Η γενναία ομολογία της Ειρήνης Μερκούρη και η διαφορετικότητα

Η γενναία ομολογία της Ειρήνης Μερκούρη και η διαφορετικότητα
Του Γ. Θεοχάρη
Σε μία ασυνήθιστη για τα τηλεοπτικά δεδομένα ομολογία, μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατές, προχώρησε πρόσφατα η γνωστή καλλιτέχνης Ειρήνη Μερκούρη.
Με λόγια απλά και όμορφα, η Ειρήνη διακήρυξε την πίστη της στον Χριστό και είπε βαθιές αλήθειες,αφήνοντας άναυδους τους δημοσιογράφους που την είχαν καλέσει, αλλά και προκαλώντας, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, ειρωνικά σχόλια σε κοσμικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τα οποία άλλωστε δήλωσε ότι αδιαφορεί, ενώ ταυτόχρονα δεν ήταν λίγες οι φορές που αποστόμωσε τους δημοσιογράφους με τις ξεκάθαρες και κρυστάλλινες τοποθετήσεις της και την ειλικρίνειά της.

Το πρώτο που τόνισε εξαρχής ήταν η αναγκαιότητα της μετάνοιας, της εξομολόγησης και της Θείας Κοινωνίας, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Όλοι μας έχουμε κάνει λάθη, για αυτό έχουμε και τον πνευματικό και εξομολογούμεθα».
Στην ερώτηση εάν εξομολογείται συχνά, απάντησε χωρίς δισταγμό:
«Παιδιά, είναι υπέροχο να εξομολογείσαι και να κοινωνάς. Όλοι τρέχουν στους ψυχολόγους και στους ψυχιάτρους, γιατί; Και το λέω και πείτε ό,τι θέλετε εσείς οι δημοσιογράφοι... Το νιώθω πολύ έντονα αυτό τα τελευταία πέντε χρόνια, όσον αφορά την εξομολόγηση και την θεία Κοινωνία. Ο Θεός βοηθάει πολύ μετά. Φωτίζεται ο άνθρωπος και βλέπεις αλλιώς τα πράγματα. Ουσιαστικά, αληθινά. Ο Θεός μετά ό,τι του ζητάς, σου το κάνει, γιατί όταν είσαι εξομολογημένος και έχεις κοινωνήσει, οι προσευχές σου ακούγονται».
Η ίδια τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να ...
ζήσει με κάποιον που δεν είναι χριστιανός. «Πολλοί χριστιανοί πάνε με μουσουλμάνους. Είναι ξεπούλημα ψυχής. Τα περί αγάπης του ζευγαριού είναι η δικαιολογία των ανθρώπων που θέλουν απλά να περάσουν κάτι άλλο που δεν είναι στον δρόμο του Χριστού. Αν ήταν μουσουλμάνος, δεν θα ήμουν μαζί του, όσο όμορφος κι αν ήταν, ό,τι κι αν ήταν. Αν εκείνος άλλαζε πριν παντρευτούμε και γινόταν χριστιανός, με όλη μου την αγάπη».

Στο σημείο αυτό, όπου δέχθηκε επίμονες ενστάσεις από τους δημοσιογράφους, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η Εκκλησία δεν καταδικάζει ούτε χωρίζει όσους ορθοδόξους παντρεύτηκαν αλλοθρήσκους. Αντίθετα αυτό μπορεί να γίνει αιτία να σωθούν και οι αλλόθρησκοι, αφού γίνουν και αυτοί χριστιανοί. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και ο κανόνας. Ένας τέτοιος γάμος είναι γάμος με κάποιον που δεν είναι χριστιανός, και δεν έχει την χάρη του βαπτίσματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον βίο του αγίου Αρσενίου από τα Φάρασα αναφέρεται ότι ο άγιος βάπτισε κρυφά μία μουσουλμάνα. Αυτή μετά το βάπτισμά της, έλαβε την χάρη του Θεού και προσευχόταν να μην μολύνει την χάρη αυτήν με την σαρκική επαφή με τον άπιστο άνδρα της. Πράγματι ο Θεός την άκουσε, η γυναίκα αρρώστησε, ο άγιος Αρσένιος την κοινώνησε κρυφά στέλνοντας την Θεία Κοινωνία μέσα σε ένα μήλο και η νεοφώτιστη εκοιμήθη ειρηνικά μέσα σε ανέκφραστη αγαλλίαση.

Στην ερώτηση εάν θα έκανε το ίδιο εάν ήταν καθολικός, η απάντηση που έδωσε η Ειρήνη ήταν επίσης ξεκάθαρη: «Ο καθολικισμός είναι αίρεση. Οι γιεχωβάδες είναι αίρεση. Η Ορθοδοξία είναι η αληθινή πίστη. Η ζωντανή πίστη, ο Χριστός, η Αγία Τριάδα».

Οι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να διαμρτυρηθούν πιπιλίζοντας τις γνωστές καραμέλες περί διαφορετικότητας: «Όπως δίνουμε το δικαίωμα στην Ειρήνη να εκφράζει την δική της άποψη, έτσι πρέπει να σεβόμαστε και την διαφορετικότητα του άλλου. Να μην τα κρίνουμε. να μην κρίνουμε τις άλλες θρησκείες.»
Η απάντηση ήταν επίσης ξεκάθαρη και σαφής: «Δεν τις κρίνω, αδιαφορώ. Οι Βούδες, τα αγάλματα κ.λπ. είναι είδωλα, είναι κούκλες, ψεύτικα πράγματα. Ένας είναι ο Θεός, ο Χριστός, θέλουνε δεν θέλουνε όλοι αυτοί. Αδιαφορώ για ο,τιδήποτε άλλο λέγεται θρησκεία. Καταδικάζω τα είδωλα αυτά και αδιαφορώ».

Η δημοσιογράφος την ρώτησε «μπήκες στην διαδικασία να δοκιμάσεις τις άλλες θρησκείες; Λες δεν μου αρέσει ο αρακάς. Τον έχεις δοκιμάσει;».
Ειρήνη: «Ποτέ δεν θα τον δοκιμάσω. Η πίστη μου είναι ακλόνητη, ξεκάθαρη, κάθετη και αιώνια στο Χριστό, στην Αγία Τριάδα, στην Ορθοδοξία, στην Παναγία, στους αγίους. Να τα λέμε έτσι όπως είναι. Όταν είμαι τόσο σίγουρη, που ακόμη και σε μουσουλμάνικη οικογένεια να γεννιόμουνα, θα ήμουν πάλι χριστιανή. Ως Ειρήνη καταδικάζω τα είδωλα αυτά. Δεν τα σέβομαι. Αδιαφορώ.»

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στους μουσουλμάνους: «Πόσοι μουσουλμάνοι έχουν αποκεφαλίσει ανθρώπους με σκοπό να τους κάνουν να αρνηθούν την πίστη τους;»
Εκεί μία από τις καλεσμένες έκανε παρέμβαση λέγοντας: «Εγώ είμαι καθολική, κι έρχομαι στην Ελλάδα και κοινωνάω στην Εκκλησία την Ορθόδοξη. Νιώθω ότι είμαστε ίδιοι.»

Ειρήνη: «Δεν είμαστε ίδιοι. Εσείς κοινωνάτε με πατατάκι, ενώ το σώμα και αίμα του Χριστού είναι άρτος και κρασί. Οφείλω να πω ότι ο Καθολικισμός και ο,τιδήποτε άλλο είναι αίρεση, Ο,τιδήποτε άλλο εκτός από την Ορθοδοξία είναι αίρεση. Θα κάνω ομολογία μέχρι να πεθάνω. Και εάν αυτό κάνει κακό στη δουλειά μου, δεν με νοιάζει καθόλου. Και θα πώ για τους μουσουλμάνους. Πόσοι μουσουλμάνοι έχουν αποκεφαλίσει χριστιανούς για να αλλάξουν την πίστη τους; Εμείς ως χριστιανοί κόψαμε ποτέ κανένα κεφάλι για να πούμε γίνε χριστιανός; Η Ορθοδοξία αυτή είναι. Η Ορθοδοξία είναι σαν ένα λευκό πουκάμισο, στο οποίο εάν ρίξεις κάτι άλλο και το λερώσεις αυτό θα φανεί. Οι χριστιανοί δεν πιέζουμε κανέναν και δεν κόψαμε ποτέ το κεφάλι κανενός για να γίνει χριστιανός.»

Ο δημοσιογράφος, έντρομος για την ομολογία αυτήν και φοβόμουμενος μήπως ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Αλί-Αλ-Μπαγκνταντί τον καταγγείλει στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για έλλειψη σεβασμού προς το «διαφορετικό», έσπευσε να την διακόψει, λέγοντας ότι «θα έπρεπε να υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν ιστορία για να μας βοηθήσουν». Άραγε τα 400 χρόνια τουρκοκρατίας δεν του φτάνουν; Δεν έχει ακούσει ποτέ για τις σφαγές της Χίου, των Ψαρών, της Νάουσας, της Κάσου; Για το παιδομάζωμα, για τους αποκεφαλισμούς, τους ανασκολοπισμούς, τους χιλιάδες νεομάρτυρες και περιμένει τους ιστορικούς να του τα πούνε.
Όμως η δημόσια αυτή ομολογία πίστεως της Ειρήνης Μερκούρη δεν είναι η πρώτη. Και στο παρελθόν η Ειρήνη έχει μιλήσει για θαυμαστά περιστατικά που δυνάμωσαν την πίστη της, όταν περνούσε μία δοκιμασία με προσωπική ασθένεια. Η ίδια δήλωσε ότι πιστεύει από μικρό παιδί και ότι έχει ως προστάτιδα την αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντω, της οποίας έχει και το όνομα.

Αυτό πάντως που προκαλεί εντύπωση είναι ότι τόσο βαθιά έχει εισχωρήσει το άρρωστο δυτικό πνεύμα στην κοινωνία μας, που οι δημοσιογράφοι μας δείχνουν μία επιλεκτική ευαισθησία και είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν ακόμη και μία θρησκεία που στην ιστορία της έχει προκαλέσει ποτάμια αίματος και πεσμένων κεφαλιών, ως δήθεν «διαφορετικότητα», προκειμένου να δείξουν ότι είναι «προοδευτικοί» και στο πνεύμα της εποχής μας. Οι μόνοι στους οποίους δεν αναγνωρίζουν αυτήν την διαφορετικότητα και δεν την σέβονται είναι οι ορθόδοξοι χριστιανοί. 
http://www.agioritikovima.gr/arthrografia/item/77786-