ΗΛΙΚΙΑΣ 13 -18 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ Κάπνισμα: 5,6 εκατ. παιδιά μπορεί να πεθάνουν

Σύμφωνα με έκθεση ανώτατου αξιωματούχου Υγείας των ΗΠΑ, 5,6 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 13 έως 18 ετών μπορεί να πεθάνουν πρόωρα, εξ αιτίας του καπνίσματος.
Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη έκθεση του τότε Γενικού Χειρουργού των ΗΠΑ- είναι ο επιχειρησιακός επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας- που κήρυξε το κάπνισμα ως μέγα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία , η νέα μελέτη προειδοποίησε την Παρασκευή ότι το κάπνισμα προκαλεί επιπλέον ασθένειες και...
σε άλλα μέρη του ανθρώπινου σώματος εκτός από τον καρκίνο του πνεύμονα. Η επιστημονική έρευνα έδειξε ότι οι καπνιστές διατρέχουν τον κίνδυνο να υποφέρουν από υψηλότερα ποσοστά διαβήτη, καρκίνο του παχέος εντέρου και του ήπατος, ρευματοειδούς αρθρίτιδας, στυτικής δυσλειτουργίας, εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και από άλλες ασθένειες.
Επίσης αναφέρει ένα εντυπωσιακό στατιστικό στοιχείο, ότι το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 20% έως 30%. Η έκθεση, η πρώτη εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, διαπίστωσε ότι το κάπνισμα έχει σκοτώσει πρόωρα πάνω από 20 εκατομμύρια Αμερικανούς τον τελευταίο μισό αιώνα.
Παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά καπνίσματος των ενηλίκων έχουν πέσει στη σημερινή εποχή στο 18% από το 43% που ήταν το 1965, κάθε μέρα, πάνω από 3.200 νέοι κάτω των 18 ετών, δοκιμάζουν το πρώτο τους τσιγάρο , σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. «Φτάνει πια», είπε ο Γενικός Χειρουργός Δρ Μπόρις Λούσνιακ σε τηλεφωνική του συνέντευξη.«Πρέπει να εξαλειφθεί η χρήση των τσιγάρων και να δημιουργηθεί μια γενιά χωρίς καπνό».
Η έκθεση, με τίτλο «Οι συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία, 50 χρόνια προόδου» δείχνει την "εξέλιξη" των ασθενειών που προκαλούνται από το κάπνισμα σε σχέση με την έκθεση-ορόσημο που είχε παρουσιάσει ο Δρ Λούθερ Τέρι στις 11 Ιανουαρίου του1964 και η οποία ήταν η πρώτη που επιβεβαίωνε σε το κάπνισμα προκαλεί τον καρκίνο του πνεύμονα. Σε εκείνη την πρώτη έκθεση, μόνο ο καρκίνος του πνεύμονα σχετίζονταν με το κάπνισμα. Τώρα 50 χρόνια μετά υπάρχουν άλλες 13 ασθένειες που προκαλούνται από τις καταστροφικές συνέπειες του καπνίσματος.
«Είμαστε ακόμα μια χώρα πολύ εθισμένη στο κάπνισμα », δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών Κάθλιν Σεμπίλιους σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της επετείου της πρώτης έκθεσης για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στη δημόσια υγεία. Από την πλευρά του ο Δρ Τόμας Φρίντεν, διευθυντής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, είπε σε τηλεφωνική του συνέντευξη ότι η έκθεση διαπίστωσε ότι το κάπνισμα κοστίζει στο αμερικανικό έθνος 130 δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεσες ιατρικές δαπάνες κάθε χρόνο.
 Ο Φρίντεν πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες ελέγχου του καπνίσματος έχουν σώσει περίπου 8 εκατομμύρια ζωές τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, αλλά τόνισε ότι πολύ περισσότερα πρέπει να γίνουν για την εξάλειψη του καπνίσματος, που παραμένει η κύρια αιτία αποτρέψιμων θανάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Την περασμένη εβδομάδα, αντικαπνιστικές οργανώσεις κάλεσαν τους πολιτικούς να δεσμευτούν να μειώσουν τα ποσοστά των καπνιστών σε λιγότερο από 10% του πληθυσμού σε μία δεκαετία και να προστατεύουν όλους τους Αμερικανούς από το παθητικό κάπνισμα εντός πέντε ετών.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr