Εκδήλωση τιμής για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό στην Ι.Μ. Κονίτσης


konitsis-4
Στις 23 Αυγούστου το πρωί, η Ιερά Μητρόπολις Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, πραγματοποίησε εκδήλωση για τα 300 χρόνια από την γέννηση του Εθναποστόλου και Ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου της Κόνιτσης.
Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής και Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Μιχαήλ Τρίτος και ο Φιλόλογος – Ερευνητής κ. Μιχαήλ Παντούλας.
Ο Καθηγητής κ. Μιχαήλ Τρίτος ανέπτυξε ομιλία με θέμα «Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και η νεοελληνική μας διάρκεια», στην οποία ανέλυσε τη σπουδαιότητα της ιεραποστολικής δράσεως του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, αλλά και...
την επικαιρότητα του κηρύγματός του και στις ημέρες μας.
Η εισήγηση του κ. Μιχαήλ Παντούλα είχε θέμα «Η εικονογραφική αποτύπωση του Αγ. Κοσμά του Αιτωλού στην Επισκοπή Βελλάς και Κονίτσης», την οποία και συνόδευσε με την παρουσίαση φωτογραφιών από εικόνες του Αγίου Κοσμά, από ναούς της περιοχής που κάλυπτε ιστορικά η Επισκοπή Βελλάς και Κονίτσης.
Ιδιαίτερα συγκινητική για όλους – και ιδιαίτερα για τον Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα – ήταν παρουσίαση ηχητικού ντοκουμέντου από ραδιοφωνική εκπομπή στην οποία ο μακαριστός Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρός Σεβαστιανός παρουσίαζε το βίο και το έργο του Αγίου Κοσμά.
Την όλη εκδήλωση πλαισίωσε η παιδική χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως, η οποία παρουσίασε κάποια από τα τραγούδια από το νέο CD με τίτλο «Ιερός Αγώνας: τραγούδια αφιερωμένα στη Βόρειο Ήπειρο και την μάνα Ελλάδα», που προσφάτως κυκλοφόρησε η Ιερά Μητρόπολις Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης.
Την εκδήλωση, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου, έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας.
konitsis-2a
konitsis-3
konitsis-1