2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Πήγε να αλλάξει την Προφητεία και τον εμπόδισε Άγγελος Κυρίου

 ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ Ο ΘΕΟΔΟΧΟΣ 
Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς


Ο πρεσβύτης Συμεών επελέγη επί βασιλείας του Αιγυπτίου αυτοκράτορα Πτολεμαίου Φιλαδέλφου ως ένας από τους περίφημους Εβδομήκοντα σοφούς, στους οποίους ανατέθηκε το μείζον έργο τις μεταφράσεως της Βίβλου από τα Εβραϊκά στα Ελληνικά. 

Ο Συμεών επιτελούσε ευσυνείδητα την αποστολή του αύτή, άλλα κατά τη διαδικασία της μεταφράσεως τού Βιβλίου του Προφήτη Ησαΐα, έφθασε στο επίμαχο εδάφιο της προφητείας: Ιδού ή παρθένος εν γαστρι έξει και τέξεται υιόν, και καλέσεις το όνομα αυτού Εμμανουήλ (Ήσ. 7:14). Αυτό του προκάλεσε σύγχυση και, στην αμηχανία του, πήρε ένα μαχαιρίδιο γιά να αφαιρέσει τη λέξη «παρθένος» και να την αντικαταστήσει με την ελληνική λέξη «νεάνις». Αμέσως όμως άγγελος του Θεού παρουσιάστηκε και εμπόδισε τον Συμεών από το εγχείρημα αυτό, εξηγώντας του ότι ή προφητεία ήταν αληθής και ορθά γραμμένη. 
Ο αγγελιαφόρος του Θεού είπε ακόμη ότι ό ίδιος ό Συμεών θά βεβαίωνε του λόγου το αληθές, διότι, σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, δεν επρόκειτο να πεθάνει προτού να δει τον Μεσαία, τον εκ της Παρθένου γεννηθέντα.

Ο δίκαιος Συμεών αγαλλίασε στο άκουσμα μιας τέτοιας φωνής εξ ουρανού, άφησε αμετάβλητη τη διατύπωση της προφητείας και δόξασε τον Θεό πού...

τον αξίωσε να ζήσει και να δει τον Έπηγγελμένο. Όταν το παιδίον Ιησούς παρουσιάστηκε στο Ναό της Ιερουσαλήμ από την Παρθένο Μαρία, το Πνεύμα του Θεού το αποκάλυψε στο Συμεών, ό όποιος ήταν πρεσβύτης υπέργηρος και «λευκός ως κύκνος». 
Ό Συμεών εισήρθε δρομαίος στον Ναό και εκεί αναγνώρισε τόσο την Παρθένο, όσο και το Παιδίον, από το φως πού σαν φωτοστέφανο περιέλαμπε τα κεφάλια τους. Ό ευτυχής Συμεών βάσταξε τον Χριστό στα χέρια του και προσευχήθηκε στο Θεό να τον πάρει απ’ αύτήν τη ζωή: Νϋν απολύεις τον δούλο σου Δέσποτα, κατά το ρήμα σου εν ειρήνη ότι ειδον οι οφθαλμοί μου το σωτήριόν σου (Λουκ. 2:29).
Παρίστατο επίσης ή προφήτις Άννα, θυγατέρα του Σαμουήλ και αύτή αναγνώρισε τον Μεσσία και Τον κήρυξε στον λαό. Ή άγια Άννα ήταν τότε 84 ετών. Ό άγιος Συμεών ύστερα από λίγο πέθανε. 
Ο δίκαιος πρεσβύτης θεωρείται προστάτης των μικρών παιδιών.

http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2018/02/blog-post_54.html#more