Οι 10 τροφές που μας ανεβάζουν τη διάθεση!


Η σωστή και υγιεινή διατροφή κάνει καλό όχι μόνο στην υγεία, αλλά και στη διάθεσή μας. Μερικές συγκεκριμένες τροφές, βέβαια, λόγω των συστατικών τους έχουν μεγαλύτερη…

επιρροή στην καλή μας διάθεση. Αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε υγιεινά την νωχελικότητα, την βαρεμάρα, ακόμα και την κατάθλιψη οφείλουμε να τις προσέξουμε περισσότερο και να τις εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας.
Μούρα. Υπεύθυνα για την παραγωγή των «καλών» ενζύμων στον εγκέφαλο και πιστοποιημένα από πολλές έρευνες αντικαρκινικά, τα μούρα αποδεικνύονται και εξαιρετικά αποτελεσματικά απέναντι στην κατάθλιψη. Αν π.χ. αντί να τρώτε ποπ-κορν μπροστά από την τηλεόραση φάτε μερικά μούρα, θα δείτε διαφορά σύντομα.
Σοκολάτα. Πολλοί την αποφεύγουν ως ιδιαίτερα επιβαρυντική για τη σιλουέτα και ως μια ανούσια λιχουδιά, ωστόσο έχει αποδειχτεί ότι η σοκολάτα (ιδιαίτερα η μαύρη) επιβραδύνει την ορμόνη του στρες, χαλαρώνει τον οργανισμό και παράλληλα βοηθάει στην παραγωγή ενδορφινών και αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης.
Πράσινο τσάι. Εξαιρετικό αντιοξειδωτικό και αντιστρεσογόνο, βοηθάει τον οργανισμό να νιώθει σε εγρήγορση. Η θεανίνη L που περιέχεται στο πράσινο τσάι βοηθάει στη συγκέντρωση και τη μνήμη.
Μπανάνες. Περιέχουνε μεγάλες ποσότητες βιταμινών και τρυπτοφάνη, η οποία αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό. Η ουσία αυτή χρησιμοποιείται και σε φάρμακα που καταπολεμούν την αϋπνία, το άγχος και την κατάθλιψη.
Σαρδέλες. Πλούσιες σε Ω3 και Ω6, πιθανόν να μην είναι για κάθε ουρανίσκο, όπως και όλα τα παστά ψάρια, όμως η κατανάλωση έστω και λίγων μόνο κακό δεν κάνει. Οι σαρδέλες βοηθούν και στην καλή λειτουργία των νευροδιαβιβαστών, κρατούν ευέλικτα τα κύτταρα του εγκεφάλου.
Αβοκάντο. Περιέχει «καλά» λίπη που αυξάνουν τα επίπεδα της ντοπαμίνης και βοηθούν την έκκριση ενδορφίνης.
Πουλερικά. Όπως και οι μπανάνες, τα κοτόπουλα και οι γαλοπούλες περιέχουν πολλή τρυπτοφάνη και είναι πλούσια σε τυροσίνη, ένα αμινοξύ που βοηθάει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το στρες. Η τυροσίνη είναι το βασικό συστατικό της νορεπινερφρίνης και της ντοπαμίνης, ουσιών που φτιάχνουν τη διάθεση.
Σκούρα λαχανικά. Η μεγάλη περιεκτικότητα σε οξέα τα κατατάσσει στις πρώτες θέσεις των αντιστρεσογόνων εδεσμάτων. Λαχανικά όπως το σπανάκι και το μαρούλι βοηθούν και στην καλή λειτουργία των νεύρων και των μυών.
Αυγά. Εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνη D (ιδιαίτερα ο κρόκος), αυξάνουν κι αυτά την ποσότητα της σεροτονίνης και βοηθούν στην καλή μνήμη. Συνιστώνται, βέβαια, ιδιαίτερα σε ψυχρά κλίματα, ώστε να προλαμβάνεται η λεγόμενη «κατάθλιψη του χειμώνα», αλλά μπορούν να καταναλωθούν και όλο το χρόνο, αρκεί να μην το παρακάνουμε…
Καρύδια. Ιδανικά για την βελτίωση των κυττάρων του εγκεφάλου. Δέκα καρύδια την ημέρα αυξάνουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου και κατεβάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η καλύτερη κυκλοφορία του αίματος αυξάνει την ευεξία του οργανισμού
ΠΗΓΗ: flowmagazine.gr