Πάνω από 500 χημικές ουσίες βρίσκονται σε κάθε σπίτι -Πώς να κάνετε τον χώρο σας πιο οικολογικό Πηγή: Πάνω από 500 χημικές ουσίες βρίσκονται σε κάθε σπίτι -Πώς να κάνετε τον χώρο σας πιο οικολογικό | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/133239#ixzz2mQro7YG0


Ένα «χημικό εργαστήριο» βρίσκεται καλά κρυμμένο μέσα στα ντουλάπια των ελληνικών νοικοκυριών καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων, πάνω από πεντακόσιες χημικές ουσίες βρίσκονται μέσα σε διάφορα καθαριστικά, απορρυπαντικά και καλλυντικά και επιβαρύνουν την ανθρώπινη υγεία, το πορτοφόλι των καταναλωτών αλλά και το περιβάλλον, όπου καταλήγουν αφού χρησιμοποιηθούν.
Με αφορμή τις γνωματεύσεις των επιστημόνων, η Ενωση Καταναλωτών Βόλο συνέταξε έναν πλούσιο οδηγό με απλές οικολογικές συμβουλές για τον καθαρισμό του σπιτιού, τη δημιουργία φυσικών αποσμητικών χώρου, την απομάκρυνση των λεκέδων από τα ρούχα και τη δημιουργία εντομοκτόνων.
  • Οσον αφορά τον καθαρισμό του σπιτιού, συνιστάται η χρήση της σόδας για τη δημιουργία ενός... καθαριστικού με τεράστιες δυνατότητες στο καθάρισμα και το γυάλισμα. Συγκεκριμένα, η συνταγή αναφέρει: Διαλύουμε τέσσερις κουταλιές σόδας σε ισάριθμα φλιτζάνια ζεστό νερό και με το μείγμα αυτό μπορούμε να καθαρίσουμε και μα αρωματίσουμε όλες τις επιφάνειες της κουζίνας και του μπάνιου. Από την άλλη πλευρά, το ξύδι καθαρίζει, απολυμαίνει την ατμόσφαιρα και διώχνει τις ανεπιθύμητες οσμές. Διαλυμένο σε νερό ή μόνο του, θεωρείται «θαυματουργό» για τα τζάμια, για αφαίρεση αλάτων ή για τον καθαρισμό της τουαλέτας σε συνδυασμό με σόδα. Σε συνδυασμό με αλάτι αποτελεί ισχυρό καθαριστικό επιφανειών. Το αλάτι είναι ισχυρό καθαριστικό λόγω της κρυσταλλικής μοριακής δομής του, ενώ παράλληλα απολυμαίνει ενώ το λεμόνι, μόνο του ή σε συνδυασμό με αλάτι αποτελεί ισχυρό καθαριστικό επιφανειών.
  • Το παραδοσιακό αγνό πράσινο σαπούνι από ελαιόλαδο φημίζεται για τις δερματολογικές, αντιρρυπαντικές και οικολογικές αρετές του. Εδώ και αιώνες ήταν το μοναδικό καθαριστικό μέχρι που το καταναλωτικό κοινό ανακάλυψε τα δεκάδες χημικά- τοξικά παρασκευάσματα. Εξάλλου, με βότανα και αιθέρια έλαια που διαθέτουν απολυμαντικές καθαριστικές και αρωματικές ιδιότητες μπορούμε να καθαρίσουμε οικολογικά το χώρο μας.
  • Ο καθαρισμός των σκευών αλουμινίου, βράζοντας τα μέσα σε καυτό νερό μαζί με ροδέλες κρεμμυδιών για 10 - 15 λεπτά,
  • Η δημιουργία μιας πάστας από 3 μέρη σόδα και 1 μέρος νερό, η επικάλυψη λερωμένων ασημικών και αφού στεγνώσουν, το γυάλισμά τους με στάχτη από τζάκι,
  • Ο καθαρισμός των μαυρισμένων ασημικών με σόδα, στη συνέχεια η τοποθέτησή τους για 15 λεπτά σε ένα δοχείο με ζεστό νερό και αλάτι τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο και το γυάλισμα με μαλακό πανί.
  • Η δημιουργία γενικής χρήσης καθαριστικού και απολυμαντικού με ένα λίτρο νερό, 50 ml μαγειρική σόδα, 20 ml ξύδι και πράσινο σαπούνι σε νιφάδες,
  • Το γυάλισμα των ξύλινων επίπλων με μείγμα που αποτελείται από 2 μέρη ελαιόλαδο και 1 μέρος χυμό λεμονιού ή ξύδι,
  • Η χρήση λευκού οινοπνεύματος για να λάμψουν οι καθρέπτες,
  • Ο καθαρισμός μιας κατσαρόλας με καμένο φαγητό, ξύνοντας τον πάτο, βράζοντας μέσα σε αυτήν νερό με μία κούπα ξύδι, και ρίχνοντας δύο κουταλιές μαγειρική σόδα.
  • Η επάλειψη baby oil στην κουρτίνα του μπάνιου για να μην λερώνει και να μην μουχλιάζει,
  • Ο καθαρισμός της λεκάνης της τουαλέτας με μαγειρική σόδα αντί για χλωρίνη,
  • Η επάλειψη σόδας σε λερωμένες ταπετσαρίες για να φύγουν οι λεκέδες,
  • Η χρήση για τζάμια με στίγματα ενός μείγματος από 1/4 φλιτζανιού λευκό ξίδι, 1 κουταλιά καλαμποκάλευρο και 4 φλιτζάνια ζεστό νερό. Τα υλικά τοποθετούνται σε έναν ψεκαστήρα, ψεκάζουμε και σκουπίζουμε με μία εφημερίδα,
  • Ο καθαρισμός του φούρνου με αρκετό νερό και η κάλυψή του με μαγειρική σόδα ώστε να γίνει λευκός. Στη συνέχεια μπορούμε να ψεκάσουμε λίγο νερό ακόμη για να κολλήσει η σόδα, το αφήνουμε τη νύχτα να δράσει και μετά σκουπίζουμε και σαπουνίζουμε,
  • Η απομάκρυνση λεκέδων από αίμα, καλύπτοντας τους με μία πάστα από αλεύρι και νερό. Μόλις στεγνώσει η πάστα μπορούμε να βουρτσίσουμε τα σημεία και να πλύνουμε το ύφασμα.
  • Εξάλλου προτείνεται για να γίνονται μαλακές οι κουβέρτες να προσθέτουμε στο ξέπλυμα 500ml ξύδι, για να καθαρίζουν οι μοκέτες να τις ψεκάζουμε με λίγο νερό και ξίδι,πριν τις σκουπίσουμε με την ηλεκτρική σκούπα, για να απολυμαίνουμε την επιφάνεια εργασίας στην κουζίνα να καθαρίζουμε με μισό λεμόνι και για να προστατεύουμε τα ξύλινα πατώματα να χρησιμοποιούμε ένα μείγμα από ένα μέρος λευκό ξύδι και 3 μέρη ελαιόλαδο και να σφουγγαρίζουμε με μαλακό πανί. Για τα χρυσά κοσμήματα ο καθαρισμός τους μπορεί να γίνει βυθίζοντας τα σε μια κούπα μηλόξυδο για 15 λεπτά και σκουπίζοντας τα με μαλακό πανάκι.
  • Σε ό,τι αφορά τα αποσμητικά χώρου του εμπορίου, επισημαίνεται ότι δεν καθαρίζουν τον αέρα, αλλά αντίθετα τον μολύνουν καθώς περιέχουν χημικές αρωματικές ουσίες και πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs). Τα αιθέρια έλαια, από την άλλη πλευρά, μπορούν να αλλάξουν την καθημερινή ρουτίνα της καθαριότητας του σπιτιού αν αναμειχθούν σε νερό και ψεκαστούν στο χώρο με έναν ψεκαστήρα.


Πηγή: Πάνω από 500 χημικές ουσίες βρίσκονται σε κάθε σπίτι -Πώς να κάνετε τον χώρο σας πιο οικολογικό | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/133239#ixzz2mQraxJ8s