Οι Άγιοι Επτά Παίδες εν Εφέσω: Προστάτες όσων έχουν προβλήματα αϋπνίας


Των εν Εφέσω επτά παίδων - Αφιέρωμα - Σαν Σήμερα .gr

Στην καρδιά του Πάσχα του καλοκαιριού, δεσπόζουν σπουδαίες εορτές. Μεγάλη και ίσως όμως όχι τόσο γνωστή όσο θα έπρεπε, είναι η σημερινή γιορτή (4 Αυγούστου) όπου εορτάζουμε τη μνήμη των Αγίων Επτά Παίδων των εν Εφέσω, που έδειξαν με θαυμαστό τρόπο την ύπαρξη της ζωής μετά τον θάνατο.

Όταν ξέσπασαν οι διωγμοί κατά των Χριστιανών, οι επτά παίδες μοίρασαν την

περιούσια τους στους πτωχούς, εγκατέλειψαν την Έφεσο και κρύφτηκαν σε μια σπηλιά μέχρι να τελειώσει ο διωγμός. Έτσι δεν θα αναγκάζονταν να αρνηθούν την πίστη τους. Όταν όμως αντιλήφθηκαν ότι οι διώκτες τους πλησίαζαν στο καταφύγιο τους, προσευχήθηκαν στο Θεό κατά τη διάρκεια της νύχτας να πεθάνουν για να μην πέσουν στα χέρια των διωκτών τους. Ο Θεός εισάκουσε τη δέηση τους και το πρωί κοιμήθηκαν χωρίς να ξυπνήσουν. Ο βασιλιάς ανακάλυψε τη σπηλιά τους και διέταξε να φραγεί με μια μεγάλη πέτρα η είσοδος της σπηλιάς.

Μετά από 194 χρόνια (περί το 446 μ.Χ.), επί Θεοδοσίου του Μικρού, έκανε την εμφάνισή της στην Έφεσο κάποια αίρεση που δίδασκε κατά της ανάστασης νεκρών. Εκείνη, λοιπόν, την εποχή, κάποιο παιδί στην αγορά της Εφέσου αγόρασε ψωμί με το νόμισμα της εποχής του Δεκίου , γεγονός ανεξήγητο. Ανέκριναν το παιδί, που ήταν ο Iάμβλιχος και τους οδήγησε στη σπηλιά και βρήκαν ζωντανά και τα υπόλοιπα παιδιά. Ήταν θαύμα Θεού που αποδείκνυε το αληθές της Αναστάσεως των νεκρών.

Οι Άγιοι Επτά Παίδες είναι οι: Μαξιμιλιανός, Ιάμβλιχος, Μαρτινιανός, Διονύσιος, Αντωνίνος (η Ιωάννης), Κωνσταντίνος και Εξακουστοδιανός και έζησαν όπως είπαμε στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου (249-251μ.Χ.).

Επειδή όλοι μας κάποιες φορές στη ζωή μας μπορεί να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με τον ύπνο, καλό είναι να γνωρίζουμε πως οι Άγιοι Επτά Παίδες είναι οι προστάτες όσων έχουν προβλήματα αϋπνίας, όποτε να μην ξεχνάμε να ζητάμε τη βοήθεια τους και τις πρεσβείες τους, κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τον ύπνο. Να έχουμε την ευχή τους και την προστασία τους.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.

Θείω Πνεύματι, ἀφθαρτισθέντες, πολυχρόνιον, ἤνυσαν ὕπνον, οἱ ἐν Ἐφέσῳ ἐπτάριθμοι Μάρτυρες, καὶ ἀναστάντες πιστοὺς ἐβεβαίωσαν, τὴν τῶν ἀνθρώπων κοινὴν ἐξανάστασιν ὅθεν ἅπαντες, συμφώνως τούτους τιμήσωμεν, δοξάζοντες Χριστὸν τὸν πολυέλεον.

πηγή: agiosnikanoras

https://simeiakairwn.wordpress.com