Η προσωπική μας Μεταμόρφωση


metamorfosi 1

Το πρόσωπο του ιδρυτού της Εκκλησίας μας Ιησού Χριστού αποκαλύπτεται και πάλι στη ζωή μας, με την αυριανή μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως, η οποία μας περιγράφει τη στιγμή εκείνη στο Όρος Θαβώρ τον Κύριο να αποκαλύπτει τη Θεϊκή Του φύση και ουσία στους τρεις Αποστόλους, Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη.

Η εισβολή του Άχρονου μέσα στο χρόνο είχε συμβεί μερικά χρόνια πριν, τη στιγμή της Γεννήσεως και ήταν ιστορικό γεγονός.

Η αποκάλυψη του Άχρονου όμως, μέσα στο χρόνο γίνεται τη στιγμή της Μεταμορφώσεως και είναι ένα εσχατολογικό γεγονός.

Για μας τους Ορθοδόξους στο υπέρλαμπρο φως της Μεταμορφώσεως αποκαλύπτεται η εσχατολογική μας προοπτική, η σωτηρία της θολωμένης από την αμαρτία εικόνας μας, η μεταμόρφωσή μας στον πνευματικό κόσμο της Βασιλείας του Θεού. Αρκεί βέβαια η μεταμορφωση να είναι ουσιαστική και ...

όχι επιδερμική ή ακόμη χειρότερα αντί για μεταμόρφωση να εξελίσσεται σε μεταμφίεση.

Όταν βιώνουμε την ουσία της πίστεως και την εν Χριστώ μεταμορφωμένη Εκκλησιαστική ζωή, καλούμαστε να απέχουμε από κάθε υποκριτική και μεταμφιεσμένη συμπεριφορά, και να χαρακτηριζόμαστε από ταπείνωση, διάθεση αυτοκριτικής, με αγαπητικό και όχι κριτικό ενδιαφέρον για τα προβλήματα των άλλων, αλλά αυστηροί με τον εαυτό μας και επιεικείς προς τους συνανθρώπους μας.

Μπορείτε να ακουσετε τον Παρακλητικό κανόνα εις τον Μεταμορφωθέντα Κύριο, μαζί με το υπέροχο σε νοήματα κείμενο του κανόνα, το οποίο μπορείτε να διαβάζετε ταυτόχρονα με την ψαλμώδησή του.

Αρχιμ. Ειρηναίος Νάκος

Γεν. Διευθυντής Ιδρύματος Μουσικής Ι.Α.Α.