Απόδειξη ότι ο Έλληνας φιλόσοφος Πλάτων πήγε στον Παράδεισο


Το παρακάτω κείμενο είναι απόδοση στη δημοτική από το βιβλίο"οδηγός Αγίου Αναστασίου του Σιναΐτου" και απαντά σε μια ερώτηση σχετικά με το αν πρέπει να αναθεματίζονται οι Έλληνες που πέθαναν πριν την έλευση του Χριστού ή όχι. Απαντάει λοιπόν ο Άγιος από ένα κείμενο του Απ. Πέτρου:

Πρόσεχε μην αναθεματίσεις κανέναν άνθρωπο που.... πέθανε πριν της εμφανίσεως και το τέλος του Χριστού, διότι μετά την Ανάσταση Του ο Χριστός, μια φορά και μόνο έκανε κήρυγμα ελευθερίας. Πιο μπροστά ο Ιωάννης ο Πρόδρομος πήγε στον Άδη, πριν ο Χριστός κηρύξει εκεί, και προετοίμασε τα πνεύματα. Και άκουσε τι λέγει ο Απ. Πέτρος σχετικά με το Χριστό. 
Μετά τον σταυρικό θάνατο ο Χριστός κήρυξε στα φυλακισμένα πνεύματα που κάποτε απείθησαν. Και αυτό πληροφορούμαστε από τις αρχαίες παραδόσεις, ότι κάποιος ερευνητής στη φιλοσοφία (σχολαστικός) καταριόταν τον φιλόσοφο Πλάτωνα, διότι οι περισσότερες αιρέσεις Χριστιανισμού είχαν βάση τα συγγράμματα του Πλάτωνα. 
Στον ύπνο του λοιπόν ένα βράδυ, εμφανίζεται ο Πλάτων και του λέει: Άνθρωπε σταμάτα να με καταριέσαι γιατί βλάπτεις τον εαυτό σου. Το ότι εγώ ήμουν ένας αμαρτωλός άνθρωπος δεν το αρνούμαι, πλην όμως όταν ο Χριστός ήρθε και κήρυξε στον Άδη, εγώ πίστεψα σε Αυτόν από τους πρώτους. Με αυτά που ακούς μη νομίσεις ότι στον ¨Αδη συνέχεια υπάρχει μετάνοια. Μια φορά και μόνο αυτό έγινε, όταν ο Χριστός ήρθε στα καταχθόνια και επισκέφθηκε τους κεκοιμημένους από την αρχή του κόσμου.





Πηγή:  Οδηγός του Αγίου Αναστασίου του Σιναϊτου, εκδόσεις Άγιος 'Ορος, 1970