Γίνε πιο έξυπνος σε μία εβδομάδα

Γίνε πιο έξυπνος σε μία εβδομάδα

periergos | 13:40 - 30 Απριλίου 2011
Perierga.gr - Γίνε πιο έξυπνος σε μία εβδομάδαΜπορεί οι ασκήσεις να μην εντυπωσιάσουν τα μέλη της MENSA, ούτε ίσως τους ακαδημαϊκούς κορυφαίων πανεπιστημίων στον κόσμο, όμως σύμφωνα με έρευνα του BBC συγκεκριμένα «απλά βήματα» μπορούν να μας κάνουν εξυπνότερους μόνο σε επτά ημέρες.
«Λύστε ένα σταυρόλεξο, μάθετε καινούργιες λέξεις, κάντε ντους με κλειστά τα μάτια» και άλλες μικρές καθημερινές αλλαγές στη ρουτίνα μας οδηγούν σε σημαντική ενίσχυση της ευφυΐας – μέχρι και 40%, υποστηρίζεται στον οδηγό που συνέταξαν ερευνητές που εργάστηκαν για λογαριασμό του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού. Και για το λόγου το αληθές 100 εθελοντές ...
έχουν ήδη πάρει μέρος στο σχετικό πείραμα και τα αποτελέσματα θα προβληθούν στη σειρά εκπομπών «Γίνετε πιο έξυπνος σε μία εβδομάδα» που ξεκινά το Σάββατο στο BBC.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο συνδυασμός υγιεινής διατροφής, φυσικής άσκησης και ασκήσεων ενίσχυσης της μνήμης και των νοητικών λειτουργιών κάνει τους ανθρώπους πιο έξυπνους, σίγουρους για τον εαυτό τους και αποφασιστικότερους.
«Το IQ θεωρείται η παραδοσιακή μέτρηση της ανθρώπινης ευφυΐας, όμως επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι με απλά βήματα που εφαρμόζονται συστηματικά οι νοητικές λειτουργίες μπορούν να βελτιωθούν. Η εκπομπή μας διαπιστώνει την αξιοπιστία των ερευνών», λέει ο Φίλιπ Μάροου, παραγωγός τού «Γίνετε πιο έξυπνος σε μία βδομάδα». Σημειώνει μάλιστα ότι όταν η ομάδα παραγωγής συνεργάστηκε με τους πρώτους 20 εθελοντές που ακολούθησαν τον «οδηγό εξυπνάδας», περίμενε ότι στο τέλος της εβδομάδας οι συμμετέχοντες θα «ήταν εξυπνότεροι περίπου κατά 10%» από ό,τι στην αρχή της. «Τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο ενθαρρυντικά. Η ευφυΐα τους μετριέται με σειρά τεστ αλλά και δραστηριοτήτων», λέει ο Μάροου, που υπογραμμίζει ότι στο τέλος της εβδομάδας ορισμένοι εθελοντές σημείωσαν ενίσχυση της ευφυΐας τους μέχρι και 40%.
«Μεγαλύτερη διαύγεια», «καλύτερη συγκέντρωση», «ενίσχυση της μνήμης» είναι μερικές μόνο από τις αξιοσημείωτες αλλαγές στην καθημερινότητά τους που, όπως υποστηρίζουν οι παραγωγοί τού «Γίνετε πιο έξυπνος σε μία εβδομάδα», καταθέτουν οι 100 εθελοντές.
Και για όσους θέλουν να δοκιμάσουν… να πώς να γίνετε εξυπνότεροι σε μία εβδομάδα:
1η ημέρα: Βουρτσίστε τα δόντια σας με το άλλο χέρι από αυτό που χρησιμοποιείτε συνήθως. Κάντε ντους έχοντας κλειστά τα μάτια.
2η ημέρα: Λύστε ένα σταυρόλεξο ή ένα sudoku. Κάντε μια βόλτα περπατώντας γρήγορα.
3η ημέρα: Ξεχάστε το αυτοκίνητο, χρησιμοποιήστε μέσα συγκοινωνίας, ποδήλατο ή πηγαίνετε στη δουλειά με τα πόδια. Φάτε λιπαρά ψάρια για μεσημεριανό και βραδινό.
4η ημέρα: Βρείτε τουλάχιστον δέκα άγνωστες λέξεις στο λεξικό και χρησιμοποιήστε τες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
5η ημέρα: Κάντε μία ώρα γιόγκα, πιλάτες ή έστω άλλου είδους γυμναστική. Μιλήστε σε κάποιον που δεν γνωρίζετε.
6η ημέρα: Επιλέξτε διαφορετική διαδρομή ή μέσα συγκοινωνίας για να πάτε στη δουλειά σας. Παρακολουθήστε ένα «τηλεοπτικό κουίζ» ή άλλο παιχνίδι γνώσεων.
7η ημέρα: Αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ. Απομνημονεύστε τη λίστα για ψώνια πριν πάτε στο σούπερ μάρκετ.
πηγή: enet.gr