Για τον εγκέφαλο, ίδιος ο εθισμός στο Διαδίκτυο και στα ναρκωτικά



Δημοσίευση: 13-1-2012, 09:45 Τελευταία ανανέωση: 13-1-2012, 16:06
Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Οι εθισμένοι στο Διαδίκτυο νέοι παρουσιάζουν αλλοιώσεις στον εγκέφαλό τους παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται σε ανθρώπους εθισμένους στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά, σύμφωνα με τα προκαταρτικά ευρήματα νέας μελέτης.
Νευρολόγοι από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, στην Γιουάν, υπέβαλλαν σε τομογραφίες 17 νεαρούς, εθισμένους στο web, καθώς και υγιείς συνομηλίκους τους, εντοπίζοντας ευκρινείς διαφορές στον τρόπο σύνδεσης των διαφόρων τμημάτων του εγκεφάλου μεταξύ τους.
Οι ερευνητές γράφουν στην επιθεώρηση «PLoS One», όπου δημοσιεύεται η μελέτη τους, ότι τα ευρήματα αυτά μπορεί να οδηγήσουν στην επινόηση νέων θεραπειών για τις εθιστικές συμπεριφορές.
Η διαταραχή εθισμού στο Ίντερνετ αποτελεί...
 αναγνωρισμένο πρόβλημα ψυχικής υγείας, το οποίο χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου.

Πρόσφατη πανελλαδική μελέτη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) έδειξε πως σχεδόν ο ένας στους έξι 15χρονους στη χώρα μας, παρουσιάζει συμπεριφορές εξάρτησης στο Ίντερνετ.

Λευκή ουσία
Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Χάο Λέι και οι συνεργάτες του, υπέβαλλαν σε εξειδικευμένες μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου 35 άντρες και γυναίκες ηλικίας 14 έως 21 ετών, οι 17 από τους οποίους είχε διαπιστωθεί ότι πάσχουν από εθισμό στο Ίντερνετ.
Οι τομογραφίες αποκάλυψαν αλλαγές στην λευκή ουσία του εγκεφάλου (είναι το τμήμα που περιέχει τις νευρικές ίνες) μεταξύ των εθισμένων και των μη εθισμένων.
Στην πραγματικότητα, υπήρχαν ενδείξεις διαταραχής των συνδέσεων των νευρικών ινών στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τα συναισθήματα (την δημιουργία και την επεξεργασία τους), την εκτελεστική προσοχή, την λήψη αποφάσεων και τον νοητικό έλεγχο.
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η διαταραχή εθισμού στο Ίντερνετ μοιράζεται κοινούς ψυχολογικούς και νευρολογικούς μηχανισμούς με άλλα είδη εθισμού σε ουσίες και με διαταραχές του ελέγχου των παρορμήσεων», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.
Και στα βιντεοπαιχνίδια
Όπως εξήγησε ο καθηγητής Γκύντερ Σούμαν, επικεφαλής του Τμήματος Βιολογικής Ψυχιατρικής στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του King’s College, στο Λονδίνο, παρόμοια ευρήματα έχουν εντοπιστεί και σε άτομα εθισμένα στα βιντεοπαιχνίδια.
«Για πρώτη φορά δύο μελέτες αποκαλύπτουν τις ίδιες αλλαγές στις νευρονικές συνδέσεις μεταξύ τμημάτων του εγκεφάλου, καθώς και αλλαγές στην εγκεφαλική λειτουργία ατόμων τα οποία χρησιμοποιούν υπερβολικά συχνά το Ίντερνετ ή τα βιντεοπαιχνίδια», είπε.
«Η νέα μελέτη αποδεικνύει αυτό που υποψιαζόμασταν καιρό, ότι δηλαδή υπάρχουν δυσμορφίες στην λευκή ουσία του εγκεφάλου όχι μόνον στα άτομα με εθισμό σε ουσίες, αλλά και στα άτομα με συμπεριφορικούς εθισμούς όπως η έξις στο διαδίκτυο», σχολίασε η δρ Ενριέτα Μπάουντεν-Τζόουνς, σύμβουλος Ψυχιατρικής στο Imperial College του Λονδίνου.
Πηγή:http://ygeia.tanea.gr/