Φοβᾶσαι τόν θάνατο;

του αρχιμ. Ιακώβου Κανάκη
Είναι κάτι «φυσικό» και συνάμα «αφύσικο» να φοβάσαι το θάνατο. Φυσικό γιατί ζεις τα αποτελέσματα του «φάλτσου» που λέγεται «πτώση», και αφύσικο γιατί δεν πρέπει να δεχθείς αυτό το αποτέλεσμα της πτώσης. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Όλα ξεκίνησαν με την δημιουργία του κόσμου και του ανθρώπου. Ο Θεός δημιούργησε όλον τον κόσμο «καλά λίαν» λέει η Γένεση, το πρώτο βιβλίο της Αγίας Γραφής. «Καλά λίαν» σημαίνει τέλεια. Όμως, ενώ όλα ήταν τέλεια και στον άνθρωπο δόθηκε το μεγαλύτερο από όλα τα αγαθά, η ελευθερία, με την κακή χρήση της, μέσω του εγωισμού, η φθορά, και τελικά ο θάνατος μπήκαν στην ζωή του. Όχι μόνο μπήκαν, αλλά τον εξουσιάζουν κιόλας. Ένα από αυτά πού αποτελεί συνέπεια της «φθοράς» είναι και ο φόβος. Για να πούμε όλη την αλήθεια, ο φόβος αυτός δεν είναι στην πραγματικότητα μόνο ένας. Έχουμε πολλούς φόβους μικρότερους και μεγαλύτερους. Φόβους περιστασιακούς και άλλους, που είναι μονιμότεροι. Φόβοι που διαμορφώνουν την ζωή και αυτήν την καθημερινότητα. Φόβος να βγεις από το σπίτι, φόβος να επικοινωνήσεις με ανθρώπους. Πολλοί και διάφοροι λοιπόν φόβοι που δυσκολεύουν τον άνθρωπο, τον κάνουν «ψυχικά ατροφικό», τελικά τον καθιστούν δυστυχή.
Όμως ο μεγαλύτερος φόβος είναι ο φόβος του θανάτου. Δεν θέλεις ούτε να το σκέφτεσαι. Δεν θέλεις ούτε να ακούς γι’ αυτόν.  Συνήθως το θέμα αυτό δεν θέλεις καθόλου να το συζητάς και το αφήνεις στην άκρη του νου σου. Όμως αυτός έρχεται και ξανάρχεται. Σε αναστατώνει και...

ΠΑΤΗΡ ΘΑΔΔΑΙΟΣ. "Ή ψυχή πού αφέθηκε στο θέλημα του Θεού τίποτε δεν φοβάται. Δεν φοβάται ούτε τις απειλές, ούτε τούς ληστές και για όλα όσα του συμβαίνουν λέει: Έτσι ήταν το θέλημα του Θεού."

Όποιος νικάει τα πάθη νικάει τη λύπη


Για να διαφυλάξει κανείς την ψυχική του γαλήνη πρέπει να απομακρύνει από τον εαυτό του τις σκοτεινές σκέψεις. Πρέπει να φροντίζουμε να έχουμε χαρούμενη διάθεση και όχι στενάχωρη. Μόνο, αν σταματήσουμε να κατηγορούμε τούς άλλους θα αποκτήσουμε ψυχική γαλήνη.

Ό λυπημένος μοναχός δεν μπορεί να ανυψώσει το νου του στον Θεό ούτε μπορεί ποτέ να κάνει καθαρή προσευχή.

Όποιος νικάει τα πάθη του αυτός νικάει και τη λύπη του, ενώ όποιος νικιέται από τα πάθη του δεν μπορεί να γλυτώσει τις χειροπέδες της λύπης. Όποιος αγαπάει τα υλικά αγαθά είναι αδύνατον να μην νιώσει τη λύπη. Αντίθετα όποιος περιφρονεί τα κοσμικά αγαθά είναι πάντα χαρούμενος. Όποιος συνεχώς προσπαθεί να γνωρίσει τον Ίδιο τον εαυτό του δεν έχει χρόνο να κατηγορεί τούς άλλους.

Κατηγόρησε πρώτα τον εαυτό σου και έτσι στη συνέχεια θα πάψεις να κατηγορείς τούς άλλους. Για να πάψεις να κατηγορείς τούς άλλους πρέπει πρώτα να προσέξεις τις σκέψεις σου και τα έργα σου. Καλό είναι να μην...

Τήνος 15 Αυγούστου 1940: Το καταδρομικό «Έλλη» τορπιλίζεται από τους Ιταλούς (βίντεο)

Τον Αύγουστο του 1940 ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος κόντευε να συμπληρώσει ένα χρόνο.
Η Ελλάδα, την οποία κυβερνούσε δικτατορικά ο Ιωάννης Μεταξάς, μπορεί να τηρούσε ουδέτερη στάση, αλλά ήταν εμφανές ότι βρισκόταν στο πλευρό της Αγγλίας, που εκείνη την περίοδο δοκιμαζόταν σοβαρά από τις αεροπορικές επιθέσεις της «Λουφτβάφε». Η φασιστική Ιταλία, σύμμαχος της ναζιστικής Γερμανίας, με τον ισχυρό στόλο της διεκδικούσε την πρωτοκαθεδρία στις θάλασσες της Μεσογείου από τη Μεγάλη Βρετανία.

Η διαταγή για τον τορπιλισμό της «Έλλης», ενός ελαφρού καταδρομικού πλοίου («ευδρόμου» με την ορολογία του μεσοπολέμου), δόθηκε από την ιταλό διοικητή των Δωδεκανήσων Τσέζαρε Μαρία Ντε Βέκι, ηγετικό στέλεχος του Φασιστικού Κόμματος της Ιταλίας και πρέπει να ήταν σε γνώση του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. Το ιταλικό υποβρύχιο «Ντελφίνο» με διοικητή τον υποπλοίαρχο Τζουζέπε Αϊκάρντι ξεκίνησε από τη ναυτική βάση στο Παρθένι της Λέρου το βράδυ της 14ης Αυγούστου, με αποστολή να πλήξει εχθρικά πλοία στην Τήνο, τη Σύρο και στη συνέχεια να αποκλείσει τη Διώρυγα της Κορίνθου.
Τις πρωινές ώρες της 15ης Αυγούστου το ιταλικό υποβρύχιο βρέθηκε έξω από το λιμάνι της Τήνου «εν καταδύσει», με σκοπό να τορπιλίσει τα επιβατικά πλοία «Έλση» και «Έσπερος», που μετέφεραν προσκυνητές, αλλά οι Ιταλοί τα θεωρούσαν οπλιταγωγά και συνεπώς εχθρικά. Από το περισκόπιο ο Αϊκάρντι είδε να καταφθάνει στο λιμάνι ένα πολεμικό και δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, όπως δήλωσε μετά τον πόλεμο. Επρόκειτο για το καταδρομικό «Έλλη», που κατέπλεε στην Τήνο για τις εορταστικές εκδηλώσεις της Μεγαλόχαρης.
Στις 8.25 π.μ., λίγη ώρα πριν από τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας κι ενώ στην παραλία υπήρχε πολύς κόσμος, το «Ντελφίνο» έπληξε με τρεις τορπίλες το ελληνικό πολεμικό πλοίο. Η μία μόνο τορπίλη βρήκε στόχο, αλλά έπληξε καίρια το ελληνικό πλοίο στο μηχανοστάσιο και ...

Γύρισαν στην πατρίδα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί – Κατέβηκαν ένστολοι από το αεροπλάνο – Στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές – Καρέ-καρέ η υποδοχή

Επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά από 167 μέρες στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης οι Δημήτρης Κούκλατζης και Αγγελος Μητρετώδης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος μετέβησαν στην Αδριανούπολη, με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και συνόδευσαν τους δύο στρατιωτικούς στην πτήση της επιστροφής.
Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στις 3:19 τα ξημερώματα του Δεκαπενταύγουστου στη Θεσσαλονίκη, στο Αεροδρόμιο Μακεδονία, με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένος και τον αρχηγό ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή να υποδέχονται τους Έλληνες Στρατιωτικούς.
Εντονα φορτισμένες ήταν οι στιγμές που ακολούθησαν μετά την προσγείωση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.
Μόλις οι δύο στρατιωτικοί αποβιβάστηκαν από το αεροσκάφος, στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές. Στη συνέχεια υπήρξε ένας σύντομος χαιρετισμός με τον Πάνο Καμμένο και μετά μπόρεσαν να δουν τους δικούς τους ανθρώπους.

Η πρώτη δήλωση του Αγγελου Μητρετώδη μετά την επιστροφή του

Στους δημοσιογράφους μίλησε ο Άγγελος Μητρετώδης μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα.
Ο ανθυπολοχαγός θέλησε να ευχαριστήσει όλους εκείνους που στάθηκαν δίπλα σε εκείνον όσο και στον Δημήτρη Κούκλατζη το διάστημα της κράτησής τους στις φυλακές της Αδριανούπολης.
«Θέλουμε να πούμε ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που μας στήριξαν», είπε χαρακτηριστικά.

Στο 424 Στρατιωτικό Νομοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις οι δύο στρατιωτικοί

Αμέσως μετά την άφιξή τους και την υποδοχή τους στο αεροδρόμιο Μακεδονία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, η στρατιωτική ηγεσία και οι δύο στρατιωτικοί μετέβησαν στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης για λίγη ώρα και ...

Έλληνες στρατιωτικοί: Το κερί στην Παναγιά Σουμελά και το θαύμα του Δεκαπενταύγουστου

Ένα κερί στην Παναγιά Σουμελά για το θαύμα ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου από τους γονείς του Άγγελου Μητρετώδη.

Έμαθαν παραμονή του Δεκαπενταύγουστου ότι το παιδί τους επιστρέφει στην αγκαλιά τους και έσπευσαν στη Χάρη της για να ανάψουν ένα κερί. Στην Παναγιά Σουμελά στο Βέρμιο έσπευσαν οι γονείς του Άγγελου Μητρετώδη μόλις έμαθαν το χαρμόσυνο νέο.
Πήγαν να προσκυνήσουν γιατί οι προσευχές τους εισακούστηκαν και ...
altΔύο ασκητές κάποτε πήγαν σε μία αγρυπνία. Μετά την ολονύκτια και πολύωρη αγρυπνία, στην τράπεζα παρέθεσαν ψάρι και ρεβύθια,επειδή ήταν ημέρα Παρασκευή.
Ο ένας από τους δύο ασκητές είπε: Θα φάω ψάρι εις τιμήν της Παναγίας, και ο άλλος είπε: Θα φάω ρεβύθια εις τιμήν της Παναγίας. Μετά την τράπεζα πήραν τους ντορβάδες τους και...

Οι 10 Εντολές Της Χαλάρωσης.

14E82C4C-8770-4908-9342-CD290ACEF9FB

Για να αλλάξεις τον τρόπο που εργάζεσαι και ζεις, χρειάζεσαι εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να κάνεις ένα βήμα πίσω και να αποφύγεις την επαγγελματική εξουθένωση.

Παγκοσμιοποίηση, αυτοματισμός, τεχνολογία. Παράγοντες που αλλάζουν τον τρόπο που δουλεύεις. Ωστόσο υπάρχει ένας ακόμα παράγοντας που αλλάζει τον τρόπο που ζεις και εργάζεσαι και είναι ο εξής: τι κάνεις τις ώρες που δεν δουλεύεις. Η χαλάρωση είναι ότι σημαντικότερο μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου γιατί είναι αυτή που ενισχύει την ενέργεια και την δημιουργικότητά σου.
Κάποιες φορές ξεχνάς τα οφέλη της και τα συνειδητοποιείς όταν είναι πλέον αργά – όταν έχεις φτάσει ήδη στην επαγγελματική εξουθένωση. Μην περιμένεις να φτάσεις σε αυτό το σημείο. Πάρε άδεια, κάνε διακοπές, ξεκουράσου. Και να θυμάσαι τις 10 Εντολές της χαλάρωσης.

Οι 10 Εντολές Της Χαλάρωσης

1.Πάρε στα σοβαρά την χαλάρωση: Νομίζεις ότι μία ημέρα άδειας από την δουλειά δεν θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις. Κάνεις όμως λάθος. Όσο σημαντικό είναι να δουλεύεις σκληρά για να επιτύχεις, άλλο τόσο σημαντικό είναι να ξεκουράζεσαι και να γεμίζεις τις μπαταρίες σου. Γι΄αυτό πάρε την χαλάρωση στα σοβαρά και ξεκουράσου.
2. Συγκεντρώσου: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να δημιουργήσεις χρόνο για ξεκούραση; Ο σωστός προγραμματισμός. Οργάνωσε το πρόγραμμά σου έτσι ώστε να είσαι προσηλωμένος στην δουλειά σου. Έτσι θα είσαι πιο παραγωγικός τις ώρες που δουλεύεις, καθώς δεν θα επιτρέπεις σε τίποτα να σου αποσπά την προσοχή, ενώ παράλληλα θα έχεις ελεύθερο χρόνο για να ξεκουράζεσαι.
3. Να εναλλάσεις τη δουλειά με τη χαλάρωση: Κάνε συχνές εναλλαγές σκληρής δουλειάς και χαλάρωσης. Μετά από περιόδους στρες και άγχους, ο καλύτερος τρόπος είναι να χαλαρώσεις. Γι΄αυτό κάνε συχνές εναλλαγές δουλειάς και χαλάρωσης.
4. Ξεκίνα νωρίς: Έχεις παρατηρήσει πόσο παραγωγικός είσαι το πρωί όταν πηγαίνεις στο γραφείο; Όσο πιο νωρίς ξεκινάς την δουλειά σου, τόσο πιο νωρίς θα την τελειώνεις κιόλας και θα έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο να ασχολείσαι με τον εαυτό σου.
5. Κάνε διάλειμμα από τη δουλειά…: Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι αν απολαμβάνεις τον ελεύθερό σου χρόνο και δεν κοιτάς τα email σου το βράδυ που γυρίζεις στο σπίτι ή τα Σαββατοκύριακα, τότε και μόνο τότε αφήνεις πίσω σου την δουλειά και ξεκουράζεσαι πραγματικά. Και τότε είσαι πιο χαρούμενος, πιο παραγωγικός και με μεγαλύτερες αντοχές όταν ξαναγυρίζεις στο γραφείο.
6. … και από την τεχνολογία: Ίσως δεν το αντιλαμβάνεσαι, αλλά λόγω της τεχνολογίας, όπου και αν πας κουβαλάς μαζί σου τη δουλειά. Συνεπώς δεν πρόκειται ποτέ να χαλαρώσεις αν δεν...

Τα πρώτα σχέδια του προς ανέγερση Ναού του οσ. Παϊσίου στη Κόνιτσα


Με βρίζεις. Εγώ όμως είμαι πάντα κοντά σε σένα και σ' ό­λους τους στρατιώτες

 

 

5368_1127055629762_1628312489_295950_241552_n.jpg
«Ήμουν ανθυπασπιστής στο τάγμα της Κορέας. Δεν πίστευα πουθενά, παρά μόνο στη δύναμη των βαρέων όπλων που κατεύθυνα. Επί πλέον ήμουν αδιόρθωτα βλάσφημος.
Όλες οι βλασφημίες μου συγκεντρώνον­ταν στην Παναγία. Όσοι με άκουγαν ανατρίχιαζαν. Οι φαντάροι μου έκαναν τον σταυρό τους, για να μην τους βρει κακό. Oι ανώτεροί μου διαρκώς με παρατηρού­σαν και με τιμωρούσαν. Ώσπου μια νύχτα έζησα ένα ολοφάνερο θαύμα.
Ξημέρωνε η 7ηΑπριλίου 1951. Με τη διμοιρία μου είχα καταλάβει μια πλαγιά σε ύψωμα κοντά στον 38οπαράλληλο. Μέχρι τα ξημερώματα έμεινα άγρυπνος στο όρυγμα μου μαζί με τον στρατιώτη Σταύρο Αδαμάκο.
Όταν ρόδιζε η αυγή, οπότε δεν υπήρχε φόβος αιφνιδιασμού, αποκοιμήθηκα. Είδα τότε ένα όνειρο που με συνετάραξε:
Μία γυναίκα στα μαύρα ντυμένη, με αγνή ομορφιά και...

Χαίρε θάλασσά μου

 

Χαίρε πονεμένη
Χαίρε αγαπημένη
Χαίρε το μεγάλο Ναι!
Χαίρε Νύμφη Ανύμφευτε
Χαίρε θάλασσά μου
φωτεινά νησιά μου
γλυκιά μου γη και...

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΘΑΥΜΑ ΜΕ ΛΑΜΠΑΔΑ !

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΑΝΤΑΝΑΓΙΑ - ΣΥΡΙΑ !

12931056_1162060450494796_4453648212434312406_n

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΘΑΥΜΑ ΜΕ ΛΑΜΠΑΔΑ ! ! !


Μια μέρα νωρίς το πρωί το Μοναστήρι της Σεϊντανάγια στη Συρία επισκέφθηκε ένα άτομο που έφερε και μια λαμπάδα ύψους 1,60 μ και ανέφερε ότι ήταν τάμα του.
Στην πόρτα της εκκλησίας τον συνάντησε η μοναχή Μαρίνα Maalouf.
Της έδωσε χρήματα να...

Ακόμα και τα πνευματικά μπορούν να σε παγιδέψουν!

Γνωρίζει ο Θεός αυτά τα οποία έχεις ανάγκη και φροντίζει για σένα. Ο Θεός σε έφερε εκεί που σε έφερε, ο Θεός σε φωτίζει, σε καθοδηγεί. Γιατί λοιπόν πέφτεις σε μέριμνα ακόμα και στα πνευματικά ζητήματα;
Ενώ δηλαδή νομίζεις ότι τάχα ασχολείσαι με πνευματικά θέματα και έχεις πνευματικά ενδιαφέροντα και έχεις πνευματικά ερωτήματα και έχεις πνευματικές απορίες και θέλεις να σου εξηγούν και θέλεις να σου πουν και να μάθεις, τελικά περιπλέκεσαι, τελικά μπαίνεις σε μέριμνα και σε φροντίδα.
Εγώ θα έλεγα και περισσότερο και από αυτό. Δεν είναι απλώς ότι μπαίνει κανείς σε κάποιες φροντίδες, αλλά παγιδεύεται από τον ίδιο τον εαυτό του, από τον εγωισμό του.
Ο άνθρωπος παιδεύεται συνέχεια από αυτήν την τάση που έχει, να θέλει να είναι κάτι. Και σε όποιο σκαλοπάτι κι αν βρεθεί πάλι εκεί ξαναγυρίζει.
Ας πούμε, πρόκοψε κανείς κάπως πνευματικά και επομένως έχει επικοινωνία με πνευματικούς ανθρώπους και ρωτάει κτλ. Αλλά και εκεί πάλι θέλει να πείσει τον εαυτό του και τους άλλους ότι κάτι είναι. Γι’ αυτό και ...

«Φιλότιμο, αρχοντιά και λεβεντιά: οι τρεις λέξεις του Οσίου Παϊσίου"


Το μεγάλο μυστικό: Τι ανακάλυψαν οι Τούρκοι στην Παναγία Σουμελά που τους άφησε έκπληκτους

Το μεγάλο μυστικό: Τι ανακάλυψαν οι Τούρκοι στην Παναγία Σουμελά που τους άφησε έκπληκτους
Η Παναγία Σουμελά έκρυβε ένα μυστικό αιώνων και άφησε άφωνους τους Τούρκους που εργάζονταν στο χώρο κατα την αναστήλωσή της.
Αποκαλύφθηκε μια μυστική δίοδος κάτι το οποίο ήταν παντελώς άγνωστο με έναν τυχαίο τρόπο για να προκύψει ότι ήταν ένα κρυφό πέρασμα άγνωστο σε όλους το οποίο προφανώς χρησιμοποιούσαν καλόγεροι και πιστοί σε περιόδους διωγμών.
Το εκπληκτικό, είναι πως η κρυφή δίοδος κατέληγε στο βάθος σε έναν κρυφό, μικρό, Ναό.
Ένας ναϊσκος ο οποίος θα αφήσει άφωνους, όπως λέγεται, τους πάντες με τη λεπτομέρεια των αγιογραφιών του.
Μάλιστα ήδη έχουν αρχίσει εργασίες αποκατάστασης του χώρου έτσι ώστε άμεσα να είναι έτοιμος ο χώρος προς επίσκεψη.
Πριν από λίγο καιρό ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού Νομού Τραπεζούντας Αλί Αϊβάζογλου αποκάλυψε ότι για πρώτη φορά θα γίνουν επισκέψιμοι «μυστικοί χώροι» αναφέρει το pontos news 
Ωστόσο, η Sabah σε σημερινό δημοσίευμα με τίτλο «Βρήκαν κάτι εκπληκτικό» αναφέρει ότι στο βόρειο μέρος της μονής κάτω από τη σκεπή εντοπίστηκε μια τρύπα, «ίσως και να πρόκειται για κάποιο ιερό», σημειώνεται.
Ο Αλί Αϊβάζογλου αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες, και σχολίασε λακωνικά: «Έχουμε βρει κάτι». Όπως τόνισε, πρόκειται για ένα επτασφράγιστο μυστικό, μια έκπληξη για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου μνημείου της Τραπεζούντας. Αρκέστηκε μόνο να διευκρινίσει ότι εργασίες ανακαίνισης γίνονται και στη βιβλιοθήκη που...
Αποτέλεσμα εικόνας για μητροπολιτης κονιτσης
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 15ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


                       ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΔΡYΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ

Ἀριθ. Πρωτ. 713
Ἐν Δελβινακίῳ τῇ 1ῃ Αὐγούστου 2018

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 211ῃ
Θέμα: Θεοτόκε «γῆθεν πρός οὐρανόν μετέστης σήμερον ...»
Ἀγαπητοί μου Χριστιανοί,
-Α-
Ὁλόκληρος ὁ μήνας Αὔγουστος εἶναι ἀφιερωμένος «εἰς τιμήν καί μνήμην» τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου. Ἀρχίζει μέ τίς ἱερές Παρακλήσεις καί κορυφώνεται μέ τήν ἑορτή τῆς Κοιμήσεως τῆς Παναγίας μας. Στίς 23 Αὐγούστου τελεῖται ἡ «Ἀπόδοση» τῆς Κοιμήσεως, καί στίς 31 τοῦ ἴδιου μήνα ἑορτάζεται ἡ κατάθεση τῆς τιμίας Ζώνης τῆς Θεοτόκου.
Ὁ Ὀρθόδοξος Λαός μας εὐλαβεῖται ἰδιαίτερα τήν Μητέρα τοῦ Χριστοῦ. Σέ μεγαλοπρεπεῖς Ναούς, σέ ταπεινά ἐξωκκλήσια, σέ ἱερά Μοναστήρια καί Προσκυνήματα, σπεύδουν μικροί καί μεγάλοι νά προσπέσουν στήν Χάρη Της, νά προσευχηθοῦν, νά τήν παρακαλέσουν, νά τήν εὐχαριστήσουν καί νά ζητήσουν τήν προστασία της κάτω ἀπό τήν Ἁγία της Σκέπη.
-Β-
Ἰδιαίτερα, θά λέγαμε, οἱ τόσο δύσκολοι σημερινοί καιροί μας, μᾶς ἐπιβάλλουν νά καταφύγουμε στήν Παναγία. Γιατί ὄχι μόνο ὡς Ὀρθόδοξοι Χριστιανοί, ἀλλά καί ὡς Ἕλληνες, διερχόμεθα «διά πυρός καί ὕδατος», ὅπως λέει ὁ ἱερός Ψαλμωδός (Ψαλμ. Ξε΄ 12).
Μέ τά νομοθετήματα πού ἔχει ἐπιβάλει ἡ Πολιτεία, μέ τά ὁποῖα ἀλλοιώνεται τό Ὂρθόδοξο ἦθος, εἶναι φανερό ὅτι κιδυνεύουμε νά γίνουμε «Σόδομα καί Γόμορρα», ἀφοῦ ἡ ποικίλη ἀνωμαλία ἐπίσημα ἀναγνωρίζεται. Γενικώτερα δέ, ἡ κατάσταση πού ἔχει δημιουργηθῆ μοιάζει σάν ἡ Πατρίδα μας νά μήν εἶναι χριστιανική, ἀλλά μᾶλλον νά ζῇ στήν ἐποχή κατά τήν ὁποία κυριαρχοῦσε ἡ εἰδωλολατρία, μιᾶς καί κάποιοι ἀπό τούς κυβερνῶντες παρουσιάζονται ὡς ἄθεοι ...
-Γ-
Ἀτυχῶς, καί τά ἐθνικά μας θέματα δέν πηγαίνουν καλά. Ἡ Τουρκία μᾶς ἀπειλεῖ συνεχῶς, ὄχι μόνο θεωρητικά, ἀλλά καί στήν πράξη, ὥστε ἡ χώρα μας νά ...

Περί σκληροκαρδίας (Αγ. Λουκάς Κριμαίας)

Κυριακή ΙΑ’ Ματθαίου: Περί σκληροκαρδίας (Αγ. Λουκάς Κριμαίας)

Ποιός άνθρωπος δεν θα θυμώσει και δεν θα δια­μαρτυρηθεί ακούγοντας την παραβολή του κακού δού­λου στον οποίο ο Κύριος του συγχώρεσε ένα μεγάλο χρέος ενώ αυτός δεν ήθελε να συγχωρέσει στον πλη­σίον του ένα μικρό;Ταράζεται η καρδιά μας όταν βλέπουμε τις χειρό­τερες εκδηλώσεις των παθών και της αμαρτωλότητας των ανθρώπων. Σωστά είπε ο προφήτης Δαβίδ: «Και ερρύσατο την ψυχήν μου εκ μέσον σκύμνων, εκοιμήθην τεταραγμένος υιοί ανθρώπων, οι οδόντες αυτών όπλα και βέλη, και η γλώσσα αυτών μάχαιρα οξεία» (Ψαλ. 56, 5). Και δεν το λέει για τους φονιάδες και τους κακούργους αλλά για μας τους απλούς ανθρώ­πους. Εμάς μας αποκαλεί λιοντάρια και λέει ότι τα δόντια μας είναι όπλα και βέλη και η γλώσσα ακο­νισμένο σπαθί. Και το σπαθί είναι όργανο του φόνου.

Αν η γλώσσα μας είναι σαν το αιχμηρό σπαθί τό­τε μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για να φο­νεύουμε τους ανθρώπους. Και όντως πολλές φορές το κάνουμε και δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας δολοφό­νους. Πληγώνουμε την καρδιά του πλησίον με συκο­φαντία και ψέμα, προσβάλλουμε τη δική του ανθρώ­πινη αξιοπρέπεια, ταράζουμε την καρδιά του με κακο­λογία΄ αυτό δεν είναι πνευματικός φόνος; Ακούμε πως κάποιος από τους γνωστούς ανθρώ­πους μοιχεύει και θυμώνουμε μ’ αυτόν. Δεν είναι δύ­σκολο να θυμώνεις με τους άλλους. Δύσκολο είναι να θυμώνεις με τον εαυτό σου. Έχουμε δικαίωμα να θυ­μώνουμε με τους άλλους ενώ οι ίδιοι δεν έχουμε την καθαρότητα που ζητά από μας ο Χριστός; Πόσοι από μας δεν έχουν κοιτάξει ποτέ γυναίκα ή άνδρα με πό­θο; Λίγοι, πολύ λίγοι. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός κάθε ακάθαρτο βλέμ­μα που ρίχνουμε στη γυναίκα το ονομάζει μοιχεία. Και αν ακόμα δεν την κάναμε με το σώμα, στην καρ­διά μας την είχαμε κάνει. Ένας μεγάλος ιεράρχης, ο άγιος Τύχων του Ζαντόνσκ, λέει το εξής: «Τις αμαρτίες που βλέπουμε στους άλλους τις έχουμε και εμείς». Αυτό είναι πολύ σωστό. Όλες οι αμαρτίες που βλέπουμε στους άλλους υ­πάρχουν και ...

«Θεσμός, ο τριήμερος εορτασμός του οσ. Παϊσίου στην Κόνιτσα»