Κυριακή ΙΖ’ Ματθαίου: Η δύναμη της Πίστης (Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς)




 Ματθ. ιε’ 21-28)

Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να γευτεί τη γλυκύτητα του καλού, αν πρώτα δεν επιμείνει και δε δοκιμαστεί στο καλό. Στο δρόμο προς το καλό πρώτα δοκιμάζουμε την πικρία κι υστέρα τη γλυκύτητα.

Η φύση ολόκληρη είναι γεμάτη από διδαχές καρτερίας και επιμονής. Αν τα νεόφυτα δέντρα σου δεν αναπτυχθούν για να δημιουργήσουν δασύλιο, θα μπορέσουν ν’ αντέξουν στον άνεμο και το χιόνι; Θα σου ήταν χρήσιμα τα ποτάμια αν δεν έφτιαχναν βαθιές κοίτες; Μήπως τα μυρμήγκια αυτοκτονούν όταν οι τροχοί καταστρέφουν τα σπίτια τους στο δρόμο, ή ξεκινούν με επιμονή να φτιάχνουν καινούργια; Αν κάποιος άκαρδος άνθρωπος γκρεμίσει τη φωλιά τού χελιδονιού στο σπίτι του, τότε το χελιδόνι θα ξεκινήσει αδιαμαρτύρητα να πάει σε άλλο σπίτι για να φτιάξει την καινούργια φωλιά του. Οτιδήποτε κάνουν οι φυσικές καταστροφές ή οι άνθρωποι στα φυτά και στα ζώα, κάνουν τους ανθρώπους να θαυμάζουν την ακατάβλητη επιμονή τους στην εκτέλεση του καθήκοντος που τους όρισε ο Θεός. Όταν ένα φυτό που το κόψανε ή το θερίσανε έχει τη δύναμη ν’ αναπτυχθεί ξανά, θα το κάνει. Όταν σ’ ένα πληγωμένο και μοναχικό ζώο έμεινε έστω κι ελάχιστη δύναμη ζωής, θα προσπαθήσει να κάνει κι αυτό το καθήκον του για να ζήσει.

Η καθημερινή ζωή τού ανθρώπου είναι γεμάτη από διδαχές για την καρτερία και την επιμονή. Ο επίμονος στρατιώτης θα κερδίσει τη μάχη. Ο επίμονος τεχνίτης θα τελειοποιήσει το έργο του. Ο επίμονος έμπορος θα πλουτίσει. Ο επίμονος ιερέας θα βάλει τους ανθρώπους της ενορίας του στο σωστό δρόμο. Ο επίμονος άντρας ή η επίμονη γυναίκα τής προσευχής, θα φτάσει στην τελειότητα και την αγιότητα. Ο επίμονος καλλιτέχνης αποκαλύπτει το εσωτερικό κάλλος των πραγμάτων. Ο επίμονος επιστήμονας ανακαλύπτει τους κανόνες και τους νόμους που διέπουν τις σχέσεις των πραγμάτων. Ακόμα και το πιο χαρισματικό παιδί δε θα μάθει να γράφει, αν δεν εξασκηθεί με επιμονή στο γράψιμο. Ένας άνθρωπος με θαυμάσια φωνή δε θα γίνει ποτέ μεγάλος τραγουδιστής αν δεν εξασκηθεί. Έχουμε συνηθίσει να υπενθυμίζουμε στους άλλους κάθε μέρα, αλλά και να μας υπενθυμίζουν οι άλλοι, την ανάγκη τής επιμονής και της καρτερίας στο καθημερινό μας έργο.

Η επιμονή, για να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα, είναι το μοναδικό καλό έργο που το συνιστούν όλοι και δεν το αμφισβητεί κανένας. Όλη αυτή η επιμονή στο έργο όμως που ακούμε κάθε μέρα, είναι μόνο ένα σχολείο που μας μαθαίνει την εσωτερική επιμονή στο πνευματικό βασίλειο. Όλη αυτή η εξωτερική επιμονή στο λουστράρισμα και στην τελειοποίηση των πραγμάτων, στη σύναξη πλούτου, γνώσεων και τεχνών, είναι μόνο μια εικόνα τής θαυμαστής επιμονής που πρέπει να έχουμε για τη βελτίωση και τελειοποίηση των καρδιών μας, για τη φροντίδα και τον εμπλουτισμό τής ψυχής μας, της άφθαρτης κι αθάνατης εσωτερικής μας ύπαρξης.

Η Αγία Γραφή μάς διδάσκει σε κάθε σελίδα της την επιμονή στα πνευματικά θέματα. Μας διδάσκει τόσο με λόγια όσο και με τα μεγάλα παραδείγματα ανδρών καρτερικών ή μη. Τα δυο πιο φοβερά παραδείγματα μη επιμονής στο καλό, τα βρίσκουμε στην περίπτωση του Αδάμ, του προπάτορα του ανθρώπινου γένους, και του Ιούδα, που πριν ήταν απόστολος κι έπειτα έγινε προδότης. Και τους δυο η αγαθότητα του Θεού τους τοποθέτησε πολύ κοντά Του. Ο Αδάμ ήταν με το Θεό στον παράδεισο, ο Ιούδας κοντά στο Χριστό στη γη. Ξεκίνησαν κι οι δυο με υπακοή στο Θεό και τελείωσαν με δυσπιστία. Το τέλος τού Ιούδα ήταν πιο φοβερό από του Αδάμ, επειδή μπροστά του είχε και το παράδειγμα του πρωτόπλαστου. Ο Σαούλ πάλι δεν είχε επιμονή στη μάχη και γι’ αυτό παραφρόνησε. Ο Σολομών δεν είχε επιμονή κι η βασιλεία του μοιράστηκε. Πόσο υπέροχη όμως, πόσο υπεράνθρωπη επιμονή έδειξε ο Αβραάμ με την πίστη του στο Θεό, ο Ιακώβ με την πραότητά του, ο Ιωσήφ με την εγκράτειά του, ο Δαβίδ με τη μετάνοιά του κι ο δίκαιος Ιώβ με την καρτερία του! Τι υπέροχο παράδειγμα επιμονής στην αγνότητά της έδειξε η Πάναγνη Παρθένος, αλλά κι ο δίκαιος Ιωσήφ με την υπακοή του στο Θεό! Αλλά το ίδιο έκαναν κι οι απόστολοι, καθώς κι όλοι εκείνοι που είχαν αφοσιωθεί στο Θεό, με την αγάπη τού Χριστού!

Στην Αγία Γραφή θα βρούμε πάρα πολλά και καθαρά παραδείγματα πώς η επιμονή στο καλό αποβαίνει πάντα νικηφόρα και στεφανώνεται. Κανένας από μας που τα διαβάζει αυτά δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δεν ήξερε ή δε διδάχτηκε. Πώς γίνεται εκατοντάδες χιλιάδες αγίων, παρθένων και μαρτύρων, από την ένσαρκη ζωή τού Χριστού στη γη ως σήμερα, να το γνωρίζουν αυτό και μεις να το αγνοούμε; Δεν είναι πως δεν ξέρουμε, αλλά δεν έχουμε τη δύναμη να επιμείνουμε. Το να γνωρίζουμε το καλό και να μην επιμένουμε σ’ αυτό, μας κατακρίνει διπλά. Εκείνος που δε γνωρίζει το δρόμο αυτό και δεν τον ακολουθεί «δαρήσεται ολίγας». Αυτός όμως που τον γνωρίζει και δεν τον ακολουθεί, «δαρήσεται πολλάς» (βλ. Λουκ. ιβ’ 47, 48).

Ο δρόμος προς το καλό είναι ανηφορικός. Εκείνος που έμαθε να βαδίζει μόνο σε επίπεδες επιφάνειες ή σε κατηφόρες, στην αρχή θα τον βρει δύσκολο. Αυτός που ξεκίνησε να βαδίζει το δρόμο αυτόν κι έπειτα γυρίζει πίσω, δε θα μπορέσει να σταθεί στον τόπο απ’ όπου ξεκίνησε τον ανήφορο, αλλά θα κατεβεί πιο χαμηλά, στο σκοτάδι και στην απώλεια. Γι’ αυτό είπε ο Κύριος πως «ουδείς επιβαλών την χείρα αυτού επ’ άροτρον και βλέπων εις τα οπίσω εύθετός εστιν εις την βασιλείαν του Θεού» (Λουκ. θ’ 62).

Το σημερινό ευαγγέλιο μας μιλάει για ένα θαυμαστό παράδειγμα επιμονής στην πίστη και την προσευχή που μας δίνει μια συνηθισμένη γυναίκα, που μάλιστα ήταν ειδωλολάτρισσα. Μακάρι το παράδειγμα αυτό να...

Τα lockdown θα προκαλέσουν πάνω από 1 εκατομμύριο «πλεονάζοντες θανάτους», λένε ακαδημαϊκοί των πανεπιστημίων Χάρβαρντ, Duke και Johns Hopkins

 



Ακαδημαϊκοί από τα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, του Duke και του Τζονς Χόπκινς  δημοσίευσαν ένα έγγραφο στο οποίο ισχυρίζονται ότι τα lockdown λόγω κόβιντ θα οδηγήσουν σε ένα «ιλιγγιώδες» εκατομμύριο παραπάνω θανάτους τα επόμενα 10- 15 χρόνια λόγω μιας αιχμής θεμάτων που σχετίζονται με την υγεία που θα προκληθούν από την ανεργία.

«Για τον συνολικό πληθυσμό, η αύξηση του ποσοστού θανάτων μετά την πανδημία COVID-19 συνεπάγεται εντυπωσιακούς 0,89 και 1,37 εκατομμύρια πλεονάζοντες  θανάτους τα επόμενα 15 και 20 χρόνια, αντίστοιχα», δήλωσαν οι συγγραφείς του εγγράφου του Δεκεμβρίου 2020 που είχε τίτλο Οι μακροπρόθεσμο αντίκτυπο του σοκ ανεργίας λόγω COVID-19 στο προσδόκιμο ζωής και τα ποσοστά θνησιμότητας.

Το έγγραφο που δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους, που συνέταξε ο Dongho Song, επίκουρος καθηγητής οικονομικών στο Johns Hopkins, η Giada Bianchi, ογκολόγος και εκπαιδεύτρια ιατρικής στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και ο Francesco Bianchi, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Duke, δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών (National Bureau of Economic Research).

Οι ακαδημαϊκοί ισχυρίζονται ότι οι θάνατοι που προκαλούνται από τα lockdown μακροπρόθεσμα μπορεί να...

Όταν αναπολώ το παρελθόν μου και σκέφτομαι πόσο χρόνο έχω χάσει σε τιποτένια πράγματα...(Φ.Ντοστοφιέβσκι)




 Όταν αναπολώ το παρελθόν μου και σκέφτομαι πόσο χρόνο έχω χάσει σε τιποτένια πράγματα,πόσο χρόνο έχω σπαταλήσει σε λάθη, τεμπελιά,σε ανικανότητα για να ζήσω

- πόσο λίγο εκτιμούσα τη ζωή,πόσες φορές αμάρτησα ενάντια στην καρδιά και την ψυχή μου -τότε η καρδιά μου ματώνει.
Η ζωή είναι δώρο,η ζωή είναι ευτυχία,κάθε λεπτό μπορεί να είναι μια αιωνιότητα ευτυχίας.
Θα βρίσκομαι ανάμεσα σε ...

-Περιμένουμε τον δεσπότη. -Εγώ είμαι ο δεσπότης!

 



Προς το τέλος της δεκαετίας του 90.

Ακολουθώντας την γνωστή διαδρομή, επισκεφτήκαμε στη Νέα Σκήτη τον γέροντα Γεράσιμο τον Μυτιληνιό , και ξεκινήσαμε παίρνοντας το μονοπάτι να πάμε για διανυκτέρευση στην Ι.Μ. Αγίου Παύλου.
Καθυστερήσαμε όμως στον δρόμο και φτάσαμε αργά το απόγευμα στον προορισμό μας.Εκείνη την εποχή δεν χρειαζόταν να πάρεις τηλέφωνο.
Ο αρχοντάρης μας πληροφόρησε ότι η τράπεζα είχε γίνει και μας ρώτησε αν πεινάμε.Μας οδήγησε από ένα μικρό πορτάκι μέσα στην τράπεζα.
Λίγο πριν πέσουμε με τα μούτρα στο λιτό αλλά νοστιμότατο φαγητό ξαναεμφανίστηκε οδηγώντας έναν μικροσκοπικό και αδύνατο παπά στο απέναντι τραπέζι.
Ράσα παμπάλαια και τριμμένα.
Στα χέρια του κρατούσε ένα μικρό μαύρο παμπάλαιο βαλιτσάκι σαν αυτά που βλέπουμε σε παλιές ταινίες.
Είχαμε τελειώσει το φαγητό και σιγομουρμουρίζαμε.
Πριν καν τελειώσει το δείπνο του ο παπάς ξαναεμφανίζεται για τρίτη φορά ο αρχοντάρης .
-Πάτερ φάγατε ;
-Ναι τελείωσα απάντησε ο παπάς.
-Να σας οδηγήσουμε στο κελί . Πρέπει να...

Αυτές είναι οι πέντε νόσοι από τις οποίες θα γλυτώσετε αν περπατάτε καθημερινά

 



Θεωρείται η τέλεια άσκηση, ενώ σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ υπάρχουν πέντε οφέλη υγείας του περπατήματος που ελάχιστοι γνωρίζουν


Είναι η κίνηση που κάνουμε σχεδόν από το πρώτο έτος της ζωής μας και αποτελεί ένα «θαυματουργό φάρμακο» για την υγεία μας. Το περπάτημα σύμφωνα με τους ειδικούς από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ αποτελεί ενδεχομένως την πιο τέλεια άσκηση βοηθώντας στην απώλεια βάρους, ρίχνοντας την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, ενισχύοντας τη μνήμη και μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη καρκίνο και άλλα.

Όλα αυτά όμως είναι ήδη γνωστά, ας δούμε λοιπόν πέντε οφέλη που προσφέρει το περπάτημα τα οποία είναι πιθανό να σας εκπλήξουν: 1) Αντιμετωπίζει τα γονίδια που προκαλούν αύξηση βάρους. Οι ερευνητές του Χάρβαρντ εξέτασαν 32 γονίδια που προκαλούν παχυσαρκία σε περισσότερους από 12.000 ανθρώπους για να καθορίσουν πόσα από αυτά τα γονίδια παίζουν ρόλο στο σωματικό βάρος. Ακολούθως ανακάλυψαν ότι ανάμεσα στους συμμετέχοντες που περπατούσαν γρήγορα για περίπου μία ώρα τη μέρα, οι επιδράσεις αυτών των γονιδίων είχαν μειωθεί κατά 50%.

2) Μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ έδειξε ότι το περπάτημα για 15 λεπτά μπορεί να περιορίσει την επιθυμία για σοκολάτα και να μειώσει την ποσότητα σοκολάτας που τρώμε όταν είμαστε υπό πίεση. Τελευταία έρευνα μάλιστα επιβεβαίωσε ότι το περπάτημα μπορεί να...

Ρίχνει Αλάτι Στο Σιφόνι… Πρόκειται Για Ένα Από Τα Καλύτερα Κόλπα Κουζίνας Που Έχετε Δει Ποτέ.

 



 Το αλάτι είναι κάτι περισσότερο από ένα καρύκευμα που χρησιμοποιείται για να ενισχυθεί ή να βελτιστοποιηθεί η γεύση ενός φαγητού. Στην πραγματικότητα, το αλάτι έχει κάνει τη ζωή των ανθρώπων ευκολότερη. Οι πολιτισμοί έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το ορυκτός για να διατηρήσουν τα τρόφιμά τους και πολλές κοινότητες έχουν ιδρυθεί με βάση το πόσο κοντά ήταν στην πηγή του αλατιού.


Ίσως εκπλαγείτε μόλις μάθετε πως η λατινική λέξη salary (μισθός) προέρχεται από την λέξι salt (αλάτι) επειδή χρησιμοποιούνταν ως νόμισμα. Και όμως σήμερα πιστεύουμε πως το αλάτι χρησιμοποιείτε μόνο για μαγειρικούς σκοπούς. Θα θέλετε να δείτε καλύτερα αυτό το καρύκευμα επειδή δεν το χρησιμοποιούσατε στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.


Δείτε παρακάτω 15 εύκολα κόλπα με αλάτι που θα σας βοηθήσουν γύρω από το σπίτι. Ίσως θελήσετε να αγοράσετε ένα επιπλέον κουτί την επόμενη φορά που θα κάνετε τα ψώνια σας. Ένα επιπλέον πλεονέκτημά τους είναι πως αντικαθιστά τις επιβλαβή χημικές ουσίες και έτσι θα κάνετε το σπίτι σας πιο οικολογικό.


#1 Κρατήστε το σιφόνι σας αποφραγμένο χωρίς να χρησιμοποιήσετε σκληρά χημικά.


Ανακατέψτε ¼ φλιτζανιού μαγειρική σόδα με ¼ του φλιτζανιού αλάτι. Συνεχίστε με μισό φλιτζάνι ξυδιού και αφήστε το να κάτσει για 15 λεπτά. Αφήστε το ζεστό νερό να τρέξει από τη βρύση ώστε να ξεπλύνει τα πάντα.


#2 Δώστε στα λουλούδια σας μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.


Όταν βάλετε τα λουλούδια σας σε ένα βάζο με νερό, μην ξεχάσετε να προσθέσετε μια πρέζα αλάτι. Τα λουλούδια θα ανθίσουν περισσότερο.


#3 Καθαρίστε τον κρόκο αβγού χωρίς ταλαιπωρία.


Αν κατά λάθος σας έπεσε ένα αβγό, μην πανικοβληθείτε. Ρίξτε αρκετό αλάτι για να καλύψετε το χάος, αφήστε το για 15 λεπτά και σκουπίστε το με μια χαρτοπετσέτα.


#4 Δώστε στις κατσαρόλες και τα τηγάνια σας μια άλλη μορφή.


Τα τηγάνια και οι κατσαρόλες που ...

«Ἡ ἀρετὴ φαίνεται, ὅταν σὲ ἐλέγχει ὁ ἀδελφὸς κι ἐσὺ ταπεινώνεσαι ἀδιαμαρτύρητα»


 

 φτωχικό κελί στα Καρούλια του Αγίου Όρους

 

 Ὁ Γ. Δανιὴλ Κατουνακιώτης μιλᾶ γιὰ τὸν μεγάλο ἀσκητὴ Φιλάρετο στὸ φρικαλέο Καρούλι...

"Ἔχω διαβάσει στὸ Λαυσαϊκὸν τοῦ Παλλαδίου τὰ ἑξῆς περὶ τοῦ ἀββᾶ Ὤρ: «Οὗτος ἐν τῇ ἐρήμῳ διάγων, ἤσθιεν μὲν βοτάνας καὶ ρίζας γλυκείας, ἔπινεν δὲ καὶ ὕδωρ ὅτε ηὔρισκεν, ἐν εὐχαῖς καὶ ὕμνοις διατελῶν πάντα τὸν χρόνον». Νομίζω ἀποδίδουν ἄριστα τὰ τῆς ἀσκητικοτάτης βιοτῆς τοῦ πατρὸς Φιλαρέτου. Ἦταν ἓν ἀπὸ τὰ εὔοσμα ἄνθη ποὺ φυτρώνουν στὰ βράχια τῶν Καρουλίων! Φίλος τῆς ἀρετῆς ὄντως. Πάντα κυκλοφοροῦσε ξυπόλυτος.

Μία μέρα ὁ Γέροντάς μας, ὁ π. Γερόντιος, θέλοντας νὰ τὸν δοκιμάσει ἂν εἶναι ἀπὸ τὸν Θεὸν ἡ τόση ἀγάπη καὶ ἁπλότητά του ἢ ἀπὸ ἐγωισμό, τοῦ εἶπε:
«Πάτερ Φιλάρετε…»
«Εὐλογεῖτε, Γέροντα».
«Εἶσαι ὑποκριτής! Μᾶς δείχνεις ὅτι περπατᾶς ξυπόλυτος καὶ μὲ κουρελιασμένα ράσα, γιὰ νὰ κάνεις τὸν ταπεινό!
«Γέροντα», ἀπήντησεν ἐκεῖνος κατεβάζοντας ταπεινὰ τὸ κεφάλι, «εἶμαι ὑποκριτής! Ὅμως τί νὰ κάνω γιὰ νά… θεραπευθῶ;»
«Νὰ βάλεις παπούτσια καὶ νὰ σουλουπωθεῖς».
«Νά ’ναι εὐλογημένο, Γέροντα· αὐτὸ θὰ κάνω».

Ἔβαλε βαθιὰ μετάνοια κι ἔφυγε. Πῆγε ἀμέσως καὶ βρῆκε κάτι παμπάλαια παπούτσια καὶ τὰ εἶχε κάτω ἀπὸ τὴ μασχάλη του καί, ὅταν ἦλθε στὴν πόρτα τοῦ ἡσυχαστηρίου μας, τὰ ἔβαλε καὶ μπῆκε! Αὐτὸ ἔγινε μὲ πόνο πολύ, διότι, τόσα χρόνια ξυπόλυτος, τὰ πέλματα εἶχαν πρησθεῖ καὶ δὲν χωροῦσαν σὲ παπούτσι γιὰ πολλὴν ὥραν. Ὅμως ἡ ὑπακοή, βλέπετε, καὶ ἡ ταπεινοφροσύνη κάνουν θαύματα! Ἡ ἀρετὴ φαίνεται ὅταν σὲ ἐλέγχει ὁ ἀδελφὸς κι ἐσὺ ταπεινώνεσαι ἀδιαμαρτύρητα. Ὁ διάβολος καίγεται μὲ τέτοια συμπεριφορά…

«Τώρα, μάλιστα! Τώρα εἶσαι ὄντως ταπεινὸς μοναχός», τοῦ εἶπε ὁ Γέροντάς μας.
«Εὐλόγησον, Γέροντα, εὐλόγησον» εἶπε καί, ἀφοῦ ἔβαλε μετάνοια, ἀπομακρύνθηκε παραπατώντας σὰν παιδί…

Δίπλα στὸ ἀσκητήριό του φύτρωναν ἀγριόχορτα. Τὰ ἔκοβε καί, μολονότι τοῦ ἦσαν ἀπολύτως ἀπαραίτητα, μᾶς τὰ ἔφερνε λέγοντας:
«Φᾶτε, πατέρες. Τοῦ Θεοῦ εἶναι κι αὐτὰ καὶ πρέπει νὰ τὰ τρώγουν αὐτοὶ ποὺ εὐαρεστοῦν εἰς Αὐτὸν καὶ ὄχι οἱ ράθυμοι σὰν ἐμένα!»

Κάποια μέρα πέρασε ἀπὸ ἐκεῖ ἕνας ρασοφόρος, ὁ ὁποῖος εἶπε πὼς ἦτο διάκονος. Βλέποντας τὰ παλαιὰ βιβλία τοῦ ἀσκητοῦ, τὰ ἔβαλε στὸ μάτι καὶ μὲ τρόπο τ’ ἀφήρεσε. Ἔφυγε παίρνοντάς τα μαζί του. Κατευθύνθηκε στὴ Δάφνη, μὴ γνωρίζοντας ὅτι στὸ τελωνεῖο της γίνεται ἔλεγχος στοὺς ἐξερχομένους. Ἐκεῖ λοιπὸν τὸν συνέλαβαν!

«Ποῦ τὰ βρῆκες αὐτά;», τὸν ρώτησαν.
«Μοῦ τά… πούλησε ὁ πατὴρ Φιλάρετος, εἰς τὰ Καρούλια!»

Εἶπε ψέματα γιὰ νὰ δικαιολογηθεῖ καὶ συνέχισε τὴ φρικτὴ συκοφαντία του:
«Αὐτὸς εἶναι ἀρχαιοκάπηλος! Πουλάει παλαιὰ βιβλία!»

Οἱ ἀστυνομικοὶ ἦλθαν ἐδῶ στὴν ἔρημο κι ἔκαναν ἀνακρίσεις. Στὴ συνέχεια, ἔχοντας πεισθεῖ ἀπὸ τὸν πανοῦργο αὐτὸν ἄνθρωπο, μήνυσαν τὸν ἅγιον ἀσκητή! Κάποια μέρα ἔφθασαν σ’ ἐμᾶς οἱ κλήσεις, γιατί ἀπ’ ἐδῶ περνοῦν τὰ πάντα. Οἱ ἀσκηταὶ δὲν γνωρίζουν ἀπὸ αὐτά, ἀλλὰ καὶ γενικότερα δὲν ἀσχολοῦνται μὲ βιοτικὰ πράγματα. Μὲ τὶς κλήσεις ἐκαλεῖτο λοιπὸν νὰ δικασθεῖ! Τὸν ἐνημερώσαμε σχετικὰ κι ἐκεῖνος μᾶς εἶπε: «Ἐγὼ δὲν γνωρίζω ποῦ νὰ πάω. Σᾶς παρακαλῶ σεῖς νὰ μὲ ὁδηγήσετε». Ἔ, ἐμεῖς κάναμε ὅ,τι ἔπρεπε, τοῦ δώσαμε μερικὰ ρουχαλάκια -γιατί τὰ μοναδικὰ δικά του ἦσαν ξεσχισμένα ἀπὸ τὴν τραχείαν ἀσκητικὴ ζωὴ- καὶ εἴπαμε σ’ ἕναν γνωστό μας δικηγόρο νὰ πάει νὰ τὸν βοηθήσει. Τοῦ δώσαμε καὶ λίγα χρήματα γιὰ νὰ πάει στὴ Θεσσαλονίκη νὰ δικασθεῖ. Ποιός; Ἐκεῖνος τὸν ὁποῖον οὔτε ὁ Θεός, νομίζουμε ταπεινά, δὲν θὰ δικάσει «ἐν ἐκείνῃ τῇ ἡμέρᾳ». Ἕνας οὐράνιος ἄνθρωπος, ὁ ὁποῖος εὐωδίαζε ἄρωμα ἀσκήσεως! Παρὰ ταῦτα ὁ ἅγιος ἀσκητὴς μᾶς εἶπε: «Ἐγὼ θὰ κάνω ὑπακοὴ στὴν Πολιτεία καὶ θὰ πάω, ὅπως μοῦ λένε, νὰ δικασθῶ».

Ἔφυγε γιὰ τὴν Θεσσαλονίκη αὐτὸς ποὺ εἶχε νὰ βγεῖ ἀπὸ τὸ Ἅγιον Ὄρος πενήντα ὀκτὼ ὁλόκληρα χρόνια! Πενήντα ὀκτὼ χρόνια ἀσκητὴς ἐδῶ, στὸ Καρούλι, τρώγοντας μόνο λίγα χορταράκια καὶ ...

Ο Άγιος Χαράλαμπος της " Αργιθέας "








 Η πανδημική  νόσος του κορονοϊού ( Covid -19 ) και τα επιβληθέντα  κυβερνητικά


μέτρα, στερούν από  τους απανταχού  Αργιθεάτες

να προσέλθουν στις 10 Φεβρουαρίου 2021, σύσσωμοι για να εορτάσουν

τον Άγιο Χαράλαμπο, στην Ανδρώα Ιερά  Κοινοβιακή Μονή Γεννεσίου της 

Θεοτόκου Πετριλίων, συνήθεια που διατηρούσαν από τα χρόνια

της Τουρκοκρατίας ( 1851  ιστόρηση του Καθολικού της Ιεράς Μονής ).

Η Ιερά Μονή Πετριλίων βρίσκεται σε υψόμετρο 1280 μέτρα στις πλαγιές

του όρους Βουτσικάκι,  στην Τοπική Κοινότητα Πετρίλου - Δήμου Αργιθέας,

της Π.Ε. Καρδίτσας - Θεσσαλίας.

Στην φιλόξενη πνευματικά Ιερά Μονή, αποθησαυρίζονται  Ιερά Αποτμήματα Λειψάνων,

του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, του Αγίου Τρύφωνος, του Αγίου Παντελεήμονος

και του Αγίου Χαραλάμπους Προστάτου των πασχόντων από λοιμώδη  νοσήματα!

Οι παλαιότεροι Αργιθεάτες, λόγω της ύπαρξης,  Αποτμήματος  Ιερού Λειψάνου

του Αγίου ονόμαζαν την Ιερά  Μονή  ως,  " το  Μοναστήρι του Αγίου  Χαραλάμπου ".

Όρθρος & Θεία Λειτουργία: 07: 30 - 10 / 02 / 2021

Κατά την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών θα...

Γέροντα, δὲν ἔχω συνηθίσει νὰ περιμένω καὶ εὔκολα χάνω τὴν ὑπομονή μου...

 

Ο Άγιος Σωφρόνιος του Έσσεξ ακούγοντας το ''Τραγούδι του Σιλουανού'' -"Silouans Song".

 



Το μουσικό κομμάτι 'Τραγούδι του Σιλουανού'' -"Silouans Song" έγραψε το 1991 ο Εσθονός συνθέτης Arvo Pärt (Άρβο Πέρτ) ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή συνθέτες θρησκευτικής μουσικής ο οποίος ήταν πνευματικό τέκνο του Αγίου Σοφρωνίου. Το μουσικό αυτό κομμάτι το αφιέρωσε στην αδελφότητα του Έσσεξ. 

Το εμπνεύστηκε από τα λόγια του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου: ''Διψά η ψυχή μου τον Κύριον Και μετά δακρύων ζητώ Αυτόν. Πώς να μη...