Βάλτε το ταχίνι στη διατροφή σας


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011, 23:28
Ταχίνι, σημαίνει πολτός σησαμιού. Ο αλεσμένος φυσικός πολτός από αποφλοιωμένους και ξηρούς σησαμόσπορους στη Μεσόγειο παρασκευάζεται με ωμό σουσάμι, ενώ στην Ανατολή με καβουρδισμένο σουσάμι και έχει εντελώς διαφορετική γεύση.

Βέβαια, μπορεί να είναι πιο νόστιμο καβουρδισμένο, αλλά ωμό είναι πιο υγιεινό, επειδή διατηρούνται τα θρεπτικά συστατικά και δεν αλλάζει η χημική δομή των λιπαρών του.

Το ταχίνι περιέχει πολλές βιταμίνες και πρωτεΐνες και βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τις πιο θρεπτικές και γεμάτες σε ενέργεια τροφές. Είναι μια βόμβα πρωτεΐνης (20% περίπου) και ακόρεστων λιπαρών και συνεισφέρουν στην υγεία πολλών οργάνων, όπως το συκώτι και τα νεφρά.

Αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών, ιδιαιτέρα σε περιόδους νηστείας, αφού περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών υψηλής, όμως, βιολογικής αξίας, που δρουν αναζωογονητικά και αντιγηραντικά για τον οργανισμό.

Πηγή: Meacolpa