ΠΟΥ: Τα καυσαέρια των κινητήρων ντίζελ προκαλούν καρκίνο στους ανθρώπους




Τα καυσαέρια των κινητήρων ντίζελ προκαλούν καρκίνο στους ανθρώπους, δήλωσαν σήμερα εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που αύξησαν το βαθμό επικινδυνότητας από τα καυσαέρια του πετρελαίου με βάση τα στοιχεία που τα συνδέουν με τον καρκίνο του πνεύμονα και της ουροδόχου κύστης.
Σε μια ανακοίνωση που ενδέχεται να προκαλέσει κατάπληξη μεταξύ των κατασκευαστών αυτοκινήτων και φορτηγών, η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), το τμήμα για τον καρκίνο του ΠΟΥ, αναταξινόμησε τα καυσαέρια από κινητήρες ντίζελ από την ομάδα 2Α, των πιθανών καρκινογόνων ουσιών, στις ουσίες της ομάδας 1, που έχουν σαφή σύνδεση με τον καρκίνο.
«Η ομάδα εργασίας των (εμπειρογνωμόνων) διαπίστωσε ότι τα καυσαέρια του ντίζελ μπορούν να...
προκαλέσουν καρκίνο του πνεύμονα και σημείωσε, επίσης, μια θετική συσχέτιση με έναν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η IARC.
Η απόφαση είναι το αποτέλεσμα μιας εβδομαδιαίας συνόδου ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που αξιολόγησαν τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τη δυνατότητα πρόκλησης καρκίνου των καυσαερίων του ντίζελ και της βενζίνης.
Η ομάδα δήλωσε ότι τα καυσαέρια βενζίνης θα πρέπει να ταξινομούνται ως «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο», ένα εύρημα που παραμένει αμετάβλητο από την προηγούμενη εκτίμηση της IARC το 1989.
www.kathimerini.gr