Η Ελλάδα έχει τον 6ο πιο γερασμένο πληθυσμό στον κόσμο - Οι Έλληνες χάνονται

Η Ελλάδα έχει τον 6ο πιο γερασμένο πληθυσμό στον κόσμο - Οι Έλληνες χάνονται
Μια εθνική καταστροφή διαδραματίζεται στην Ελλάδα χωρίς να υπάρχει τάση αυτή να σταματήσει καθώς οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για την εξέλιξη του δημογραφικού στη χώρα μας και ο ελληνικός πληθυσμός είναι πλέον ο έκτος γηραιότερος του πλανήτη!
 Μάλιστα, σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχαν οι ειδικοί στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια για να υπάρξει λύση στο πρόβλημα. 
«Ο πληθυσμός γερνάει ταχύτερα από τις προβλέψεις» τόνισε η Αλεξάνδρα Τραγάκη, καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. 
Το φαινόμενο είναι πολυπαραγοντικό και εδράζεται τόσο στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής, όσο και στον έλεγχο της γονιμότητας αλλά και στο μοντέλο του «λίγα παιδιά και πιο αργά» που ακολουθούν πολλά ζευγάρια στις σύγχρονες κοινωνίες. 
Όμως, ουσιαστικό πρόβλημα αποτελεί η απουσία πολιτικής για την αύξηση του πληθυσμού. 
Η ύφεση επιδείνωσε ένα πρόβλημα που δεν είναι σημερινό
Την ίδια ώρα, οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι λάθος να ...
αποδοθούν τα αίτια του προβλήματος στην οικονομική κρίση και μόνο.
«Η ύφεση επιδείνωσε το πρόβλημα, αλλά το πρόβλημα δεν είναι σημερινό» ανέφερε η κ. Τραγάκη. 
Τα τελευταία έξι χρόνια, υποστήριξε, «χάθηκαν» 110.000 γεννήσεις, δηλαδή περισσότερες από τις γεννήσεις ενός έτους. Ωστόσο, το ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων βαίνει μειούμενο από τη δεκαετία του 1950, όπως ανέφερε ο Αναστάσιος Λαυρέντζος, συγγραφέας του βιβλίου «Σιωπηρή Άλωση, Το δημογραφικό και το μεταναστευτικό πρόβλημα της Ελλάδας» (εκδ. Πραγματεία).
«Ο έκτος πιο γερασμένος πληθυσμός στον κόσμο 
«Οδεύουμε προς το τέλος της νεοελληνικής κοινωνίας όπως την έχουμε γνωρίσει έως τώρα» σημείωσε ο κύριος Λαυρέντζος, επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ο ελληνικός είναι ο έκτος πιο γερασμένος πληθυσμός στον κόσμο. 
Τα στοιχεία λένε ακόμη ότι τη δεκαετία του '50 το λεγόμενο «φυσικό ισοζύγιο» ήταν 100.000 υπέρ των γεννήσεων. Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, είχε μηδενιστεί. Όμως, τα τελευταία χρόνια, είναι αρνητικό. 
Σύμφωνα με το μαιευτήρα Στέφανο Χανδακά, τον περασμένο χρόνο οι γεννήσεις ήταν 38.000 λιγότερες από τους θανάτους. Εάν οι ρυθμοί συνεχιστούν, ο πληθυσμός το 2050 θα έχει μειωθεί σε 6,5 με 8 εκατομμύρια άτομα. Για να διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα θα πρέπει οι γεννήσεις να αυξηθούν από 1,3 παιδιά σε 1,5.
Ραγδαία μείωση των γεννήσεων σε όλη τη χώρα 
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μείωση των γεννήσεων σε όλες τις περιοχές της χώρας είναι ραγδαία. Συγκεκριμένα, οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 23% στη Θεσσαλία, κατά 21% στην Κρήτη, κατά 16% σε Αιγαίο και Ιόνιο και κατά 24% στη Στερεά Ελλάδα. Την ίδια ώρα, η αύξηση της γονιμότητας κατά 1% θα επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%.
Τουλάχιστον 30 χρόνια για να αλλάξει η κατάσταση 
Πάντως, όπως επισήμανε η κ. Τραγάκη, οι δημογραφικές αλλαγές συντελούνται δύσκολα, ενώ για να φανούν τα αποτελέσματα στην ανάπτυξη και την οικονομία θα πρέπει να περάσει μία τριακονταετία. Αυτό και μόνο το γεγονός καθιστά απαραίτητη τη λήψη άμεσων μέτρων. Η κ. Τραγάκη έκανε λόγο για «άρνηση του κράτους να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις» και υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της γονιμότητας πρέπει να αποτελέσει «στρατηγική επιλογή της χώρας» όπως έχει συμβεί στην Κροατία, τη Σερβία και τη Βουλγαρία τα τελευταία χρόνια ή στη Γαλλία παλαιότερα με την ίδρυση υπουργείων Δημογραφίας ή Οικογένειας.
«Η μετανάστευση δεν λύνει το πρόβλημα» ανέφερε η Χάρις Συμεωνίδου από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, τονίζοντας πως είναι μύθος ότι η γυναικεία απασχόληση επιδρά αρνητικά στη γονιμότητα. Η ίδια υποστήριξε πως ανά 100 κατοίκους στη χώρα μας οι 21,5 είναι ηλικιωμένοι.
http://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ethnika-themata/682447