Μόνιμο αίσθημα κούρασης; Μήπως σας λείπει Β12;

Μόνιμο αίσθημα κούρασης; Μήπως σας λείπει Β12;
Αισθάνεστε ότι μεγαλώνετε; Μερικές φορές μπορεί να αισθανθείτε ότι γερνάτε, λόγω του έντονου αισθήματος κόπωσης που νιώθετε.
Παρόλα αυτά, πέρα από την ηλικία, υπάρχει ένας ακόμη βασικός λόγος για τον οποίο μπορεί να αισθάνεστε διαρκώς κουρασμένοι. Εκτιμάται ότι το 20% των ατόμων άνω των 60 ετών έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 και οι περισσότεροι από αυτούς δεν το γνωρίζουν.
Η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες βασικές διαδικασίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ερυθροκυττάρων και της λειτουργίας των νεύρων. Η ανεπάρκεια μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους, ενώ μερικά από τα συμπτώματα μπορεί να είναι αδυναμία, κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή, δυσκοιλιότητα, μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια, απώλεια μνήμης και αποπροσανατολισμός.
Προκειμένου κάποιος να λαμβάνει επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Β12, πρέπει να προσλαμβάνει 2,4 μικρογραμμάρια την ημέρα, τα οποία περιέχονται σε τροφές όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας, τα ψάρια και τα αυγά. Αυτό για τους περισσότερους ανθρώπους αποτελεί έναν σχετικά εύκολο στόχο, με εξαιρέσεις τους χορτοφάγους και εκείνους που έχουν περιορίσει την κατανάλωση ζωικών προϊόντων.
Παρόλα αυτά, τα άτομα άνω των 60 ετών μπορεί να...
αντιμετωπίζουν προβλήματα, επειδή δεν απορροφούν επαρκώς τη βιταμίνη Β12, ακόμη και αν καταναλώνουν αρκετά από τα παραπάνω τρόφιμα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής, ένα ποσοστό από 10% έως 30% των ατόμων άνω των 60 ετών δυσκολεύεται να την απορροφήσει από την τροφή. Ο λόγος είναι ότι η παραγωγή στομαχικού οξέος μειώνεται με την ηλικία και μπορεί να υπάρχει έλλειψη των ενζύμων που είναι υπεύθυνα για τη Β12. Επιπλέον, τα άτομα άνω των 60 ετών είναι πιο πιθανό να λαμβάνουν φάρμακα που μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφησή της.
Πηγή: theepochtimes.com