‘’ Mπορείτε πραγματικά να καταλάβετε αν ένα παιδί λέει ψέμματα ;" - Άγγελος Αντωνέλλης


 


  Σου  επισυνάπτω για  ανάρτηση  video  με  το   τίτλο:
‘’ Mπορείτε  πραγματικά να καταλάβετε  αν   ένα  παιδί    λέει   ψέμματα ; ‘’
(αναφέρεται και στους πολιτικούς ) από τον  Kang  Lee , Καθηγ. Πανεπ. Toronto  με 7.900.000 επισκέπτες.

Θεωρώ  ότι   είναι   αρκετά  αξιόλογο, ενημερωτικό  αλλά  και  πολλαπλά  χρήσιμο  όχι μόνο για,  γονείς,   εκπαιδευτικούς ,   αλλά   και    επίκαιρο   για   όλους   μας, ως  πολίτες. Εισαγωγικά   αναφέρω  τη   ρήση  του  Otto  von  Bismark ,  καγκελάριου  της  Γερμανίας   από 1871 έως 1890:
‘’Οι   άνθρωποι   ποτέ  δεν  λένε   τόσα   ψέματα   όσα   μετά   από   κυνήγι ,  στη  διάρκεια   πολέμου  ή   πριν  από  ....  εκλογές !!!‘’
(People never lie so much as after a hunt, during a war or before an election. )

Ωστόσο το ψέμα, είναι μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία για το σώμα και τον εγκέφαλο. Πρώτα ο εγκέφαλος  παράγει την  αλήθεια  την  οποία  πρέπει  στη  συνέχεια  να καταστείλει,  πριν εφεύρει το ψέμα  και  την  απόδοση  αυτού  του  ψεύδους.
Αυτό  οδηγεί  συχνά σε μεγαλύτερη παύση από το κανονικό πριν από την απάντηση, καθώς και σε μια λεκτική τεχνική όπως "Γιατί το ζητάς αυτό;" παρά σε μια άμεση και ανοιχτή απάντηση.

Έτσι απαιτείται πολλή ενέργεια, προσοχή και προσπάθεια να διατηρηθεί  μια ψευδής  εντύπωση όλη την ώρα. Γι’ αυτό ο ψεύτης  ζει  κάτω από μεγάλη πίεση, γι΄ αυτό και είναι  νευρικός . Ο  Edward Geiselman, ομότιμος καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, ανέπτυξε μαζί με την ομάδα του μια τεχνική που ονομάζεται ‘’γνωστική συνέντευξη”. Η τεχνική αυτή  χρησιμοποιήθηκε  και, για να διαπιστωθεί αν κάποιος ψεύδεται.

 «Όταν ζητάς από κάποιον να απαριθμήσει τις λεπτομέρειες ενός γεγονότος, αυξάνεται δραματικά η πνευματική ενέργεια που... απαιτείται για να αφηγηθεί την ιστορία του.
Αυτό οι ψυχολόγοι το ονομάζουν “γνωστικό φορτίο”. Όσο προσπαθεί κάποιος να ανασκευάσει τα γεγονότα και οδηγείται στο συμβάν που είναι υπό αμφισβήτηση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανοιχτού τύπου ερωτήσεις όπως “Αλήθεια; Πες μου περισσότερα γι’ αυτό”.».

Ένας άνθρωπος που λέει την αλήθεια απαντάει σε αυτού του τύπου τις ερωτήσεις δίνοντας συμπληρωματικές πληροφορίες.
Αντίθετα, ένας που ψεύδεται θα κολλήσει στις ίδιες, ξαναειπωμένες απαντήσεις.
Μπορείτε επιπλέον να ζητήσετε να σας πουν την ίδια ιστορία αρχίζοντας από το τέλος, ή να σας σχεδιάσουν με ένα χαρτί κι ένα μολύβι τα γεγονότα. Ένας ψεύτης θα αρχίσει να λυγίζει.
Το κλειδί σε αυτήν την τεχνική, σύμφωνα με το Geiselman, είναι ότι οδηγείται ο ανακρινόμενος σε πνευματική εξάντληση. Το να προσπαθεί κάποιος να διατηρήσει τον έλεγχο σε όλες τις λεπτομερείς πληροφορίες ενώ αφηγείται ξανά και ξανά τα γεγονότα από διαφορετικά χρονικά σημεία και οπτικές, στην ουσία τον φτάνει στα όρια της γνωστικής του λειτουργίας.
Επομένως, έτσι , έχετε τη δυνατότητα για να ανακαλύψετε έναν ψεύτη!
Την επόμενη φορά που κάποιος θα σας πει μια ιστορία που δε θα σας φανεί και τόσο αληθινή,
βάλτε τον να την ξαναπεί με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, και ανάποδα,.
Σύντομα, είτε θα έχετε ανακαλύψει την αλήθεια, είτε θα σταματήσουν οι φίλοι σας να σας λένε πράγματα  ΑΝΑΛΗΘΗ!!! ..’’  (Edward Geiselman,)
‘’.. Παράλληλα η Βιοτεχνολογία στο τομέα αυτό έχει προχωρήσει εντυπωσιακά , με τους ανιχνευτές των οφθαλμικών κινήσεων, εγκεφαλογράφημα υπερύθρων, μαγνητικές τομογραφίες που αποκωδικοποιούν τα σήματα που στέλνει το σώμα μας όταν προσπαθούμε να εξαπατήσουμε κάποιον.
Και αυτές οι τεχνολογίες θα πλασαριστούν σύντομα στην αγορά, στην ανίχνευση της  εξαπάτησης,  και θα αποδειχτούν απίστευτα χρήσιμες στο άμεσο μέλλον.
Οπότε όταν συνδυάζεις την επιστήμη αναγνώρισης της εξαπάτησης με την τέχνη να παρατηρείς και να αφουγκράζεσαι απαλλάσσεσαι από το να γίνεις συνεργός σε ένα ψέμα.
Μπαίνεις σε ένα μονοπάτι όπου είσαι λίγο πιο κατηγορηματικός επειδή στέλνεις σήμα σε όλους γύρω σου, λέγοντας, «Έι, ο κόσμος μου, ο κόσμος μας, πρόκειται να έχει ειλικρίνεια.
Στον κόσμο μου η αλήθεια θα ενισχύεται και η ψευτιά θα αναγνωρίζεται και θα περιθωριοποιείται». Και όταν το κάνεις αυτό, όλα γύρω σου αρχίζουν να αλλάζουν λιγάκι.                                                                                                                                                                                                Και αυτή είναι η αλήθεια.!!! ‘’

Άγγελος Αντωνέλλης

(Pamela Meyer, :  How to spot a liar )            
  To  video εδώ:
 

https://www.ted.com/talks/kang_lee_can_you_really_tell_if_a_kid_is_lying?language=el#t-38115