Ένας χρόνος από την κοίμηση του Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας – Ο Γέροντας που μετέτρεψε τις ερήμους σε «αγιασμένους τόπους» (Βίντεο – Αφιέρωμα)




 Ο Γέροντας πλήθους Μονών έφυγε από τη ζωή αφήνοντας ένα ευλογημένο έργο και μία πλούσια πνευματική παρακαταθήκη. Ήταν ο αναμορφωτής του μοναχισμού στην Αμερικανική Ήπειρο ιδρύοντας πολλά μοναστήρια και μετατρέποντας τις ερήμους σε αγιασμένους τόπους.

Ο μακαριστός Γέροντας υπήρξε πνευματικός γόνος του Οσίου Πατρός Ιωσήφ του Ησυχαστού και Σπηλαιώτου, κοντά στον οποίο ο μακαριστός Γέροντας Εφραίμ ανδρώθηκε πνευματικά, διδάχθηκε την ευχή και την εν Χριστώ άσκηση μαζί με τους συνασκητές του όσιο Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη, μακάριο Γέροντα Χαράλαμπο Διονυσιάτη και τον Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινό.

Μετά την κοίμηση του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού, ο μακαριστός Γέροντας Εφραίμ δημιουργεί την δική του συνοδεία και σύντομα καλείται να αναλάβει την Ιερά Μονή του Φιλοθέου στο Άγιον Όρος. Το κοινόβιο επί των ημερών του γνωρίζει σπουδαία πνευματική άνθιση και...

σε ελάχιστα χρόνια και εξ αυτού επανδρώνονται άλλα τρία αγιορείτικα Κοινόβια και Σκήτες.

Γέρων Εφραίμ της Αριζόνας: Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ..ΒΙΝΤΕΟ | iEllada.gr

Ο αριθμός των γυναικείων Μονών που ιδρύθηκαν και επανδρώθηκαν υπό την πνευματική του καθοδήγηση είναι πολύ μεγαλύτερος. Αυτό όμως που τον έχει καταστήσει παγκοσμίως γνωστό είναι η μεγάλη πνευματική κίνηση που δημιούργησε στην Αμερική. Με κέντρο την Ιερά Μονή του Αγίου Αντωνίου στην Αριζόνα, ίδρυσε και επάνδρωσε με ανδρικές ή γυναικείες αδερφότητες περί τις είκοσι μοναστικές αδελφότητες με σπουδαίο ιεραποστολικό έργο.

Ο Μακαριστός Γέροντας διακατεχόταν από το χάρισμα του λόγου και της ευχής. Αφήνοντας, χάρις τα σύγχρονα μέσα, πλήθος ομιλιών μεστών πνευματικών νοημάτων, οι οποίες αποτελούν ζώσα μαρτυρία της ορθοδόξου πνευματικότητος στον σύγχρονο κόσμο.

*****

Αφιέρωμα στο μακαριστό γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας πνευματικό παιδί του γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή. Μιλάει ο ίδιος ο γέροντας για το φόβο του θανάτου και την ψυχή. Προσκυνητές αφηγούνται πολλά θαύματα που πραγματοποιήθηκαν με τις ευλογίες του γέροντα και συμβουλές του.

agioskonstantinoschalkida

Απολυτικιο:
Αγωγή ισαγγέλω, ευχή και δάκρυσιν
ευαρεστήσας Κυρίω,
Φιλοθεΐτα Εφραίμ,
προς ζωήν εκ του θανάτου μεταβέβηκας
εν Αριζόντι, ασκητά,
ο εν τη Αμερική
εικάδος Μονών δομήτωρ,
και χάριν εύρες πρεσβεύειν
υπέρ των πίστει ευφημούντων σε

Επιμέλεια κειμένου: ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙΡΩΝ