Θεμα: Τα βερίκοκα
(Άν είχαμε.....)
Τα βερίκοκα, με καταγωγή από τη μακρινή Κίνα, ήρθαν στην Ελλάδα τον 4ο π.Χ αιώνα, πιθανότατα από το ΜέγαΑλέξανδρο. Η επιστημονική ονομασία Prunus armeniaca δηλαδή αρμένικο δαμάσκηνο, οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη έφτανε μέσω Αρμενίας.Εντάχθηκαν εύκολα στο διαιτολόγιο όλων των μεσογειακών λαών. Μάλιστα ήταν από τα δημοφιλέστερα φρούτα των Ρωμαίων.
Η διατροφική τους αξία είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αν και έχουν μόνο 48 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, περιέχουν βιταμίνη Α , υδατάνθρακες, πεκτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, β-καροτένιο, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία . Δεν πρέπει να αγνοούμε ότι το β-καροτένιο περιέχεται σε φρούτα και λαχανικά με βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα, όπως είναι τα βερίκοκα, το πεπόνι, η ντομάτα και τα καρότα. Στατιστικά, η κατανάλωση αυτών των τροφών συμβάλλει στη μείωση του ποσοστού εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου . Επί πλέον, το βερίκοκο χαρακτηρίζεται «αιμοποιητικό» φρούτο.Ο ΝομπελίσταςG.S.Whipple, το 1934, χαρακτήρισε το βερίκοκο ισάξιο του συκωτιού όσον αφορά την αναδημιουργία της αιμοσφαιρίνης.
Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος είναι οι μήνες που τα βερίκοκα είναι άφθονα στην αγορά μας αλλά και στους κήπους των τυχερών που έχουν βερικοκιές. Επειδή είναι ευαίσθητα φρούτα, όταν ωριμάσουν πρέπει να μαζεύονται και να αξιοποιούνται με διάφορους τρόπους, γιατί αλλιώς πέφτουν από το δέντρο και αχρηστεύονται. Ευτυχώς όμως μπορούμε να τα αποξηράνουμε, να τα κάνουμε γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα , και κομπόστα για να τα κρατήσουμε αρκετό καιρό. Επίσης γίνονται υπέροχη γρανίτα και παγωτό, για πιο άμεση κατανάλωση. Ακόμη και τα κουκούτσια δίνουν υπέροχο ποτό!

β) βελτίωσαν την γενική υγεία,
γ) εμπόδισαν την ανάπτυξη μικρών όγκων,
δ) παρείχαν ανακούφιση από τον πόνο,
ε) ενεργούν πολύ σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου.
Η Βιταμίνη Β17 είναι η αμυγδαλίνη, το πικρό συστατικό των αμυγδάλων. Απ' ότι φαίνεται το πικρό έχει ωφέλιμα στοιχεία για τον οργανισμό. Γι αυτό πολλοί εμπειρικοί συστήνουν να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με πικρές τροφές, όπως βερίκοκα και τα κουκούτσια τους, χυμό από φύλλα ελιάς, ραδίκια και το ζουμί τους με λεμόνι, αγκινάρες (πικρές), ζουμί από άγριες αγκινάρες (πολύ πικρό), Βολβούς (πικρό) ή Γαϊδουράγκαθο (silybuns marianum), που αυξάνει την παραγόμενη γλουταθειόνη υπεροξειδάση και είναι εξαιρετικό τονωτικό-αποτοξινωτικό για όλες τις παθήσεις του συκωτιού.
Σε περιπτώσεις διαγνωσμένου καρκίνου ξεκινάμε με 5 κουκούτσια την ημέρα, την πρώτη βδομάδα., με 10 τη δεύτερη και χωρίς ιδιαίτερο περιορισμό στη συνέχεια. Η όρεξη, η πέψη, ο μεταβολισμός, θα βελτιωθούν. Τα βερίκοκα είναι φρούτα εποχής και τα προμηθευόμαστε από το μανάβη της γειτονιάς. Σε λίγο θα κυκλοφορήσουν τα βερίκοκα, φάτε λοιπόν μπόλικα και φυλάξετε τα κουκούτσια.
Δρ. Αγγελική Τριανταφύλλου - Πιτίδη
Ιατρός Μικροβιολόγος
Αν. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
. τηλ. 2108017821, 6932194349