Κυριακή Θʼ Λουκά: Η παραβολή του άφρονα πλουσίου (Αγ. Νικόλαος Βελιμίροβιτς)




 (Λουκ. ιβ’ 16-21)

Ο Κύριος Ιησούς Χριστός ήρθε στη γη για να θεραπεύσει τους ανθρώπους από τα φθοροποιά πάθη και τις ροπές τους. Τα πάθη κι οι ροπές είναι σοβαρές ψυχικές παθήσεις. Κλέβει ποτέ ένας γιός από τον πατέρα του; Όχι. Ο δούλος όμως κλέβει από τ’ αφεντικό του. Τη στιγμή που ο Αδάμ εγκατέλειψε την ιδιότητα του υιού κι απόκτησε την ιδιότητα του δούλου, το χέρι του απλώθηκε για να πιάσει τον απαγορευμένο καρπό. Γιατί ο άνθρωπος κλέβει αυτό που ανήκει σ’ έναν άλλο; Είναι επειδή το χρειάζεται; Ο Αδάμ τα είχε όλα, δεν του έλειπε τίποτα. Παρ’ όλ’ αυτά όμως προχώρησε στην κλοπή. Γιατί ο άνθρωπος κλέβει άλλον άνθρωπο κι ο δούλος άλλο δούλο; Επειδή έμαθαν πρώτα να κλέβουν από τ’ αφεντικό τους. Οι άνθρωποι συνήθως κλέβουν πρώτα από το Θεό κι έπειτα ο ένας από τον άλλο. Ο προπάτορας του ανθρώπινου γένους άπλωσε το χέρι του να κλέψει πρώτα αυτό που ανήκε στο Θεό κι έπειτα, σαν αποτέλεσμα, οι απόγονοί του άρχισαν να κλέβουν ο ένας τον άλλο. Οι άνθρωποι κλέβουν από Θεό και ανθρώπους, από τη φύση κι από τον εαυτό τους. Ο άνθρωπος δεν κλέβει μόνο με τις σωματικές αισθήσεις του, αλλά και με την καρδιά, την ψυχή και το νου του. Δεν υπάρχει πράξη κλοπής που...

Τι είπε ιερομόναχος του Αγίου Όρους στο διάσημο Ευγένιο Ιονέσκο και του άλλαξε τη ζωή!




Πριν από μερικές δεκαετίες ο μετέπειτα διάσημος γαλλορουμάνος θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ιονέσκο επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Άγιον Όρος.
Εκεί συνέβη το εξής περιστατικό, όπως ο ίδιος το διηγήθηκε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Paris match, πριν από αρκετά χρόνια:
«Είχα γεννηθεί σε ορθόδοξη οικογένεια και ζούσα στο Παρίσι. Είκοσι πέντε χρονών, γνήσιος νέος της κοσμικής εποχής του τότε Παρισιού. Μου ήρθε η ιδέα να επισκεφθώ το Άγιον Όρος λόγω της θέσης που είχε -και έχει βέβαια- ως τόπος ασκήσεως στην ορθόδοξη Εκκλησία. Και εκεί, μου ήρθε ακόμη μία σκέψη στο μυαλό: να εξομολογηθώ. Επήγα λοιπόν και βρήκα ένα ιερομόναχο -πνευματικό. Τί του είπα; Τα συνηθισμένα αμαρτήματα ενός κοσμικού νέου πού ζει χωρίς γνώση Θεού. Ο Ιερομόναχος, αφού με άκουσε, μου είπε:
– Στον Χριστό πιστεύεις παιδί μου;
– Ναι, ναι, λέει ο Ίονέσκο. Πιστεύω πάτερ. Άλλωστε είμαι βαπτισμένος χριστιανός ορθόδοξος.
– Βρε παιδάκι μου, του λέει εκείνος ο διακριτικός πνευματικός, πιστεύεις, το αποδέχεσαι πλήρως, ότι ...

Ο σατανάς θέλει φασαρία μέσα στο σπίτι. Γέροντας Πορφύριος


Για τις σχέσεις του ανδρογύνου; Πώς να συμπεριφέρεσαι; Τι σου έλεγε;

- Μου έλεγε πολλά . Έλεγε, δηλαδή, ότι πρέπει να συνεννοούμαστε ,να προσευχόμαστε μαζί. Αυτό μου τόνισε πολλές φορές. Η προσευχή πρέπει να είναι κοινή. Όταν τα παιδιά μου ήταν φοιτητές, του έλεγα ότι προσεύχομαι για να περάσουν τις εξετάσεις. Μάλιστα, μια φορά, ο γιός μου, αν και ήταν καλός φοιτητής, σε κάποιες εξετάσεις δυσκολευόταν ∙ τότε μου είπε ο Γέροντας: «δε θα περάσει τις εξετάσεις». Πράγματι δεν τις πέρασε.

Και όταν ξαναπήγα, μου είπε: «Δε θα περάσει γιατί του φωνάζεις και να, ο σατανάς θέλει να...

17 Νοεμβρίου - Ο Άγιος Γεννάδιος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως


Ο Πέλεκυς της Δικαιοσύνης του Θεού είναι πάντα βαρύς στους αμετανόητους διώκτες του Χριστιανισμού

Ὁ Ἅγιος Γρηγόριος ὁ Θαυματουργός ὁ Νεοκαισαρείας



Γεννήθηκε περίπου τὸ 210 μὲ 215 μ.Χ. Οἱ γονεῖς του ἦταν εἰδωλολάτρες καὶ εἶχαν μεγάλη κοινωνικὴ θέση στὴ Νεοκαισάρεια τοῦ Πόντου. Μετὰ τὴν στοιχειώδη ἐκπαίδευσή του, ὁ Γρηγόριος μαζὶ μὲ τὸν ἀδελφό του Ἀθηνόδωρο πῆγαν στὴ Βηρυτὸ γιὰ νὰ σπουδάσουν νομικά.


Ὁ Θεὸς ὅμως εἶχε ἄλλα σχέδια γιὰ τὸ Γρηγόριο. Ὅταν περνοῦσε ἀπὸ τὴν Καισαρεία, ἄκουσε τὸ δεινὸ ἑρμηνευτή τῶν Γραφῶν, Ὠριγένη. Ὁ Γρηγόριος τόσο πολὺ ἐνθουσιάστηκε μαζί του, ὥστε ἄφησε τὰ νομικὰ καὶ διετέλεσε ἐπὶ χρόνια μαθητής του.

Κατόπιν πῆγε στὴν Ἀλεξάνδρεια, καὶ ἀπὸ ἐκεῖ ἐπέστρεψε στὴ Νεοκαισάρεια μὲ πλήρη θεολογικὴ μόρφωση καὶ ἅγιο ζῆλο. Τότε ὁ Μητροπολίτης Ἀμασείας Φαίδημος διέκρινε τὰ χαρίσματά του καὶ τὸν ἔκανε ἐπίσκοπο Νεοκαισαρείας.

Ἡ ἐπισκοπὴ αὐτὴ εἶχε μόνο 17 χριστιανούς! Ὁ Γρηγόριος, ὅμως, δὲν τὸ θεώρησε ὑποτιμητικό. Βασιζόταν πολὺ στὴν...

16 Νοεμβρίου -- Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ματθαίος


Αγ. Πορφύριος: Μη δίνετε συμβουλές στα παιδιά σας...


Η αληθινή νηστεία Αρχιμ. Επιφάνιος Χατζηγιάγκου



 Κάθε φάρμακο, για να έχει καλά αποτελέσματα, πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά· έτσι και η νηστεία.

 

  • Η νηστεία δεν είναι ανεξάρτητη αρετή, αλλά έχει αξία αν συνδυάζεται με άλλες αρετές και συντελεί στην απαλλαγή από τα πάθη.

«Μην περιορίζεις τη νηστεία μόνο στην αποχή των φαγητών. Αληθινή νηστεία είναι η απομάκρυνση από κάθε κακό· η εγκράτεια της γλώσσας, η αποχή από το θυμό, ο αποχωρισμός από κάθε κακή επιθυμία, από την καταλαλιά, το ψέμα και την επιορκία» (Μέγας Βασίλειος).

«Νηστεύεις; Απόδειξέ το με τα έργα σου. Αν δεις φτωχό, ελέησέ τον. Αν δεις εχθρό, συμφιλιώσου μαζί του. Αν δεις πειρασμό, προσπέρασέ τον.

» Ας μη νηστεύει, λοιπόν, μόνο το στόμα. Να νηστεύουν τα χέρια από αρπαγές και πλεονεξίες. Να νηστεύουν τα...

Μην σε απασχολεί παιδί μου. Όλα θα είναι καθαρά, σαν να ήσουν εδώ εσύ...




 Τον καιρό που είχε τη διεύθυνση της Σχολής ο άγιος Νεκτάριος, 

για κάποιο διάστημα ο επιστάτης της Σχολής αρρώστησε. 


Όταν βγήκε από το Νοσοκομείο, 

οι γιατροί είπαν να μην εργαστεί, 

τουλάχιστον για τρεις μήνες 

γιατί διαφορετικά θα βάλει σε κίνδυνο τη ζωή του. 

Οι εργαζόμενοι όμως τότε δεν ήταν μόνιμοι 

και δεν είχαν ασφάλεια, 

οπότε υπήρχε το ενδεχόμενο να χάσουν τη δουλειά τους. 

Αυτό φοβήθηκε και ο επιστάτης της Ριζαρείου. 


Μια μέρα λοιπόν, 

μετά από κάποια μικρή ανάρρωση πήγε στη Σχολή 

και είδε τα πάντα να είναι πεντακάθαρα. 

Τον έκοψε κρύος ιδρώτας. 

Θα πήραν άλλον, υπέθεσε. 

Πήγε και την άλλη μέρα στη Σχολή 

και διαπίστωσε πάλι το ίδιο. 


Βέβαιος πια ότι τον απέλυσαν, 

πήγε να βρει το διευθυντή της Σχολής. 

Ο Άγιος τον δέχθηκε με πολλή καλοσύνη και του είπε:

- Μην ανησυχείς, παιδί μου, 

δεν πρόκειται να σε απολύσουν. 

Να κάνεις ό,τι σου είπαν οι γιατροί. 


- Μα ποιος θα καθαρίζει Σεβασμιώτατε τόσον καιρό; Του αποκρίθηκε εκείνος.


- Μην σε απασχολεί παιδί μου, αυτό. 

Όλα θα είναι καθαρά, σαν να ήσουν εδώ εσύ.


 Έφυγε ο επιστάτης γεμάτος χαρά, αλλά και περιέργεια για το ποιος θα καθάριζε τους χώρους της Σχολής τόσους μήνες που θα έλειπε.

 Όταν πήγε σπίτι του, του ήλθε η σκέψη να πάει πρωί-πρωί την άλλη μέρα για να δει τι συμβαίνει. 

Πήγε, αλλά βρήκε πάλι τη Σχολή πεντακάθαρη.

- Αύριο θα πάω πιο πρωί για να δω επιτέλους τι γίνεται, σκέφθηκε. 

Πράγματι, μόλις χάραξε, έφθασε στη Σχολή. 

Και τι να δει! 


Ο Διευθυντής της Σχολής είχε μαζεμένα τα ράσα του και με μια σκούπα και έναν κουβά στο χέρι καθάριζε τους χώρους και τα αποχωρητήρια! 


Δεν κρατήθηκε, έτρεξε κοντά του και του είπε: 

- Σεβασμιώτατε, εσείς κάνετε αυτή την ταπεινωτική εργασία; 

Σας παρακαλώ, να μην το ξανακάνετε αυτό. 

Από αύριο θα έρχομαι εγώ. 

Αισθάνομαι τώρα καλύτερα 

αλλά και δεν θέλω να κάνετε εσείς αυτή τη δουλειά 

που πρέπει να την κάνω εγώ. 


Ο άγιος Νεκτάριος τον πήρε τότε από το χέρι, 

τον οδήγησε στο Γραφείο και του είπε: 

- Παιδί μου, καμιά εργασία δεν είναι ταπεινωτική. 

Ο Θεός ευλόγησε την εργασία 

και ευλογεί αυτούς που εργάζονται...


|Ομολογία Πίστεως

http://amfoterodexios.blogspot.com/

23 φυτά που ριζώνουν σε νερό από κλαδάκι




 Ποια φυτά βγάζουν ρίζες στο νερό και πώς κόβουμε κλαδάκια για να κάνουμε πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα σε νερό; Όλοι θυμόμαστε τον παππού και τη γιαγιά μας να κόβουν κλαδάκι από κάποιο φυτό, να το βάζουν σε νερό για να βγάλει ρίζες και στη συνέχεια να το φυτεύουν σε γλάστρα ή στον κήπο τους για να εξελιχθεί σε ένα υπέροχο φυτό. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δημιουργήσουμε νέα φυτά. Ένας από τους πιο εύκολους είναι το κόψιμο κλαδιού ή τμήματος του φυτού που βάζουμε σε νερό, για να πολλαπλασιάσουμε καλλωπιστικά φυτά, αρωματικά φυτά, ακόμα και λαχανικά. Κι αν θέλουμε να απλά ομορφύνουμε τον χώρο μας, τα κλαδιά φυτών που έχουν ριζώσει στο νερό μπορούν να παραμείνουν σε κάποιο διαφανές γυάλινο βάζο και να δώσουν μία μοντέρνα νότα στη διακόσμηση του σπιτιού μας. Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι τα φυτά που ριζώνουν από κλαδί είναι συγκεκριμένα. Αν κόψουμε κλαδάκι από φυτό που δεν έχει αυτή την ικανότητα, θα παρατηρήσουμε ότι δεν βγάζει ρίζες στο νερό και σταδιακά σαπίζει. Ας δούμε αναλυτικά από ποια φυτά παίρνουμε κλαδάκια για να ριζώσουν σε νερό και ποια διαδικασία ακολουθούμε για έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. - Πηγή: www.mistikakipou.gr

Πώς βγάζει ρίζες ένα κλαδί σε νερό; 

Η επιλογή του κλαδιού που θα κόψουμε είναι πολύ σημαντική για να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία και να βγάλει γρήγορα ρίζες το καινούριο μας φυτό. Όταν κόβουμε κλαδάκια για να ριζώσουν σε νερό, ακολουθούμε προσεκτικά τα εξής βήματα: Επιλέγουμε λεπτά κλαδιά μήκους περίπου 20 εκατοστών από τρυφερή βλάστηση που δεν...

Ο Πνευματικός Νόμος στις Ενδοοικογενειακές Σχέσεις


   Ἁγίου Χρυσοστόμου
   Πολλοί ἔχουν πολέμους στήν οἰκία τους καί ἄλλος μέν πολεμᾶται ἀπό τήν γυναῖκα του, ἄλλος πολιορκεῖται ἀπό τό τέκνο του, ἄλλος ἀπό τόν ἀδελφό του καί ἄλλος ταπεινώνεται ἀπό τόν ὑπηρέτη του καί ὁ καθένας λυπᾶται καί δυσανασχετεῖ καί μάχεται καί πολεμᾶ καί πολεμᾶται καί κανείς δέν σκέπτεται ὅτι ἐάν δέν ἔσπειρε ἁμαρτίες δέν θά ἦταν δυνατόν νά φυτρώσουν στήν οἰκία του ἀγκάθια καί τριβόλια· ἐάν δέν ἔκρυβε σπινθῆρες ἁμαρτιῶν, δέν θά ἄναβε φωτιά στήν οἰκία του. Τό ὅτι βέβαια τά κακά πού μᾶς συμβαίνουν εἶναι καρποί τῶν ἁμαρτιῶν μας καί ὁ Θεός ὁρίζει συγγενεῖς δημίους ἐναντίον τοῦ ἁμαρτάνοντος, μάρτυς εἶναι ἡ θεία Γραφή ἀπό τήν ὁποία τίποτε δέν ὑπάρχει ἰσχυρότερον.
    Σέ πολεμᾶ ἡ γυναῖκα σου; σέ ὑποδέχεται ὅταν εἰσέρχεσαι στήν οἰκία σου σάν θηρίο; ἀκονίζει τήν γλῶσσα της σάν μάχαιρα; Εἶναι μέν λυπηρό τό πρᾶγμα, διότι ὁ βοηθός σου ἔγινε ἀντίπαλος, ὅμως ἐρεύνησε τόν ἑαυτό σου, μήπως κατά τήν νεανική ἡλικία σου ἔβλαψες γυναῖκα καί τό τραῦμα πού προξένησες στήν γυναῖκα θεραπεύεται μέ γυναῖκα καί αὐτή χειρουργεῖ τήν ξένη σαπίλα. Καί ἄν ἀκόμη δέν τό γνωρίζη αὐτό αὐτή πού χειρουργεῖ, ἀλλά τό γνωρίζει ὁ ἰατρός Θεός. Διότι αὐτός χρησιμοποίησε αὐτήν ἐναντίον σου σάν σίδηρο· καί ὅπως ἀκριβῶς τό σίδηρο δέν γνωρίζει αὐτό πού κάνει, τήν δέ θεραπεία διά τοῦ σιδήρου τήν γνωρίζει ὁ ἰατρός, ἔτσι καί ἄν ἀκόμη δέν τό γνωρίζη ἡ γυναῖκα πού προξενεῖ τά πλήγματα καί ὁ ἄνδρας πού δέχεται τά πλήγματα δέν γνωρίζει τήν αἰτία τῶν πληγμάτων, ὅμως ὁ Θεός σάν ἰατρός γνωρίζει τό συμφέρον.
»Τό ὅτι δέ ἡ πονηρή γυναῖκα γίνεται τιμωρός διά τῆς ἁμαρτίας, μάρτυς εἶναι ἡ θεία Γραφή. Διότι ἄκουσε τί λέγει: «Εἰς τὸν ἁμαρτωλὸ ἄνδρα θὰ δοθῆ κακὴ γυναῖκα». Θά δοθῆ σ᾿ αὐτόν σάν πικρό ἀντίδοτο γιά νά ἀπορροφήση τούς χυμούς τῶν ἁμαρτιῶν. Τό ὅτι δέ καί τό νά πολιορκῆται κανείς ἀπό τά τέκνα του ἀποτελεῖ τιμωρία γιά τίς ἁμαρτίες του, μάρτυς εἶναι ὁ Δαυΐδ, ὁ ὁποῖος ὅπως ἀπέδειξε ὁ λόγος, ἐπολεμᾶτο ἀπό τόν υἱό του τόν Ἀβεσσαλώμ γιά τήν παράνομο σαρκική μείξη.
»Ὁ Ἰώβ δεχόταν τήν ἔχθρα τῆς γυναικός του, ὁπωσδήποτε ὅμως ὄχι ἐξ αἰτίας ἁμαρτημάτων του· πράγματι ὅμως οἱ περισσότεροι ἀπό τούς ἀνθρώπους ἔχομε ἐχθρούς τούς συγγενεῖς μας ἐξ αἰτίας τῶν ἁμαρτημάτων μας. Ἀκόμη δέ καί...

Αυτός ο Ιρανός Εβραίος παρακάλεσε τον Ιησού να θεραπεύσει τον γιο του. «Δεν μπορώ να σιωπήσω άλλο».

 

...Γιατί μου έδιωξες τον άγγελο;




 Πριν από μερικές δεκαετίες ζούσε στα Κατουνάκια του Αγίου Όρους ένας πολύ απλός Γέροντας, ο π. Γεώργιος.

Έμενε μόνος του ηλικιωμένος και εγκαταλελειμμένος. 
Κάποτε αποφάσισε να τον επισκεφθή γνωστός του μοναχός. 
Όταν πλησίασε στην γειτονική καλύβη, ρώτησε για τον Γέροντα, αλλά δεν τον είχαν δεί…

Έφθασε λοιπόν στην καλύβη με αγωνία και, όταν είδε ησυχία μεγάλη έξω και μέσα, ανησύχησε περισσότερο. 
Άρχισε να φωνάζει δυνατά και να χτυπάει την πόρτα, αλλά τίποτε. 
Τελικά πίεσε την πόρτα και την άνοιξε και μπήκε μέσα. 
Βλέπει τον Γέροντα ξαπλωμένο στο κρεβάτι και του λέει:
— Ευλογείτε, Γέροντα, τι κάνεις; Ήλθα να σε δώ.


Εκείνος απήντησε πολύ στενοχωρημένος:
— Ευλογημένε μου, καλύτερα να μην...

14 Νοεμβρίου - Ο Άγιος Απόστολος Φίλιππος


Το φρικτό τέλος αυτών που δίωξαν τον Αγ.Ιωάννη το Χρυσόστομο

 Τιμωρία και ανταμοιβή! 
Είναι στα χέρια του Θεού και τα δύο αυτά. Αλλά, όπως ο επίγειος βίος δεν είναι παρά μία σκιά της Αληθινής Ζωής στους Ουρανούς, αντιστοίχως η τιμωρία και η ανταμοιβή είναι μία σκιά μονάχα της αληθινής τιμωρίας και ανταμοιβής στην Αιωνιότητα.

Οι κύριοι διώκτες του Αγίου του Θεού, Ιωάννου του Χρυσοστόμου ήταν ο Πατριάρχης Θεόφιλος Αλεξανδρείας και η Αυτοκράτειρα Ευδοξία. Μετά τον μαρτυρικό θάνατο του Χρυσοστόμου, πικρότατη τιμωρία ανέμενε και τους δύο. Ο μεν Θεόφιλος δαιμονίστηκε, ενώ η Ευδοξία σύντομα αρρώστησε πολύ βαριά με μία ανίατη ασθένεια, όλο το σώμα της γέμισε πληγές από...

Α(μ)φιέρωμα στον "Μεγαλομάρτυρα μετά τους διωγμούς"

 Σήμερα, εορτή του αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου,

του "Μεγαλομάρτυρα μετά τους διωγμούς"
όπως εύστοχα γράφτηκε,
αναδημοσιεύουμε μερικές από τις κάρτες μας
με λόγια δικά του...

{πραγματικός θησαυρός

αλλά και τεράστιος έλεγχος για όλους μας...}

 

 





 Την ευχή του να έχουμε όλοι μας!
http://amfoterodexios.blogspot.com/

Περὶ καχυποψίας. (Πατερικά Σταχυολοχήματα).



 Ὅσοι διαπράττουν τὴν ἁμαρτία, εἶναι φοβισμένοι, ἔστω καὶ ἂν κανεὶς δὲν τοὺς εἶδε. Φοβοῦνται τὰ πάντα… Εἶναι καχύποπτοι… Ἐλέγχονται ἀπὸ τὴν συνείδησή τους, ποὺ τοὺς κεντᾶ. Κάθε λόγος καὶ πράξη τοὺς συνοδεύονται ἀπὸ φόβο καὶ ἀγωνία. Κοιτάζουν τριγύρω τους. Τὰ πάντα φοβοῦνται… (Ἱερὸς Χρυσόστομος)

Ἡ ἀγάπη συγχωρεῖ πλῆθος ἁμαρτημάτων, ἐνῶ ἡ ἔχθρα φαντάζεται (ἐχθρούς) καὶ ἐκεῖ ποὺ δὲν ὑπάρχουν… (Ἱερὸς Χρυσόστομος)
Νὰ μὴν παραδέχεσαι τοὺς λογισμοὺς ποὺ σπέρνει μέσα σου ὁ ἐχθρός, ἀπὸ ὑποψίες, ἐναντίον τοῦ πλησίον. Εἶναι ψεύτικοι καὶ ὀλέθριοι καὶ τελείως ἀπατηλοί. Γνώριζε ὅτι μὲ ...

Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμονας Αρχιεπίσκοπος Αλεξανδρείας


Βίντεο Συναξαριστής

 
Ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων γεννήθηκε στην Αμαθούντα της Κύπρου (η Αμαθούς, ήταν η σημερινή Παλαιά Λεμεσός). Ήταν γιος του άρχοντα Επιφανίου και της Ευκοσμίας και έζησε στα χρόνια του Βασιλιά Ηρακλείου (615 μ.Χ.).
Όταν μεγάλωσε, νυμφεύθηκε και απέκτησε παιδιά, τα οποία ανέτρεψαν με τη σύζυγό του σαν αληθινοί χριστιανοί γονείς. Γρήγορα, όμως, η γυναίκα του και τα παιδιά του πέθαναν. Ο Ιωάννης είχε μεγάλη περιουσία και του έγιναν πολλές προτάσεις να κάνει καινούργια οικογένεια. Όμως τις απέρριψε όλες, απαντώντας: «Νομίζω, προς όλους είμαι οφειλέτης. Και δεν το νομίζω μόνο. Είμαι. Διότι οι χριστιανοί έχουμε αλληλεγγύη. Δεν το λέει ο Παύλος; Εἴμεθα μέλη ἀλλήλων. Αφού, λοιπόν έχω τη δυνατότητα να δώσω στους αδελφούς μου, άρα είμαι και υποχρεωμένος να δώσω. Να γιατί εργάζομαι και δε θα πάψω να το κάνω. Η περιουσία μου δεν μπορεί να είναι ανώτερη απ’ αυτά τα χρέη μου».
Για τη λαμπρότητα της ζωής του, ο Ιωάννης έγινε...