Το κτίσιμο του χαρακτήρα του παιδιού γίνεται από τους γονείς.



France Baume-les-Messieurs 002.jpg


Το κτίσιμο του χαρακτήρα του παιδιού γίνεται από τους γονείς. Χρειάζονται και οι έλεγχοι, αλλά με διάκριση. Έτσι μπορεί το παιδί να τους αφομοιώσει και να αποκτήσει την απαραίτητη εσωτερική δομή που θα επιτρέψει την ανάπτυξη και ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του.

Λέγει ο άγιος Ιωάννης: «Όταν ένας πατέρας κάποιου πάρα πολύ μαλθακού παιδιού, αν είναι άρρωστο του δίνει γλυκίσματα και δροσιστικά και μόνο ο,τι το ευχαριστεί, τίποτε όμως απ’αυτά που χρειάζονται για την αρρώστια του» και όταν μετά ο γιατρός τον ελέγξει, απολογείται λέγοντας: «Τι μπορώ να κάνω; Δεν μπορώ να βλέπω το παιδί να κλαίει». Φτωχέ και άθλιε και προδότη!

Γιατί μόνο πατέρα δεν μπορώ να τον ονομάσω έναν τέτοιο» πόσο καλύτερα θα ήταν για σένα, στενοχωρώντας το παιδί για λίγο να το κάνεις υγιές για πάντα, παρά να κάνεις αυτή την σύντομη ευχαρίστηση το θεμέλιο μιας διαρκούς λύπης»40. Με την ικανοποίηση κάθε επιθυμίας του παιδιού το κάνουμε εγωκεντρικό» και με ένα τέτοιο χαρακτήρα θα δυστυχήσει μέσα στον κόσμο.

Τονίζει ο άγιος: «Σαν τους γλύπτες να καταβάλλετε κάθε προσπάθεια ώστε να κάνετε τα παιδιά σας θαυμάσια αγάλματα που να μοιάζουν με τον Θεό. Θα γίνουν δε, αν αφαιρείτε απ αPτά κάθε περιττό, αν προσθέτετε ο,τι πρέπει, και κάθε μέρα τα επιθεωρείτε για να δείτε ποιό φυσικό ελάττωμα έχουν για να το εξαλείψετε».

Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

http://1myblog.pblogs.gr/tags/goneis-paidia-gr.html