Αναγνωρίστε γρήγορα το εγκεφαλικό

Με αφορμή την χτεσινή μέρα που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών Επεισοδίων ακολουθούν κάποιες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την συγχρονη αυτή πανδημία που απειλεί την υγεία και την πιότητα της ζωής μας όπως επίσης και τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που αισθανθούμε πως ο κίνδυνος είναι άμεσος.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο αν και τα  τελευταία 30 χρόνια έχει παρατηρηθεί μια μείωση κατά 45% στους θανάτους που οφείλονται σε εγεφαλικά. Σήμερα, το 70% των ανθρώπων που παθαίνουν εγκεφαλικό συνεχίζουν να έχουν την αυτονομία τους, ενώ το 10% αναρρώνουν πλήρως.
 
Πότε συμβαίνει το εγκεφαλικό επεισόδιο;
Το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο μέσα από τις αρτηρίες διαταράσσεται ή διακόπτεται αιφνίδια. Το αίμα μπορεί να σταματήσει να ρέει σε μια αρτηρία επειδή εμποδίζεται από κάποιο θρόμβο αίματος ή πλάκα (αυτό ονομάζεται ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο) ή επειδή η αρτηρία έχει σπάσει ή υποστεί ρήξη (αυτό ονομάζεται αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο).
 
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (World Stroke Organization) :
 
  • Ένας στους έξι άνθρωποι στον κόσμο θα υποστούν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωής τους
  • Κάθε 6 δευτερόλεπτα συμβαίνει ένας θάνατος από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Κάθε 2 δευτερόλεπτα συμβαίνει ένα νέο εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • 15 εκατομμύρια άτομα το χρόνο παθαίνουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Παρ'όλα αυτά είνια γεγονός πως το εγκεφαλικό μπορεί όντως να προληφθεί. Ακόμα όμως κι αν... μας χτυσπήσει την πόρτα  είναι σημαντικό να αναγνωρισθεί έγκαιρα και να μεταφερθεί ο ασθενής το συντομότερο δυνατό σε νοσοκομείο.
 
Ποιά είναι η κατάσταση στη χώρα μας;
 
Δυστυχώς στα επόμενα χρόνια αναμένεται σημαντική αύξηση του αριθμού των εγκεφαλικών επεισοδίων λόγω γήρανσης του πληθυσμού, λόγω αύξησης του αριθμού των υπερτασικών και των διαβητικών και των αυξημένων ποσοστών παχυσαρκίας και δυσλιπιδαιμίας καθώς και εξαιτίας της αυξημένης καπνιστικής συνήθειας, ειδικά στην Ελλάδα.
 
 
Όπως και να έχει η κατάσταση όμως ενεργήστε γρήγορα εάν:
1. Το πρόσωπό σας στραβώσει
2. Εχετε αδυναμία να σηκώσετε τα χέρια σας
3. Εχετε δυσκολία στην ομιλία
4. Καλέστε το 166 ή το 112 για πρώτες βοήθειες, χωρίς καθυστέρηση