τῶν ἀδένων. Ὅλα ἐπηρεάζονται - γινόμαστε καλά, παύουμε νὰ ὑποφέρουμε. Καὶ καρκίνο νὰ ἔχουμε, ἂν τ᾿ ἀφήσουμε στὸν Θεὸ καὶ γαληνέψει ἡ ψυχή μας, μπορεῖ ἡ θεία χάρις μὲ τὴ γαλήνη αὐτὴ νὰ ἐνεργήσει νὰ φύγει καὶ ὁ καρκίνος καὶ ὅλα. Κι ἂν θέλετε νὰ μάθετε, καὶ τὸ ἕλκος στομάχου ἀπὸ τὴ νεύρωση δημιουργεῖται. Τὸ συμπαθητικὸ σύστημα, ἐνῷ πιέζεται, σφίγγεται καὶ παθαίνει, καὶ ἔτσι δημιουργεῖται τὸ ἕλκος. Μιά, δυό, τρεῖς, σφίξιμο, σφίξιμο, σφίξιμο, στενοχώρια, στενοχώρια, στενοχώρια, ἄγχος, ἄγχος, ἄγχος, πώπ! ἕλκος. Ἕλκος ἢ καρκίνος, ἐξαρτᾶται. Ὅταν στὴν ψυχὴ μας ὑπάρχουν μπερδέματα, ἐπιδροῦν στὸ σῶμα καὶ ἡ ὑγεία δὲν πηγαίνει καλά».
Καί καταλήγει ὁ γέροντας Πορφύριος «τὸ τέλειο εἶναι νὰ μὴν προσευχόμαστε γιὰ τὴν ὑγεία μας. Νὰ μὴν εὐχόμαστε νὰ...

Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης: Τον εγωιστή άνθρωπο ο εγωισμός τον ρεζιλεύει και τον θεατρίζει



Σήμερα θα μιλήσουμε για την μεγάλη πνευματική ασθένεια που λέγεται εγωισμός.
Ο εγωισμός είναι ένα παράλογο πάθος που μαστίζει κυριολεκτικά όλο το ανθρώπινο γένος· όλοι οι άνθρωποι πάσχουμε από αυτή τη μεγάλη ασθένεια. Τον εγωιστή άνθρωπο ο εγωισμός τον ρεζιλεύει και τον θεατρίζει. Αυτόν τον εγωισμό καλούμεθα από το Θεό να αγωνιστούμε, να τον καταπολεμήσουμε, για να απαλλαγούμε απ’ αυτόν.
Ο παλαιός άνθρωπος είναι η εμπαθής κατάσταση της ψυχής και στην κυριολεξία είναι εγωισμός.
Όλα τα πάθη, όλα τα αμαρτήματα, όλες οι πτώσεις, έχουν την αρχή τους, την αφετηρία τους στον εγωισμό. Μεγάλο κακό. Δεν αφήνει τον άνθρωπο ήσυχο· τον τυραννά νύχτα – μέρα. Όλοι γενικά οι άνθρωποι πάσχουν από αυτό το κακό, και περισσότερο από όλους εγώ ο αμαρτωλός…
Στον πρώτο καιρό που ήμουνα κοντά στον...

Η υπομονή Ανανίας Κουστένης


Η Ευλογία της Καταστροφής


Είναι σκληρό να κοιτάς τον ουρανό, να μιλάς στο Θεό, και να αισθάνεσαι την απόλυτη σιωπή. Να νιώθεις μοναξιά που σκοτεινιάζει κάθε κύτταρο της ύπαρξης σου. Εκείνη την στιγμή δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Νιώθεις θλίψη και πλήρη ακινησία. Καμία όρεξη για ζωή. Μα και...

Θεέ μου, πάρε με !



Πόσοι άνθρωποι σε δύσκολες στιγμές δεν το λένε! Οι περισσότεροι όμως δε γνωρίζουν ότι είναι αμαρτία κι ότι αποτελεί έλλειψη υπομονής κι ελπίδας στη βοήθεια του Θεού. Το ακόλουθο όμως περιστατικό , το βεβαιώνει ξεκάθαρα. Το διηγήθηκε με πολλή ταπείνωση και συναίσθηση ένας σεβαστός ιερέας, ο οποίος έχει πνευματικά παιδιά και στην επαρχία και στην Αθήνα. Είπε:.....

"Γιατί σταμάτησες να μου κάνεις κομποσχοίνι; Κάθε μέρα, όσο ζεις, θα μου κάνεις το κομποσχοινάκι, γιατί κάθε μέρα λαβάνω το δώρο σου"


Όλη η φύσις μιλά, κλαίει και οδύρεται, γιατί η άμαρτία είναι μεγάλη κι όπου είναι μεγάλη η αμαρτία, εκεί έρχεται και η οργή του Θεού
Θυμάστε, σάς είπα κάποτε γιά ένα άτομο, πού ήρθε και μου είπε ότι δέν πιστεύει πώς ύπάρχει αιώνιος ζωή; Ξαφνικά μιά μέρα πέθανε ό καλύτερός του φίλος, πολύ νέος άνθρωπος. Άπό τον πόνο πού αίσθάνθηκε, ήρθε μιά μέρα, μέ βρήκε, μιλήσαμε καί τού είπα να του κάνη κάθε μέρα ένα κομποσχοινάκι τριαντα- τριάρι κι άς μή πιστεύη. Μετά άπό λίγο καιρό σταμάτησε να κάνη τό κομποσχοίνι.

Παρουσιάστηκε τότε ό φίλος του καί του λέει: «Γιατί σταμάτησες να μου κάνης κομποσχοίνι; Κάθε μέρα, όσο ζής, θά μου κάνης τό κομποσχοινάκι, γιατί κάθε μέρα λαβαίνω τό δώρο σου». Άς χάσουμε καί λίγο ύπνο. Είναι τέτοιες οί καταστάσεις τώρα, πού...

Βίντεο: 103 χρόνια από την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων

d55b8-09682adb11a66bfe09025d76b4744eca
21 Φεβρουαρίου 1913, η απελευθέρωση.
Το πρωί ο αρχιστράτηγος διάδοχος Κωνσταντίνος Α’ και ο ελληνικός στρατός μπαίνουν στα Ιωάννινα.
Έπειτα από πολιορκία τεσσάρων μηνών και πολύνεκρες μάχες, το πρωί της 21ης Φεβρουαρίου 1913 ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε τα Ιωάννινα από τον τουρκικό ζυγό που κράτησε 483 χρόνια.
Η νίκη-«κλειδί» της απελευθέρωσης, όχι μόνο των Ιωαννίνων αλλά και...

Γιατί είναι απαραίτητο το ψάρι στη διατροφή σας;ΚΑ

Τα καλά νέα είναι ότι αν δεν είστε οπαδός του ψαριού, οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ψαριού μόνο μια ή δύο φορές την εβδομάδα μπορούν να είναι αρκετές για να καρπωθείτε τα οφέλη. Εν τω μεταξύ, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας συνιστά να καταναλώνουμε τουλάχιστον το 2% των συνολικών θερμίδων που λαμβάνουμε σε μια ημέρα ως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που ισούται με περίπου 4 γραμμάρια την ημέρα. Ένα κομμάτι σολωμού 120 γραμμαρίων  (μια από τις υψηλότερες φυσικές πηγές σε ωμέγα-3) περιέχει περίπου 1,5 γραμμάρια λιπαρών οξέων. 
        
Άλλα ψάρια, όπως ο τόνος, οι σαρδέλες, και ο βακαλάος είναι επίσης πλούσια σε λιπαρά οξέα. Αν δεν τρώτε ζωικά προϊόντα ή δυσκολεύεστε να βάλετε το ψάρι στην διατροφή σας, μπορείτε να λάβετε τη συνιστώμενη καθημερινή δόση σε λιπαρά οξέα μέσω συμπληρωμάτων ιχθυελαίου / ωμέγα-3. Παρόλο που νέα στοιχεία παρουσιάζουν ότι υπάρχουν περισσότεροι καταναλωτές συμπληρωμάτων ωμέγα-3 από ότι υπήρχαν στο παρελθόν είναι προτιμότερο να τρώτε το ίδιο το ψάρι για να έχετε μεγαλύτερα οφέλη.
    
Αν η ενίσχυση της καρδιάς και ...

Σε 30 ευρωπαϊκές χώρες διδάσκονται αρχαία Ελληνικά σε δημόσια σχολεία!


Υπάρχει ένα σχολείο στην «καρδιά» της Αθήνας που διδάσκει την Ελληνική γλώσσα, αλλά και αρχαία Ελληνικά σε ξένους που ζούνε στην Ελλάδα.

Το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος» ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1972 και στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κτίριο στο κέντρο δίπλα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η ονομασία «Μέγας Αλέξανδρος» δόθηκε για να θυμίζει την μεγάλη εξάπλωση της ελληνικής γλώσσας, που ακολούθησε την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι τις Ινδίες.

Από το 1995 προσφέρει μαθήματα νέων Ελληνικών σε ξένους για όλα τα επίπεδα, αρχαία Ελληνικά, ειδικά προγράμματα όπως Ελληνικά για ειδικούς – επαγγελματικούς σκοπούς (επιχειρηματικά, επιστημονικά), σεμινάρια επιμόρφωσης καθηγητών, αλλά και πολλά προγράμματα.

Εκτός από το κεντρικό σχολείο στην Αθήνα, λειτουργούν παραρτήματα στη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, αλλά και την Σόφια και την Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας. Ο διευθυντής του σχολείου Κωνσταντίνος Καρκανιάς μιλά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών σε λύκεια ευρωπαϊκών χωρών.

Σε πόσες χώρες του εξωτερικού διδάσκονται αρχαία Ελληνικά στα δημόσια σχολεία;

Στο σχολείο μας διδάσκουμε νέα και αρχαία Ελληνικά, κυρίως σε ενήλικες που έρχονται για αυτόν τον σκοπό απ’ όλο τον κόσμο. Στην πρόσφατη ομιλία που...