Η λαιμαργία ως τρόπος ζωής.



 

Η λαιμαργία ως τρόπος ζωής

  

Η ρωμαϊκή παρακμή είναι έντονα απεικονισμένη σε αρχαίες φιλολογικές πηγές και σε παραστάσεις αγγείων, τοιχογραφιών και ψηφιδωτών. Το γλέντι ήταν ένα σημαντικό μέρος της ρωμαϊκής κοινωνίας, σε τέτοιο βαθμό που γράφτηκαν σάτιρες, χλευάζοντας την ελαφρότητα αυτών των υποθέσεων. Ο Αύγουστος (R. 27 π.Χ.-14 μ.Χ) προσπάθησε να ελέγξει τις δημόσιες και ιδιωτικές εκδηλώσεις λαιμαργίας με την επιβολή αυστηρής νομοθεσίας κατά των μενού ή κατά των  υπερβολικών δαπανών για τέτοια γεγονότα. Αλλά μόνο οι νόμοι δεν θα μπορούσαν να καταπνίξουν την επιθυμία για λιχουδιές και εξωφρενικές διατροφικές συνήθειες, ειδικά μεταξύ της ελίτ της ρωμαϊκής κοινωνίας. Οι ίδιοι οι άνθρωποι που θέσπισαν αυτούς τους νόμους έπρεπε πρώτοι να τους παραβούν!
Ο πιο γνωστός ρωμαίος συγγραφέας για την κουζίνα ήταν ο Apicius, ο οποίος...έζησε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Τιβέριου (14 - 37 μ.Χ.). Οι συνταγές του περιλαμβάνουν πιάτα όπως φτέρνες καμήλας, γλώσσες φλαμίνγκο, και ψητό στρουθοκαμήλου. Αλλά η πιο διάσημη ρωμαϊκή γιορτή είναι το πλούσιο δείπνο που  παραθέτει ο Trimalchio, ένας πρώην σκλάβος που έγινε δεκτός στην υψηλή κοινωνία, λόγω της πληθορικότητας και εκκεντρικότητάς του, στο μυθιστόρημα «Σατυρικόν» του Πετρόνιου. Το πολυδάπανο πανηγύρι  περιλαμβάνει τέτοιες νοστιμιές, όπως τρωκτικά, λουκάνικα, αυγά παγονιού, φλώρους, λαγούς, καπόνια, και ψάρια.
Πρόσφατες ανασκαφές σε ρωμαϊκή έπαυλη της εποχής του Αυγούστου, στην Επάνω Σκάλα, στο ελληνικό νησί της Λέσβου, μαρτυρούν τη μεγάλη ποικιλία των τροφίμων που σερβίρονται σε ένα ρωμαϊκό συμπόσιο, όπως αυτή που περιγράφεται από τον Πετρόνιο. Τα οστά που ανακτώνται από τη βίλα περιλαμβάνουν αγριογούρουνο, γουρουνόπουλο, πρόβατα, αρνί, κατσίκι, κατσίκι, ελάφι, λαγό, φασιανό, χήνα, καπόνι, και πτερωτά θηράματα, όπως τσίχλα, ψαρόνι, και μπεκάτσες. Απομεινάρια από αστακό, καβούρι, αχινό, χτένια, κυδώνια, μύδια, σαλιγκάρια της θάλασσας, χέλι, μπαρμπούνι, τόνο, τσιπούρα, λαβράκι, σκορπίνες και βρέθηκαν επίσης σε χωματερή της βίλας.
Τρώγοντας καλά δεν ήταν απλά μια καθημερινή ιεροτελεστία, ήταν μια φιλοσοφία και ένας τρόπος ζωής στην αυτοκρατορική Ρώμη. Η φήμη και η αποδοχή στα ανώτερα κλιμάκια της κοινωνίας καθορίζεται συχνά από τις ικανότητες κάποιου ως  γενναιόδωρου οικοδεσπότη και ως γνώστη της κουζίνας. Όταν καθίσετε για φαγητό με τους φίλους αυτή την εορταστική περίοδο, να θυμάστε ότι πρέπει πάντα να κάνετε μια μικρή επιπλέον σκέψη για την άνεση και την απόλαυση των καλεσμένων σας. Μετά από όλα, τη φήμη σας μπορεί να βελτιωθεί μόνο με προσοχή στις λεπτομέρειες! Σκεφτείτε, επίσης, ότι μια ζωο-αρχαιολόγος μπορεί να περιφέρεται μέσα στα σκουπίδια σας 2000 χρόνια από τώρα.
Η Deborah Ruscillo, λέκτορας στο Τμήμα Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Winnipeg, ανέλυσε ζωικά κατάλοιπα από την Αθηναϊκή Αγορά, τον Κομμό, την Μυτιλήνη, και άλλες ελληνικές περιοχές. Η ανασκαφή της τοποθεσίας της Επάνω Σκάλας ήταν μια κοινή προσπάθεια καθοδηγούμενη από τον  καθηγητή Hector Williams του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας και την  Α. Αρχοντίδου-Αργύρη της 20ης Εφορίας  Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Πηγή: Archaeology Magazine