Ἅγιος Ἐφραὶμ Κατουνακιώτης: «Τὸ ἅπαν εἶναι ἡ εὐχή. Ὅ,τι ἄλλο κάνετε εἶναι ματαιοπονία. Δουλεύετε, ἀναπαύεσθε, εἶστε στὸν δρόμο ἢ στὸ αὐτοκίνητο; Νὰ λέτε τὴν εὐχή. Ἔτσι προκόβετε»!

  



Στήν φωτογραφία τοῦ 1977 εἶναι ὁ πατήρ Διονύσιος Τάτσης, ὁ πατήρ Νικόλαος Μέμος (τότε λαϊκός), ὁ Ἅγιος Ἐφραίμ Κατουνακιώτης, καὶ ὁ Κ. Σκούρτης

Τοῦ π. Διονυσίου Τάτση «Ἐν ὄρεσι πλανώμενος - Βιωματικὲς ἐμπειρίες»

Τὸν Αὔγουστο τὸ 1977 πραγματοποίησα ἐπίσκεψη στὸ Ἅγιον Ὅρος. Ὅταν στὸ κείμενό μου λέω Ἅγιον Ὅρος, ἐννοῶ περισσότερο τούς μοναχοὺς καὶ λιγότερο τὴν φύση, τὰ οἰκοδομήματα καὶ τὰ κειμήλια. Μὲ συγκινεῖ ἡ ἀσκητικότητα τῶν μοναχῶν, ἡ ἁπλότητα στὴν συμπεριφορά τους, ἡ μαχητικότητά τους γιὰ τὴν Ὀρθοδοξία, ἡ ἀμεριμνία τους, ἡ κατάνυξή τους, ὁ μεταθανάτιος στοχασμός τους, ἡ προσευχή τους καὶ γενικὰ ὁ τρόπος τῆς ζωῆς τους.Ξεκινήσαμε γιὰ τὴν ἠσυχαστικότερη περιοχὴ τοῦ Ὅρους, τὴν ἔρημο, ὅπου ζοῦν...

οἱ φημισμένοι ἐρημίτες καὶ ἀσκητές. Εἴχαμε ἐπιλέξει ποῦ θὰ πᾶμε. Θέλαμε νὰ δοῦμε τὸν φημισμένο Ἅγιο Γέροντα Ἐφραὶμ στὰ Κατουνάκια.

Ἡ ὁδοιπορία μας ἦταν εὐχάριστη. Στὸ κελλὶ τῶν Δανιηλαίων καθίσαμε γιὰ νὰ ξεκουραστοῦμε, ἀλλὰ καὶ γιὰ νὰ πάρουμε πληροφορίες γιὰ νὰ μπορέσουμε νὰ δοῦμε τὸν Γέροντα. Ἀποφασίσαμε νὰ μὴν ἐμφανιστοῦμε ὅλοι μαζί. Οἱ ἄλλοι σταμάτησαν λίγο πιὸ πάνω καὶ μόνος κατηφόρισα πρὸς τὴν καλύβη τοῦ ἐρημίτη, παρόλο ποὺ μία ἐπιγραφή μοῦ ἔλεγε ὅτι ὁ Γέροντας δὲν...

Α.Ντούγκιν: «Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία θα αναστηθεί με κορμό την Ορθοδοξία – Το είπαν ο Πατροκοσμάς και ο Παΐσιος»




 Ο ΕΞ’ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ ΤΟΥ Β.ΠΟΥΤΙΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ


του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Παραχωρώντας συνέντευξη στο ρωσικό δίκτυο tsargrad.tv το 2016 ο Α.Ντούγκιν προχώρησε σε πολύ ενδιαφέρουσες για τον Ελληνισμό δηλώσεις.

«Η ζωή στο Άγιο Όρος δεν επηρεάζεται από εξωτερικά γεγονότα, το ότι επιχειρήθηκε να μπλκαριστεί η είσοδός μου στην Ελλάδα είναι κάτι που δεν αφορά αυτήν την εσωτερική κοινότητα… Εδώ διεξάγονται όλα με μια μεγάλη προσοχή. Δεν υπάρχει φασαρία. Στο Άγιο Όρος κάθε άτομο μπορεί να ζει την εμπειρία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Όλα εκεί περνούν μέσα από ένα ειδικό «πρίσμα» μεταξύ ύπαρξης και ανυπαρξίας και ανοίγουν κάποιια «παράθυρα».

Εκεί αξία έχει μόνο η πνευματική διάσταση των γεγονότων. Δεν βλέπω καμία μεγάλη αναστάτωση στο Άγιο Όρος. Όλα είναι ήσυχα με μια εσχατολογική διάθεση.

Στο Άγιον Όρος υπάρχει μια προφητεία αιώνων που τις τελευταίες ημέρες είναι ακόμα πιο έντονη και αφορά την σύγκρουση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, και στην οποία η Ρωσία θα βοηθήσει στην ανάσταση και αποκατάσταση του μεγαλείου της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Με την βοήθεια της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και τις προσπάθειές της θα πρέπει να επιστραφεί στους Ορθόδοξους Χριστιανούς και ο Ιερός Ναός της Αγίας Σοφίας.

H Ρωσία απαιτεί από την Τουρκία την επιστροφή της Αγίας Σοφίας στην Ορθοδοξία ως ...

Ο άγιος Σωφρόνιος, Πατριάρχης Ιεροσολύμων (11 Μαρτίου)




 Ἔσπευδε τηρεῖν καὶ κεραίαν τοῦ νόμου,

Ὁ Σωφρόνιος, οὗ παρ᾽ οὐρανοῖς κέρας.
Ἑνδεκάτῃ σαόφρων ἔδυ Σωφρόνιος παρὰ τύμβον.

Ο άγιος Σωφρόνιος γεννήθηκε κατά το έτος 564 στη Δαμασκό της Συρίας από ευσεβείς και ενάρετους γονείς, τον Πλινθά και τη Μυρώ, έλαβε δε μεγάλη φιλοσοφική και θεολογική μόρφωση. Πηγαίνοντας στα Ιεροσόλυμα εκάρη μοναχός στη Μονή του Αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου, όπου και επιδόθηκε σε βαθύτερες θεολογικές και εκκλησιολογικές μελέτες και συνδέθηκε πνευματικά με τον εκεί ασκούμενο Ιωάννη Μόσχο, ενώ αργότερα αναχώρησαν για την Αίγυπτο.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αίγυπτο, προσβλήθηκε από ασθένεια των ματιών, για την θεραπεία της οποίας κατέφυγε στους αγίους μάρτυρες Κύρο και Ιωάννη και θαυματουργικώς θεραπεύθηκε, αφού υποσχέθηκε ως αντίδωρο για την αποκατάσταση της υγείας του να συγγράψει τα θαύματά τους.

Λόγω των χαρισμάτων του και ...

Η δύναμη της προσευχής - Αρχιμ. Εφραίμ Παναούσης

 

Θαυμάσιες αναμνήσεις από τον Γέροντα Πορφύριο, των συζύγων Γ.Γ. και Ο.Γ.



 Η απόρριψη της πέτρας από τα νεφρά.

Ο Γιώργος, μια φορά έπαθε ένα κολικό και επρόκειτο να χειρουργηθεί, γιατί κάποιες πέτρες φαίνεται είχαν προχωρήσει. Εγώ είχα αρχίσει να παίρνω τηλέφωνο, να βρούμε τον κατάλληλο γιατρό. Πήρα τότε ένα τηλέφωνο στα καλά καθούμενα μεσ’ το βράδυ (οχτώ το βράδυ, εννιά, πρέπει να ήτανε) από τον Γέροντα: «Έτσι, λέει, σας πήρα. Τι κάνετε, πώς είστε; Μη φοβάσαι δεν είναι τίποτα. Έ, πονάς… Θα περάσει». Κι αμέσως ούρησε τέσσερις πέτρες ο Γιώργος, με το που κλείσαμε το τηλέφωνο.

«Βλέπει» το κτήμα.
Ή, όταν έψαχνε εκείνος για να βρει εδώ το κτήμα για το Ησυχαστήριο, ψάχναμε κι εμείς γι ένα εξοχικό. Κι εμείς βρήκαμε ένα κομμάτι. Με παίρνει τηλέφωνο δυο μέρες μετά. Λέει: «Έμαθα ότι βρήκατε». Λέω: «Πώς το μάθατε;». «Α, το ξέρω, το ξέρω» μου λέει, «κάτσε να δούμε». Λέω εγώ: «Να το δούμε, να το δούμε».
«Α, λέει από κει δεξιά υπάρχει μία ελιά, αριστερά υπάρχει μια μεγάλη συκιά, εκεί». «Όχι, όχι, του λέω, λάθος κάνετε. Δεξιά είναι η ελιά κι αριστερά η συκιά». «Βρε Όλγα, λέει, εγώ το βλέπω απ’ την κάτω μεριά. Κατέβα κι εσύ από κάτω», απ’ το τηλέφωνο τώρα αυτά. «Να το δούμε μαζί από κάτω». Κι άρχισε να μου λέει που είναι η ελιά, που είναι η συκιά, ένα μέρος που ποτέ δεν είχε πάει. Να μας λέει τι αρχαία βρέθηκαν, που υπάρχει μια εκκλησία. Η εκκλησία αυτή, λέει, πράγματι υπάρχει, αλλά, αυτό δεν το ξέραμε εμείς, είναι χτισμένη πάνω σ’ έναν αρχαίο ναό. Δηλαδή, λέει, δεν είναι η εκκλησία που είναι μια βυζαντινή. Τα θεμέλια λέει είναι ενός αρχαίου ναού.
Και έχουμε τόσα πολλά να θυμόμαστε.
Η θεραπεία της Μ.
Την Μαίρη την Μ. που την πήρε τηλέφωνο. Είχε δισκοπάθεια και επρόκειτο να φύγει για Αγγλία, να χειρουργηθεί και της δίνανε πενήντα – πενήντα τοις εκατό πιθανότητες, να περπατήσει ή όχι. Είχε μείνει μήνες στο κρεββάτι με παράλυτο το ένα της πόδι.
Και ετοιμαζόταν να πάει στην Αγγλία, να της κάνουνε μια πολύ δύσκολη επέμβαση στην σπονδυλική στήλη, για την οποία της είχανε πει ήδη εξαρχής ότι οι πιθανότητες είναι πενήντα – πενήντα. Ότι ή θα διορθωθεί και θα γίνει καλά ή θα μείνει παράλυτη σε όλη της τη ζωή. Και η κοπέλα που είχε και κάποια οικονομική άνεση κ.λ.π., ήταν έτοιμη να φύγει για την Αγγλία, είχανε κάνει τα χαρτιά όλα.
Και παραμονές τον πήραμε τηλέφωνο και του είπαμε: «Παππούλη, η Μαιρούλα η Μ. θα φύγει για την Αγγλία, θέλει να την πάρετε, αν μπορείτε, ένα τηλέφωνο απλώς έτσι για κουράγιο». Την παίρνει τηλέφωνο: «Γειά σου παιδί μου, τι κάνεις;» κι αυτά.
Λέει:
-Παππούλη, να φύγω για την Αγγλία;
-Α, κάτσε να δούμε τώρα… Σε ποιο σπόνδυλο. Κι αρχίζει να της λέει σε...

«Έτσι και ημείς να παριστάμεθα κατά την προσευχήν και την ψαλμωδίαν» – Οσίου Εφραίμ του Σύρου.




 [….] Αλλά ούτε και ένα απλόν λόγον να μην ανταλλάξωμεν με τον διπλανόν μας, μη τυχόν, αντί να εξευμενίσωμεν τον ποιητήν του Ουρανού και της γης, τον παροργίσωμεν.

Όπως ακριβώς, δηλαδή, όταν ευρίσκεται κανείς ενώπιον βασιλέως και συνομιλή με Αυτόν, αν τύχη και τον καλέση κάποιος σύνδουλος, εάν εγκαταλείψη την συνομιλίαν με τον Βασιλέα, η οποία δι’ αυτόν αποτελεί δόξαν και τιμήν, και γυρίση να κουβεντιάση με τον σύνδουλον, προσβάλλει με τον τρόπον του τον Βασιλέα και ...

Μόνο ο Θεός το ξέρει – Διδακτική ιστορία




 Κάποτε ζούσε σ’ ένα χωριό κάποιος φτωχός γέροντας, ο οποίος είχε ένα όμορφο άλογο που τον βοηθούσε στις γεωργικές του ασχολίες και το οποίο ήταν τόσο όμορφο και δυνατό, ώστε ήταν γνωστό σε όλη τη γύρω περιοχή.

Κάποια μέρα, ένας πρίγκιπας που εντυπωσιάστηκε από τη φήμη και το παρουσιαστικό του αλόγου, θέλησε να το αγοράσει, προσφέροντας στον γέροντα ένα υπέρογκο ποσό.

Αυτός, όμως, αρνήθηκε να πουλήσει το αγαπημένο του άλογο, µε το οποίο είχε δεθεί τόσα χρόνια, και επέστρεψε στο χωριό του.

-“Μα καλά είσαι ανόητος;” ρωτούσαν οι συγχωριανοί του.
“Πούλα το άλογο για το καλό σου, θα πιάσεις πολλά χρήματα και θα είσαι ευτυχισμένος!”

-“Ααα, εμένα το άλογο με βοηθά στην εργασία μου…

Και ποιος ξέρει τι είναι καλό και...

Γέροντας Γεώργιος Καψάνης: «Άς υποδεχθούμε με χαρά την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, η οποία θα μας φέρει πιο κοντά στον Χριστό..»




 Εις την Κυριακήν της Τυρινής – † Αρχ. Γεώργιος Καψάνης, Προηγούμενος Ι. Μ. Γρηγορίου Αγίου Όρους

Σήμερα εἶναι ἡ Κυριακή ἡ πρό τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς. Ἀπό αὔριο ἀρχίζει ἡ Μεγάλη Τεσσαρακοστή, ἡ περίοδος τῆς νηστείας, τῆς ἀσκήσεως καί τῆς πιό ἐντατικῆς προσευχῆς. Ἡ Ἐκκλησία σήμερα μᾶς ὑπενθυμίζει τήν ἐξορία τῶν Πρωτοπλάστων ἀπό τόν Παράδεισο. Πῶς, ἐνῶ μέσα στον Παράδεισο ἦσαν εὐτυχισμένοι, γιατί ζοῦσαν μέ ἀγάπη, ἀγαπώντας τόν Θεό καί ἀγαπώντας ὁ ἕνας τόν ἄλλον, ὅταν ἄφησαν νά μπεῖ μέσα τους ὁ ἐγωισμός μέ τήν παρακοή πού ἔκαναν στόν Οὐράνιο Πατέρα τους, ἀπό ἐκείνη τήν ὥρα δέν μποροῦσαν πιά νά ζοῦν μέσα στόν Παράδεισο. Ἄν ὁ Παράδεισος εἶναι ἡ ἀγάπη πρός τόν Θεό καί πρός τους ἀνθρώπους, ἡ ἀπομάκρυνση ἀπό τήν ἀγάπη εἶναι ἡ ἐξορία ἀπό τον Παράδεισο. 

Μόλις λοιπόν ἀντικατέστησαν τόν νόμο τῆς ἀγάπης μέ τόν νόμο τοῦ ἐγωισμοῦ, ἔπεσαν ἀπό...

Συγκλονιστικός ο Δημήτρης Νατσιός για τους δαίμονες της Δύσης και το Ουκρανικό




 Από το βιβλίο του Στρατή Μυριβήλη « Η ζωή εν τάφω» το απόσπασμα «Ο λόφος με τις παπαρούνες». Το διαβάζαμε στα παλαιότερα Αναγνωστικά. Στα νέας κοπής γλωσσικά εγχειρίδια εξοβελίστηκε. Προφανώς ο Μυριβήλης λογοκρίθηκε λόγω του… εθνοκεντρισμού του. Είμαστε στην περίοδο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ρώσοι και Έλληνες στρατιώτες, σύμμαχοι και ομόδοξοι, συναντιούνται κάπου στο μέτωπο:


«Είναι και μια μέρα χαρούμενη μέσα στις άσκημες μέρες της πορείας. Μια μέρα γαλάζια και κόκκινη, με ανοιξιάτικον ουρανό, γεμάτη μαβιά μάτια, κόκκινα αγριολούλουδα και αργά μελαγχολικά τραγούδια.

Ήταν ένας λόφος άλικος από τις παπαρούνες. Ξεκουραζόταν ένα Ρούσικο Σύνταγμα, που τραβούσε κι αυτό για το μέτωπο. Εκεί μας σταματήσανε κι εμάς. Είχε νερό μπόλικο και πρασινάδα εκεί δίπλα. Στήσαμε πυραμίδες τα όπλα και φάγαμε κοντά τους. Μας σίμωσαν κάτι μεγαλόσωμα παλικάρια με τριανταφυλλιά μάγουλα, με χοντρές μπότες και μπλούζες παιδιάτικες δίχως κουμπιά. Τα πηλίκιά τους είχαν κεραμίδι στενούτσικο.

— Γκίρτς;

— Γκίρτς.

— Κριστιάν;

— Κριστιάν.

— Ορτοντόξ;

— Ορτοντόξ.

Μας δεχτήκανε με χαρές σχεδόν παιδιάτικες. Γελούσανε, και μεις γελούσαμε, μας χάριζαν κονσέρβες, σουγιάδες. Με τα μεγάλα τους χέρια μάς χτυπούσανε στην πλάτη. Τραβούσανε και...

Κόνιτσα η πόλη του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου

 


Πολιούχος της Κόνιτσας είναι ο Άγιος Νικόλαος, Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας ο Θαυματουργός, αλλά σε αυτήν την πόλη της Ηπείρου ο Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, πέρασε τα παιδικά του χρόνια, πήγε σχολείο και εργάστηκε ως ξυλουργός μέχρι την στράτευσή του.

Κείμενο – Φωτογραφίες: Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος

Στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Στομίου, παρέμεινε τέσσερα έτη ως μοναχός, ανακαίνισε το μοναστήρι, με την βοήθεια των κατοίκων και αφού εκπλήρωσε το Τάμα του στην Παναγία, αναχώρησε για το όρος Σινά.

Στην Πατρική Οικία του Οσίου στην Κόνιτσα που είναι επισκέψιμη όλες τις ημέρες του έτους, υπάρχουν προσωπικά αντικείμενα του, ξύλινες δημιουργίες του ως μοναχός, κουμπραράδες που υπήρχαν σε διάφορα σημεία της Κόνιτσας τα χρόνια που...

Νηστεία Σαρακοστής: Αυτές είναι οι πιθανές ελλείψεις που προκαλεί στον οργανισμό και πως αναπληρώνονται.




 Όπως είναι γνωστό, διατροφικά η νηστεία είναι μία παραλλαγή των βασικών αρχών της Μεσογειακής Διατροφής με αποκλεισμό όλων των ζωικών τροφών πλην των θαλασσινών.

Είναι πλούσια σε λαχανικά (ωμά ή μαγειρευτά), όσπρια και δημητριακά. Περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικής ίνας και σύνθετων υδατανθράκων αλλά και αυξημένη ποσότητα λιπαρών λόγω του ελαιολάδου.

Οι πρωτεϊνικές ανάγκες καλύπτονται κύρια από τα όσπρια, τα θαλασσινά και τους ξηρούς καρπούς (είτε στη φυσική τους μορφή είτε σαν ροφήματα) και από τα λεγόμενα “φυτικά τυριά” που ...

Τώρα είναι η ώρα να ξαναθυμίσουμε στους «συμμάχους» μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ν.Α.Τ.Ο. ότι έγινε εισβολή και στην Κύπρο




 Τώρα είναι η ώρα να ξαναθυμίσουμε στους «συμμάχους» μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ν.Α.Τ.Ο. ότι έγινε εισβολή και στην Κύπρο

Της Ζήνας Λυσάνδρου-Παναγίδη, Δημάρχου Λευκονοίκου

Πώς να ανεχτούμε εμείς, που βιώσαμε την εισβολή και γίναμε πρόσφυγες πριν από 48 χρόνια, τον ποντιοπιλατισμό και την υποκρισία των συμμάχων μας, των εταίρων μας, οι οποίοι στρουθοκαμηλίζουν και ποιούν την νύσσαν για την τουρκική εισβολή του 1974 σε ένα ανυπεράσπιστο νησί;

Ασφαλώς και καταδικάζουμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ασφαλώς και πονάμε, όταν βλέπουμε τον πόνο και την οδύνη των ανθρώπων οι οποίοι τρέχουν προς φυγήν, γίνονται πρόσφυγες σαν κι εμάς πριν από τόσα χρόνια. Μας θυμίζουν «οικεία κακά». Κανένας δεν μπορεί να τους καταλάβει όσο εμείς.

Ακούω τις δακρύβρεκτες δηλώσεις πολλών σχολιαστών και σκέφτομαι ότι όλα αυτά είναι λογοτεχνικά, δεν έχουν βιώματα, γι’ αυτό και δεν μπορούν να καταλάβουν το δράμα αυτών των ανθρώπων και τον πανικό τους. Μόνο άμα το ζήσεις, μπορείς να ...

Η λαγάνα είναι ο άζυμος άρτος



 Η παράδοση θέλει οι εορτάζοντες στα Κούλουμα να τρώνε άζυμο άρτο (λαγάνα) και νηστήσιμα φαγητά.


Η λαγάνα είναι ο άζυμος άρτος (ψωμί), ο οποίος φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα μόνο μια μέρα του χρόνου, την Καθαρή Δευτέρα, ενώ το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ”λάγανον”, μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.


Η λαγάνα αναφέρεται ως έδεσμα σε πολλά κείμενα της Αρχαιότητας. Ένα από αυτά είναι οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, όπου αναφέρεται η φράση λαγάνα πέττετται δηλαδή λαγάνες γίνονται, αλλά και ...

Μάριος Νάσιος· ο πληγωμένος αετός (02/02/1987 – 25/11/2003)Eνα ακόμη ηχηρό δίδαγμα για όλους μας.[ Αφιερώστε λιγα λεπτα, θα ανταμειφθείτε]




 Ο Μάριος Νάσιος γεννήθηκε της Υπαπαντής, (2 Φεβρουαρίου 1987, ημέρα Κυριακή). Σε ηλικία 5 ετών άρχισε να παρουσιάζει δυσκολία κατά την βάδιση, αστάθεια, κουραζόταν εύκολα, και είχε δυσκολία για να ανέβει σκάλες ή να σηκωθεί από κάτω. Σε ηλικία 7 ετών ετέθη η διάγνωση: Μυϊκή δυστροφία τύπου Duchenne. Είναι μια σπάνια αρρώστια κληρονομική, που εμφανίζεται στα αγόρια, έχει εξελικτική πορεία και οι ασθενείς στο τέλος ακινητοποιούνται και, λόγω αδυναμίας των μυών της αναπνοής, παθαίνουν αναπνευστική ανεπάρκεια.


  Ο Μάριος πέρασε από αυτά τα στάδια, όμως ήταν ένα παιδί χαρισματικό. Αριστούχος μαθητής μέχρι το Λύκειο που πρόλαβε να πάει (17 χρόνων πέθανε).

Από την ηλικία των 8 ετών ήταν σε αναπηρικό καροτσάκι. Με αυτό έκανε παρέλαση, ως σημαιοφόρος, κρατώντας την σημαία, με καμάρι. Είχε πηγαίο χαμόγελο, σοφία κατά Θεόν, το αίσθημα της ευγνωμοσύνης και ήταν όλο μ΄ ένα ευχαριστώ προς τον καθένα: στην μητέρα του που τον φρόντιζε, στους συμμαθητές, στους δασκάλους, στον πνευματικό του πατέρα Γερβάσιο.Ο πόνος εξευγενίζει τον άνθρωπο

  Όταν το 1995, που πέρασε ο Μάριος από Υγειονομική Επιτροπή και τότε η Ασφάλεια του δεν έδινε επίδομα σ΄ αυτούς που υπέφεραν από μυασθένεια, η μητέρα του στεναχωρέθηκε και ο μικρός Μάριος της είπε:

– Μαμά, δεν αξίζει να στεναχωριέσαι γι’ αυτή τη ζωή. Εμείς για την άλλη ζωή πρέπει να στεναχωριόμαστε. Δεν θέλω να στεναχωριέσαι και να κλαις. Όπως ο Θεούλης τρέφει τα πουλάκια, έτσι και...

Τα τρία κλειδιά (π. Βαρνάβας Λαμπρόπουλος)



Η Εκκλησία μας, με το  Ευαγγέλιο της Κυριακής της Τυρινής, παίρνει τρία κομμάτια χρυσάφι από την επί του Όρους ομιλία του Χριστού και μας τα δίνει να τα κάνουμε κλειδιά, για να ανοίξουμε την πόρτα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.




 α. Συγχώρηση των αδικούντων

Το πρώτο κλειδί είναι η προθυμία μας να συγχωρούμε όσους παντοιοτρόπως μας αδικούν. Ουσιαστικά εδώ ο Χριστός επαναλαμβάνει ο,τι πριν από λίγο (Ματθ. 6,12) περιέλαβε στην Κυριακή Προσευχή: «Άφες ημίν τα οφειλήματα ημών, ως και ημείς αφίεμεν τoίς οφειλέταις ημών». Όπως βλέπουμε, η εντολή να συγχωρούμε αυτούς που μας αδικούν δεν έχει σκοπό τη βελτίωση του κοινωνικού μας προφίλ ούτε απλώς την ειρηνική συνύπαρξή μας με τους άλλους. Πρωτίστως είναι κλήση να μοιάσουμε στον Χριστό. Έχει σκοπό να μας μάθει να αγαπάμε, όπως ο Χριστός, που συγχώρησε πάνω στον Σταυρό εμάς, τους σταυρωτές του. Και αυτό το χριστομίμητο άνοιγμα της αγάπης μας ακόμα και προς τους εχθρούς μας, το αμείβει ο Χριστός με τη συγχώρηση των δικών μας αμαρτιών· δηλαδή, με την ίδια τη σωτηρία μας.

Μπαίνοvτας στη Σαρακοστή ξεκινάμε μία πορεία που θα καταλήξει στην προσκύνηση του Πάθους του Χριστού, ο Οποίος σταυρώθηκε εξ αιτίας των αμαρτιών μας και με σκοπό τη συγχώρησή τους. Φορτώθηκε τις δικές μας αμαρτίες όχι απλώς για να...

Τελικά είναι ένα ζήτημα: ποιοί είναι πράγματι τρελοί και ποιοι λογικοί;

 



 Μας έλεγε ο μακαριστός Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης ότι κάποτε τον επισκέφθηκε στο κελλί του ένας νέος με σοβαρά ψυχικά προβλήματα.

Την πρώτη φορά που τον συνάντησε, όπως μας έλεγε, κάθισε μαζί του επί οκτώ ώρες. Ούτε τα πόδια του δεν κουνούσε, για να μη νομίσει ότι τον κουράζει.

Τον άκουγε προσεκτικά κι ελάχιστα μιλούσε. Το παιδί αυτό πρώτη φορά μιλούσε τόσο άνετα στη ζωή του.

Όλοι τον παρατηρούσαν· ανόητε, δεν ξέρεις τί λες, πάψε, δεν ξέρεις τί σου γίνεται…

Τελειώνοντας το παιδί του είπε: Εκεί που πας, παιδάκι μου, και κάνεις ηλεκτροσόκ, δεν έρχεσαι σ’ έμενα;

Τον ρώτησα περίεργα: Τί του κάνατε Γέροντα;

Μου απάντησε με μία καλογερική έκφραση: Του ανέπαυα τον λογισμό. Στράβωνε ο νους του ότι δεν ...

Φτιάξε αυτό το τσάι και κοιμήσου στο πι και φι

 



Ύστερα από μια κουραστική μέρα στο γραφείο το μόνο που θέλεις είναι να κάτσεις σπίτι σου και να χαλαρώσεις.  Αν θέλεις και να κοιμηθείς λίγο φυσικά είναι πλήρως αποδεκτό.

Η υπερένταση και η κούραση της δουλειάς όμως βγαίνουν στην επιφάνεια και εσύ δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς. Η πρώτη σου σκέψη είναι να αγοράσεις λίγη βαλεριάνα και να βράσεις να πιείς μιας και έχει ηρεμιστικές/χαλαρωτικές ιδιότητες, όμως υπάρχει καλύτερη επιλογή.

Το homemade τσάι που χρειάζεσαι για να για χαλαρώσεις και να κοιμηθείς πιο εύκολα

Το τσάι από μπανάνα θα ...