Ένα από τα πιο φαντασμαγορικά έθιμα της Ελλάδας - Πάσχα με αερόστατα στο Λεωνίδιο


Καούρ εκάνατε στο… Λεωνίδιο Αρκαδίας, δηλαδή καλώς ορίσατε στο Λεωνίδιο στην τσακώνικη γλώσσα.
Ο παραδοσιακός οικισμός του Λεωνιδίου, πρωτεύουσα της επαρχίας της Κυνουρίας από το 1845 γιορτάζει τη Λαμπρή με ένα μοναδικό, φαντασμαγορικό αναστάσιμο έθιμο, που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.
Η νύχτα της Ανάστασης στο Λεωνίδιο είναι η νύχτα των αερόστατων. Με το που ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» οι ενορίες της κωμόπολης παίρνουν στην κυριολεξία… φωτιά, προσπαθώντας να ανταγωνιστούν η μία την άλλη στο ποια θα καταφέρει να σηκώσει τα περισσότερα αερόστατα στον ουρανό.
Οι κολλημάρες των αερόστατων είναι ποτισμένες με λάδι και πετρέλαιο και λίγα δευτερόλεπτα αφότου ανάψουν… αρχίζουν να τα ανεβάζουν σιγά σιγά στον ουρανό, δημιουργώντας ένα απίθανο θέαμα, από μικρές «φωτιές» στον ουρανό.
Το άκρως εντυπωσιακό αυτό οπτικό έθιμο συνοδεύεται και… ακουστικά από τη βροντή χιλιάδων βαρελότων, αλλά και...
από δυναμίτες που ρίχνονται στον «Κοκκινόβραχο», το χαρακτηριστικό κόκκινο βράχο του Λεωνιδίου, που υψώνεται σχεδόν κάθετα επάνω από τα σπίτια.

 
Την Κυριακή του Πάσχα οι επισκέπτες του Λεωνιδίου συμμετέχουν μαζί με τους κατοίκους στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι τοπικές Αρχές. Το πρωί στήνονται οι σούβλες με τα αρνιά και τα κοκορέτσια, ενώ όλοι τσουγκρίζουν αυγά, δοκιμάζουν νόστιμους μεζέδες και ντόπιο κρασί. Το απόγευμα στην κεντρική πλατεία λαμβάνει χώρα η γιορτή της Αγάπης, όπου διαβάζεται το Ευαγγέλιο και στην τσακώνικη γλώσσα και στη συνέχεια ακολουθεί… τρικούβερτο γλέντι. 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr