Γλυφάδας Παύλος:«Μην ψηφίσετε τους κλέφτες και τους απατεώνες»


glyfad
Συνέντευξη στον Δημήτρη Ριζούλη
(Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ)
Ένας από τους πιο δυναμικούς μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Γλυφάδας κ. Παύλος,  μια εβδομάδα πριν από τις κάλπες δηλώνει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ότι οι πολιτικοί τον θυμούνται μόνο προεκλογικά, ενώ δεν διστάζει να πει ότι συμμερίζεται απόλυτα τις αντιδράσεις του οργισμένου λαού και προσεύχεται στις 6 Μαΐου να φωτιστούν οι πολίτες.
όσα είπε την Κυριακή του Θωμά στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (όπου το εκκλησίασμα καθηλώθηκε από τα λόγια του και στο τέλος ...
αυθόρμητα ξέσπασε σε επευφημίες) απευθύνοντας την εξής έκκληση: «Μην ψηφίσετε τους κλέφτες, τους απατεώνες και όσους υποθήκευσαν το μέλλον μας».

Πώς βοηθάτε στην ανακούφιση των προβλημάτων;
Ποικιλοτρόπως, όσο μπορούμε, για να καλύψουμε όλο το φάσμα των αιτημάτων και του πόνου. Το Γενικό Φιλόπτωχον Ταμείο,  το Γραφείο Κοινωνικής Πρόνοιας «Φωληά Ελπίδος», αλλά και οι είκοσι ενορίες της Μητροπόλεως, καθημερινά διεκπεραιώνουν δεκάδες θέματα και προβλήματα.
Ενοριακά συσσίτια, τράπεζες τροφίμων, βοήθεια με ένδυση και υπόδηση, χορήγηση φαρμάκων, κάποιες φορές εξοφλήσεις ενοικίων και λογαριασμών, τακτικά και έκτακτα οικονομικά βοηθήματα, καθώς και οι φοιτητικές υποτροφίες είναι στο καθημερινό πρόγραμμα συμπαράστασης των αδελφών μας.

Αρκεί η βοήθεια που προσφέρει η Εκκλησία για την ανακούφιση του πόνου που υπάρχει στη χώρα;
Κατ΄ αρχήν πρέπει να τονίσουμε ότι η επίλυση των προβλημάτων επιβίωσης του λαού είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους και της εκάστοτε κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζεται.
Το κύριο έργο της Εκκλησίας είναι  πνευματικό. Η Εκκλησία βοηθητικά συμμετέχει στην ανακούφιση των καθημερινών υλικών αναγκών των ανθρώπων, μέσα στο πλαίσιο της ποιμαντικής ευθύνης της για τη φροντίδα και τη θεραπεία του προσώπου, ως ψυχοσωματικής οντότητας.
Ποιος άλλος μη κρατικός οργανισμός διαθέτει τόσα ευαγή ιδρύματα και σιτίζει καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας;
Η Εκκλησία, εφαρμόζοντας την αρχή της συναλληλίας προσφέρει με τις μικρές της δυνατότητες ό,τι περισσότερο μπορεί.
Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι οι ανάγκες διογκώνονται καθημερινά, τότε με βεβαιότητα λέμε ότι η προσφερόμενη βοήθεια δεν επαρκεί.

Μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, σας επισκέπτονται πολιτικοί για να ζητήσουν τη βοήθεια σας;
Σε κάθε εκλογική περίοδο με επισκέπτονται πολιτικοί όλων των παρατάξεων για να ζητήσουν τη βοήθειά μου και την ευχή μου.
Βέβαια, μόνο τότε με θυμούνται. Τους δέχομαι, τους ακούω, συνομιλώ μαζί τους. Αλλά η απάντησις είναι μία και μοναδική: Να προσευχηθούμε να φωτιστούν όλοι οι ψηφοφόροι, ώστε να εκλεγούν οι καλύτεροι για το συμφέρον του λαού.
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να επαναλάβω προς τους αναγνώστες της  εφημερίδας σας μερικά από αυτά που είπα στο κήρυγμά μου την περασμένη Κυριακή: «Ο Θεός να σας φωτίσει στις 6 Μαΐου να μην ψηφίσετε τους απατεώνες, τους κλέφτες και τους διώκτες της Εκκλησίας!
Να μην ψηφίσετε αυτούς που μας οδήγησαν στο χάος, αυτούς που δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο, αυτούς που έχουν υποθηκεύσει το μέλλον των παιδιών μας. Σας ικετεύω να μην ψηφίσετε αυτούς που αποδείχθησαν κλέφτες, αυτούς που ενσυνείδητα μας κορόιδεψαν, αυτούς που μας καταλήστευσαν!
Η Εκκλησία αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, αλλά με όλη την αγάπη που σας έχω σας τονίζω και πάλι: Προσέξτε ποιους θα ψηφίσετε.»
Ποιες ευθύνες νομίζετε έχει ο πολιτικός κόσμος για τη σημερινή κρίση;
Ο πολιτικός κόσμος, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, είναι υπεύθυνος για τη σημερινή κρίση, για τα όσα γίνονται στην κοινωνία μας. Εχει την κύρια ευθύνη και για τη βελτίωση της καταστάσεως.
Συμμερίζεστε την οργή του λαού;
Συμμερίζομαι απόλυτα τις αντιδράσεις του λαού. Δεν συμφωνώ όμως με ακρότητες και ανεπίτρεπτες εκδηλώσεις βίας και καταστροφής, πολύ δε περισσότερο με τις αυτοχειρίες.

πηγη
Ρομφαία