ΗΠΑ: Δεν υπάρχει πλέον συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση – Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

 

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την Παρασκευή την απόφαση Roe v. Wade, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση. 
Η γνωμοδότηση είναι η πιο σημαντική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου εδώ και δεκαετίες και θα μεταμορφώσει το τοπίο της αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών στην Αμερική. 
Στο εξής, τα δικαιώματα στις αμβλώσεις θα καθορίζονται από τις πολιτείες, εκτός αν το Κογκρέσο ενεργήσει. 
Ήδη, σχεδόν οι μισές πολιτείες έχουν ή θα ...ψηφίσουν νόμους που απαγορεύουν τις αμβλώσεις, ενώ άλλες έχουν θεσπίσει αυστηρά μέτρα που ρυθμίζουν τη διαδικασία, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το CNN. 

«Η απόφαση ήταν εξ αρχής κατάφωρα λανθασμένη», έγραψε ο δικαστής Σάμιουελ Αλίτο στη γνώμη της πλειοψηφίας. «Το σκεπτικό του ήταν εξαιρετικά αδύναμο και η απόφαση είχε επιζήμιες συνέπειες. Και μακριά από το να επιφέρει μια εθνική διευθέτηση του ζητήματος των αμβλώσεων, η απόφαση έχει φουντώσει τη συζήτηση και έχει βαθύνει τη διαίρεση». 
Οι δικαστές Στίβεν Μπρέιερ, Σόνια Σοτομαγιόρ και Έλενα Κάγκαν που μειοψήφησαν, επέκριναν έντονα την πλειοψηφία, τονίζοντας: «Με λύπη - για αυτό το Δικαστήριο, αλλά περισσότερο, για τα πολλά εκατομμύρια Αμερικανών γυναικών που έχασαν σήμερα μια θεμελιώδη συνταγματική προστασία - διαφωνούμε». 

 Οι Ρεπουμπλικάνοι μπλόκαραν το νομοσχέδιο του Μπάιντεν
 Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια του «μπλόκου» που έβαλαν οι Ρεπουμπλικάνοι στο νομοσχέδιο των Δημοκρατικών υπέρ της προστασίας των αμβλώσεων. «Για πρώτη φορά εδώ και 50 χρόνια, μία συντηρητική πλειοψηφία, μία ακραία πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου ετοιμάζεται να αποφασίσει ότι οι γυναίκες δεν έχουν τον έλεγχο του ίδιου του σώματός τους», είχε προειδοποιήσει σε δραματικούς τόνους ο επικεφαλής των Δημοκρατικών της Γερουσίας Τσακ Σούμερ πριν από την ψηφοφορία. 
http://thriskeftika.blogspot.com/2022/06/blog-post_24.html