Προσευχή για τους ασθενείς, εις τον Άγιο Λουκά Αρχιεπίσκοπο Κριμαίας τον Ιατρό, τον θαυματουργό

ΕΥΧΗ ΑΣΘΕΝΟΥΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ 
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΡΙΜΑΙΑΣ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ (1877-1961)
ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΑΘΡΩΠΟΙ ΜΑΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ..

Οι Ρώσοι αποδοκίμασαν την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί κατεβάζοντας την τουρκική σημαία (φωτό)


Translate this page: EN FR DE ES RU AR
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Απάντηση στη προσβολή κατά της Ορθοδοξίας να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί τις ημέρες του Ραμαζανιού έδωσαν οι Ρώσοι καθώς το πλοίο έρευνας και διάσωσης Kashtan KIL-158 το οποίο κατευθύνονταν προς την Μαύρη Θάλασσα διαμέσου των Στενών κατά την διέλευσή του απέσυρε επιδεικτικά την τουρκική σημαία και ενώ περνούσε εκείνη την στιγμή 
 
Το Kashtan KIL-158 στις καθώς βρίσκονταν στην Θάλασσα του Μαρμαρά και κατευθύνονταν προς τον προορισμό του για την Μαύρη Θάλασσα και συνοδεύονταν από την τουρκική Ακτοφυλακή προχώρησε σε μια κίνηση ακραίας περιφρόνησης προς το τουρκικό κράτος και τις πολιτικές που αυτό ακολουθεί.
 
Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των ρωσικών ενεργειών υπενθύμισης στην Άγκυρα ότι τα Στενά δεν...

Άγιος Πορφύριος - Ο αγώνας κατά της λαιμαργίας

laimargia

Ὁ Γέρων Πορφύριος συνέδεε τὸ θέμα τῶν πνευματικῶν ἀγώνων μὲ τὴ γαστριμαργία καὶ τὴ λαιμαργία.


Ἔλεγε δὲ πώς, ἂν ὁ ἄνθρωπος καταφέρει νὰ τρώει μὲ πρόγραμμα καὶ μὲ λογική, τότε ὁ Θεὸς ἀναλαμβάνει νὰ τοῦ συμπληρώσει ὅλες τὶς ἄλλες ἀτέλειες.


Ἐξαιτίας τῆς λαιμαργίας τοῦ ἀνθρώπου, ἔλεγε, ὁ διάβολος τοῦ πῆρε τὴν ἐξουσία καὶ...

Μάθε να προσεύχεσαι

mathe proseyxi
 Anthony Bloom
«Κύριε Ιησού Χριστέ, σώσε με, βοήθησέ με, βοήθησέ με, σώσε με. Ω Θεέ μου, βοήθησέ με, προστάτεψέ με»

Αν η απελπισία μας πηγάζει από πολύ βαθιά μέσα μας, αν αυτό που ζητάμε, αυτό για το οποίο κραυγάζουμε, είναι τόσο ουσιαστικό ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες της ζωής μας, τότε βρίσκουμε κατάλληλα λόγια να προσευχηθούμε και μπορούμε να φτάσουμε στην κορυφαία στιγμή της προσευχής μας, τη συνάντηση με το Θεό.

Θα ήθελα να πω κάτι για την «κραυγή» της προσευχής. Φώναζε δυνατά ο τυφλός Βαρτίμαιος. Τι λέει όμως το Ευαγγέλιο για τους ανθρώπους γύρω του; Προσπαθούσαν, λέει, να τον κάνουν να σιωπήσει. Μπορούμε να φανταστούμε όλους εκείνους τους ευσεβείς ανθρώπους με την καλή όραση, τα γερά πόδια, την καλή υγεία που περικύκλωναν το Χριστό και μιλούσαν για υψηλά θέματα, για τη Βασιλεία του Θεού που έρχεται, για τα μυστήρια των Γραφών, να γυρίζουν προς το Βαρτίμαιο και να του λένε: «επί τέλους, δεν μπορείς να ησυχάσεις; Τα μάτια σου, τα μάτια σου, και τι σημασία έχουν αυτά ενώ μιλούμε για το Θεό;»

Ο Βαρτίμαιος φαινόταν σαν κάτι ξένο που...

Τό νόημα τῆς ζωῆς............(Anthony Bloom -Metropolitan of Sourozh).





(Ὁ Τιμόθεος Οὐίλσον εἶχε συνέντευξη μὲ τὸν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη τοῦ Σουρὸζ κ. Ἀντώνιο Μπλούμ, ἀπόσπασμα τῆς ὁποίας δημοσιεύουμε πιό κάτω)



Τ.Ο.:Πότε γίνατε Χριστιανός; Ὑπῆρξε στὴ ζωὴ σας καμιὰ συγκεκριμένη στιγμὴ μεταστροφῆς;

Α.Μπλούμ: Αὐτὸ ἔγινε σὲ διάφορα στάδια. Μέχρι τὰ μέσα τῆς ἐφηβικῆς μου ἡλικίας ἤμουνα ἕνας ἄπιστος καὶ ἐπιθετικὰ ἀντιεκκλησιαστικός. Δὲν γνώριζα τὸ Θεό, δὲν νοιαζόμουνα γι’ Αὐτὸν καὶ μισοῦσα καθετὶ σχετικὸ μὲ τὴν ἰδέα τοῦ Θεοῦ.

Τ.Ο.: Καὶ ὅλα αὐτά, παρὰ τὰ «πιστεύω» τοῦ πατέρα σας;

Α.Μπλούμ: Ναί, γιατί μέχρι τὰ δεκαπέντε μου χρόνια ἡ ζωὴ μας ἦταν πολὺ δύσκολη. Δὲν ζούσαμε ὅλοι κάτω ἀπὸ τὴν ἴδια στέγη. Ἐγὼ ἤμουνα ἐσωτερικὸς σὲ ἕνα σχολεῖο ποὺ ἦταν πολὺ αὐστηρό, βίαιο θὰ ἔλεγα. Ὅλα τὰ μέλη τῆς οἰκογένειάς μου ζοῦσαν σὲ διαφορετικὰ σημεῖα τοῦ Παρισιοῦ. Μόνο ὅταν ἔγινα περίπου δεκατεσσάρων χρόνων συγκεντρωθήκαμε ὅλοι κάτω ἀπὸ τὴν ἴδια στέγη καὶ αὐτὸ ἦταν μία πραγματικὴ εὐτυχία, μία εὐλογία. Ἦταν κάπως ἀσυνήθιστο νὰ σκεφτεῖ κανεὶς ὅτι, σὲ κάποιο σπίτι μιᾶς συνοικίας τοῦ Παρισιοῦ, μποροῦσε νὰ βρεῖ μιά τέλεια εὐτυχία, καὶ ...

Μ’ ενοχλεί…Πολύ μ' ενοχλεί ! ! !

Γράφει μια Γνήσια Ελληνίδα Χριστιανή Ορθόδοξη 


Μ’ ενοχλεί να βλέπω τη χώρα μου αμπέλι ξέφραγο

Μ’ ενοχλεί που απαξιώνετε τα ήθη και ισοπεδώνετε τις αξίες μας

Μ’ ενοχλεί που η αλληλεγγύη έγινε μια πατημένη τσιχλόφουσκα

Μ’ ενοχλεί που η οικογένεια καταλύεται

Μ΄ ενοχλεί που ο πρόσφυγας έγινε εισβολέας

Μ΄ ενοχλεί που η σημαία μου έγινε το «κουρέλι» έρμαιο στα χέρια του κάθε αντιρρησία

Μ΄ ενοχλεί που οι λέξεις-καραμέλα ρατσισμός, ομοφοβικός και φασίστας χρησιμοποιούνται πιο συχνά από το καλημέρα

Μ΄ ενοχλεί που η ...

Την πίκρα μου τη μοιραζόμουν με το Θεό, γι’ αυτό και άντεχα


pikra
Μια πολύ γλυκιά κυρία, μου διηγήθηκε τα παρακάτω:

- Τον άνδρα μου τον παντρεύτηκα με προξενιό. Όμως χωρίς να το ξέρω, εκείνος αγαπούσε και είχε χρόνια δεσμό με μια κοπέλα, που οι δικοί του δεν την ήθελαν, αλλά αυτός δεν έπαψε ποτέ να την αγαπά.

Παντρευτήκαμε. Η μέρα του γάμου ήταν πολύ όμορφη.
Όμως οι όμορφες μέρες ήταν μόνο τρεις. Από την τέταρτη μέρα και επί δέκα επτά χρόνια η ζωή μου δίπλα του ήταν μια κόλαση. Όταν τον ρώτησα γιατί μου φερόταν τόσο άσχημα, μου αποκάλυψε πως αγαπούσε άλλη γυναίκα κι όχι εμένα. Έπεσα από τα σύννεφα!

- Τότε γιατί με παντρεύτηκες;
- Γιατί με πίεσαν οι γονείς μου. Εκείνη, βλέπεις, δεν την ήθελαν.
- Και εγώ τι φταίω να μου φέρεσαι έτσι;
- Σήκω και φύγε, άμα δεν σου αρέσει.
- Που να πάω; Ντρέπομαι τα αδέλφια μου και τον κόσμο.
- Ε! Τότε κάτσε εδώ και βούλωστο.
Αυτή ήταν η απάντησή του. Μαζί κοιμόμασταν, όταν τσακωνόταν με την άλλη. Ωστόσο έμεινα έγκυος!
Μόλις του το είπα, έγινε θηρίο έτοιμο να...

«Αναμνήσεις από την γνωριμία μου τον Γέροντα Φιλόθεο Ζερβάκο και άλλους σύγχρονους γέροντες»


Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου, Γέροντας Χριστόδουλος ομιλεί στην Ημερίδα με θέμα: «Η προσφορά των σύγχρονων Γερόντων στην Ορθοδοξία και στη Νεολαία σήμερα», που διοργάνωσαν φοιτητές διαφόρων σχολών του ΑΠΘ με την ευλογία της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης στον ιερό ναό του αγ. Δημητρίου Θεσσαλονίκης.
http://trelogiannis.blogspot.gr/

Ο τόπος και ο τρόπος της σωτηρίας


Ο τόπος και ο τρόπος της σωτηρίας 
Όσιος Νήφων επίσκοπος Κωνσταντιανής

Σ’ ευχαριστώ, πάτερ, για όσα μου εξήγησες ως εδώ, είπε ο αδερφός. Πες μου όμως κάτι ακόμα. Πώς δηλαδή, μολονότι υπάρχουν ενάρετοι που δεν έκαναν ποτέ κακό σε κανέναν, οι άνθρωποι σκανδαλίζονται μαζί τους και βαρυγγωμούν και λένε:
 «Τι κάθονται αυτοί ανάμεσά μας και μας παριστάνουν τους ευλαβείς; Ας πάνε στην έρημο ν’ αγιάσουν! Αλλά, να! Όσοι είναι κενόδοξοι και ανθρωπάρεσκοι, μένουν στον κόσμο για ν’ απολαύσουν τη δόξα των ανθρώπων».
 - Δεν είναι, παιδί μου, ο τόπος που σώζει, αλλά ο τρόπος, η επιμέλεια, η προθυμία και η εγρήγορση του καθενός. Πρόσεξε, και θα σου το αποδείξω με πολλά παραδείγματα: Πρώτα-πρώτα ο Ενώχ, όπως μαρτυρεί και η Γραφή, ευαρέστησε τον Θεό, μολονότι και στον κόσμο ήταν και οικογένεια είχε και – το πιο αξιοθαύμαστο – ανάμεσα σε ασεβείς ανθρώπους ζούσε.
 Θυμήσου έπειτα τον Αβραάμ. Τι φίλος του Θεού αναδείχθηκε! Και να σκεφτείς ότι κι αυτός είχε γυναίκα και τριακόσιους δεκαοκτώ συγγενείς και δούλους και...